The big switch !
a što je sa fuzijskim elektranam, ak se dobro sjećam pred desetak godina sam negdi čital da ta tehnologija samo kaj nije spremna za masovnu produkciju
A ja sam na fizici (na faksu) prije jedno 4 godine učio da se radi na prototipu, ali da još nisu uspjeli održati kontroliranu fuziju.
a što je sa fuzijskim elektranam, ak se dobro sjećam pred desetak godina sam negdi čital da ta tehnologija samo kaj nije spremna za masovnu produkciju
A ja sam na fizici (na faksu) prije jedno 4 godine učio da se radi na prototipu, ali da još nisu uspjeli održati kontroliranu fuziju.
Pa zadnje sto znam je da se radi negdje na obalama francuske (ili francuskoj samoj) i da je to projekt koji ce trajati malo vise od 30 godina... Inace bilo bi super kada bi uspjeli (laserom zagrijavaju materiju koja je potom samoodrziva fuzija temperature +10 mil kelvina... normalno... sve do zeljeza...)... Ima jos puno prepreka da ta elektrana pocne raditi...
Recimo kada bi postojala hladna fuzija (sto nije potpuno iskljuceno u recimo nekom bioloskom stroju pomocu raznoraznih enzima) to bi bilo nesto predobro... Siguran nacin dobivanja energija + ne zagadjuje niti najmanje...
fuzija? a tek hladna fuzija? koliko znam od toga nema ništa za sad konkretno. Usporedo sa traženjem načina za dobivanje energije treba smanjivati nepotrebnu potrošnju i raditi na edukaciji i promjeni svijesti. Da se samo klasične žarulje povuku iz opticaja i propiše pravilna izolacija ( koliko kuća po hrvatskoj nema niti završene fasade ) uštedili bi na stotine elektrana.
fuzija? a tek hladna fuzija? koliko znam od toga nema ništa za sad konkretno. Usporedo sa traženjem načina za dobivanje energije treba smanjivati nepotrebnu potrošnju i raditi na edukaciji i promjeni svijesti. Da se samo klasične žarulje povuku iz opticaja i propiše pravilna izolacija ( koliko kuća po hrvatskoj nema niti završene fasade ) uštedili bi na stotine elektrana.
Prvo... propisivanje pravilne izolacije ti ne prolazi ni EU, a kamoli vamo... Cisto jer je građevinski lobi prejak... Pa samo pogledaj cijene stanova u Zagrebu i recimo u Helsinkiju, Bernu i Lisabonu.... W8 a minute... nije moguce, iste su :O :O :O (iliti potrkradaju nas tesko)...
A sto se tice halogenih odnosno stedljivih zarulja, to se namjerava napraviti do 2016te ako se ne varam... ili 2020... Ali opet, stvarno ne volim citati pod bijelim svijetlom... bole me oci nakon sat dva, dok sa zutim svijetlom toplih zarulja nemam tih problema...
Ali kucanstva sveukupno trose 30% struje... najvise odredjene industrije sa elektricnim pecima, strojevima, robotima... dobro u HRV ih nemamo posto smo sve poprodali :) :) :)
Pa gle... za fuzijsku elektranu u Francuskoj (zajednicki projekt 8 zemalja) vec je ulozeno preko 8 mlrd eura... i namjeravaju i dalje, tako da ima tu nesto...
A hladna fuzija... pa postoji samo u glavama zasada....
Mislim da se mi u biti nemamo što javljati. Da napravimo NE ta struja ne bi mogla nigdje jer nam je elektrodistribucijska mreža na rubu kolapsa. Obnova mreže je prvi preduvjet za bilo kakvi napredak, a ujedno bi se smanjila potreba za električnom energijom za dvoznamenkasti postotak (gubitci koji postoje isključivo zbog zastarjele mreže).
Električnu energiju solarnih panela u Sahari je problem dovesti do Europe i pretvorit u izmjeničnu.
Naknadu za obnovljive izvore plačamo svi, ali je završila u džepu neke visoko rangirane osobe u HEP-u umjesto agenciji koja isplačuje poticaje za obnovljive izvore.
Taj problem je imao i Edison, pa je to Tesla riješio tamo negdje prije 100 g. slanjem izmjenične struje..
A ovo je jedna od žešćih prevara kod nas. Koliko sam skontao, u ostalim zemljama EU države daju poticaje za korištenje obnovljivih izvora energije, a kod nas mi dajemo hep-u, tj. državi. Napraviš pasivnu kuću ili toplinsku pumpu, a država učestvuje u određenom postotku.. Aha, san kod nas; napravit ti što hoćeš, ali ti ćeš platiti državi poticaje za njena ulaganja? Totalni spin..
Gdje ste samo zapeli na vjetroelektrane i NE? A što je s solarnim elektranama?
Električnu energiju solarnih panela u Sahari je problem dovesti do Europe i pretvorit u izmjeničnu.
Naknadu za obnovljive izvore plačamo svi, ali je završila u džepu neke visoko rangirane osobe u HEP-u umjesto agenciji koja isplačuje poticaje za obnovljive izvore.
Taj problem je imao i Edison, pa je to Tesla riješio tamo negdje prije 100 g. slanjem izmjenične struje..
A ovo je jedna od žešćih prevara kod nas. Koliko sam skontao, u ostalim zemljama EU države daju poticaje za korištenje obnovljivih izvora energije, a kod nas mi dajemo hep-u, tj. državi. Napraviš pasivnu kuću ili toplinsku pumpu, a država učestvuje u određenom postotku.. Aha, san kod nas; napravit ti što hoćeš, ali ti ćeš platiti državi poticaje za njena ulaganja? Totalni spin..
Gdje ste samo zapeli na vjetroelektrane i NE? A što je s solarnim elektranama?
Solarne elektrane uz danasnji proizvodni proces su skuplje za napraviti nego sto ce ikada donijeti profita kroz svoju proizvodnju elektricne energije... I EN bi bila jako skupa iz njih... Jer malo pogledaj proizvodni proces solarnih panela, te jos vaznije zagadjivanje okoline njihovom proizvodnjom i trajnost istih panela te ucinkovitost jer dosta svijetlosti nasa atmosfera upije...
Solarno napajanje kao takvo je dobro za napajanje at the spot van nase atmosfere, ali jako neucinkovito (zbog proizvodnih procesa cije rafiniranje ide ultrasporo) na nasem jos uvijek prekrasnom planetu...
nuklearna energija, smrad?
nuklearna energija je najčišći i jedan od najsigurnijh načina dobivanja energije.. i najjeftiniji (francuska)
Pretpostavljam da je i nuklearni otpad čist i siguran. Pretpostavljam da su eventualne posljedice eksplozije reaktora vrlo čiste i sigurne.
aj da se ti i ja bar jednom slažemo no mene sad muči druga stvar, kako mi koja žarulja u stanu odlazi tako ja kupujem štedne i onda pomalo piz-dim jer mi blagovaona sad liči na operacijsku salu (totalno neprirodna bijela svijetlost) a u kuhinji imam totalnu romantiku, ko da sam svijeće zapalil........ jel ima i di ima za kupit štedna žarulja normalnog grla, normalnih gabarita i da daje svijetlost normalne jačine i boje
aj da se ti i ja bar jednom slažemo no mene sad muči druga stvar, kako mi koja žarulja u stanu odlazi tako ja kupujem štedne i onda pomalo piz-dim jer mi blagovaona sad liči na operacijsku salu (totalno neprirodna bijela svijetlost) a u kuhinji imam totalnu romantiku, ko da sam svijeće zapalil........ jel ima i di ima za kupit štedna žarulja normalnog grla, normalnih gabarita i da daje svijetlost normalne jačine i boje
Ne... stedne zarulje isijavaju ili plavu ili bijelu svijetlost... (odnosno ili bilo koju drugu boju samo... nije ti to ni priblizno to, plus premazima (bojom) gubis jedan dio svijetlosti koji je i ovako slab...)
A obicne zarulje zbog nacina koji rade isijavaju zutu svijetlost...
jel ima i di ima za kupit štedna žarulja normalnog grla, normalnih gabarita i da daje svijetlost normalne jačine i boje
Ima samo treba potražiti, jer su moji kupili jednu malecku štednu koja ima neki spiralni oblik i vrlo jako svijetli
Pretpostavljam da je i nuklearni otpad čist i siguran. Pretpostavljam da su eventualne posljedice eksplozije reaktora vrlo čiste i sigurne.
Nuklearni otpad se moze i reciklirati, a u slucaju torijskih reaktora problem nuklearnog goriva je daleko manji.
Reaktori su smjesteni pod kupolama *veoma* debelog betona koji se u slucaju katastrofe urusava i potpuno prekriva pregrijano gorivo i stiti od ekoloske katastrofe. Ono sto je dodatno pogorsalo Cernobilsku katastrofu (pretpostavljam da uglavnom na to mislis), je totalno neprimjereno gasenje pozara koje je stvorilo ogroman oblak radioaktivne pare, da su ga gasili kako su trebali za cernobil mi danas mozda ne bi niti culi.
Zapravo nemamo alternativu. Jedini prirodni izvori energije koji stvarno imaju nekakav ucinak su hidroelektrane (ekoloski neprihvatljive) i geotermalne elektrane (koje ne moze svatko graditi zbog nedostatka geotermalnih izvora)
nuklearna energija, smrad?
nuklearna energija je najčišći i jedan od najsigurnijh načina dobivanja energije.. i najjeftiniji (francuska)
samo nuklearno gorivo nikad nije niti može eksplodirat. nema kaj eksplodirat. može se samo rastalit -> nuclear meltdown.
popratne stvari, "bojleri" sa vodenom parom ili neka kemikalija (koja opet nije radiokativna) već da, ali i to se uz današnje standarde ne može dogoditi..
nuklearan otpad se sigurno može odložiti i skladištiti, ali neuki ljudi stvaraju često u vezi toga probleme..
nisi me shvatio, ja nisam protiv NE ili nekih alternativnih rješenja nego samo kažem da tebi i meni dva stupnja ništa ne znače dok u nekom ekosustavu itekako znače.....a što bi ja koristio, sve dostupno i moguće samo da nebudemo toliko ovisni o fosilnim gorivim
Prihvatljiv kompromis, taj problem uopce nije toliko znacajan koliko ti mislis. Kao prvo povecana temperatura je lokalizirana u pravilu samo na okolinu reaktora, nadalje zagrijana voda se ne moze siriti uzvodno, a nizvodno nakon nekog broja kilometara povecana temperatura se potpuno gubi. Da ne spominjem da na veliku vecinu vrsta povecana temperatura vode uopce i ne utjece, nije bas da svaku rijeku nastanjuju pastrve.
Solarno napajanje kao takvo je dobro za napajanje at the spot van nase atmosfere, ali jako neucinkovito (zbog proizvodnih procesa cije rafiniranje ide ultrasporo) na nasem jos uvijek prekrasnom planetu...
Ne pričam ja o solarnim panelima, već o solarnim elektranama gdje se svjetlost koristi za zagrijavanje vode, a zatim se 'običnim' parnim strojem ili sterlingom pretvara u električnu. Postoji više izvedbi, od varijanti gdje je puno ogledala postavljeno u parabolu te fokusira snop u jednu točku ili izvedbe dugačkog zakrivljenog ogledala gdje je duga cijev u fokusu. I griješ vodu preko 500 C, dobijaš super paru i deri. Troškovi izgradnje izrazito niski u usporedbi s ostalim varijantama, a zagađenje 0.. A već postoje i instalirane elektrane po 500 i 600 MW, a primjera radi NE krško je 700 MW, pa o čemu pričamo?
I kad nema sunca nema ni struje...
Ali ideja je dobra. Samo sto nece ukloniti potrebu za pouzdanim izvorima el. energije, ista prica kao i vjetroelektrane.
Ako misliš na noć u krivu si, postoji akumulacija i proizvodnja struje je 24 h..
Nije samo noc, nego i dulji periodi bez sunca (naoblaka), a ni ta akumulacija ne funkcionira savrseno. Sto ces tek po zimi?
ja bih samo volio kako bi ovi pobornici nuklerki reagirali da ima se nuklearka smjesti sto metara od kuća ,a skladište za radioaktivni otpad u najbližu šumu,lako je ovima što žive u centru grada i brige njih ako u nekom selu smjestu nuklearku ili skladište radioaktivnog otpada,ponavjam budućnost trebaju biti obnovljivi izvori a dotada barem plin
Kraj nuklearke bih mogao zivjeti, cemu panika? Shvacas li ti da ne mozes imati stambeni objekt u blizini koja je potencijalno opasna u slucaju unistenja reaktora. Shvacas li ti da eksplozija nuklearnog reaktora nije jednaka eksploziji atomske bombe (nije cak ni blizu)?
Nadalje, istroseno gorivo se ne sprema nekoj babi u stalu nego u betonske bunkere duboko pod zemljom, a trendovi su reciklaza istrosenog goriva tako da ce biti sve manje i manje skladistenja.
zašto ne kupiš stan kod ne krško ako si pobornik savršene nuklearne energije,imamo velikih problema sa skladištenjem otpada iz ne krško i iz bolnica a kamoli da ih imamo 4-5 komada
Nije samo noc, nego i dulji periodi bez sunca (naoblaka), a ni ta akumulacija ne funkcionira savrseno. Sto ces tek po zimi?
Ha, nije savršeno i nije za sva mjesta na kugli zemaljskoj, ali ima i dosta mjesta gdje bi to savršeno funkcioniralo. Trebalo bi se baciti u računicu koliko bi to isplativo/iskoristivo bilo u našim krajevima.. U Španjolskoj i Purtugalu funkcionira.
Daj mi lovu za stan, rado selim...
Gdje su ti problemi, i kako ja kao ekolog neznam za njih?
Kraj nuklearke bih mogao zivjeti, cemu panika? Shvacas li ti da ne mozes imati stambeni objekt u blizini koja je potencijalno opasna u slucaju unistenja reaktora. Shvacas li ti da eksplozija nuklearnog reaktora nije jednaka eksploziji atomske bombe (nije cak ni blizu)?
Nadalje, istroseno gorivo se ne sprema nekoj babi u stalu nego u betonske bunkere duboko pod zemljom, a trendovi su reciklaza istrosenog goriva tako da ce biti sve manje i manje skladistenja.
U vezi bunkera za skladištenje amerikanci imaju kao hladnjake (temp= apsolutna 0) te u kombinaciji s betonom nema zračenja otpada van bunkera. Isto otpad se nalazi u olovnim(čeličnim) kontenjerima tak da je i to zašita.
ja bih samo volio kako bi ovi pobornici nuklerki reagirali da ima se nuklearka smjesti sto metara od kuća ,a skladište za radioaktivni otpad u najbližu šumu,lako je ovima što žive u centru grada i brige njih ako u nekom selu smjestu nuklearku ili skladište radioaktivnog otpada,ponavjam budućnost trebaju biti obnovljivi izvori a dotada barem plin
tebi i dalje nije jasno da u krugu od 150km imaš bar dvije nuklearke.. čak imaš 2 u srbiji (koje su istina i bog u znanstvene svrhe, a slovenci imaju još jednu uz krško..).
1km ili 100km, u življenju normalnog života je potpusno isti drek.
meni ne bi bio problem živjeti uz nuklearku. ne rade mujo i haso sa a je to ekipom na studiji i konstrukciji NE..
neinformiranost je najveći neprijatelj.
jesi se trudio barem malo čitat na netu o takvoj tehnologiji i popratnim stvarima? naravno da nisi..
trebaju nam obnovljivi izvori, al trenutno nisu nimalo pouzdani ni konzistetni.. plina nema dosta da se SVE prebaci na njega..
struje je budućnost, u idućih 100 godina je NE jedini povoljan izbor.
ja osobno navijam za fisiju, u kojoj definitivno ima budućnosti..
zašto ne kupiš stan kod ne krško ako si pobornik savršene nuklearne energije,imamo velikih problema sa skladištenjem otpada iz ne krško i iz bolnica a kamoli da ih imamo 4-5 komada
zakaj ne odeš iz hrvatske u sloveniju plaćat porez? hajde.. životni standard je puno veći nego ovdje..
još si tu? ajmoo
Ha, nije savršeno i nije za sva mjesta na kugli zemaljskoj, ali ima i dosta mjesta gdje bi to savršeno funkcioniralo. Trebalo bi se baciti u računicu koliko bi to isplativo/iskoristivo bilo u našim krajevima.. U Španjolskoj i Purtugalu funkcionira.
Pa u SAD funkcionira i geotermalna elektrana, pa ju probaj napraviti ovdje. Svi ce ti se smijati...
Kakav bozji vjetar, kakvi solarni paneli? Cekamo fuzijske elektrane, to je jedini ozbiljan protukandidat nuklearkama...
Morate biti realniji, ne mozes zivjeti u oblacima. Prvo pogledaj u kakvom je stanju svijet. Gdje ces ti u jednoj zemlji treceg svijeta njima naloziti da grade vjetroelektrane, pa u Kini jos uvijek otvaraju nove termoelektrane (i to na ugljen)!!!