Google odbio Bijelu kuću

poruka: 173
|
čitano: 21.776
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Google odbio Bijelu kuću".
13 godina
protjeran
Google odbio Bijelu kuću

Pravo na slobodu govora ne daje pravo na slobodu vrijeđanja.

Moj PC  
3 2 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Google odbio Bijelu kuću
NecroKnight kaže...

Kako su ti Arapi zatucani, neki kreten iz SAD-a objavi neki glupi šrot film koji vrijeđa islam i zbog se cijeli Bliski Istok digne na noge. To je kao da svi krščani na zapadu pošize kada netko objavi šaljivu karikaturu o Isusu.

Jedno je karikatura a drugo je propaganda i namjerno ruganje i vrijeđanje i širenje mržnje. Da izađe takav protukršćanski film itekako bi izbio skandal na Zapadu, samo možda ne bi palili ambasade.

Stvar je u tome što su muslimani bliskog istoka dodatno isfrustrirani što im Amerikanci svakodnevno pokušavaju naređivati šta da rade, dok recimo Šveđani ili Portugalci nisu isfrustrirani takvim stvarima.

Kad smo već kod pošizivanja zbog karikatura, jel se ko sjeća kako su u našoj tolerantnoj i civiliziranoj zemlji (koja naravno nema nikakve sličnosti sa ovim zatucanim Arapima šta sad rade nerede) murjaci promptno pohapsili par umjetnika koji su radili neki javni umjetnički performance  na temu Isusa na križu čim ih je neki pop prijavio za bogohulje ? Phew, tako mi je drago da mi ne živimo u zatucanoj teokratskoj državi i možemo podnijeti šalu / umjetnost na temu ovdašnje dominatne religije... {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 1:01 (Enkidu).
17 godina
neaktivan
Realist kaže...

Upravo tako, a ovaj film je očigledna rasistička propaganda, nije mi jasno otkud obraz Googleu da kaže da cenzuriraju govor mržnje ali ovo nije govor mržnje... {#}

17 godina
neaktivan
Zaratustra kaže...

Ispoljavanje tolerancije prema ljudima koji je sami nemaju je pogrešno. Sa ovakvim ekstremistima treba ektremno i postupati, znači samo gola sila.

A širenje ovakvih "mišljenja" treba zatvorom kažnjavati. Dopuštanjem ovakvih izjava se dođe do nacizma.

Zaratustra kaže...

Po mom mišljenju zapad je se i razvio zahvaljujući činjenici da su uticaj religije na svakodnevni život sveli na minimum.

Misliš na razvijenu Ameriku gdje na dolaru piše "In God we trust", di se na sudu zaklinje "so help me God", di predsjednik završava zakletvu sa "so help me God", di je svaki predsjednik od nastanka države bio deklarirani kršćanin, koja je išla u rat protiv Iraka kojeg su neki od njihovih vlastitih medija prozvali "križarskim ratom", di ima sekti koje još žive u srednjem vijeku jer misle da im tako zapovijeda Bog (Amiši), di ima još puno više sekti koje prakticiraju poligamiju i još gore vrste primitivizma i na kraju počine masovno samoubojstvo u ime vjere ? Na tu Ameriku misliš ?

P.S.

Da čisto budem precizan (i da ne ispadne da vrijeđam Amiše) naglasit ću da se Amiši nikako ne mogu uspoređivati sa raznim drugim sektama vjerskih luđaka u SAD-u. Jeste da žive sa srednjovjekovnom razinom tehnologije iz IMHO pogrešnih razloga (ne mislim da tehnologija ima veze sa Bogom i vjerom) ali to je njihov izbor i ja ih neću ići oduvjeravati. Za razliku od mnogih drugih vjerskih skupina (od kojih neke spadaju i pod kršćanstvo) tolerantni su i miroljubivi, ne diskriminiraju žene povrh uloge propisane tradicionalnim kršćanstvom, daju vjerski izbor vlastitoj djeci (za razliku od goleme većine ljudi diljem svijeta) da li žele biti isti kao oni ili se uključiti u moderni svijet, i održavaju živima neke tradicionalne obrte i vještine koje bi bez njih izumrle (kao npr. ručno izrađivanje drvenih točkova) pa tako funkcioniraju i kao neka vrsta živog muzeja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 23:37 (Enkidu).
17 godina
neaktivan
Canis kaže...

Gadi mi se cijeli taj dio svijeta, koji je divlji, ekstreman, spuštaju ljudsko biće ispod razina životinja i samo traže razloge da opravdaju agresiju bilo kakve vrste.

A ti si druže moj zaradio prijavu od mene za svoj ekstremizam (i svoje ekstremno generaliziranje), iako čisto sumnjam da će modovi išta učiniti na temelju nje, ali morao sam radi vlastitog poštenja.

I malo prouči u povijesnim knjigama zahvaljujući kojem "divljem i životinjskom" dijelu svijeta danas imaš na raspolaganju indijske brojke i cjelokupno znanje starih Grka i Rimljana...

Random. kaže...

Knight pričaš gluposti. Kakva nacistička propaganda i holokaust, skroz si skrenuo.

Nema šanse da se u filmu poziva na ubijanje muslimana. Da se i poziva, redatelj se bez problema može izvlačiti sa "Ovo djelo je fikcija i lik iz filma poziva druge likove iz filma na ubijanje musilmana, kao što Neron poziva na ubijanje kršćana u stotinu drugih filmova poznatih redatelja."

Da se radi o dokumentarcu u kojem se JASNO I NEDVOSMISLENO poziva na nanošenje štete nekoj vjerskoj / rasnoj grupi - to bi se moglo kategorizirati kao govor mržnje. Ovako - nema govora o govoru mržnje.

E ovo se zove teško pričanje gluposti ! U skoro nijednom rasističkom propagandnom filmu proizvedenom u vrijeme nacističke Njemačke nije su pozivalo na spaljivanje Židova u pećima i ubijanje ciklonom-B ili kako se već zvao.

U tim rasističkim propagandnima filmovima se prikazivalo tobože goleme židovske nosove, inferiorni oblik glave, nazivalo ih se nižom degeneriranom rasom, pokvarenom grupom pohlepnih zelenaša koji su osiromašili Njemačku itd. Upravo takva "miroljubiva" propaganda je pomogla dovesti njemački narod u stanje u kojem su se velikim dijelom radovali istrebljenju jednog naroda. Pa eto tebi tvoje "bezopasne" propagande. Koji kretenizam majko mila !

Govor mržnje je bilo koja propaganda usmjerena vrijeđanju i degradiranju neke grupe sa političkim naumom, koji je očigledno postojao u ovom slučaju.

knight kaže...
Da zakljucim sta je moj stav o ovome.

1. Demonstracije su samo izreklamirale film

2. Na demonstracijama su stradali nevini, sto se nicim ne moze opravdati i to apsolutno osudjujem (jer ti i takvi muslimani su upravo dali potvrdu tom filmu svojim postupcima).

3. Reakcija muslimanskog svijeta je potpuno pogresna

Medjutim, kako je tema Google, prije svega:

4. Google je trebao ukloniti film, potpuno nevezano za demonstracije - samo na osnovu prijava korisnika i zbog sadrzaja koji poziva na mrznju, da ne bismo sutra imali mnogo vise Breivika nego ih sada ima.

p.s. Jesam za potpunu slobodu rijeci i interneta - ali dok ona ne ugrozava druge.  Medjutim, rijeci su kroz historiju vrlo cesto bile smrtonosne i nasilne.

Ovo je daleko najpametniji post u ovom cijelom threadu punom idiotskih fundamentalista svih boja i oblika, vrijeđanja i s*anja svih vrsta, i samog off-topica još od prve strane...

Svaka ti čast Knight na moralnoj osovini i elokventnosti !

16 godina
neaktivan
Realist kaže...

Naravno da daje. Ali ne po rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Što je vrijeđanje? X je loš čovjek pokrao? Intelektualne sposobnosti X su ispod prosjeka? X je lošiji zato što je Y rase?

U javnom životu postoji nešto što se zove kleveta. Netko javno izjavi da si ukrao 10 kamiona humanitarne pomoći, ti ga tužiš, on ne može dokazati da se to i dogodilo i ti dobiješ odštetu. Kad se radi o filmu, ne postoji kleveta jer je radnja fikcija.

Enkidu kaže...

U tim [Njemačkim] filmovima se prikazivalo tobože goleme židovske nosove, inferiorni oblik glave, nazivalo ih se nižom degeneriranom rasom, pokvarenom grupom pohlepnih zelenaša koji su osiromašili Njemačku itd.

"X rasa je inferiorna samo zato što izgledaju drukčije od nas" je govor mržnje. "Njemci / Rusi / Izraelci kupuju hrvatske tvrtke i dugoročno štete Hrvatskoj ekonomiji" nije govor mržnje već izražavanje slobode govora.

Enkidu kaže...

Govor mržnje je bilo koja propaganda usmjerena vrijeđanju i degradiranju neke grupe sa političkim naumom, koji je očigledno postojao u ovom slučaju.

Što, onda je i degradiranje guzonja na vlasti govor mržnje jer su grupa? Degradiranje huligana sa stadiona je govor mržnje jer su grupa? Stvarno trebaš malo promisliti čega se sve odričeš kada se odrekneš "slobode govora".

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 23:44 (Random.).
16 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću
Enkidu kaže...

Četiri posta za redom?! Daj molim te smanji doživljaj!!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.9.2012 23:38 (kizo2703).
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Igrani film, križar jašući na konju: "Pobijte sve muslimane, braćo križari!" - umjetnička sloboda, sloboda izražavanja

Dokumentarni film, redatelj gledajući u kameru: "Dragi gledatelji, muslimani su manje vrijedni od nas, ne zaslužuju živjeti." - govor mržnje

Opet pričaš prvoklasne gluposti i očigledno da ti ništa nije jasno.

Film o križarima nije umjetnička sloboda nego povijesni film. Tako je bilo i ako je film o tome nema šta biti kako drukčije.

Ako imaš film o grupi random ljudi u modernom svijetu koji rade gluposti a jedan od njih siluje djevojčicu i usput se otkrije da je diler droge, a cijelim putem se naglašava da su svi ostali moralni katolici a on Židov, i time se insinuira da su svi Židovi podli pedofili i dileri, onda je to lažljiva propaganda. Shvaćaš li sad ? Sumnjam...

dark_wizz kaže...

znam da je neumjesno šaliti se na račun tuđe vjere

Po osamstoti put, jedno je neumjesna šala a drugo je namjerno širenje mržnje uz pomoć propagande. To su dvije sasvim različite stvari.

Drago kaže...

Molio bih komentatore da ne vrijeđaju tuđe vjerske i ine osjećaje s bilo koje strane, te da se suzdrže od vulgarnosti. Ukratko, ponašajte se u skladu s pravilima foruma. 

Drago dobro je što si to rekao ali modovi su ovu temu trebali lockati odmah na pola prve strane čim je sa Googlea i videa prešla na vjersko-političke rasprave, ovako ostaje trajna mrlja na Bug forumu puna svakakvog smeća...

knight kaže...

Sad se stvarno povlacim, posto ovo ne vodi nigdje.

Definitivno ima nešto u onoj izreci da nema smisla raspravljati na Internetu, međutim ipak da nema par takvih kao ti ovaj thread bi ostao kao bilješka samog debilizma, tako da drž se, nemoj odustajati ! {#}

17 godina
moderator
kizo2703 kaže...
Enkidu kaže...

Četiri posta za redom?! Daj molim te smanji doživljaj!!

Ne može se koristiti višestruko citiranje na različitim stranicama. A očito dotični forumaš ima potrebu svima odgovoriti, čak i onima koji pišu dok on komentira one prethodne...

{#}

...
14 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću

@captain_soap_McTawis

Koliko mi je poznato ja nigdje nisam rekao da je moj stav superiorniji, ispravniji od Vasega ili od stava bilo kog forumaša. Također nisam nigdje naveo da se Vi ili bilo ko drugi treba slagati sa bilo kim. Navedite rečenicu gdje to tvrdim, ako možete. Ja sam izrazio čuđenje da neko dođe na ideju da napravi nešto što bi moglo da povrijedi osjećaje miliona ljudi. Takvo nešto se ne može proglasiti ispravnim. Živimo u vremenu kada se nastoje izbjeći sve moguće podjele. (Imam dojam da se danas i najočitije istine iskazuju u formi eufemizama) Kada se diskriminacija osuđuje na svakom koraku. Ja mogu sebi dopustiti luksuz da mi se boja Vaših očiju ne dopada ili boja Vaše kože, Vaša seksualna orjentacija, da ne dijelimo isti svjetonazor ili niko mi ne daje pravo da Vas vrijeđam zbog toga. Vjera u Boga ili samo  vjera u ljudskost i čovještvo bi trebali biti dovoljna brana da nas zaustave u prizemnoj nakani za vrijeđanjem. Da se ne dotičem morala biće dovoljno samo da Vas podsjetim na Isusove riječi koje mogu poslužiti kao temelj bilo kog kategoričkog imperativa: "Sve što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima." Budući da niko umno sposoban ne želi biti vrijeđan niti ponižavan ne trebamo ni mi činiti stvari koje bi mogle biti uvreda za drugoga.

I da postujem Vaš stav, ali se ne slažem sa Vama.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću
Random. kaže...

"Njemci / Rusi / Izraelci kupuju hrvatske tvrtke i dugoročno štete Hrvatskoj ekonomiji" nije govor mržnje već izražavanje slobode govora.

Actually nije nijedno nego obična izjava kojem pohvaljueš Njemse / Ruse / Izraelce tvrdeći da su dovoljno pametni da iskoriste one koji dopuštaju drugima da ih prelako iskoriste.

Njemci / Rusi / Izraelci su niža rasa jer su se njihovi preci genetski miješali sa životinjama, e to je govor mržnje. To su upravo Njemci govorili o Židovima. A u ovom filmu se vrlo slično govori o Muslimanima.

Random. kaže...

Što, onda je i degradiranje guzonja na vlasti govor mržnje jer su grupa? Degradiranje huligana sa stadiona je govor mržnje jer su grupa? Stvarno trebaš malo promisliti čega se sve odričeš kada se odrekneš "slobode govora".

Opet frfljaš i iskrivljuješ moje riječi. Pod grupa sam mislio (to se valjda očigledno podrazumijeva) na etničke / vjerske / nacionalne / rodne / itd. skupine, dakle ljudi koji trajno imaju nešto zajedničko zbog čega bi ih neko drugi mogao mrziti, a ne grupa bandita koji su se slučajno našli u istoj situaciji, kao nogometni huligani ili naši političari (s time da ovi drugi ni nisu grupa u ni jednom smislu jer se svi glože međusobno i zabijaju noževe jedni drugima u leđa, to je nakupina sebičnih pojedinaca {#})

Osim toga kad kritiziraš nogometne huligane ili naše političare kritiziraš ih radi njihovih djela, a ne radi onoga što jesu ili odakle su. To nema nikakve veze sa govorom mržnje.

Miro kaže...

A očito dotični forumaš ima potrebu svima odgovoriti, čak i onima koji pišu dok on komentira one prethodne...

{#}

Actually imam potrebu odgovoriti na sve verbalne nepravde, teške neistine, i širenje propagande, i vjerujem da se ne bih trebao ispričavati radi toga.

Da je napisano samo pola strane ne bih morao toliko komentirati. Da je napisano 50 strana odustao bih od komentiranja svega što treba komentirati jer bi bilo fizički nemoguće... {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 0:08 (Enkidu).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Enkidu kaže...

Opet pričaš prvoklasne gluposti i očigledno da ti ništa nije jasno.

Film o križarima nije umjetnička sloboda nego povijesni film. Tako je bilo i ako je film o tome nema šta biti kako drukčije.

Ako imaš film o grupi random ljudi u modernom svijetu koji rade gluposti a jedan od njih siluje djevojčicu i usput se otkrije da je diler droge, a cijelim putem se naglašava da su svi ostali moralni katolici a on Židov, i time se insinuira da su svi Židovi podli pedofili i dileri, onda je to lažljiva propaganda. Shvaćaš li sad ? Sumnjam...

Joj daj molim te. Political correctness gone mad. Ne kužiš ti to i gotovo, strah me i pomisliti što bi bilo da ti i ljudi poput tebe dođu na vlast. Građanske slobode pa pa.

www.bug.hr/forum/suspended/ *** Ne očekuj populističke komentare.
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 0:09 (Random.).
13 godina
protjeran
Random. kaže...

Joj daj molim te. Political correctness gone mad. Ne kužiš ti to i gotovo, strah me i pomisliti što bi bilo da ti i ljudi poput tebe dođu na vlast. Građanske slobode pa pa.

Ako građanske slobode uključuju vrijeđanje i ugnjetavanje na vjerskoj, rasnoj i ostalim bazama; onda je taj "pa pa" itekako poželjan!

Ljudi se previše bave razlikama mjesto da se posvete slićnosti i iskoriste ju za dobrobit svih.

15 godina

1student kaže...

@captain_soap_McTawis

Koliko mi je poznato ja nigdje nisam rekao da je moj stav superiorniji, ispravniji od Vasega ili od stava bilo kog forumaša. Također nisam nigdje naveo da se Vi ili bilo ko drugi treba slagati sa bilo kim. Navedite rečenicu gdje to tvrdim, ako možete.

Nigdje ne tvrdis to, no jasno iznio stav na forumu i on je automatski podlozan komentiranju.

1student kaže...

@captain_soap_McTawis

Koliko mi je poznato ja nigdje nisam rekao da je moj stav superiorniji, ispravniji od Vasega ili od stava bilo kog forumaša. Također nisam nigdje naveo da se Vi ili bilo ko drugi treba slagati sa bilo kim. Navedite rečenicu gdje to tvrdim, ako možete. Ja sam izrazio čuđenje da neko dođe na ideju da napravi nešto što bi moglo da povrijedi osjećaje miliona ljudi. Takvo nešto se ne može proglasiti ispravnim. Živimo u vremenu kada se nastoje izbjeći sve moguće podjele. (Imam dojam da se danas i najočitije istine iskazuju u formi eufemizama) Kada se diskriminacija osuđuje na svakom koraku. Ja mogu sebi dopustiti luksuz da mi se boja Vaših očiju ne dopada ili boja Vaše kože, Vaša seksualna orjentacija, da ne dijelimo isti svjetonazor ili niko mi ne daje pravo da Vas vrijeđam zbog toga. Vjera u Boga ili samo  vjera u ljudskost i čovještvo bi trebali biti dovoljna brana da nas zaustave u prizemnoj nakani za vrijeđanjem. Da se ne dotičem morala biće dovoljno samo da Vas podsjetim na Isusove riječi koje mogu poslužiti kao temelj bilo kog kategoričkog imperativa: "Sve što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima." Budući da niko umno sposoban ne želi biti vrijeđan niti ponižavan ne trebamo ni mi činiti stvari koje bi mogle biti uvreda za drugoga.

I da postujem Vaš stav, ali se ne slažem sa Vama.

Ja se definitivno ne slazem. Smatram da nije u redu svoje misljenje mijenjati zato sto bi se netko mogao uvrijediti na to.

Realist kaže...

Ako građanske slobode uključuju vrijeđanje i ugnjetavanje na vjerskoj, rasnoj i ostalim bazama; onda je taj "pa pa" itekako poželjan!

Ljudi se previše bave razlikama mjesto da se posvete slićnosti i iskoriste ju za dobrobit svih.

Realist kaže...

Dakle po vama nitko ne bi smio izreci nesto sto bi moglo uzrokovati da se netko osjeti uvrjeden. 

No prije svega pojasnite mi razliku izmedu ovih recenica:

Svjetonazor xy mi je glup.

Odredeni pripadnici religije x, ponasaju je se primitivno.

Mesija/Prorok/Spasitelj y je bio lopov i prevarant.

od ovih:

OS y je smece od OS-a.

Svi koji koriste programski jezik y, su zastarjeli.

Tvrtka x je pohlepna i lopovska.

I would love to change the world, but they won't give me the source code
13 godina
protjeran
captain_soap_McTawish kaže...

Dakle po vama nitko ne bi smio izreci nesto sto bi moglo uzrokovati da se netko osjeti uvrjeden. 

No prije svega pojasnite mi razliku izmedu ovih recenica:

Svjetonazor xy mi je glup.

Odredeni pripadnici religije x, ponasaju je se primitivno.

Mesija/Prorok/Spasitelj y je bio lopov i prevarant.

od ovih:

OS y je smece od OS-a.

Svi koji koriste programski jezik y, su zastarjeli.

Tvrtka x je pohlepna i lopovska.

Pomiješao si kruške i jabuke. Ne možeš poistovjećivati OS ili prog.jezik sa živim čovjekom! OS se neće naljutiti ako formatiraš disk i staviš drugi OS, a doba kada androidi postanu uvrijedljivi je još uvijek daleko ispred nas, tako da...

17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Sloboda govora dolazi u paru sa odgovornošću za rečeno, a to je nešto što se nauči i shvati sa vremenom.

Čovjek, pametan ili glup, ima pravo na svoje mišljenje, kako god napredno ili zatucano ono bilo, no mora također biti svjestan činjenice da je i odgovoran za ono što kaže. Kao slučaj ću uzeti ljude koji smatraju kako su židovi manje vrijedni - osoba ima pravo na to mišljenje. No ako ga javno izrazi, mora biti spreman stati iza svojih riječi ako ga netko pogodi bocom u glavu ili ako ga država tuži jer je širio govor mržnje. Sloboda govora nije iznad zakona - ti jednostavno nemaš zakonsko pravo u javnosti reći da su židovi manje vrijedni - kao prvo zato jer je to neistina, a kao drugo zato jer ti je zakonom zabranjeno širiti govor mržnje, ma kako god on bio upakiran u celofan sa vrpcom.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
7 1 hvala 2
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

@Random: Ti zaista ne znaš razliku između govora mržnje i slobode izražavanja. 

Ovdje se ne radi o dokumentarnom već o igranom filmu. Prema tome, radnja je fikcija i likovi mogu tvrditi što hoće i ponašati se kako hoće. Halo, to su igrani likovi.

...

Igrani film, križar jašući na konju: "Pobijte sve muslimane, braćo križari!" - umjetnička sloboda, sloboda izražavanja 

Dokumentarni film, redatelj gledajući u kameru: "Dragi gledatelji, muslimani su manje vrijedni od nas, ne zaslužuju živjeti." - govor mržnje

Znaci, neko sutra snimi film u kome glavni lik (u svemu drugom prikazan kao heroj) - negira holokaust, ili poziva na ubijanje Jevreja, ili film jednostavno sam po sebi portretira jedan narod ili skupinu kao neljude? To je OK po tebi?

Sve dok je igrani film?

Evo jos jednog od igranih filmova iz istog niza:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jud_S%C3%BC%C3%9F_(1940_film)

(ne uspijevam ispravno umetnuti ovaj link, treba copy-paste cijeli red)

@Drago: Film ne poziva na mržnju, već se izruguje Muhamedu. U tome i jest poanta Googlea i EFF-a. 

"Muhammad's followers are portrayed as "savage killers hungry for wealth and bent on killing women and children" according to the BBC."

Ovo sam vec naveo. Drago, vjerujem da ni gore navedeni Jud Süß ne kaze "MRZITE ZIDOVE".

@Drago: Ova ideja da je film kriv za nerede i ubojstva je zamjena teza, u stilu da su za huliganizam na gej paradama krivi oni koji dobiju kamen u glavu, a ne oni koji su ga bacili. 

Nisam uopste rekao to, jasno sam osudio nerede i ubistva koja su se desila i rekao da se nicim ne mogu opravdati ubistva nevinih. 

Kada sam pomenuo smrti koje prouzrokuju ovakvi filmovi, govorio sam o ubistvima, zlocinima i na kraju genocidima koje ovakva propaganda prouzrokuje na duge staze. 

Ovo sto Google radi je nista drugo nego skrivanje iza slobode govora.

Mozda ni oni koji su 30-tih i 40-tih pusili nacisticku propagandu nisu znali da ce ih jednog dana biti stid ili da ce odgovarati zbog toga.

@Enkidu: ako da drž se, nemoj odustajati

Pa evo izgleda da nisam bas principijelan sto se tice odustajanja. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 10:07 (knight).

1 0 hvala 0
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Da nisu u pitanju samo izuzeci i nekakvi anonimci kao autor ovog filma, vec i komplet holivudska masinerija, evo jedne kompilacije moderne "naci" propagande:

1 0 hvala 0
17 godina
knight kaže...

"Muhammad's followers are portrayed as "savage killers hungry for wealth and bent on killing women and children" according to the BBC."

Ovo sam vec naveo. Drago, vjerujem da ni gore navedeni Jud Süß ne kaze "MRZITE ZIDOVE".

Ovo je netočno. Imaš film na Internetu pa ga pogledaj. Film je jednostavno amatersko smeće kao da se skupi ekipa iz kvarta i za 200 kuna snimi "film". 

Također, svatko ima pravo misliti za bilo koga da je njegov životni stil loš i javno to reći. To NIJE isto što i pozivanje na nasilje protiv te grupe.

Koliko znam, a film nisam gledao nego govorim na osnovu pročitanog, Židov Süß na kraju završava protjerivanjem Židova iz grada, a poruka je "Neka ovo bude pouka i drugim gradovima". Dakle, nije baš isto. Isto tako, da nema nacističku prošlost, o filmu da se sada stavi na YouTube bi se isto ovako raspravljalo i prililčno sam siguran da ne bi bio zabranjen. 

Imaš drugih, skarednih filmova, tipa Patriota ili Pasije ili Apocalypta (nekim slučajem sve Mel Gibson) koji su također kontroverzni, ali ih nitko nije zabranjivao, iako se o njima dosta raspravljalo zbog ovoga ili onoga. 

Radi se o sukobu dva različita viđena civilizacije. 

Zapadna demokracija počiva na Francuskoj revoluciji i pravu slobode govora, a sloboda govora znači da onaj drugi ima pravo govoriti i tvrditi i ono što se tebi ne sviđa. Dakle, sloboda govora isključuje mogućnost postojanja "svetinja", jer ako je nešto zabranjeno za javnu diskusiju, onda više nema slobode. 

Također, zapadna demokracija je sekularna, dakle svjetovna i stavlja pojedinca, čovjeka kao najvišu vrednotu čiji fizički opstanak društvo treba štititi, a njegova prava na političku jednakost (ne i ekonomsku, makar one mogu biti i jesu povezane) su direktno povezana s pravom na slobodu govora. Drugi dijelovi svijeta nemaju tu tradiciju i te vrednote. Oni smatraju da ima "svetinja" koje se ne smije dirati. Dakle, ne samo da ne smiješ postati apostat od svoje vjere, kao u nekim islamskim zemljama, već ne smiješ na bilo koji način umanjivati navodnu svetost te vjere, njenih proroka i svetaca itd. i to pod prijetnjom teških kazni, pa i smrti.

Imamo, dakle, dva dijela svijeta - jedan u kojem smo mi i koji smatra da je fizičko ljudsko biće vrednije od bilo kakve apstraktne ideje, makar tu ideju prihvaćali milijuni i milijarde, i veliki dio ostatka svijeta koji smatra da su neke teme proskribirane za javno propitivanje. 

Netko je na ovoj grupi napisao "što bi ti da ti netko tako izvrijeđa majku, ili sestru ili oca..." i slične notorne gluposti. 

Prvo, Muhamed ti nije ni mater ni sestra ni otac. Uopće ne znaš kakav je stvarno bio, što je radio niti si ga ikad upoznao, a umro je kada tvoji direktni genetski preci nisu ni znali da on postoji. 

Drugo - što bi uradio da ti netko javno izvrijeđa rodbinu? Pa eventualno bi ga išao tužiti sudu za uvredu časti. Ako se stvarno radi o neutemeljenim uvredama, onda bi onaj drugi na sudu bio kažnjen i ti bi dobio materijalnu i moralnu satisfakciju. Međutim, ako su "uvrede", primjerice u slučaju obitelji Cetinski, zapravo činjenice, onda se tu više uopće ne radi o uvredi. Dapače, tobožnji objeđivač postaje sudski svjedok u procesu protiv "uvrijeđenih" i oni bivaju kažnjeni. 

Poanta je da se ne dopušta bilo kakvo sumnjanje u svetost i nepogrešivost jedne religije i jednog proroka i već je to samo po sebi razlog za divljanje. 

Sori - mi ne živimo u takvom društvu i kod nas takve "svetinje" ne postoje - svatko može napisati da je engleska kraljica otromboljena baba, da Papa ševi ministrante i da je Muhamed silovao svoju 9-godišnju ženu. I meni je to okej. 

Radije je da imam slobodu koja uključuje i slobodu onih koji misle drugačije od mene da iskažu svoje stavove, nego da mi se sloboda ograničava zabranjenim temama. 

This space for rent!
16 godina
protjeran
DarkoKwon kaže...

Evo ovdje sam ja opisao sta je religija, nadam se da mi nece zapaliti kucu. http://www.darkblackproduction.tumblr.com/

Dovoljno mi je bilo pročitati ''ovo je orginalno rekao KRS-ONE''. LOL

A complex man drawn off of simplicity.
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Ovo je netočno. Imaš film na Internetu pa ga pogledaj. Film je jednostavno amatersko smeće kao da se skupi ekipa iz kvarta i za 200 kuna snimi "film". 

Ovo je tacno. 

I to nema veze s tim da li je film smece u umjetnickom smislu ili ne (vecina filmova iz ove gore kompilacije su smece). Ni Jud Süß nije problematican zato sto je kvalitetan. 

Za odredjene konzumente je potrebno napraviti "umjetnicku propagandu", ali mnogima je dovoljno i smece, jer ga ionako konzumiraju.

Isto tako, da nema nacističku prošlost, o filmu da se sada stavi na YouTube bi se isto ovako raspravljalo i prililčno sam siguran da ne bi bio zabranjen. 

Da, upravo na to sam i upozorio recenicom:

"Mozda ni oni koji su 30-tih i 40-tih pusili nacisticku propagandu nisu znali da ce ih jednog dana biti stid ili da ce odgovarati zbog toga."

Ali trenutno je takva situacija, lakse se prikloniti jacima i skrivati se iza slobode govora.

I vjerovatno ne bi bio zabranjen iz istog razloga - zato sto odgovara onima koji su JACI, a ne zbog toboznje slobode govora. 

Imamo, dakle, dva dijela svijeta - jedan u kojem smo mi i koji smatra da je fizičko ljudsko biće vrednije od bilo kakve apstraktne ideje, makar tu ideju prihvaćali milijuni i milijarde, i veliki dio ostatka svijeta koji smatra da su neke teme proskribirane za javno propitivanje. 

Pusti molim te "uvode u demokratiju" za malu djecu. Mozda ljudsko bice i vrijedi na zapadu vise od svake apstraktne ideje. Ali od konkretnih ideja kao sto su novac i nafta ne vrijedi - inace ne bi taj isti vrli zapad istrebljivao taj "veliki dio ostatka svijeta koji smatra da su neke teme bla bla...".

2 0 hvala 0
17 godina
knight kaže...

Pusti molim te "uvode u demokratiju" za malu djecu. 

Zapravo je "uvod" vrlo bitan, jer bi ti emocionalne argumente (koji nisu argumenti - ne možeš osobne, subjektivne osjećaje o nekoj temi stavljati kao argumente jer su osjećaji kod svakoga različiti i onda tek ne bismo mogli doći ni do kakvog zaključka) stavljao ispred načelnih razloga. 

Načela su pravila do kojih smo došli ovako ili onako, a zovu se načelima jer ih se trebamo pridržavati i onda kad nam ne odgovaraju. Nitko ne voli slušati priče ideje koje mu se ne sviđaju, ali osnovno je pitanje da li si za slobodu govora ili ne? Ako jesi onda nema nikakvih ograda "da, ali ne u slučaju da...".

Ako nisi za slobodu govora, reci tako, to je isto legitiman stav, ali koji ja ne prihvaćam jer nas vraća u lošije stanje od onoga u kojem smo sada.

This space for rent!
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Jesi li ti za apsolutnu slobodu govora?

0 0 hvala 0
17 godina
knight kaže...

Jesi li ti za apsolutnu slobodu govora?

LOL - koja "zamka":-)

Zapravo jesam, ako se ne radi na poticanju na kazneno djelo. Zapravo, jesam čak i ako se radi na poticanju na kazneno djelo, ako se samo kazneno djelo ne ostvari ili pokuša ostvariti. A ako se pokuša ostvariti ili ostvari, onda neka se odgovara za djelo u pokušaju ili ostvareno kazneno djelo, kao što se i odgovara. 

Meni je super kako nacisti u Americi imaju svoje skupove i kako bi se oni svima krvi napili, i dok samo kenjaju o tome - nitko ih ne dira. S druge strane se obično nađe ekipa koja bi se njima krvi napila i smatra ih debilima koje treba zatrti i njih isto nitko ne dira dok sve ostane na riječima. 

Međutim, istina je da trebaš imati vrlo stabilnu državu koja je dovoljno snažnda da građanima omogućava stvarnu slobodu govora. 

EDIT:

Također bi dozvolio paljenje svojih i tuđih zastava, dijeljenje zabranjene literature i sve ostalo. Zabranama gluposti ljudi ne postaju pametniji, nego se samo na napornije načine dovijaju da dođu do zabranjenog materijala. Na kraju su jednako glupi kao i na početku, ako im društvo nije tako organizirano (ili sami ne ulože veliki trud - što je rijetkost) da im je dostupno kvalitetno i objektivno obrazovanje.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 11:41 (Drago).
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

@Drago: Ako jesi onda nema nikakvih ograda "da, ali ne u slučaju da...".

@Drago: Zapravo jesam, ako se ne radi na poticanju na kazneno djelo. Zapravo, jesam čak i ako se radi na poticanju na kazneno djelo, ako se samo kazneno djelo ne ostvari ili pokuša ostvariti.

Hmm...Znaci ipak nisi. Ipak ima "da, ali ne u slucaju da..."itd... ? :)

Medjutim, fazon je sto se to "ali ne u slucaju da" ocigledno razlikuje kod tebe i kod mene.

Po tebi, mi cemo u ovakvim slucajevima i u slucajevima kao Jud Süß cekati da se ostvari to "kazneno djelo" odnosno ratni zlocin, odnosno holokaust, posto, kvragu, toliki smo zaogovrnici slobode rijeci da nam niko na ovom svijetu nije kompetentan da utvrdi da li nesto potice na kazneno djelo ili ne? 

Drugim rijecima, ti dozvoljavas govor mrznje, sve dok se ne desi djelo potaknuto istim?

Onda slobodno mozes dozvoliti i nakon sto se dogodi djelo, svejedno je. 

Pazi logike.

Zidove su pobili, skontali smo da ne valja takva propaganda, pa cemo je zabraniti.

Medjutim, ovo sad nije ISTA propaganda, posto je razlika objekt propagande, pa samim time trebamo cekati da se ponovo dogodi slicno.

p.s. Pretpostavljam da si ti i protiv ovog pravilnika, a sve u svrhu zastite slobode govora: http://www.bug.hr/forum/topic/sluzbene-obavijesti-pravila/pravila-foruma/96209.aspx

Posto realno, ljudi mogu psovati jedni drugima sta zele, tek ako se nadju uzivo i potuku, onda ce im biti obrisani postovi. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 11:58 (knight).

3 0 hvala 1
17 godina
Google odbio Bijelu kuću

Meni je super kako nacisti u Americi imaju svoje skupove i kako bi se oni svima krvi napili, i dok samo kenjaju o tome - nitko ih ne dira. S druge strane se obično nađe ekipa koja bi se njima krvi napila i smatra ih debilima koje treba zatrti i njih isto nitko ne dira dok sve ostane na riječima. 

Meni nije super. Mislim da je za Brejvikove zrtve kasno to sto ce on (mozda) odlezati 20 i kusur godina. 

Mislim da je takva sloboda govora precijenjena.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 12:06 (knight).

2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Google odbio Bijelu kuću

Ja sam zato da se sloboda govora i glasovanja zasluži. Recimo test IQ -a , socijalne inteligencije i potvrda o nekažnjavanju ( barem za ozbiljnije prekršaje ) bi bilo dovoljno za početak.

1 1 hvala 0
17 godina
grzzi kaže...

Ja sam zato da se sloboda govora i glasovanja zasluži. Recimo test IQ -a , socijalne inteligencije i potvrda o nekažnjavanju ( barem za ozbiljnije prekršaje ) bi bilo dovoljno za početak.

Dobra ideja. Time bismo se rijesili i politicara. :D

14 godina
neaktivan
knight kaže...
grzzi kaže...

Dobra ideja. Time bismo se rijesili i politicara. :D

nešto kao vozačka dozvola ... ne trebaš je imati, a možeš je i izgubiti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 18.9.2012 12:12 (grzzi).
17 godina
knight kaže...

Meni nije super. Mislim da je za Brejvikove zrtve kasno to sto ce on (mozda) odlezati 20 i kusur godina. 

Mislim da je takva sloboda govora precijenjena.

Kakve veze ima Breivik s time? Ubijanje ljudi je "sloboda govora"? Po kojoj definiciji? Po onoj po kojoj je vrijeđanje Muhameda (davno mrtvog, btw) jednako vrijeđanju rodbine? A ti čim ti netko spomene mater ili sestru kreneš paliti tuđe ambasade i ambasadore? 

Breivik je ubojica i za to je u zatvoru i s tim nitko nema problema. Tip koji je napravio sranje amaterski film o Muhamedu niti je ikoga ubio niti je čak pozvao na nasilje protiv muslimana. 

Daj malo objektivnosti i pokušaj racionalno i na načelnoj razini razmišljati o pravima i slobodama ljudi, posebice drugih, koji ne misle kao ti. 

Ima ljudi koji misle loše o muslimanima, kršćanima, Židovima, ateistima, budistima, onima koji se loše oblače ili pljuckaju dok govore. Sigurno ima i onih koji misle loše točno o onim karakteristikama koje tebe (ili mene) određuju.

Grow up & live with it. 

This space for rent!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice