Hrvatski model fiskalizacije za zemlje u regiji

poruka: 52
|
čitano: 9.690
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatski model fiskalizacije za zemlje u regiji".
13 godina
odjavljen
Re: Hrvatski model fiskalizacije za zemlje u regij
Stjepanj kaže...

a sta da prijavi?(vozio sam se zg taksijem 1+godine svaki dan vise puta NIKAD racun nisam dobio, dok su neki dan na telki vrsili kakti provjeru i gle cuda ispali su veci sveci od samoga pape)

ljudi na neki nacin pokusavaju prezivjeti jer je ocigledno siromasnom koji nema hrpu love ili podrske iza leda jako tesko uspjeti/probiti se, evo moj prijatelj je pokusao drzati pizzeriju (koja je do tada uspjesno poslovala i placala sve uredno jer je vecinu stvari "potrosni materijal" nabavljao s strane bez pdv-a(citaj jeftinije, pobogu nije ga ukrao platio ga je kao i svi ostali nekom drugom hrv. radniku)) i nakon fiskalizacije imao je 8 radnika i svi od reda zene i djecu, naravno izdrzo je par mjeseci dok mu nisu nestali svi novci zbog drzavnih nameta inspekcija i raznih cudesa koja je nakon doticne fisk. morao jos vise placati, takoder i jos novi nameti radi toga! prodao prostor koji je platio 120,000kn za 20,000 drugome kad je dosao kraj...super nema sta eno ga sad radi kao obicni radnik "picaros" kod drugoga! stvarno ohrabrujuce za sve koji nesto zele postici svojim trudom i radom!

ovo je malo offtopic no ta nasa cudesna fiskalizacija ne donosi u neuredenim drzavam nista dobro koliko god ona bila dobro razvijena! amen!lp

Ja uredno sve prijavim. Ne može mi netko naplatiti uslugu/proizvod s PDV-om i onda taj PDV trpati sebi u džep. To je direktna krađa ne samo od države, nego i od svih građana RH. Novac koji ide u obrazovanje, za zdravstvo, kulturu, poticaje...

I sad mi ti ulijećeš s tom pričom kako je tvoj frend lupež uništen jer je jadan morao platiti sve što i drugi (koji nisu uništeni). Očito mu pizza baš nije bila toliko dobra.

A ne staneš malo i ne zapitaš se što se sve moglo učiniti od novca koji je on za to vrijeme pohlepno trpao u svoj džep?

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 2:25 (Pranja).
17 godina
Stjepanj kaže...
Old Iggy kaže...

I? Jesi prijavio?

a sta da prijavi?(vozio sam se zg taksijem 1+godine svaki dan vise puta NIKAD racun nisam dobio, dok su neki dan na telki vrsili kakti provjeru i gle cuda ispali su veci sveci od samoga pape)

ljudi na neki nacin pokusavaju prezivjeti jer je ocigledno siromasnom koji nema hrpu love ili podrske iza leda jako tesko uspjeti/probiti se, evo moj prijatelj je pokusao drzati pizzeriju (koja je do tada uspjesno poslovala i placala sve uredno jer je vecinu stvari "potrosni materijal" nabavljao s strane bez pdv-a(citaj jeftinije, pobogu nije ga ukrao platio ga je kao i svi ostali nekom drugom hrv. radniku)) i nakon fiskalizacije imao je 8 radnika i svi od reda zene i djecu, naravno izdrzo je par mjeseci dok mu nisu nestali svi novci zbog drzavnih nameta inspekcija i raznih cudesa koja je nakon doticne fisk. morao jos vise placati, takoder i jos novi nameti radi toga! prodao prostor koji je platio 120,000kn za 20,000 drugome kad je dosao kraj...super nema sta eno ga sad radi kao obicni radnik "picaros" kod drugoga! stvarno ohrabrujuce za sve koji nesto zele postici svojim trudom i radom!

ovo je malo offtopic no ta nasa cudesna fiskalizacija ne donosi u neuredenim drzavam nista dobro koliko god ona bila dobro razvijena! amen!lp

Ne znam jesam li se u zadnjih deset godina ijednom vozio taksijem bez računa.

A ovo za tvog prijatelja... Znači, lopovu je išlo dok je krao, sad više ne ide i to je loše?

13 godina
protjeran
Covjeku je uredno ostajalo cca 1000€ mjesecno s svim tim lopovskim kradama, bio presretan kao i njegovih 8 zaposlenika, da pravi lopov nema sta!lp
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 9:47 (Stjepanj).
Moj PC  
2 5 hvala 0
17 godina
Stjepanj kaže...
Covjeku je uredno ostajalo cca 1000€ mjesecno s svim tim lipovskim kradama, bio presretan kao i njegovih 8 zaposlenika, da pravi lopov nema sta!lp

Da, pravi lopov. Ja njemu, njegovim radnicima i obiteljima plaćam zdravstveno, školu i ostalo, naravno da je presretan.

13 godina
protjeran
A onima u drzavnom sektoru? Njih ne spominjes, i kako mislis ti placas? a on nije to placao 8x? Sad nula! Tebi je to veca korist za tebe mene i sve ostale?
Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 10:37 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Stjepanj kaže...
A onima u drzavnom sektoru? Njih ne spominjes

Što s državnim sektorom?

15 godina
Stjepanj kaže...
Covjeku je uredno ostajalo cca 1000€ mjesecno s svim tim lopovskim kradama, bio presretan kao i njegovih 8 zaposlenika, da pravi lopov nema sta!lp

Frend ti je neuspješni lopov wonnabe privatnik koji je zatvorio. Big deal. Dok krade mene i sve nas onda je super poduzetnik. Je drek. To što on "savijesno" ukrade samo 1000€, pa bi ga to trebalo činit manjim lopovom(?!) je licemjerno. Po meni su svi takvi kriminalci.

U krivu si kad kažeš da je on htio nešto postić trudom i radom. On je to postizao lopovlukom i kriminalom. Za to se ide u zatvor. To što je propao je mačji kašalj i nek bude sretan šta nije u Remetincu.

I kako fiskalizacija ne donosi ništa dobro?

Šta si ti s marsa pao? Pa donosi napokon čisto poslovanje skoro svih firmi. Fiskalizacija je najbolje što je ova vlada napravila. Da, ima i dalje sivog dijela, ali nemoš bit toliko glup pa reć da je deseterostruki priljev u proračun "ništa dobro".

kostolomac kaže...

To ću ostavit za sebe dal sam prijavio ili ne.

A tek na moru, tamo bi trebalo sve inspekcije ovog svijeta poslat da se napravi red.....

Na Krku redovito zatvaraju slastičarne/ kafane zbog viškova. I da, rekao bih da je u 99% slučajeva stvar u neiskustvu konobara koji nezna odvojit napojnicu, eventualno zaboravi u gužvi izdat račun za jedan sladoled, nego što se nešto zaista planski krade. Ali slažem se, još uvijek ima kafića i restorana koji ne izdaju račune. Čisto statistički je to tako, osobno mi se nije dogodilo da ne dobijem račun. I da, prijavio bih.

Skoro svake godine na Krk dolaze sezonci u krdima i jatima, bez iskustva i bez znjanja o poslu i glupo je reć da zbog 7kn viška netko namjerno krade državu. Da, ukrao je državi jer nije izdao račun, ali nije kriminalac. Zatvorili su jednu slastičarnu sa sladoled vitrinom u centru zbog nekih 10-20kn, teško da se radi o kriminalcu, a fakat ljudi plivaju svaki dan s tim sladoledima i čak je za očekivati da će ljudi pogriješiti. Ali i to se popravlja. Sada je svima broj 1 "Uvijek izdaj račun".

Ajmo ovako reć, kad netko ima kafić na špici, rivi, centru, vjerujte mi da mu se neda zahebavat sa kaznama jer zarade ima dovoljno (samo na kavama). Te vaše priče o povlaštenima i najavama su nebuloze.

Ili daj ovdje iskaz s imenom i prezimenom, nazivom kafića i vremenom kada se to desilo, budi svijedok na sudu, ili prestani pričat bajke i mutit vodu zbog toga što ti frend ili tata više nemože krast kako je nekad krao. Ti mitovi i legende nikome nisu interesantni (ili odite u teorije zavjere)

Vjerodostojni ste kao i : Bok škvadro, šta ima, imam para ko tajkun, Doma nemam bazen, al zato kupit ću Jarun..

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
14 godina

covjek ti hoce objasnit da je prekomjeran drzavni sektor ( citaj stranacki uhljebi )  koji ima natprosjecno previsoke place po najnizoj efikasnosti rada, vjerovatno u svijetu, a o odgovornosti da ne govorim, je ogroman teret putem doprinosa koje jedan obrtnik/privatnik mora placat, vjerujem da vecina vas ovdje nije nikada bila u obvezi placanja nameta PDV-a te inih izmisljotina tipa  21 vrstu doprinosa, 528 vrsta parafiskalnih nametaZAMP,HGK,HOK , bankarskih provizija itd, sto na kraju se svede da ti pojede vecinu vrijednosti same robe/usluge koju prodajes ili proizvodis. Fiskalizacija je sve u svemu dobra stvar sto se tice kontrole prometa, radnih sati djelatnika itd. ali porezna represija koja je izvsena fiskalizacijom je strasna, bez imalo upozorenja, vremenske prilagodbe, samo lupanje kazni, sto je uzrokovalo na kraju nekih 700mil. kuna manje u drzavnoj kasi. ( neznam od kuda nekima podatak da je fiskalizacija uspjela napuniti proracun vise, jer je zatvoreno cca 12000 obrta koji su i bez fiskalizacije punili proracun, zaposljavali ljude itd. ).

Uostalom, porezna invazija se desila na male obrtnike, jer ova drzava nije imala na sto se obrusiti, jer proizvodnje nema, ( citaj gore navedeno koliko nameta postoji, pa ces i vidjeti i razlog) , prihodi od turizma smijesni s obzirom da jedan grad Prag uprihodi na razini godine, vise od cijele jadranske obale

Jednoj Austriji porezni prihod ubran od ugostiteljstva je minoran, necu reci nevazan, ali minoran s obzirom da su im doprinosi kroz proizvodnju za nas nepojmljivi/ nedostizni ( pa zato nema pojacane kontrole pdv-a kroz fiskalne racune u ugostiteljstvu), uostalom tamo su drzavne sluzbe istinski servis gradjana i poduzetnika a da ne spominjem PDV i ostale parafiskalne izmisljotine.

Kvalitetu robe u nasim shopping centrima ne treba komentirati, udjes u jedan i kao da si obisao  svaki od njih.

15 godina
zara76 kaže...

Jednoj Austriji porezni prihod ubran od ugostiteljstva je minoran, necu reci nevazan, ali minoran s obzirom da su im doprinosi kroz proizvodnju za nas nepojmljivi/ nedostizni ( pa zato nema pojacane kontrole pdv-a kroz fiskalne racune u ugostiteljstvu), uostalom tamo su drzavne sluzbe istinski servis gradjana i poduzetnika a da ne spominjem PDV i ostale parafiskalne izmisljotine.

Skačes sim tam nevezano za temu.

Fiskalizacija i sve oko nje je dobro. Tko god je propao zbog fiskalizacije je ionako bio ili lopov ili loš poduzetnik pa me boli konj za ta tri radnika što su dobili otkaz. Otvorio se prostor nekom novom PODUZETNIJEM privatniku i nek bolji pobjedi. To je meni logično. Bolje uopće ne raditi nego poslovati s gubicima ili lopovlukom.

To da ima trista miljona drugih problema je točno, od zdravstva, prevelike birokracije. Ali za to odi u drugu neku temu.

Mnogi sugovornici ove teme sudjeluju u još nekim sličnim temama gdje sam eksplicite bar 100 puta rekao svoje mišljenje o tome svemu i neda mi se sad ponavljat kako svima treba podjelit otkaze i kako to napraviti itd.

To je DRUGA tema i nema veze s fiskalizacijom.

Ništa nije opravdanje za krađu. Prevelik ni premalen sektor, loše ovo ili ono. Nemaš pravo krast i amen. Ako imaš dokaze da netko drugi krade, da se uhljebio, da je ovo ili ono, odi u uskok, predaj dokaze i budi koristan. Ovakvo nagađanje "ima uhljeba", "krade se" itd. su beskorisne floskule u rangu narodnih popevki da bi ljudima bilo lakše u svom ćupu s problemima. Demagogija, laprdanje, kenjanje. nazovi kak oćeš.

Godinu i pol prije nagađanja da će se napraviti fiskalizacija, napisao sam jedan poveći post o uvođenju reda u račune (U temi Što se događa), nisam to nazvao fiskalizacijom, ali svaka bubamara je mogla sama doć do zaključka da je logičan redoslijed uvođenje reda korištenjem tehnologije. Centralni sustav obrade računa. Nije sveto pismo, i fakat su to i napravili. I jako dobro su to napravili.

I po treći put, tema je o fiskalizaciji, ne o prekomjernom državnom sektoru (koji nema baš nikakve veze s fiskalizacijom), ne o problemima u zdravstvu, rodilištima, niti je ovo tema gdje se treba pravdat nekog lopova jer je ukrao samo 1000€ mjesečno zato što je neka tamo stranka "po njegovim saznanjima" uhljebila neke ljude, pa je on zapravo moralan čovjek jer zapošljava još 8 ljudi.

Je li po toj logici Todorić svetac? On zapošljava 50.000 ljudi. Da mu dopustimo da analogno tome ukrade koliko? 8 ljudi je 1000€, dakle 6.250.000€ mjesečno.

Izvoli dat dokaz da je netko uhljeb, ilegalno došao negdje, preko prevare, korupcije, nauči se stajat iza svoje izjave, pogotovo kada je tako teška optužba, ili se uopće nemoj javljat. Ja sam čuo da u Lici postoje leteći medvjedići koji prodaju med bez računa. I tamo ih je postavio HDZ. Kakva je svrha ove izjave?

Jednako tim vašim izjavama "rekla kazala izmislila" mogu doć na forum i o vama govoriti neistine, da ste nekog ubili, pokrali, jeli malu djecu, da ste đavoljev izrod. Nema razlike. Nemojte bacat optužbe bez pokrića - nemojte bit babe.

17 godina
neaktivan
Kako misliš da nitko od nas ne plaća PDV? Pa svi ga plaćamo. Problem je što taj porez koji smo platili oni ne proslijede državi, tj. ukradu ga.
A to da nije bilo upozorenja je valjda šala.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
zara76 kaže...

covjek ti hoce objasnit da je prekomjeran drzavni sektor ( citaj stranacki uhljebi )  koji ima natprosjecno previsoke place po najnizoj efikasnosti rada, vjerovatno u svijetu, a o odgovornosti da ne govorim, je ogroman teret putem doprinosa koje jedan obrtnik/privatnik mora placat, vjerujem da vecina vas ovdje nije nikada bila u obvezi placanja nameta PDV-a te inih izmisljotina tipa  21 vrstu doprinosa, 528 vrsta parafiskalnih nametaZAMP,HGK,HOK , bankarskih provizija itd, sto na kraju se svede da ti pojede vecinu vrijednosti same robe/usluge koju prodajes ili proizvodis. Fiskalizacija je sve u svemu dobra stvar sto se tice kontrole prometa, radnih sati djelatnika itd. ali porezna represija koja je izvsena fiskalizacijom je strasna, bez imalo upozorenja, vremenske prilagodbe, samo lupanje kazni, sto je uzrokovalo na kraju nekih 700mil. kuna manje u drzavnoj kasi. ( neznam od kuda nekima podatak da je fiskalizacija uspjela napuniti proracun vise, jer je zatvoreno cca 12000 obrta koji su i bez fiskalizacije punili proracun, zaposljavali ljude itd. ).

Uostalom, porezna invazija se desila na male obrtnike, jer ova drzava nije imala na sto se obrusiti, jer proizvodnje nema, ( citaj gore navedeno koliko nameta postoji, pa ces i vidjeti i razlog) , prihodi od turizma smijesni s obzirom da jedan grad Prag uprihodi na razini godine, vise od cijele jadranske obale

Kvalitetu robe u nasim shopping centrima ne treba komentirati, udjes u jedan i kao da si obisao  svaki od njih.

Sve si što si napisao stoji do zadnje  riječi{#}

Kod nas je mentalitet ljudi u k.....

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
17 godina
zara76 kaže...
covjek ti hoce objasnit da je prekomjeran drzavni sektor ( citaj stranacki uhljebi )  koji ima natprosjecno previsoke place po najnizoj efikasnosti rada, vjerovatno u svijetu, a o odgovornosti da ne govorim, je ogroman teret putem doprinosa koje jedan obrtnik/privatnik mora placat, vjerujem da vecina vas ovdje nije nikada bila u obvezi placanja nameta PDV-a te inih izmisljotina tipa  21 vrstu doprinosa, 528 vrsta parafiskalnih nametaZAMP,HGK,HOK , bankarskih provizija itd, sto na kraju se svede da ti pojede vecinu vrijednosti same robe/usluge koju prodajes ili proizvodis. Fiskalizacija je sve u svemu dobra stvar sto se tice kontrole prometa, radnih sati djelatnika itd. ali porezna represija koja je izvsena fiskalizacijom je strasna, bez imalo upozorenja, vremenske prilagodbe, samo lupanje kazni, sto je uzrokovalo na kraju nekih 700mil. kuna manje u drzavnoj kasi. ( neznam od kuda nekima podatak da je fiskalizacija uspjela napuniti proracun vise, jer je zatvoreno cca 12000 obrta koji su i bez fiskalizacije punili proracun, zaposljavali ljude itd. ).

Podebljao sam neke stvari iz tvog citata na koje treba staviti poseban naglasak.

1. Prekomjeran državni sektor - Zaista, nezgrapna veličina hrvatskog državnog aparata je velik uteg oko vrata i bez drastičnih mjera, takvim će još dugo ostati. Međutim, na koji način riješiti ovaj problem? Ako bi se drastično rezao broj djelatnika u javnom sektoru, automatski bi rastao broj nezaposlenih, porezni prihodi bili bi manji (bez obzira što plaće crpe iz proračuna RH, djelatnici u javnom sektoru su porezni obveznici koji plaćanjem poreza pune proračun), a teret na leđima države (vjerojatna isplata otpremnina, isplata socijalnih davanja većem broju nezaposlenih i sl.) bio bi još veći. Dakle, bez obzira što je državni aparat nezgrapan, trom i skup, treba ga pametno reorganizirati.

2. Namet PDV-a - PDV je PDV i ne može ga se gledati kao običan namet (poput parafiskalnih nameta o kojima ću kasnije). PDV-om se financira čitava društvena zajednica i izbjegavanje njegovog plaćanja je zločin. Kad raspravljamo o PDV-u, možemo govoriti o tome da njegova stopa može biti manja ili veća, možemo govoriti o eventualnim različitim poreznim stopama za određene vrste roba i usluga. Jedino o čemu ne možemo govoriti je nužnost plaćanja PDV-a. Plaćanje PDV-a (i ostalih poreza) nije samo zakonska, nego i moralna obveza i to hrvatski privrednici napokon trebaju shvatiti.

3. Doprinosi i parafiskalni nameti - Ne znam otkud ti informacija o 21 vrsti obveznih doprinosa u RH. Koliko god sam tražio, našao sam ih svega četiri (doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje (a i b stup), doprinos za ozljede na radu i doprinos za zapošljavanje) i sami po sebi nisu problematična opterećenja. S druge strane, toliki parafiskalni nameti (njih sam našao 245) predstavljaju pravi problem u funkcioniranju hrvatskih privrednika. Definicija parafiskalnog nameta mogla bi se najlakše poistovjetiti s legaliziranim reketom - i to reketom od strane države. Kad pogledamo što se plaća parafiskalnim nametima (članstvo u HGK, članstvo u HOK-u, naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma, spomenička renta, vodna naknada, nakndada za ZAMP...), sve nam bude jasno osim onog glavnog, svrhe tih naknada. Ukidanjem velikog broja ovih naknada, sredstva bi mogli preusmjeriti u mirovinske i zdravstvene fondove i na taj način podigli standard najugroženijem dijelu stanovništva - umirovljenicima i korisnicima usluga zdravstvene zaštite.

4. Fiskalizacija je dobra stvar - Zaista, fiskalizacija je odlična stvar. Njenom provedbom omogućena je kontrola rada na crno, nadzor poreznih prihoda i, po meni najvažnije, omogućena je kvalitetnija projekcija državnog proračuna. Kvalitetan i realan proračun oslobođen je bojazni od zaduženja na nepovoljnom financijskom tržištu, a bez fiskalizacije, dakle informacije s terena iz prve ruke, što bi se moglo napraviti - baš ništa.

5. Porezna represija - Ono što ti nazivaš poreznom represijom za mene nije ništa drugo nego provođenje zakonskih normi. Kakve god one bile, moraju se provoditi. Jedina zamjerka s moje strane je ta što manji broj poreznih inspektora selektivno provodio zakone, pa su postojali prekršitelji koji su pred zakonom jednaki i jednakiji... Nadam se da takve prakse u budućnosti neće biti. 

6. Zatvoreno je 12.000 obrta - Postoje dva razloga zbog kojih je fiskalizacija utjecala na zatvaranje ovih obrta. Prvi razlog je nesposobnost obrtnika za opstanak na tržištu. Razlozi nesposobnosti mogu biti objektivni i subjektivni te o njima ne bih raspravljao, Drugi razlog je svjesna i unaprijed smišljena namjera da kroz obrt pokušaju prevariti porezni sustav. Fiskalizacija ih je u tome onemogućila i što im je preostalo - zatvoriti obrte!

7. Punjenje proračuna - Proračun se ne može puniti bez plaćanja poreza, prvenstveno PDV-a, a onda i drugih poreznih prihoda. Ako su prije fiskalizacije pojedini obrtnici plaćali porez, a nakon fiskalizacije nisu bili u mogućnosti plaćati isti, onda su nešto muljali. Na inspekciji je da utvrde što i obeštete državu za zakinuti iznos.

8. ...u jednoj Austriji - Ljudi, okanite se više Austrije. Razlika u mentalitetu nas i Austrijanaca (ali i drugih zapadnjaka) ne smije biti opravdanje za naš ekonomski neuspjeh. Osnovni problem našeg društva (kad smo već kod Austrije, ugledajmo se na njih) je opće nerazumjevanje ekonosmske i društvene demokracije. Demokratsko je pravo baviti se nekim poslom i kroz posao privređivati dohodak, ali je i demokratska obveza plaćati porez na privrijeđeni dohodak, kao što je to obveza svugdje u svijetu. Kad ljudi shvate da demokracija nije anarhija nego i prihvaćanje obveza proisteklih iz demokratskih prava, i mi ćemo biti Austrija. 
...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
Visak kaže...
A to da nije bilo upozorenja je valjda šala.

Naravno da nije šala. Pa valjda je red nekome tko ne plaća porez pomalo ga naplaćivati do punog iznosa.

A ne sad odjednom: "Moraš platit isto ono što si mor'o i jučer, samo te sad mogu kontrolirat!"

cro_blue kaže...
  1. Prekomjeran državni sektor - Zaista, nezgrapna veličina hrvatskog državnog aparata je velik uteg oko vrata i bez drastičnih mjera, takvim će još dugo ostati. Međutim, na koji način riješiti ovaj problem? Ako bi se drastično rezao broj djelatnika u javnom sektoru, automatski bi rastao broj nezaposlenih, porezni prihodi bili bi manji (bez obzira što plaće crpe iz proračuna RH, djelatnici u javnom sektoru su porezni obveznici koji plaćanjem poreza pune proračun), a teret na leđima države (vjerojatna isplata otpremnina, isplata socijalnih davanja većem broju nezaposlenih i sl.) bio bi još veći. Dakle, bez obzira što je državni aparat nezgrapan, trom i skup, treba ga pametno reorganizirati.

I dalje tvrdim da 300.000 neazaposlenih sa svim naknadama državu koštaju manje od 300.000 neradnika koji dobijaju plaće, doprinose, bonuse, božićnice, regerese i sl.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 12:56 (Veliki Brat).
14 godina

Sva sreca da je jedna slastirnica izdala tebi racun, pa eto mozes mirno spavati, jer te nije pokrala, a o njoj vjerovatno ovisi buducnost proracuna ove drzave...poanta je uostalom da se proracun jedne drzave ne moze temeljiti na kuglicama sladoleda i kaficima na spici.Niti 10 000 kafica na spici i slasticarnica ne moze napuniti poreznim prihodima niti 1% proracuna ove drzave ako nema Proizvodnih pogona, industrije te inih djelatnosti.

Ti vjerovatno imas na svim kompjuterima u svom kucanstvu instalirane originalne windowse na koji si platio pdv, Nod32 koji si kupio u trgovini te platio pdv, nijednu igru, film ili program nisi skinuo sa torrenta, nego si kupio u regularnoj prodaji i platio na to sve pdv...

Zubar u privatnoj praksi ti je vjerovatno sa svojim materijalom popravljao zube na koji si platio pdv...

isto tako kada dodjem u neku drzavnu ili gradsku ustanovu u petak oko 13h pa doticni ured ne radi jer eto danas rade skraceno ( a trebali su raditi do 15h), a primaju punu placu koju je netko doprinosima uplatio u drzavni proracun, jel i to za tebe kradja? za mene je i to ne samo novaca iz drzavnog proracuna ( jer bi trebali dobiti umanjenu placu za ta 3 sata sto su manje radili) nego i mog dragocjenog radnog vremena ili npr. kada vidim sluzbeno vozilo neke gradske ili drzavne firme parkirano predvecer u nekom od shopping centara, sigurno rade na terenu, cinestaru je nestalo struje pa eto referentica izasla na uvid...{#}

poanta je da prvo krenes od sebe a ne da brojis susjedu krave...

10 godina
neaktivan

Čitam i ne vjerujem. Vama svima nije jasno da je najbolje što možete napraviti je na bilo koji način izbjegavati porez. Zašto? Što se prije proračun isuši to će se prije racionalizirati porezi i razna davanja jer Vlada ne može zauvijek tjerati poreznu represiju, prije će se privatizirati svi gubitaši, prije će racionalizirati javni sektor, a to je ono što svi želimo.

2 4 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nije problem fiskalizacija,problem je država koja ti poglođe i kosti dokle može.
Da sam poduzetnik rado bih plačao i poreze i prireze i sva ostala s*anja ali da su u nekoj normali i da je od njih neka opća korist, a ne da daš više od polovice državi koja onda to utroši na uhljebe i nove automobile a narod, pa ko ga hebe. I nikad ne uzimam račun niti ga tražim (osim ako se radi o nekoj garanciji),bolje da je tih 25% dano prodavačici nego da Josipović prije izbora ima "službene posjete" raznim udrugama od 10 članova vodeći kampanju na moj račun. A inspektori su isto za k... "pišu se kazne" kada se treba novi TV ili neš slično (po principu "neću te prijavit ak mi daš onaj TV").

A poslovanje s državom je stvarno super,znam za slučaj sa firmom koja je šivala na tisuće komada za MORH da bi na kraju odbili platiti nekih 30% jer "nije dobro napravljeno" a isplatu kolko ja znam još nisu dobili.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2014 18:36 (zerocool12).

4 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
nixass kaže...

apis, king, msan.. sve vrhunske i postene firme. bastioni hrvatskog it-a

A Ericsoon NT, e-zdravstvo,e-katastar... {#}

13 godina
odjavljen

Samo vi ekipa pravdajte te lopove i neplatiše poreza. Ali se onda lijepo nemojte ni buniti na stanje u državi jer su vaši "frendovi" odgovorni za to. Ako svi kradu gdje stgnu i PDV se ne plaća, onda nikada neće biti bolje.  Samo je očito problem u tome da treba biti inteligentan da bi se to shvatilo.

Professional Case and PC modder. Sponsored by: CoolerMaster,Inter-tech,ASBIS, LD Cooling, MG Vrbanus , iShop,Noiseblocker,Shuttle,In Win, Enermax, EKWB, ASUS,Lamptron, Aquatuning
Moj PC  
3 4 hvala 0
17 godina
zara76 kaže...

covjek ti hoce objasnit da je prekomjeran drzavni sektor ( citaj stranacki uhljebi )  koji ima natprosjecno previsoke place po najnizoj efikasnosti rada, vjerovatno u svijetu, a o odgovornosti da ne govorim, je ogroman teret putem doprinosa koje jedan obrtnik/privatnik mora placat, vjerujem da vecina vas ovdje nije nikada bila u obvezi placanja nameta PDV-a te inih izmisljotina tipa  21 vrstu doprinosa, 528 vrsta parafiskalnih nametaZAMP,HGK,HOK ,

...

Uostalom, porezna invazija se desila na male obrtnike,

...

Na stranu što si sve nadrobio za PDV i "parafiskalne namete", Austriju i slično - ima nas ovdje koji imamo firme i znamo što se plaća.

Što pak s fiskalizacijom nema nikakve veze, dapače, uz PDV je najbolje što je ijedno ministarstvo financija od 91. do sad napravilo.

Galt kaže...

Čitam i ne vjerujem. Vama svima nije jasno da je najbolje što možete napraviti je na bilo koji način izbjegavati porez. Zašto? Što se prije proračun isuši to će se prije racionalizirati porezi i razna davanja jer Vlada ne može zauvijek tjerati poreznu represiju, prije će se privatizirati svi gubitaši, prije će racionalizirati javni sektor, a to je ono što svi želimo.

Nema gluplje stvari od ovog što si napisao.

15 godina
Old Iggy kaže...
Na stranu što si sve nadrobio za PDV i "parafiskalne namete", Austriju i slično - ima nas ovdje koji imamo firme i znamo što se plaća.

Što pak s fiskalizacijom nema nikakve veze, dapače, uz PDV je najbolje što je ijedno ministarstvo financija od 91. do sad napravilo.

Galt kaže...

Nema gluplje stvari od ovog što si napisao.

Najteže je diskutirati s nekim tko o temi nema pojma. Kao da slušam onog Severa.

Ajmo bit Norveška, Ajmo bit i Švicarska, i Kanada. Parafiskalni nameti, visoki računi za režije, sindikat, da bi svima bilo bolje, ja volim domoljub Hrvatska, uhljebi, HDZ.

Frajer nadrobi doslovce pun tekst gluposti, koji su em oftopic, em nemaju veze s realnošću, uopće neshvaća kako funkcionira državna blagajna, ne shvaća da uhljebi u državi (nebitno jel ih ima ili nema) nemaju ama baš nikakve veze s poreznim sustavom, kao što onaj gore ne razumije da mu je frend zapravo lopov bez obzirao ukrao on 10€ od države ili 1000, ili 100.000. Zamisli, propao je. Da je bio sposoban bi preživio.

Da, država možda ima sto problema, no fiskalizacija (o kojoj je ovdije riječ) je zaista najbolja stvar koju je min fin napravilo. Zato se sve ostale države i grebu da uvedu isti model. I to, umjesto da naplatimo "know how", da damo "copyright" nekoj državnoj firmi pa da ubire zaradu od prodavanja tog sustava (ajme reć rojalties), mi kenjavimo po tome i maltene se sramimo tog reda kojeg smo napravili.

Pustimo na stranu to što fiskalizacija znači praćenje računa zbog provjera, kazni itd, samo "real time" praćenje pritoka novca je fantastično. Ameri i njihov TAXMAN2 su mala beba.

I najbolje od svega, ljudi ne kontaju da 70% proračuna ide direktno Zdravstvu, Mirovinama, Školama i Socijali. Moraš platiti porez jer nema ništa od ovoga bez poreza. Ali njima je opravdano krast jer je neki uhljeb tamo ukro. Double standards i licemjerje.

@zara76

Ne razumijem tvoj post.

17 godina
ivan dragi kaže...

Da, država možda ima sto problema, no fiskalizacija (o kojoj je ovdije riječ) je zaista najbolja stvar koju je min fin napravilo. Zato se sve ostale države i grebu da uvedu isti model. I to, umjesto da naplatimo "know how", da damo "copyright" nekoj državnoj firmi pa da ubire zaradu od prodavanja tog sustava (ajme reć rojalties), mi kenjavimo po tome i maltene se sramimo tog reda kojeg smo napravili.

AMEN!

Jedva sam dočekao da ovo netko kaže!

Hrvatski model fiskalizacije odličan je izvozni proizvod, proizvod koji se može prodati svugdje u svijetu. Zašto?! Jednostavan je, praktičan, moderan, lako provediv, koristan i, kao što netko reče, uz PDV najbolja ideja svih hrvatskih ministarstava financija od samostalnosti do danas.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
odjavljen

Uh, fiskalizacija...

Ajd ja ću dati jedno gotovo osobno iskustvo.

Moj šogor (sestrin muž) ima birtiju već dugi niz godina. Do fiskalizacije je prijavljivano bilo gotovo točno do u lipu koliko je potrebno da se isplate plaće i plati struja, voda... Dakle, subotom bude recimo prometa 5000 kn - on prijavi 1500 (ili čak i manje). Razlika PDV-a ide u njegov džep, ne? Otkako je došla fiskalizacija - kusa sve. Do zadnje kapi mineralne. I još uvijek mu dobro živi cijela familija. Čak štoviše, žive vrlo lagodno!

On i svi poput njega su se uvijek pravdali "pa nešto malo stavim sa strane da mi ne uzmu baš sve". Kao, "snašli se". Kao prvo - ako u postojećem zakonskom okviru ne možeš poslovati sa profitom - zatvaraj! Kao drugo - nemoj mi najobičniju i bezočnu krađu trpati pod "snašao se". Tako i moj drugi šogor koji vozi kamion za jednu veliku firmu. Barem 200-300 litara dizela ukrade svaki mjesec. Njegovi starci kažu "pa snašao se za malo goriva". E jebo mater snalažljivu...

Moja pametna sestra se čudom čudi kako nam je mater nakon 38 godina radnog staža dobila mirovinu od 1200 kn. Pa koliko da dobije??? Puste milijarde su umjesto u proračunu završile u nečijim džepovima, pa i u njenom.

Šogoru sam prije dosta godina napravio program po kojem je mogao vidjeti točno koliko je "dobar". Imao sam pristup tim brojkama i moja je procjena da je godišnje 100-150 tisuća kn zamračivao na taj način. A on je mala riba!!!

Slušao sam uoči uvođenja fiskalizacije predsjednika ceha ugostitelja kako se protivi uvođenju fiskalizacije riječima "bolje da smo poradili na edukaciji nego da se uvodi fiskalizacija". Dakle, ako sam dobro shvatio - vi niste svjesni da ne trebate krasti pa bi bilo dobro da vam netko to na nekom predavanju obrazloži.

Iako, fiskalizacija je tek dio mozaika koji treba posložiti. Već postoji hrpetina programa za fiskalizaciju koji ti omogućavaju varanje na sto načina - fiskaliziranje samo dijela računa, iskorištavanje već dobivenog koda za drugi račun i sl...

Freak Show Inc.

6 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice