HEP lansirao 100-gigabitnu optičku mrežu

poruka: 43
|
čitano: 10.261
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "HEP lansirao 100-gigabitnu optičku mrežu".
13 godina
protjeran
Re: HEP lansirao 100-gigabitnu optičku mrežu
Tonči kaže...

Ovo je odgovor na THT-ovo predstavljanje onog jada od TerraNešto odnedavno. Uveli su "revolucionarnih" 1gbps u 20m2 oko kipa Bana Jelačića. Ovi ovdje imaju infrastrukturu za 100 takvih na papiru i netko to tek treba unajmiti. U praksi, kao i LTE: T-HT verzija postoji u užem centru oko odašiljača, kao i Vipnetova. Obje usluge nude par gigabajta prometa, taman koliko nosi jedna zakrpa za Windowse koji se sami nadograđuju. :)

U praksi te tehnologije postoje samo za vrlo mali broj zaposlenika matičnih tvrtki, ali definitivno ne za ostale. Reklame projekata su otprilike 5-10 godina ispred realizacije rješenja i reklamiraju tehnološke demonstracije koje se niti ne mogu kupiti.

S time da nam T-com prodaje muda pod bubrege po visokoj cijeni. Jednostavno je presmješno koje brzine nude naspram brzina u normalnim zemljama europe. Nude ono što su francuzi i englezi imali u 90-tim, po cijenama većim nego što danas isti nude desetke megabita + tonu pogodnosti. Na veći standard.

Ad astra peronospora
14 godina
Bypass kaže...

S time da nam T-com prodaje muda pod bubrege po visokoj cijeni. Jednostavno je presmješno koje brzine nude naspram brzina u normalnim zemljama europe. Nude ono što su francuzi i englezi imali u 90-tim, po cijenama većim nego što danas isti nude desetke megabita + tonu pogodnosti. Na veći standard.

Nemogu nuditi veće brzine preko bakra svima, neki nemaju niti 4 Mbps. Cijene određuje hakom, bilo je nedavno kada su prestavili MAX pakete, hakomu se nije svidjelo, "nekonkurentne" cijene ili ponuda tako su rekli, pa su morali prepraviti i sada imaš onakve pakete koji ne nude nikakvu uštedu.

Krenuli su postavljati optiku pa ih je hakom počeo hebati, moraju "poklanjati" odnosno davati u najam svu optiku po cijeni koju je hakom odredio svim konkurentima i to za 60% (ja mislim) maloprodajne svoje cijene ako žele nuditi optiku korisnicima, znači koliku god tcom imao svoju cijenu (koju hakom mora odobriti) za korisnike morao bi davati konkurenciji za skoro pola toga iznosa, tako da konkurencija bez da išta radi može dobiti optiku i osigurano niže cijene kojima će privući korisnike.

Naravno nije tcom glup trošiti dodatne milijarde samo kako bi još gubio korisnike, nebi ni ja pristao na takve uvjete, neka sami sebi drugi provlače optiku (ako nemogu onda su samo paraziti koji na temelju nečeg tuđeg žele lako zgrabiti lovu)

Iako, čini se da se nešto pomaklo, valjda su se složili oko nekih uvjeta, vidjet ćemo hoće li i kada biti išta od toga.

I nemojte više o onome mi smo platili mrežu, moj ćaća je dao 'iljadu maraka itd... dao je tcom (deutsche telekom) puste milijarde za kupovinu ht-a, ostali operateri su dali 0kn, da mu nisu ponudili infrastrukturu zašto bi davao tolike novce za kupovinu tvrtke... prodano je šta je tu je

Sada ionako moraju provlačiti optiku (i provlačili su je) o svom trošku, konkurencija u većim gradovima tu i tamo, a ostatak države se čeka da tcom provede pa da svi operateri počnu tu njihovu optiku koristiti.

Nadajmo se da će sa ovom HEP-ovom optikom se sve to isto malo pokrenuti.

01101110 01101010 01101111 01101110 01101010 01101001
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.12.2012 1:56 (njonji).
16 godina
neaktivan
x3mania kaže...
sina-k kaže...
Kaj je najbolje imam neku optiku u stanu... žica mi visi iza ormara već dvije godine i nitko od ISPova... kojeg god nazvao ništa nezna o tome... a ekipa koje je to svojevremeno uvodila isto tako ništa nije znala nego su govorili da će nas netko kontaktirati...  Big LOL !
  Da sam na tvome mjestu,probao bih se spojiti "uradi sam" metodom...Ako je to doista negdje dobro spojeno,imao bi besplatan internet preko optike...šta više ti treba?
eh da je samo to tako... ako i dobro spoji ostaje mu 4000 vlanova da proba...

Komp to proba u 4000 milisekundi ;)

13 godina
protjeran
njonji kaže...
Bypass kaže...

Nemogu nuditi veće brzine preko bakra svima, neki nemaju niti 4 Mbps. Cijene određuje hakom, bilo je nedavno kada su prestavili MAX pakete, hakomu se nije svidjelo, "nekonkurentne" cijene ili ponuda tako su rekli, pa su morali prepraviti i sada imaš onakve pakete koji ne nude nikakvu uštedu.

Krenuli su postavljati optiku pa ih je hakom počeo hebati, moraju "poklanjati" odnosno davati u najam svu optiku po cijeni koju je hakom odredio svim konkurentima i to za 60% (ja mislim) maloprodajne svoje cijene ako žele nuditi optiku korisnicima, znači koliku god tcom imao svoju cijenu (koju hakom mora odobriti) za korisnike morao bi davati konkurenciji za skoro pola toga iznosa, tako da konkurencija bez da išta radi može dobiti optiku i osigurano niže cijene kojima će privući korisnike.

Naravno nije tcom glup trošiti dodatne milijarde samo kako bi još gubio korisnike, nebi ni ja pristao na takve uvjete, neka sami sebi drugi provlače optiku (ako nemogu onda su samo paraziti koji na temelju nečeg tuđeg žele lako zgrabiti lovu)

Iako, čini se da se nešto pomaklo, valjda su se složili oko nekih uvjeta, vidjet ćemo hoće li i kada biti išta od toga.

I nemojte više o onome mi smo platili mrežu, moj ćaća je dao 'iljadu maraka itd... dao je tcom (deutsche telekom) puste milijarde za kupovinu ht-a, ostali operateri su dali 0kn, da mu nisu ponudili infrastrukturu zašto bi davao tolike novce za kupovinu tvrtke... prodano je šta je tu je

Sada ionako moraju provlačiti optiku (i provlačili su je) o svom trošku, konkurencija u većim gradovima tu i tamo, a ostatak države se čeka da tcom provede pa da svi operateri počnu tu njihovu optiku koristiti.

Nadajmo se da će sa ovom HEP-ovom optikom se sve to isto malo pokrenuti.

Zanimljivo s obzirom da su drugi operateri jeftiniji (pa čak i njihova sestrinska firma), s time da još i posuđuju infrastrukturu.

T-com je u hrvatskoj samo zato da bi izvlačio novce iz ove prčije i mi to dopuštamo. DT je davno davno mogao potegnuti optiku kroz sve veće gradove i još više, samo je bitnije da ona bitanga Mudrinić šalje miljarde u Bonn. Dakle te bajke sa optikom ne pušim, a isto tako je istina da smo mi platili i preplatili cijelu njihovu infrastrukturu sa famoznih 60+ kuna "pretplate" koja se plaća već desecima godina.

Ako jedan HEP može povući optiku do svih većih gradova, T-com je to mogao već 10 puta napraviti i u 10 puta većem obujmu.Kako jedan mali Amis može povući optiku kroz pola Zagreba u tako kratkom roku? I još imati cijene koje su daleko niže od T-comovih s obzirom na usluge.

Zašto je Linić oporezio sve operatere sa 6%? Jer su izvlačili novac sa minimalno ulaganja. A kad je to napravio, svi su se bunili uključujući i vrlo glup i naivan puk, kojem je valjda normalno da imamo usluge na razini od prije 15 godina, od tvrtke koja može, ali ne želi napraviti bolje. To je najžalosnije u ovoj priči. U tipičnoj kriminalnoj balkanskoj priči.

Ad astra peronospora
12 godina
protjeran
njonji kaže...

Iako si napisao nemojte o tome koliko je ko dao za uvodjenje bakra... Parazit je Tcom koji je na racun korumpiranih politicara dosao do ovoga sto su danas. Oni su jedini pravi paraziti od svih operatera, tako da nazivanje drugih operatera parazitima jer zele nesto zaraditi preko tscuma i nije bas ok. Trzisna bitka nije ravnopravna od samoga starta, jer gotovo cijela infrastruktura je u vlasnistvu tscuma.

Da, tscum je istu platio. No koliko ih je to kostalo? Dobili jeftino, zgrcu milijarde. Naravno, ugovor je tajan. I onda kako ih ne nazivati parazitima? 

14 godina
Bypass kaže...

1) Zanimljivo s obzirom da su drugi operateri jeftiniji (pa čak i njihova sestrinska firma), s time da još i posuđuju infrastrukturu.

2) T-com je u hrvatskoj samo zato da bi izvlačio novce iz ove prčije i mi to dopuštamo. DT je davno davno mogao potegnuti optiku kroz sve veće gradove i još više, samo je bitnije da ona bitanga Mudrinić šalje miljarde u Bonn. Dakle te bajke sa optikom ne pušim, a isto tako je istina da smo mi platili i preplatili cijelu njihovu infrastrukturu sa famoznih 60+ kuna "pretplate" koja se plaća već desecima godina.

3) Ako jedan HEP može povući optiku do svih većih gradova, T-com je to mogao već 10 puta napraviti i u 10 puta većem obujmu.Kako jedan mali Amis može povući optiku kroz pola Zagreba u tako kratkom roku? I još imati cijene koje su daleko niže od T-comovih s obzirom na usluge.

4) Zašto je Linić oporezio sve operatere sa 6%? Jer su izvlačili novac sa minimalno ulaganja. A kad je to napravio, svi su se bunili uključujući i vrlo glup i naivan puk, kojem je valjda normalno da imamo usluge na razini od prije 15 godina, od tvrtke koja može, ali ne želi napraviti bolje. To je najžalosnije u ovoj priči. U tipičnoj kriminalnoj balkanskoj priči.

1) Mislio sam da sam pojasnio u prethodnom postu, drugi operateri su jeftiniji jer je hakom tako rekao, tcom mora biti skuplji, nedaju mu da ima niže cijene kako nebi konkurencija propala. Konkurencija plaća najam infrastrukture oko pola maloprodajne tcomove cijene.

2) Optike nije bilo, barem u većoj mjeri (ne uzimajući u obzir backbone mrežu), kada je došao tcom, tako da je on (tcom) svojim parama postavljao dosta kablova s optikom diljem države. Kažeš mogao je potegnuti optiku kroz veće gradove, pa i je, samo što onda mu dođe hakom i kaže da to što je stavio optike i ono šta tek još namjerava staviti mora dati za upola cijene konkurenciji, naravno da će onda dva puta promisliti dali ulagati još milijardi samo kako bi sufinancirali druge operatere.

Nijedno gledište nažalost ne ide nama korisnicima u korist, ali treba razumjeti zašto je tako, znamo zašto hakom radi to što radi - da očuva konkurenciju (on radi u interesu manjih operatera a ne korisnika), a tcom naravno je isto u pravo sa svog gledišta da je tu upitna isplativost ako će konkurenciji potezati nove kablove kako bi oni mogli davati veće brzine po manjim cijenama (opet zbog hakoma). Znam da nevalja ako nema konkurencije, ali ne valja niti se čini baš razumno ovako sa drugog stajališta da te prisiljavaju gubiti korisnike i sve što u budućnosti još postaviš kablova da služe drugima da ti otmu korisnike.

Btw. ta preplata je za uslugu, ne otplaćuješ, tj. ne kupuješ na rate kablove ili odašiljače od operatera.

3) isto kao i pod 2) ... povukao je dosta optike, ali treba još i sa onakvim uvjetima to baš nije poticajno

4) ulaganja su se bila smanjila zbog hakoma i gore navedenih razloga.

jumboY kaže...
njonji kaže...

Iako si napisao nemojte o tome koliko je ko dao za uvodjenje bakra... Parazit je Tcom koji je na racun korumpiranih politicara dosao do ovoga sto su danas. Oni su jedini pravi paraziti od svih operatera, tako da nazivanje drugih operatera parazitima jer zele nesto zaraditi preko tscuma i nije bas ok. Trzisna bitka nije ravnopravna od samoga starta, jer gotovo cijela infrastruktura je u vlasnistvu tscuma.

Da, tscum je istu platio. No koliko ih je to kostalo? Dobili jeftino, zgrcu milijarde. Naravno, ugovor je tajan. I onda kako ih ne nazivati parazitima? 

Kupili su bakar, zašto bi netko drugi jer mu je palo napamet isto se baviti telekomunikacijskim uslugama dobio to samo tako?

A optiku nisu kupili nego su je morali graditi i još je provlače, čini se da su se nešto dogovorili, ali je bilo stalo zbog gore navedenih razloga, ono šta još i nisu napravili moraju dati konkurenciji po takvim cijenama da korisnici prelaze još više drugima jer konkurencija plati pola toga iznosa i još nadoda za svoju dobit i onda bude jeftinija... praktički preprodavaju samo tcomovu uslugu jeftinije kako bi privukli ljude, a jeftinije je jer je hakom tako rekao.

Naravno, idealno bi bilo kada bi država, bilo ovako preko HEP-a ili vodovoda ili pošte, isto provlačila optiku i davala ju u najam operaterima... tcom neka gradi svoju i da ga nitko ne dira a drugi neka grade svoju ili iznajme od onih navedenih. Tada bi krenuo boom optike jer bi bez prepreka svi mogli nuditi po nižim cijenama i nebi bilo čekanja da tcom napravi nešto pa da mora dati drugima, a naravno tcom kada nebi morao davati drugima, nego ono šta svojim parama sagradi da sam i koristi, imao bi veći poticaj i ambiciju spojiti korisnike na optiku.

(pogotovo kada bi konkurencija od nekoga drugoga tako uzela optiku, onda tcom ne smije zaostajati za njima ako ne želi gubiti korisnike pa mora isto dalje provlačiti optiku, a ovako kad je on taj koji mora sve provlačiti i tu svoju mrežu davati drugima, to mu je sve samo ne poticaj) - mislim da ovaj dio zaokružuje moju misao - treba konkurencija naći alternativne iznajmljivače optičke mreže.

A država treba ulagati, provlačiti optiku i iznajmljivati ju, tu je (vjerojatno) sigurna dobit... ne znam šta čekaju. Valjda će ovo s HEP-om to pokrenuti masivnije.

01101110 01101010 01101111 01101110 01101010 01101001
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.12.2012 20:12 (njonji).
12 godina
neaktivan

Što se tiče HEP-a i optičke mreže do svake kuće, to je vrlo teško ostvarivo u kratkom vremenskom roku. Jer investicija je vrijedna oko 15 milijardi kuna.

HEP nema sredstava za takvu investiciju. Držaće se magistralnih vodova i iznamljivanja istih i to pod uvjetima da snizi cijenu i zaposli stručni kadar na održavanju istih.

Jer svi koji su dosada bili u najmu pobjegli su zbog cijene i neodržavanja.

Što se tiče HT-a. Ja to vidim na način da se tajni ugovor objavi i da napokon javnost sazna koje su obaveze preuzeli u ugovoru ( održavanje i razvoj mreže) i tko je zapravo vlasnik infrastrukture i u kojem obujum.

Nakon toga treba pričati o razvoju i investicijama. postojeće stanje je jasno. Dobili su sve za sitne novce i kalkuliraju da što više zarade u što kraćem vremensko razdoblju.

Mogu investirati, traže od HAKOM-a kraj regulacije tržišta(na str. HAKOMA predviđena regulacija OPTIKE tek nagodinu), katastrofa treba im tri godine od zaustavljanja investicija HT-a.

HT neće moći smanjiti cijene usluga sve dok ne izgubi monopol na tržištu, jer HAKOM neda zbog razvoja drugih operatera.

Drugi operateri pre slabi za razvoj optičke mreže čekaju što će HAKOM napokon odlučiti i kakve će cijene najma biti optike za njih.

Optika neophodna jer bakar je u katastrofalnom stanju neki nemogu dobiti i ADSL.

Veliki troškovi održavanja.

Što prije izregulirati tržište (HAKOM) na opće zadovoljstvo svih. (operatera i građana)

4 0 hvala 0
16 godina

Meni se sve čini da smo uzalud se klanjali Genscheru i da je sve

što je on činio, činio iz ljubavi za Njemačku i DEM, a ne za Hrvatsku {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ako pogledate njihov obračun potrošnje električne energije, a o izračunu akontacije da ne govorim, niti ova brzina mreže neće biti dovoljna da pokrije njihovo muljanje i nepotrebno kompliciranje. {#}

Sve bi ja to rođo, šmajserom!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ima i HŽ optiku koja je neiskorištena... ali pitajte ih za najam voda.... nisu mjenjali cifre otkako su postavili optiku... totalni kaos, jedno 3-30 puta veće cijene u odnosu na ostale vlasnike infrastrukture... za koga i zašto takve cifre pojma nemam...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
x3mania kaže...

Ima i HŽ optiku koja je neiskorištena... ali pitajte ih za najam voda.... nisu mjenjali cifre otkako su postavili optiku... totalni kaos, jedno 3-30 puta veće cijene u odnosu na ostale vlasnike infrastrukture... za koga i zašto takve cifre pojma nemam...

Pranje love?:)

Troll level: sensei
11 godina
neaktivan

Jel znate koliko je 100Gbps? To su 2,6 cjelovečernja filma u HD rezoluciji u sekundi. Koliko HEPu treba takva propusnost? Za upravljanje sustavima? Za to mu je dovoljno i 64kbps. Možda malo video nadzora. Vjerojatno u SD rezoluciji. Ako kažem 1Mbps po stream-u, bilo bi to dovoljno. x 100 kamera - nije beg cicija. HEPovi poslovni procesi? Koliko sekundi bi trajao prijenos svih baza iz jednog u drugi grad? I eto, teško da skupimo i 1Gbps međugradskih potreba. A ovih 100Gbps izgrađeno je iz novca struje koja stalno poskupljuje da bi se pokrili troškovi. Pa bi ih iskoristila vlada za imaginarni telekom koji se već planira 15 godina, a nikako da se ostvari. Sve je to loše gospodarenje. 

fubar
Moj PC  
4 1 hvala 0
16 godina
fubar kaže...

Jel znate koliko je 100Gbps? To su 2,6 cjelovečernja filma u HD rezoluciji u sekundi. Koliko HEPu treba takva propusnost? Za upravljanje sustavima? Za to mu je dovoljno i 64kbps. Možda malo video nadzora. Vjerojatno u SD rezoluciji. Ako kažem 1Mbps po stream-u, bilo bi to dovoljno. x 100 kamera - nije beg cicija. HEPovi poslovni procesi? Koliko sekundi bi trajao prijenos svih baza iz jednog u drugi grad? I eto, teško da skupimo i 1Gbps međugradskih potreba. A ovih 100Gbps izgrađeno je iz novca struje koja stalno poskupljuje da bi se pokrili troškovi. Pa bi ih iskoristila vlada za imaginarni telekom koji se već planira 15 godina, a nikako da se ostvari. Sve je to loše gospodarenje. 

S obzirom da si neupucen, mogao si drugacije sloziti post, npr u obliku "A cemu njima sluzi tih 100Gbps".

U tom slucaju bih ti ja odgovorio da HEP moze iznajmiti svoju infrastrukturu (za lovu, naravno) drugim operatorima koji nemaju svoju optiku po Hrvatskoj (mislim da osim T-coma i Metroneta, malo ISP-ova u HR ima rasirenu opticku mrezu). U istoj takvoj situaciji su i Hrvatske Željeznice koje takodjer imaju razgranatu optiku, kao i, cini mi se, Hrvatske Autoceste (ne bas tako razgranatu, ali ST-ZG-OS). Daklem, po optici HEP-a (i ostalih) ne letaju samo HEP-ovi bajtovi, vec i komercijalni bajtovi (mozda cak i tvoji).

S obzirom da si iz neznanja krenuo kenjkati, neces dobiti takav odgovor.

Rvat katolik!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice