Informatičari lako do posla unatoč krizi

poruka: 183
|
čitano: 51.387
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Informatičari lako do posla unatoč krizi".
17 godina
neaktivan

:-D Počeli ste se slagani .. .bar u nečem ..

Šta se tiće mog iskustava ... trenutno san st-u na FESB... dipl. sve redovito da i tako ...Ja san radija u struci ... konkretno programira.

Prije godinu i po.. tada su me doslovno odvukli... A i sada san dobija neke ponude za posa ... al ono faks bitniji ... znanost i tako ... pa

sta se tiće mog iskustva ono je pozitivno....

samo toliko od mene ...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Informatičari lako do posla unatoč krizi
Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 20:11 (mfrankovic).
16 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina

Fantastična vijest...u firmi gdje radim (fakultet) nas 5 održava preko 400 računala, hrpu servera, web, 200+ printera itd, i sad će rezat broj informatičara :)

Istovremeno, američko sveučilište otprilike 10 puta veće od nas ima oko 600 informatičara, dok je američki prosjek oko 96 korisnika po 1 informatičaru (kod nas 1 na 960)

Ko je tu lud, lol

15 godina

Prije par mj. sam slao molbe da "volontiram" u nekim firmama samo da mogu u CV napisati da imam iskustva kojeg svi traze te da budm u toku i da radim na opremi (mreze).....no nitko nije htio ni cuti za to.

Jedini tko mi se javio je bio je Megatrend no nikada nista od toga.....a htio sam volontirat.

Kasnije sam dobio mail da se javim jednoj osobi u gradskoj upravi koja je zaduzena za mreze i opcenito IT no nikada mi nije ni odgovoreno na mail.

O tome kolio sam molbi slao ne zelim ni pricati.....

Sada gledam kako cu sa svojih 28 god. upisati fax, posto mi samo od Cisca nema srece....pogotovo ne samo od CCNA.

Odrzavao sam skoro 5 god. racunala u firmi koja ima cca 1400 ljudi, da danas u ovo vrijeme ne mozes naci posao ni kao neki serviser kompova....a taj isti komp sastavim i rastavim za 15-ak min.

Jedina nada je upisati fakultet makar imam 28 god. i raditi sta god da mi se ponudi...posto je vrijeme katastrofa sto se tice trazenja posla i situacija u drzavi nikada nije bila gora.

Sta mi vrijedi sto znam radit, kada ti nitko ne da ni priliku da to i pokazes.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
mfrankovic kaže...

Ovo ce sigurno netko tko je tek zavrsio faks zadovoljit: Smijeh

"višegodišnje iskustvo i izvrsno znanje SQL programiranja – poželjno MS SQL

najmanje 2 godine iskustva u projektiranju poslovnih rješenja, poželjno za klijente iz bankarskog ili

srodnog okruženja"

Pogotovo ako je FER-ovac, pa nije ni cuo za MS SQL...

Think locally, act globally...
16 godina
neaktivan

kad sam vidio ovaj topic osjetio sam potrebu da se i ja pozalim... :)

strucni prvostupnik poslovne informatike, nekoliko certifikata NetAkademije, uskoro sluzbeno SCJP, bla bla bla..

trazim posao vec pola godine bezuspjesno.. kriza je OCITO sve nas zahvatila...

iz principa nakon ulozenog truda i novaca u visegodisnje skolovanje i kojekakve certifikate ne zelim raditi ispod 4000 kn, jer da sam tako htio - cuvao bi parking u zg holdingu ili dodavao ljudima kruh u ducanu (nije da podcjenjujem zanimanja, ali realno programiranje zahtjeva vecu koncentraciju i odgovornost, te je puno kompleksnije u odnosu na navedene struke)...

tako da jeto vec pola godine doma klatim muda i vucaram se po razgovorima za posao (prvo krenuo nadobudno traziti posao u struci, danas se vec na svasta javljam, samo da je lova ok) di se najcesce nitko niti ne javi, a oni koji se jave traze da radis ispod zakonsko propisanog minimalca...

tako da eto... danas nije lako nac posao.. niti u IT struci niti u bilo kojoj drugoj...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
win32 kaže...

Prije par mj. sam slao molbe da "volontiram" u nekim firmama samo da mogu u CV napisati da imam iskustva kojeg svi traze te da budm u toku i da radim na opremi (mreze).....no nitko nije htio ni cuti za to.

Jedini tko mi se javio je bio je Megatrend no nikada nista od toga.....a htio sam volontirat.

Kasnije sam dobio mail da se javim jednoj osobi u gradskoj upravi koja je zaduzena za mreze i opcenito IT no nikada mi nije ni odgovoreno na mail.

O tome kolio sam molbi slao ne zelim ni pricati.....

Sada gledam kako cu sa svojih 28 god. upisati fax, posto mi samo od Cisca nema srece....pogotovo ne samo od CCNA.

Odrzavao sam skoro 5 god. racunala u firmi koja ima cca 1400 ljudi, da danas u ovo vrijeme ne mozes naci posao ni kao neki serviser kompova....a taj isti komp sastavim i rastavim za 15-ak min.

Jedina nada je upisati fakultet makar imam 28 god. i raditi sta god da mi se ponudi...posto je vrijeme katastrofa sto se tice trazenja posla i situacija u drzavi nikada nije bila gora.

Sta mi vrijedi sto znam radit, kada ti nitko ne da ni priliku da to i pokazes.

upravo o ovakvim problemima i situacijama sam pisao u jednoj temi gdje je mladic pitao da li je bolje faks ili tecajevi i certifikacija.

ja sam rekao iskljucivo faks, jer bez njega NEMA posla, a onda me svi napali da ako imas iskustvo SIGURNO mozes raditi i to ne kao pocetnik/pripravnik i da ako si 5 ili 7 godina u IT svijetu da nema problema oko posla...

konačno da je netko ovo ponovio.. bez faksa nema nista.. mozes imati cert ali firma obavezno gleda i edukaciju (formalnu).

rijetki su slucajevi gdje se moze i bez faksa raditi i i daleko napredovati (osim ako nije private firma i frend ti je vlasnik).

sve druge kombinacije pale samo sa faksom.. e tu onda iskustvo pomaze za vecu placu, bolje uvjete, godisnji, bla, bla, bla...

17 godina

Nije problem radit i pronac posao, nego naplatit ga/dobit placu. Znam da je prije godinu dana nase poznato uciliste svak cas trazilo servisere racunala jer im je organizacija servisa bila koma... Ljudi su davali otkaze jer se nije moglo radit, kaos u organizaciji, premda slovi kao reputacijski visoko uciliste...

Mi koji smo na selu, ne bojimo se gladi, al sta je sa ovima u gradu ? Doduse ljudi se snalaze na sve moguce nacine, ali pitanje dokle ce to tako... S CCNA i polozenim certom je tesko gotovo nemoguce pronac posao, znam iz iskustva... Treba cisco akademiju malo ljepse zaokruzit s wirelessom, security-em, CCNP-om, doma vjezbat, podici virtualne servere - stec tu fluidnost u konfiguriranju koliko je moguce.

Na srecu, nije mi frka da pronadjem posao, premda ga trazim jer zicat starce za lovu mi je vec glupo. Puno ljepsi osjecaj je kada zaradis vlastiti novac. Al sve dok je situacija ovakva, ucit cu doma i probat se nametnut negdje kao volonter.

Ovo kaj raspravljate koje bolje, faks ili cert... Naravno da bi bilo bolje jedno i drugo, al financijski je vecini to nemoguce ostvarit. Meni prijatelj koji radi kao sistem admin kaze kako faks kod nas ne jamci nista... Na certovanju se naucis sigurno vise kaj se tice same struke - to mi je vise ljudi potvrdilo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 14:13 (Batista).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
sasa kaže...

upravo o ovakvim problemima i situacijama sam pisao u jednoj temi gdje je mladic pitao da li je bolje faks ili tecajevi i certifikacija.

ja sam rekao iskljucivo faks, jer bez njega NEMA posla, a onda me svi napali da ako imas iskustvo SIGURNO mozes raditi i to ne kao pocetnik/pripravnik i da ako si 5 ili 7 godina u IT svijetu da nema problema oko posla...

konačno da je netko ovo ponovio.. bez faksa nema nista.. mozes imati cert ali firma obavezno gleda i edukaciju (formalnu).

rijetki su slucajevi gdje se moze i bez faksa raditi i i daleko napredovati (osim ako nije private firma i frend ti je vlasnik).

sve druge kombinacije pale samo sa faksom.. e tu onda iskustvo pomaze za vecu placu, bolje uvjete, godisnji, bla, bla, bla...

Ma kakav crni faks i posao... Pa citaj koliko ljudi tu ima zavrsenu visu /visoku skolu, pa im je isto.

Posla nema (a i ono sto se nudi, nekada je problem naplatiti, jer ide ono, ma eto sutra ce sjesti i tako unedogled), a novi otkazi slijede. Kada ga je bilo onda su bolju prodju imali oni sa znanjem. Faks to ne daje, kao sto ne daju niti tecajevi. Certifikati ionako sluze za navlacenje naivnih ljudi.

Ljudi (neki) izlaze sa FER-a van, da im je pokretanje winampa vrhunac informatickog obrazovanja.

Dogodila se hiperprodukcija. Informatika, elektrotehnika... je dozivjela bum u novije vrijeme i proci ce jos nekoliko desetaka godina dok neke znacajnije kolicine informaticara krenu odlaziti u mirovinu i ostavljati iza sebe radna mjesta.

A za ono sto se nudi od poslova, tu ne treba niti faks, niti tecaj, niti certifikat. Treba znanje do kojeg se moglo doci i bez tih koji su vecinom gubljenje vremena...

Uostalom, danas je nazalost takvo vrijeme da se bez 'podmazivanja' tesko dolazi do posla. I ne samo u toj bransi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 14:17 (Mrgud Veliki).
17 godina
neaktivan

Mrgude, nije toliko problem zasićenje tržišta koliko je problem nedostatka kvalitetne radne snage. Nije problem završit faks - završavanje faksa se svodi na to da to može svaka budala ako dovoljno dugo bulji u knjige. Znam ja jednog koji nije znao petlju napisat za diplomski, a diplomirao je i čak se (iako uz debele veze) uspio zaposlit nakon besplatnog rada da nešto nauči iako pretpostavljam nije previše ni naučio i od tog malo na čemu radi.

Problem je što nema posla za sve te puste "informatičare" i "inženjere" koji realno blage veze nemaju, ali nema ni one koji znaju. U takvoj navali nedostatka posla odnosno nedostatka sposobne radne snage stvara se negativna klima za cijelu industriju.

Ali ionako cijela industrija trpi i ne samo IT, već sve. Realno ni sa znanjem ni bez njega nema posla pa sve još više dolazi do izražaja.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 14:33 (naxeem).
15 godina
Batista kaže...

Mi koji smo na selu, ne bojimo se gladi, al sta je sa ovima u gradu ? Doduse ljudi se snalaze na sve moguce nacine, ali pitanje dokle ce to tako... S CCNA i polozenim certom je tesko gotovo nemoguce pronac posao, znam iz iskustva... Treba cisco akademiju malo ljepse zaokruzit s wirelessom, security-em, CCNP-om, doma vjezbat, podici virtualne servere - stec tu fluidnost u konfiguriranju koliko je moguce.

Da, ali ako nemas posao kako dalje ici sa Ciscom!? Znas koliko recimo samo CCNA Exploration kosta!? Evo mene 8 k kn! Ako ides dalje...sto je logican slijed skolovanja...gledaj koliki su to troskovi i koliko bi love trebao potrositi da dodes do npr. CCNP. Prije toga naravno rijesiti bar Security...bar cu ja tako napravit. No kako dalje nakon recimo Security-a....i dali ima smisla uopce kada ne radis u struci i ne radis na opremi, a svi koji se bave mrezama znaju i sami kako se brzo stvari zaborave ako ne radis ono za sta se skolujes...konkretno sada pricam o Ciscu.

Inace da radim posao u struci, naravno da bih gurao koliko god je moguce dalje Cisco....i sada cu ga "gurat" sto vise mogu, ali samo kako ako npr. nemas posao!? Kako financirati sve tecajeve ili seminare na koje bih rado otisao da mogu! Uz to treba platiti stan + rezije + hrana. Znaci, katastrofa totalna.

Sta ti onda znaci sve tvoje znanje!? Pa gle....danas ne mogu npr. dobiti posao u jadnome servisu kompova, a kamoli nesto vise. Kazem, cak sam htio besplatno radit i to samo da steknem neko iskustvo i da bar dobijem neku preporuku nakon ni sam ne znam koliko mjeseci besplatnoga rada! No onda bih bar mogao napisati da sam radio "tu i tu" i da sam radio na "toj i toj opremi".....ovako nista! No ni besplatno te nitko nece uzeti...znaci da volontiras! Evo kazem sve iz iskustva!

Bez fakulteta nista! Mozda bi i mogao, ali ne da moras imati vezu neku za posao...vec moras imati "sajlu" i to malo jacu! No kako ja te "veze" nemam, mogu se samo nadati da ce se desiti ni sam ne znam sta....

Onda tamo neka ucilista pricaju o zavrsenim tecajevima i placama od 7 k kn.....ma laz totalna! Bio bih sretan i da radim za 4 k kn...i manje, sa obzirom na situaciju kakva je sada!

Ovako sada kod kuce se mogu "igrat" sa Packet Tracerom i sam sebi davati neke zadatke i izmisljati gluposti.....

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Poruka je uređivana zadnji put sri 21.4.2010 15:42 (win32).
15 godina
Batista kaže...

Na certovanju se naucis sigurno vise kaj se tice same struke - to mi je vise ljudi potvrdilo.

No vjeruj mi sa fakultetom ces prije dobiti posao  pa ces si kasnije lako moci placati certifikate...a moguce da te i firma posalje ne polaganje istih.

A sta ti vrijedi more certifikata ako netko trazi VSS....a ti imas punu ladicu certifikata. Ok, imas znanja.....no njih to ne zanima, oni hoce VSS i to je to...a ti si sa tim certifikatima na zalost mozes obljepiti radnu sobu i divit im se.

Gle, posalo sam u bar 20-ak firmi molbu za volontiranje......i nitko te ni za to nece! No trazio sam samo da radim na opremi i da jos bolje sve to naucim.... Recimo posaljem 20-ak molbi za volontiranje, a dobijes mozda 2-3 odbijenice.....i to ti je to.

Ako ne vejerujes pokusaj sam napisati par molbi pa pogledaj tko ce ti npr. iz Zg odgovorit!

Mislim da sam poslao svim firmama u ZG molbu za volontiranje i nista....

Sada trenutno trazim posao i iskreno prihvatio bih bilo sta....sta god da mi se ponudi odmah bih otrcao za bilo kakve novce jer bolje "vrabac u ruci, nego golub na grani".

15 godina
neaktivan

Ja sam počeo radit 1.4, ali nemam fiksne plaće nego poslodavac mi da sta zaradim, tako da plaća varira. Treba se zrtvovat i reci da si voljan radit za 0kn par mjeseci, samo da ti plaća radni staž. Tako sam ja dosao do posla. Bitna je volja i ici poslodavcu na ruku i gledat kako dobiti znanje.

0 0 hvala 1
17 godina
veki101 kaže...

Ja sam počeo radit 1.4, ali nemam fiksne plaće nego poslodavac mi da sta zaradim, tako da plaća varira. Treba se zrtvovat i reci da si voljan radit za 0kn par mjeseci, samo da ti plaća radni staž. Tako sam ja dosao do posla. Bitna je volja i ici poslodavcu na ruku i gledat kako dobiti znanje.

Kako šta zaradiš, pa ne prodaješ knjige?

15 godina
veki101 kaže...

Pa tikazem da sam ja htio volontirat...poslao svim firmama mailove sa molbama i CV za volontiranje i ni to nisu uvazili, a kamoli da mi je netko ponudio neki posao.

Istina...nudili su mi MLM i sl. gluposti kao npr. telefonska prodaja, ali to je prodavanje magle i ne pristajem na to.

Ili cu raditi posao kako treba...ili necu radit varajuci druge ljude.

Tebi se onda posrecilo...reci poslodavcu da cu mu i ja radit mj. dana za 0 kn...ili vise...no da me prijavi i kasnije mi da normalnu placu i radit cu bez beda pa makar nemao sta za jesti mjesec dana!

A one fore koje prodaju neka ucilista bih zakonom zabranio + istrazivanja koja isticu su radena tko zna koje godine!

17 godina
win32 kaže...
Batista kaže...

Na certovanju se naucis sigurno vise kaj se tice same struke - to mi je vise ljudi potvrdilo.

No vjeruj mi sa fakultetom ces prije dobiti posao  pa ces si kasnije lako moci placati certifikate...a moguce da te i firma posalje ne polaganje istih.

A sta ti vrijedi more certifikata ako netko trazi VSS....a ti imas punu ladicu certifikata. Ok, imas znanja.....no njih to ne zanima, oni hoce VSS i to je to...a ti si sa tim certifikatima na zalost mozes obljepiti radnu sobu i divit im se.

Gle, posalo sam u bar 20-ak firmi molbu za volontiranje......i nitko te ni za to nece! No trazio sam samo da radim na opremi i da jos bolje sve to naucim.... Recimo posaljem 20-ak molbi za volontiranje, a dobijes mozda 2-3 odbijenice.....i to ti je to.

Ako ne vejerujes pokusaj sam napisati par molbi pa pogledaj tko ce ti npr. iz Zg odgovorit!

Mislim da sam poslao svim firmama u ZG molbu za volontiranje i nista....

Sada trenutno trazim posao i iskreno prihvatio bih bilo sta....sta god da mi se ponudi odmah bih otrcao za bilo kakve novce jer bolje "vrabac u ruci, nego golub na grani".

Vidis... Ne bih stvarno htio da se zakomplicira, ali to sto nase drustvo gleda da imas fakultetsku diplomu i nije tak bajno... Ujak mi je obican zidar, njegov nadlezni inzinjer kad ne zna kako pravilno konstrurirat neki salung (kalup) onda pita njega, cuj kak to itd... Otac koji radi u super stojecoj firmi kaze kako pak njegov nadlezni - poslovodja zove nekog lika kako napisat nekaj u excelu...

Meni kao normalnoj osobi je nepojmljivo da dobim diplomu, pronadjem posao i zovem nekoga svak cas sa strane da mi pomogne jer ne znam svoj posao napravit kako spada. To je meni uzasno sramotno i jadno, da covjek koji se drzi kao pametan padne na tako nisku granu... Zato ti i ja ne mozemo pronac posao za koji smo kvalificirani i spremni obavit jer se ovakvi koje sam gore naveo, domognu posla i zato nam je ekonomija u qrcu. Neadekvatni i nesposobni ljudi na radnim mjestima !

Izgleda da ja imam srece jer mi roditelji pola skolovanja financiraju i mislim da bih zbog tog i x drugih stvari se svakodnevno mogao zahvaljivat Bogu. Kako vidim neki nisu takve srece. U rujnu mi konacno pocinje CCNP koji me kosta s certovima ohoho... Ako tu ne pronadjem neki posao u slijedece 2 god, idem van - ako treba i smetlarit.

Da mene netko pozove na testiranje na posao na koji sam se prijavio, pucao bih od srece... Ali izgleda da to nejde samo tak...

17 godina
veki101 kaže...

Ovo je najgora moguća greška. U bivšoj firmi dobio sam 50% povećanje plaće kad sam rekao da mi je pun qrac i da odlazim...i tad su mislili da blefiram i ozbiljan razgovor je počeo tek kad sam direktorici stigao iz kadrovskog odjela sa papirom da mi potpiše sporazumni otkaz.

Ako kreneš "poslodavcu na ruku", nikad sreće od toga

17 godina

Ehhh... kako izgleda... ja sam jedan od rijetkih koji ovih dana dobiva povisicu :)))

I'm going woo woo

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
veki101 kaže...

Treba se zrtvovat i reci da si voljan radit za 0kn par mjeseci, samo da ti plaća radni staž. Tako sam ja dosao do posla.

Majko mila kud smo došli..

Da voljan raditi za 0 kn par mjeseci, samo raditi za staž. Divna logika, probaj mu predložiti suprotno, neka te plaća prvih par mjeseci, a ti nećeš raditi, misliš da bi mu se svidjelo? A ti pristaješ na to. Mislim, ako nemaš iskustva, škole, reference, zna se što je pripravnički status, a ovo je izrabljivanje. I jesi definirao ugovorom tih par mjeseci, ili će se to produžiti na godinu, dvije?

Potpuna i nakaradna zamjena teza vrijednosti rada i zarade koja is toga proizlazi. Gospodarstvo u banani, pa bi ljudi radili i 'đabe'..

Btw, koliko mi je poznato, radni staž ili ako ćemo točnije socijalno i mirovinsko se dobija preko prijave poslodavca o zasnivanju radnog odnosa, a tada ti je dužan zakonski i isplatiti barem minimalac jer je isti osnova za izračun visine naknada za mirovinsko i socijalno.. (pušing rođo..)

15 godina
neaktivan

Potpuno se slažem da je potrebno imati podeblju vezu za dobivanje posla u Hrvatskoj pogotovo u firmama koje su u privatnome vlasništvu "Hrvata". Govorim iz vlastitog iskustva. U Siemensu su plaće tako mizerne da sam ja njih odbio, a u pivovarama se namješta posao za kumove. I tako krenuo sam trbuhom za kruhom van. Dobio sam posao trenutačno i postao šef Indijcima i Filipincima. Da se razumijemo izuzetno su informatički obrazovani ali im nedostaje ona crta da mogu odraditi Managerski posao. Osim posla jako puno je potrebno individualnog rada da bi se ostalo na vrhu. Ali na kraju sve se to isplati jer plaća je 7000€ a uza to vam plaćaju stan i auto i telefon. Zato kažem tko god želi raditi neka pogleda malo u svijet. I da mali savijet. Ne očekujte ovakvu plaću trenutačno. Meni je trebalo 8 godina da doguram do nje ali sada više ne razmišljam o tome kako ću skrpati kraj s krajem već mogu doći 4 puta godišnje doma na plaćeni odmor - naravno avionska karta plaćena.

Vrba
17 godina
neaktivan

Ja sam u početku popljuvao tvrdnju iz naslova i još uvijek stojim iza toga, ali neki ljudi ne zelu raditi jer ima kao mala plaća... Ono svatko zamišlja sebe kao managera sa milijunskom plaćom... Imam certifikat koji sam platio i sad neću raditi ispod dvadeset tisuća kuna... Ma mislim. Ide se iz krajnost u krajnost...

Za te koji imaju tu šumu certifikata otvorite svoju firmu pa radite što hoćete....

Tehnika narodu!!!!

1 0 hvala 0
17 godina
daseparo kaže...

Ja sam u početku popljuvao tvrdnju iz naslova i još uvijek stojim iza toga, ali neki ljudi ne zelu raditi jer ima kao mala plaća... Ono svatko zamišlja sebe kao managera sa milijunskom plaćom... Imam certifikat koji sam platio i sad neću raditi ispod dvadeset tisuća kuna... Ma mislim. Ide se iz krajnost u krajnost...

Za te koji imaju tu šumu certifikata otvorite svoju firmu pa radite što hoćete....

Slazem se sa tobom. Ljudi zugaju da nema posla, a zapravo se ne trude nego cekaju da im pade ponuda od bijesne place/auta/mobitela sa neke grane. 

Gore je covjek napisao da je radio besplatno par mjeseci da nauci, a onda lik ispod njega govori da je glup!? Nije glup nego je pametan. Prvo je nesto naucio, dakle dobio je iskustvo koje neces dobit dok stojis doma i kukas kako nema posla. Drugo, ako se pokazao u firmi postoji mogucnost da ga sef primi u radni odnos. 

Kao sto sam vec negdje napisao, kolega sa faxom stoji doma i kuka kako ne moze nac posao, kako nema para. Ja sam mu rijesio da konobari za prostoje novce (placa + napojnice > 6000 kn) ali on je reko da on nije zavrsio faks da bi konobario. Napominjem da je par mjeseci zugao da nema posla i nema novaca.

I'm going woo woo
15 godina
neaktivan

Tako je. Ja sam sa dvije diplome počeo kao noćni portir i kao mali koji je otvarao i zatvarao vrata ljudima. Uza to bio sam besplatno naučnik u jednom servisu i polako učio "praksu" jer teorija je nešto sasvim drugo. Novac mi je trebao da bih ja preživio i u ratno doba školovao sebe i sestru a i pomagao roditeljima. Kasnije kada sam shvatio da znam više od potencijalnih šefova krenuo sam tražiti bolje plaćeni posao i dok ga nisam dobio bio sam i dalje noćni portir. Izgleda da roditelji ili netko drugi daju dovoljno novca da se može izići van, kupiti krpice i ići na ljetovanja i skijanje a za pojedince je dovoljno i ležanje ispred TV-a jer će mama skuhati ručak i oprati prljavi veš. Pa što bi se onda moralao raditi kada se ima para za to. Lijepo je rekao Vidošević da smo nacija koja se je ulijenila i živi na novcu koji nije naš.

Vrba
15 godina

To je OK i slažem se s tim da ne treba čekati i tražiti samo posao u struci. I ja bi radio bilo koji normalan posao da je adekvatno plaćen, pa čak i promijenio posao za neki izvan struke ako bi taj posao mene više privlačio (iz bilo kojih razloga). Slažem se i s tim što si uz posao (naglašavam uz plaćeni posao) radio kao naučnik u poslu u struci da naučiš nešto novo.

Ono s čim se apsolutno ne slažem je to da netko ide raditi poslodavcu besplatno par mjeseci samo da nešto nauči jer je to dvosjekli mač - ljudi rade da mogu uzdržavati sebe i obitelj pa nekome uzimaš sredstva za život. Bi li i tebi bilo svejedno da umjesto plaće dobiješ otkaz jer je netko drugi spreman raditi badava samo da nešto nauči. Možda ćeš nešto i naučiti, ali uzmimo sljedeći primjer:

budući da je puno više nezaposlenih od ponude radnih mjesta, poslodavci bi mogli (a neki to i rade) uzimati samo takve koji bi kao besplatno radili na 2-3 mjeseca i njih mijenjali za 2-3 mjeseca za sljedeće i tako dok ide. Ako netko misli da time nešto dobiva je u krivu jer će se možda kasnije i sam naći u situaciji da ne dobije posao jer ima i netko drugi ko će raditi besplatno neko vrijeme pa mu badava i znanje koje je stekao.

Uostalom, je li netko od Vas spreman uz besplatni rad platiti i štetu koju napravi zbog svog neznanja (npr. padne mu disk ili uživo ušteka RAM i spali ga)? Pa onda dolazimo do toga da ti daješ, a ne zarađuješ novce. A uostalom tko može raditi badava - samo oni kojima roditelji imaju dovoljno love da im pokriju sve troškove, a takvih će biti sve manje i manje.

15 godina
daseparo kaže...

Da me netko sada pozove na razgovor na posao, ne bih ni pitao za placu vec bih bio sretan da sam uopce dobio priliku pokazati sta znam i porazgovarati sa nekime u vezi posla.

Dali ocekujem puno!? Ne. Samo normalan posao......i nikada mi nije problem bilo niti ce biti problem raditi i prekovremeno i praznicima.....samo da se radi. Pa dok sam odrzavao cca 5 god. kompove u onoj firmi, znao sam skupiti toliko prekovremenih da je bilo koma no sve smo "refundirali" slobodnim danima i nesto je naravno bilo placeno.

Bio bih sretan trenutno da dobijem i 4 k kn.....i manje...samo da radim u "struci".....ili bar nesto slicno.

Dok ne nadem takav posao, do onda cu raditi sta god mi se ponudi i skolovati se koliko god je to moguce financirat posto nemamo svi bogate mame i tate koji mogu davati 10 k kn i vise za svaki cert.

17 godina
TomGun kaže...

budući da je puno više nezaposlenih od ponude radnih mjesta, poslodavci bi mogli (a neki to i rade) uzimati samo takve koji bi kao besplatno radili na 2-3 mjeseca i njih mijenjali za 2-3 mjeseca za sljedeće i tako dok ide. 

Ali ako se pokaze da je "stazist" kvalitetan i da ima znanje, sta nebi bilo logicno da ga uzmu, nego da svako malo moraju novog "stazista" uhodavati u posao i uciti istim stvarima non stop.

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Skroz ste fulali stvar.

Radio ti i učio, i dalje radiš! - Taj rad nešto vrijedi. Ne mora vrijediti puno, ali neku vrijednost ima i poslodavac od tebe ima neku korist, a nisi samo trošak ili potpuno beskoristan.

Ako te već prima na posao i pogotovo ako imaš diplomu, to znači da si barem sposoban nešto raditi i neke stvari naučiti.

To se inače zove "pripravničko radno mjesto"! - Ako ja zaposlim pripravnika u softverskoj firmi i ako ta osoba ima diplomu FER/FESB/FOI fakulteta, onda očekujem da zna barem pisati dokumentaciju, uređivati gotovi kod, slagati forme i da će vrlo brzo naučiti neke barem osnovne stvari za aktivnije sudjelovanje u razvoju. Za osnove nekog jezika ne treba pola godine nakon diplome na srodnom fakultetu. (Nekima treba, ali to je druga priča).

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Rad bez plaće, za "stjecanje znanja" i slične floskule,  je totalno naša lokalna izmišljotina...probajte tako nešto spomenuti nekom amerikancu

Tamo se plaća isplaćuje tjedno i ako prvi tjedan ne legne, tužiš gazdu i to se ekspresno rješava

Tamo postoji i nešto što se zove volontiranje, ali to je jedna sasvim druga kategorija

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.4.2010 11:42 (segregator).
17 godina
segregator kaže...

Fantastična vijest...u firmi gdje radim (fakultet) nas 5 održava preko 400 računala, hrpu servera, web, 200+ printera itd, i sad će rezat broj informatičara :)

Istovremeno, američko sveučilište otprilike 10 puta veće od nas ima oko 600 informatičara, dok je američki prosjek oko 96 korisnika po 1 informatičaru (kod nas 1 na 960)

Ko je tu lud, lol

Hm, bit će još nezgodnije ako ovima iz javne uprave padne na pamet koristiti outsourcing da bi rezali troškove, lako moguće da to pripremaju

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice