Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.445
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
17 godina
neaktivan

Pratio sam cijelu raspravu i ima svakakvih mišljenja, ali jedno je sigurno:

1. Ukidanje interneta zbog piratsva bez prijašnjeg sudskog procesa u kojemu je dokazana krivnja je nedopustivo.

2. Svjestan sam da je piratsvo krađa i da ga treba prekršitelje sankcionirati. ALI pod sljedećim uvjetima:

2.1 Potreban je sudski nalog za provjeru dali je korisnik skinuo nešto ilegalno.

2.2 MORA postojati opravdana sumnja da je korisnik skinuo ilegalni sadržaj prije izdavanja sudskog naloga.

2.3 OSNOVNO ljudsko pravo NESMIJE ISP oduzeti bez prethodnog sudskog postupka u kojemu je dokazano da je prekšitelj skinuo ilegalni sadržaj. Čak i kad je dokazana krivnja ISP NESMIJE ukinuti internet dok god sud neodredi ukidanje interneta.

2.3.1 Ukidanje interneta prekšitelju NESMIJE imati utjecaja na ostale ukućane i sve ostale koji koriste tu liniju JER oni NISU krivi i NESMIJE im se oduzeti osnovno ljudsko pravo dok god sud neodredi drugačije. Ovo se odnosi i na sve wireless mreže koje nisu zaštićene.

Eto ovih par odredbi se meni čine sasvim zdravo-razumske :)

Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
RE: Francuzi đonom na piratstvo
naxeem kaže...

Upravo sam se posavjetovao s jednom odvjetnicom: u kafiću npr. ugostitelj te smije odbiti uslužiti ako smatra da za to ima razloga. Žaliti se možeš u knjigu žalbe i posljedica je razmatranje ceha ugostitelja, ali zakon koji ugostitelja prisiljava na nešto, ne postoji, pa tako za niti jednu uslugu.

-posavjetuj se malo bolje... (prijateljski savijet, ako mogu dodati)
-pijan gost, nedolično odjeven itd... inače ne (pogotovo predhodni post-kužiš?)
-ma ništa zakon nikog ne prisiljava, samo kažnjava... npr nije otvoren za radnog vremena, nema WC papira, otvoren iza radnog vremena itd.
enivej. rasprava je otišla.... (bye)
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Nađi taj zakon u Narodnim novinama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 0:08 (naxeem).
16 godina
Tux Slave kaže...

..

(o tome govorim... uzalud)
 -dodatak. Bez sudskog naloga nitko nema pravo 'špijunirati'. - To je zakon.

edit: @nexeem: -ja da tražim po NN, pa imaš google? - ja znam, nisam pravnik.

hmmm? -edit 2:
-(prastari zakon, kriva kodna stranica..) igla u plastu sijena. vidi podebljano, pitaj pravnicu, dal' se sjeća. Možda je moj profesor samo bio dovoljno slikovit, pa mi je ostalo urezano u sjećanju....

XIV. ODGOVORNOST U POŠTIVANJU UZANCI

91. Trgovac i potrošaè dužni su pridržavati se ovih uzanci u sluèajevima kada se one primjenjuju.

92. Povredom uzanci smatra se kad trgovac: . ne poštuje uvjete poslovanja koje je objavio, . odbije prodati izloženu robu, ne zamijeni robu s nedostatkom ili uskrati ostvarenje drugih prava potrošaèa po osnovi nedostataka robe, . ne istakne cijenu robi, - ne daje obavijesti o promjenama cijena, kakvoæi, supstitutima i novim proizvodima, - zakida potrošaèa u kolièini ili cijeni, . netoèno mjeri, upotrebljava neprimjerenu podlogu za vaganje (omotni papir), - ne izdaje raèun (blok) o naplati, , - neopravdano ne isporuèuje robu na vrijeme, - nekorektno se ponaša prema potrošaèima, - dovodi u zabludu potrošaèa u pogledu kakvoæe, cijene, rasprodaje ili sniženja cijene robe, . prodaje staru robu kao novu, - ne suraðuje s organiziranim potrošaèima i njihovim asocijacijarna.

93. Sud èasti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori mjerodavan je u postupku utvrditi nepoštivanje uzanci i izreæi mjeru za prekršitelja.

XV. PRIMJENA UZANCI

94. Ove uzance primjenjuju se po isteku 30 dana od dana objavljivanja u "Narodnim novinama".

Broj: I-55-37/4-1995.

-također, da ne tražim dalje, sve usluge, roba itd. moraju biti dostupni svim kupcima pod jednakim uvijetima, nesmije biti razlike po spolu, rasi, vjeri, visini, ljepoti.... Kupac je kupac (dok se ne dokaže suprotno).

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 1:04 (ihush).
17 godina
naxeem kaže...

ISP je privatna tvrtka. Tu se slažemo?

OK, dakle, ISP tebi može isključiti priključak i ako im se ne sviđaš. Kužiš? Mogu odbiti uslužiti te.

E, sada. Ti nemaš pravo ništa ilegalno downloadati bez obzira hoćeš li to koristiti ili ne, kao što nemaš pravo uokolo nositi pištolj za koji nemaš dozvolu, bez obzira hoćeš li ga upotrijebiti ili ne.

I nije "samoinicijativno", nego poduprto činjenicom da ti kršiš zakon.

Aha. I onda opet klasično pitanje - tko nadzire nadziratelje? Ako ISP odluči da si ti nešto downloadao (a zakon to pravo daje ISP-u), onda si ti lopov. I točka. To ti je ona priča o fašizmu s početka rasprave.

naxeem kaže...

Objavi link na piratski softver na BUG-ovom forumu i dobiješ ban, samoinicijativno, jer nemaš apsolutno nikakva prava na privatnom vlasništvu. Dovoljno je da imaš ružan nick koji se ne sviđa Miru i možeš dobiti ban.

Objavi oglas da prodaješ marihuanu, dobit ćeš ban jer zloupotrebljavaš privatnu uslugu za ilegalnu aktivnost.

Nemam ljudsko pravo na članstvo na BUG-ovom forumu, niti smatram da bi ga trebao imati. Ali pravo na pristup informacijama imam i smatram da bi ga trebao imati. Pravo na suđenje također. A prema ustavu sam nevin, dok mi se ne dokaže krivnja.
A sad i ja mogu vašim argumentima - rušioci ustava! Fašisti! Korporativni gnomovi! I kamo nas to vodi? Zar nije bolje razgovarati argumentirano?

naxeem kaže...

Objavi poruku o uzgoju krumpira na njuz grupi s temom hentai crtića i dobit ćeš ne samo izgon s grupe, nego i pismenu opomenu ISP-a na kućnu adresu. Objavi nakon toga poruku o rock koncertu na grupi o prodaji računala i ostaješ bez Interneta na 2 tjedna. Jel' ti to, napokon, jasno?

ISP ima potpuno pravo ugasiti uslugu koju ti pruža ako kršiš ili uvjete korištenja ili zakone države u kojoj se nalaziš. Sviđalo se to tebi ili ne.

Znači, ti zaista misliš da je u redu raspravu o nekom zakonu opravdavati praktično jednakim zakonom? Pa upravo trošim ove tipke da ti objasnim koliko je to pogrešno.

Pazi, gledam te!
17 godina
Tux Slave kaže...

1. Ukidanje interneta zbog piratsva bez prijašnjeg sudskog procesa u kojemu je dokazana krivnja je nedopustivo.

2. Svjestan sam da je piratsvo krađa i da ga treba prekršitelje sankcionirati. ALI pod sljedećim uvjetima:

2.1 Potreban je sudski nalog za provjeru dali je korisnik skinuo nešto ilegalno.

2.2 MORA postojati opravdana sumnja da je korisnik skinuo ilegalni sadržaj prije izdavanja sudskog naloga.

2.3 OSNOVNO ljudsko pravo NESMIJE ISP oduzeti bez prethodnog sudskog postupka u kojemu je dokazano da je prekšitelj skinuo ilegalni sadržaj. Čak i kad je dokazana krivnja ISP NESMIJE ukinuti internet dok god sud neodredi ukidanje interneta.

2.3.1 Ukidanje interneta prekšitelju NESMIJE imati utjecaja na ostale ukućane i sve ostale koji koriste tu liniju JER oni NISU krivi i NESMIJE im se oduzeti osnovno ljudsko pravo dok god sud neodredi drugačije. Ovo se odnosi i na sve wireless mreže koje nisu zaštićene.

Hvala, konačno netko tko želi čuti i razumjeti. Sve ostalo (o čemu GoranB priča npr. - copyright i to) čak nije direktna tema ovdje. Iako se osobno slažem s tim stavovima, ali jbg, ja sam prokleti komunist i neprijatelj čovjeka. Ne, čekaj, to su fašisti i nacisti. Komunizam, kao i demokraciju, je danas ionako potpuno nemoguće ostvariti. Nije da je ikoga briga...
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Boze, boze... rasprava je vidim daleko dogurala od kada sam pre dan-dva procitao novost. Ne znam sta da kazem sem cudjenja... naxeem i klonovi izgleda ne kuze neke stvari ko sto treba. Nazime, (ako se tvoj nick naxeem tako cita), sta si se ti toliko raspricao na veliko o piratima i lopovima? Ko je tebi dao za pravo da vredjas ljude da rade ili ne rade ono sto tvrde? Sta u stvari ti radis, kada ne pjujes po ljudima i kada im ne sudis po kratkom postupku? Ako sam shvatio ti nesto radis sa software-om ili proizvodis neki software?! To ti daje za pravo? Get a life covece. Forum nije mesto da se dokazujes u zivotu. Ako stvarno radis na nekom programu onda radi a ne da visis na svakoj raspravi i da solis pamet ljudima, (pored toga i vredjas).

Genije ti si rekao da radis na nekoj igri ali meni izgleda da ne - jer da radis to onda bi trebao da znas da je software na nekom drugim nivou danas nego sto je bio pre nekih deset godina. Software je danas jako kvarljiva roba i jako nesigurna stvar. Nikada nije bio previse siguran ali pre desetak godina je finalni proizvod bio sa mnogo manje bugova nego danasnji i jos vaznije - proizvodili su ga krsni momci koji su znali sta rade. Danas ga svaka susa proizvodi, pri tom misleci da radi nesto revolucionarno.

Zasto ovo pricam?! Zato jer nazvati nekog lopova i pirata, kao sto si ti na primer radio Genije, je jako smesna stvar ako taj neko NE ZELI tvoj komad koda. Svaki dan sam svedok da je cena nekog software pala do smesnih 5 eura i ljudi ga, zamisli, jos uvek NE ZELE kupiti. Prvo tvoj komad koda treba da nas uveri da je to sto tvrdi da jeste, onda treba da dokaze da radi to sto tvrdi da radi i na kraju treba da nas uveri jos da je "user friendly" da bi se resili da ga koristimo.

Koga briga koliko je ljudi radilo na njemu i jeli ti ljudi imaju sta da jedu ako taj program NE RADI to sto ti ljudi tvrde da radi??? Jel znate koliko je filmskih i pozorisnih produkcija propalo nakon premijere jer ljudi NE ZELE da gledaju to??? Koga briga sto su od tesara do rezisera radili na tu produkciju dan i noc??? Zato, ako neko ne zeli tvoj program to treba da bude ALARM za svakog programera da nesto nije u redu sa onim sto on/oni rade. Jel treba da zalimo ljude iz 3D Realms jer su propali i nakon 12 godina jos uvek nisu zavrsili DNF? Ja mislim da ne. Zasdto bi? Na nekoi nacin su dobili ksmicku kaznu za svoje lazi. (he he he)

GoranB i jos nekoliko ljudi tu su se trudili da unesu malo razuma u ovoj raspravi ali vidim da nije lako. Ovde su ili svi tinejdzeri ili sve neiskusni ljudi. Inace ne moze da se objasni crno-belo gledanje na neku stvar. Rasprava je o tome dali su u pravu Sarkozi i banda sa zakonom o nadzoru na ISP ili ne. Nije mi jasno kako onda su iskocili moralisti sa piraterijom na ovu temu? Nadgledati nekoga sta downloada je isto kao nadzirati ga sta radi kad je u kupaoni. Kako to nije jasno. Nadzorom se gubi privatnost. Zar se toliko vas "odreklo" privatnosti pa ne razume vise taj pojam ili sto? To nema veze sa piraterijom. Nikakve!

Piraterija je druga tema koja je isto tako JAKO nategnuta. Piratluk je pojam koji znaci nesto drugo van IP industrije. Ovde piraterija oznacava kada neko zargjuje na necijem trudu putem preprodaje ilegalnih kopija nekog programa, recimo. Ako neko ne zaradi ni pare na taj program vec ga je skinuo radi bilo kog drugog razloga, onda JE UPITNO dali i zasto je to piraterija. Posto su najcesce piraterizirane igre, kad neko ko ne zeli da kupi tu igru u nikom slucaju, tu istu skine i odigra ili ne odigra to je isto jako veliko pitanje dali je to piraterija ili ne. Veliko pitanje je dali je kompanija nesto izgubila ili ne jer postoji cak pozitivna strana da se tom nekom ta igra i dopadne pa je kupi.

NE, nije da branim pirate, vec hocu da pojasnim nesto sto je vec ovde receno od GoranaB ili Velikog Brata cini mi se; meriti arsinom iz 19 stoleca je jako, jako losa stvar jer znajnje i informacije su efemerna stvar koju nikada i nikako ne mozes izmeriti pravom merom.

Kao primer na jedno drugo pitanje koje je bilo postavljeno na ovim stranicama - ako imam osteceni original i ako skinem kopiju dali sam pirat. Imam puno nemackih originala za koje sam skinuo engleske kopije jer ne razumem nemacki na taj nivo kao sto razumem engleski. Danas nije problem jer na DVD stane visejezina verzija, ranije je bio problem. Jel sam ja pirat? Po francuskoj logici - ode meni ISP usluga vec odavno, a?

Primer i o besmislenosti francuskog zakona i zasto Francuska... Francuska je oduvek bila zemlja sa labilnom vladom danas jos vise. Ovaj zakon ne bi nikako prosao u Nemackoj, Svedskoj ili Danskoj, na primer. Ali tamo da. To znaju i velike filmske i koproracije za igre. Tlo europe je oduvek bilo nedostizno za zakone koje vladaju u americi recime. Europa ima drugi standard po kojem ceni dali je nesto kriminal ili ne. U nemackoj recimo SVE mozes naci u biblioteci od knjige, filmova igara... SVE i to isto mozes poneti kuci da gledas ili igras. U amrici mozes jos uvek samo u biblioteci i to ako je opremljena za to. Ako ne - nista.

Zato je franciska i mali pacov Sarkozi pogodno tlo za nasu pricu - jer on nema pojma sta znaci oduzeti privatnost ljudima. Njega nije ni briga. On i onako lupeta naokolo o mnogum temama za koje nema pojma i odavno je za podsmeh medju europskim politickim krugovima.

Ne da mi se dalje objasnjavati. I ovaj post je vise to sto sam se malo iznenadio kako ovaj mladi svet ne vidi dalje od drveca, ali sa nadom se zivi, pa tako i ja se nadam da ce jednog dana nekome bar biti jasnije da nije sve crno-belo i da nije svako za streljanje ako ne misli kao ti.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da ja skratim jer vidim da ovome nema kraja s obzirom na regionalni mentalitet:

- špijunaža nije OK

- ISP ne mora špijunirati da bi filtrirao ilegalan promet

- softver je rezultat rada i truda kao i bilo koji drugi produkt

- krađa softvera je kriminal

- softver i računala su luksuz, a ne osnovna potreba

- pristup Internetu definitivno nebi smio niti biti svima dostupan jer se u suprotnome na forumima pojavi nešto ovakvo:

GoranB kaže...
Stvar je jednostavna. Softver ne možeš ukrasti.
Ja radim na softveru koji košta milijune dolara. Milijune. Znaš koliko sam taj softver vrijedi? Ništa. Kopiraj si th nekoliko desetaka megabajta, i imaš - ništa. Ono što košta su stvari koje dolaze uz softver. Znanje, iskustvo, usluga. I dok je mnogima još teško prihvatiti da informacija koja nije pretočena u znanje ne vrijedi ništa, neki koji vide malo dalje od nas običnih ljudi već govore: Knowledge is abundant but the ability to use it is scarce. (prof. Ron Johnston)

I zato: Softver ne vrijedi ništa.

Kopiranje softvera nije krađa.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Za sve vesele ljude i ljude koji su se ukljucili naknadno:

Otidjite i procitajte prvih par stranica threada i tamo vam je bit u par redaka. Ovo ostalo je samo zakomplicirano i beskorisno. Ne napadam nikoga, vise mi je sve skupa tuzno da vidim kako su vas (neke) istrenirali da se lako odricete svojih sloboda jedne po jedne.

Obicno oni koji nesto ne razumiju to jako sve skupa zakompliciraju, jer da stvarno razumiju, onda bi mogli objasniti u jednoj recenici i da polupismen covjek moze shvatiti.

17 godina
naxeem kaže...

Da ja skratim jer vidim da ovome nema kraja s obzirom na regionalni mentalitet:

- špijunaža nije OK

- ISP ne mora špijunirati da bi filtrirao ilegalan promet

- softver je rezultat rada i truda kao i bilo koji drugi produkt

- krađa softvera je kriminal

- pristup Internetu definitivno nebi smio niti biti svima dostupan jer se u suprotnome na forumima pojavi nešto ovakvo:

GoranB kaže...
... Kopiranje softvera nije krađa.
Ali kako ti nije jasno? Imaš neke stvari koje su svete! A to nisu kontrola ljudi i njihovog mišljenja, niti razlikovanje dobrih momaka od loših... Svete stvari su sloboda govora i pravo na privatnost. Apsolutno svaki sustav koji tare ovo dvoje je opresivan, nije uopće bitno u kojoj mjeri. Naravno da se prekršaji i zločini sankcioniraju, ali zato imaš i sustav koji to dokazuje. Osnovna premisa je da je bolje imati 10 zločinaca (pazi, ne prekršitelja) na slobodi, nego jednog nevinog u zatvoru.

A ljudi se lako zanesu, korporacije još lakše. Čim si ti ISP-u dao pravo da reagira mimo organa izvršne vlasti, imaš ozbiljan problem. Što se dogodilo sa sviješću modernog čovjeka da je u stanju izgubiti kompas u tolikoj mjeri, ne znam i sada me već ozbiljno strah. Jer sam uvijek nekako bio uvjerenja da pismeni čovjek nema problema sa shvaćanjem osnovnih stvari danas. A onda doživim ovo na ovakvoj jednoj temi...

A da je GoranB u pravu kada govori koliko vrijedi rezultat tvog rada najbolje se vidi upravo na primjeru softvera i nije mi jasno kako (a prije svega zašto?) to stalno izvrćete - pa Bill Gates se obogatio zahvaljujući toj činjenici! Ali da sada primjer pojednostavimo do kraja;
- imaš programera koji dobije genijalnu ideju i napiše neki komad koda, te ga izda kao program
- za izradu tog programa on troši određeno vrijeme i još neke resurse. Hipotetski, kažimo da je jednom čovjeku trebalo mjesec dana da započne, završi i testira program. Nije realno, ali pojednostavljuje stvar...
- ljudima se svidi program, pokaže se korisnim, što li već, kupuju ga...
- do X kopija troškovi programa još uvijek ne nadmašuju vrijednost uloženu u njega - ako ga ljudi ne žele / ne trebaju, nije se isplatio. Softver ne vrijedi.
- na točno X kopija softver se isplatio i recimo da je čovjek zaradio jednu prosječnu plaću, vratio uloženo - softver vrijedi.
- sve nakon X kopija je čista zarada - softver vrijedi sve više i više svakom prodanom kopijom...

Zaključak - vrijednost softvera NIJE jednaka vrijednosti uloženoj u njega. Dakle, može biti manja i veća, dakle sam softver NEMA vrijednost - upotrebljivost tog softvera mu DAJE vrijednost. Pa bilo tko tko imalo prati BOL sjeća se one idiotske 'aplikacije' koja je izvrnula ruglu sve ovo o čemu ovdje razgovaramo - ona famozna sličica dijamanta za iPhone koja se prodavala (i kupovala) za 30.000$ (ako se dobro sjećam) prije nego su je maknuli. Pa neka mi netko priča o resursima uloženima u to, genijalnoj ideji i sl.

Konstatacija da kopiranje nije krađa se pojavila u jednom trenutku u raspravi i sada se izvlači iz konteksta u potpunosti. Ali je upravo sloboda govora ona koja daje bilo kome za pravo da to kaže. (OK, možda sam ja ekstremist po tom pitanju, jer bi ja dozvolio i ljudima u temi o 2. svjtskom ratu da nastave pričati gluposti - vrlo skoro bi se argumentacijom došlo do zaključka koliko su određeni stravovi pogrešni. Ovako ispada da im se ne da govoriti, što smatram da nije dobro...)

I na kraju ovo o luksuzu - već odavno ljudi, da bi se mogli proglasiti pismenima, moraju biti i informatički pismeni. Odavno je računalna pismenost prestala biti prednost i postala podrazumijevana. Ne u svim dijelovima svijeta jednako, ali u onim dijelovima o kojima ovdje govorimo, da.

I taman kada pomisliš kako si napravio dobru stvar, jer si nekoga i nešto stavio pod kontrolu, dogode ti se Čečenija, Gaza, Afganistan, Irak ili Balokistan i nakraju, zašto ne, famozni Drugi svjetski rat. Svaki put kad se taru ljudska prava na ovaj način dolazi do rata, tako je uvijek bilo i tako će uvijek biti. Ako misliš da je to zadnji korak i da će tu stati, debelo se varaš, ovo nije pitanje legalnosti, ovo je pitanje kontrole. Ali, kako je GoranB rekao, treba još proći vremena. Samo, prema svemu sudeći, puno više od 10-15 godina...
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 7:21 (Veliki Brat).
17 godina
Tux Slave kaže...

ja bih na 2.3 samo dodao osim ukoliko ugovorom nije drukcije odredeno, ni tada ISP ne moze izreci dozivotnu zabranu koristenja interneta nekome vec pravo koristenja konekcije, tako da korisnik moze kod tog ili drugog podnijeti novi zahtjev

pa da ponovim ponovo jer vidim da mnogi ne razumiju pa nesto sto je zakon odijelio od materijalnog dobra trpaju u istu kasu s njime:

iako postoje brojne definicije vlasnistva ja bih ga ukratko i jednostavno sveo (u ono što je svima njima zajedničko) na pravo korišetnja nekog materijalnog ili nematerijalnog dobra i to na način koji to ne šteti nekom drugom subjektu. Iz ove definicije vidi se da pravo vlasništva samo po sebi nije neograničeno pravo na nekom dobru. Ta se dobra mogu podijeliti na materijalna (npr. kuća) ili nematerijanla, a jedno od njih je i intelektualno vlasništvo/autorsko pravo prema kaznenom pravu. Intelektualno vlasničtvo je subjektivno pravo na intelektualnim tvorenima. To bi pojednostavljeno značilo znači neki misaoni rad. Znači i rad se može podijeliti na fizički npr kopanje, ali i misaoni npr. pravljenje/proizvodnja softwarea. Osoba koja je kopala 5 sati dobit ce naknadu za kopanje - znaci svoju fizicku aktivnost i ono sto je napravila, a osoba koja je proizvela software dobit ce nakandu za svoj misaoni rad i ono sto je ona napravila. Izvor sredstava za tu naknadu za misaoni rad moze biti razlicit, ali najcesce je prodajom rezultata tog misaonog rada, znaci onim cd-om sa programom koji ste kupili u trgovini.

CD sa programom koji ste kupili sastoji se od dva elementa. 1. cd kao fizicki uređaj koji ima svoju cijenu i 2. sadržaj na cd-u kao produkt misaonog rada koji ima svoju cijenu. Zbroj te dvije komponente daje cijenu ukupnog proizvoda. 

Kao što je moguće ukrasti auto kao materijalno dobro, moguće je "ukrasti" i intelektualno vlasništvo kao nematerijalno dobro. Zasto sam stavio ukrasti u navodnike? Zato sto kazneni zakon ne poznaje pojam krađe autorskog prava, ali poznaje pojam Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, pa kaže:

članak 230.

(1) Tko bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno, ili protivno njihovoj zabrani, utvrdi na materijalnu podlogu, reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti, prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi na�in uporabi autorsko djelo,

kaznit �e se nov�anom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko bez odobrenja umjetnika izvo�a�a, odnosno osobe koja je ovla�tena dati odobrenje, kada je odobrenje prema odredbama zakona potrebno ili protivno njihovoj zabrani, snimi, reproducira, umno�i, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko grani�ne crte, prika�e, izvede, oda�ilje, prenese, u�ini dostupnim javnosti ili na drugi na�in uporabi izvedbu umjetnika izvo�a�a.

(3) Kaznom iz stavka 1. ovoga �lanka kaznit �e se tko u namjeri da omogu�i neovla�tenu uporabu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvo�a�a proizvede, uveze, prenese preko grani�ne crte, stavi u promet, iznajmi, omogu�i drugome uporabu ili kori�tenje bilo koje vrste opreme ili sredstava kojoj je osnovna ili prete�na namjena omogu�iti neovla�teno otklanjanje ili osuje�ivanje kojeg tehni�kog sredstva ili ra�unalnog programa namijenjenog za�titi prava autora ili umjetnika izvo�a�a od neovla�tene uporabe.

(4) Osoba kod koje se zateknu predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1.,2. i 3. ovoga �lanka, a ona je to znala, mogla ili bila du�na znati,

kaznit �e se nov�anom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do �est mjeseci.

(5) Ako je po�injenjem kaznenog djela iz stavaka 1., 2. i 3. ovoga �lanka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzro�ena znatna �teta, a po�initelj je postupao s ciljem pribavljanja takve imovinske koristi ili prouzro�enja takve �tete, po�initelj �e se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina.

(6) Predmeti koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za po�injenje kaznenog djela ili su nastali po�injenjem kaznenog djela iz stavka 1., 2. i 3. ovoga �lanka oduzet �e se i uni�titi.

Što to znači? Da je Nedozvoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača kazneno djelo i podliježe odgovornosti kao što je i krađa kazneno djelo.

U nekim prethodnim temama uvidio sam da dosta forumaša ne razlikuje pojam prava i pojam pravde. Kod pojma pravde može se postaviti pitanje zašto jedan software košta 50 a drugi 5000 kn i da li je ta cijena u redu lli nije, ali se pravo treba stavit izvan toga jer je ono nešto sasvim drugom. Zakon ne poznaje pojam pravde vec samo prava. Prema tome skidanje softwarea bez kupovine potrebnih licenci tj. plaćanja tog softwarea je kazneno djelo Nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača i podliježe kaznenoj odgovornosti.

Prema tome ako ugovorom nije uređeno između davatelja i primatelja usluge, a što je zakon stavio mogucnost BEZ ODOBRENJA NOSITELJA AUTORSKOG PRAVA je kazneno djelo.

Za izricanje bilo kakve kaznene mjere prema pocinitelju kaznenog djela nadlezan je sud, no raskinuti ugovor moze bilo koja strana ukoliko se krse odredbe tog ugovora.Tako izricanje "dozivotne zabrane interneta" moze samo sud, a provajder vam moze zabriniti koristenje njihove usluge, nakon cega mozete podnijeti zahtjev kod drugog provajdera.

Licencni ugovor/dogovor je ono što vi nikada ne pročitate vec kliknete accept i next i u kojem su takoder odredena pravila igre koje morate postovati, znaci prilikom skidanja ilegalnog sadrzaja i instalacije ukoliko ne zelite kupovati licencu ne bi smjeli taj program ni instalirati.

Zastita autorskog prava se takoder placa!!! Prema tome osoba koja ga placa ima pravo na zastitu. To pravo na zastitu moze sezati u vise pravaca. Npr. kod glazbenih cd-a je to zabrana umnozavanja osim ako ti to ne odobri ovlastena osoba, ali i pravo zastite onoga sto je na cd-u u smislu da netko ne moze napraviti svoj cd s istom glazbom i drugim rijecima ili obrnuto tzv. plagijat i na taj nacin se cuva i taj misaoni rad a ne samo cd kao fizicki proizvod.

Isto tako sam naglasio da pravo vlasnistva nije neograniceno. Sto to znaci? Vecina vlasnika na nekoj stvari ili pravu smatraju da se kao vlasnici te stvari s njom mogu korisititi kako god zele jer su je platitili, no to nije tako. Stvar ili pravo se moze korisiti samo na nacin koji ne steti drugome. U pogledu programa to znaci da ga ne mozes kupiti pa kopirati 10 ljudi, vec se njime korisititi u onoj mjeri kojoj ti daje proizvodac.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 7:54 (igy).
17 godina
Veliki Brat kaže...

Zaključak - vrijednost softvera NIJE jednaka vrijednosti uloženoj u njega. Dakle, može biti manja i veća, dakle sam softver NEMA vrijednost - upotrebljivost tog softvera mu DAJE vrijednost. Konstatacija da kopiranje nije krađa se pojavila u jednom trenutku u raspravi i sada se izvlači iz konteksta u potpunosti. Ali je upravo sloboda govora ona koja daje bilo kome za pravo da to kaže. (OK, možda sam ja ekstremist po tom pitanju, jer bi ja dozvolio i ljudima u temi o 2. svjtskom ratu da nastave pričati gluposti - vrlo skoro bi se argumentacijom došlo do zaključka koliko su određeni stravovi pogrešni. Ovako ispada da im se ne da govoriti, što smatram da nije dobro...)

znaci li to da ako jedan program moze korisititi samo 2 covjeka ili 200000 ljudi povecava ili smanjuje njegovu vrijednost, Po meni su programi kombinacija ulozenog rada i dobivenog rezltata

opcenito:
nadzor ilegalnog softvera je kopleksan i ukljucivao bi velika materijalna ulaganja drzave i proizvođaca. zato je danas moguce gotovo sve ilegalno skinuti. drzavi je najeftiniji i najednostavniji nacin nadziranja da ga prebaci u ruke onoga tko se i njime bavi znaci davatelju internet usluga. vjerojatno otud ta ideja. medutim zazivljavanje takvog projekta zahtjeva izmjene zakona.
drugi nacin bi bio da vam svaki mjesec netko kuca na vrata i pita imate li sto ilegalno za prijaviti??? sto bi bio teski apsurd
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 7:38 (igy).
17 godina
neaktivan

Ja to ovako gledam.

Francuzi donose zakon koji je u suprotnosti s odredbama Europske Unije. Ako ga izglasaju dali će biti sankcionirani?

Neka tako nešto probaju recimo Bugari.

Kako će pratiti tko skida nelegalni software. Zar nije jednostavnije zabranit recimo pristup stranicama PirateBay-a?

Iili to nebi bilo u redu, tako nešto rade samo nedemokratske zemlje kao Kina i sl.

naxeem kaže...
...

...

Tu se ne slažem ni sa jednim ni sa drugim. Računala nisu luksuz i svako ima pravo izraziti se.

17 godina
neaktivan

Da, nažalost se svatko ima pravo izraziti i na glasanju pa je ono smeće premijer... dođe ti na isto. Ma koliko sloboda bila cijenjena, neke stvari treba kontrolirati.

Što se tiče kontrole Internet prometa, tu sam svakako protiv, ali ciljana kontrola točno određenog prometa nije ništa drugačija od ciljane kontrole bilo kojeg drugog prometa, poput onog teretnog.

Ako ti šalješ nekome nešto teretnim brodom zatvoreno u kontejneru, ti kontroli moraš napisati što je unutra i oni ti to bez naloga ne smiju otvarati, ALI isto tako smiju (i redovito to rade) dovesti pse i senzore da njuškaju za drogom i eksplozivom. Kužiš li analogiju?

Nitko nije rekao da će ISP čitati mailove, to je floskula onih kojima smeta što bi im u slučaju realizacije problem bio provoditi kriminal.

Osnova toga što ja ulicom ne nosim pištolj za samoobranu i što se ne osvrćem dok se krećem je kontrola u svakom obliku. Da ne vjerujem toj kontroli, vjerojatno bih uvijek u torbi imao 9mm zlu ne trebalo.

To što vi ne razumijete kako se filtriranje može provesti bez zadiranja u bilo što drugo nije potvrda teoriji da je to pogrešno, nego dokaz da neznanje nije opravdanje.

Nemojte filozofirati i dizati čisti lopovluk na razinu socioloških fenomena i borbe za slobodu jer to s tim nema nikakve veze. Slobodu ionako nemaš jer već dugo sve netko kontrolira i na mikro i makro razini. Pitanje je samo gdje je granica, ali glupo je i smiješno zbog straha od prelaska te granice u potpunosti demonizirati metode koje su i etički i pravno sasvim u redu.

I žao mi je ako je nekome teško pratiti malo kompliciraniju raspravu, ali stvar je u svojoj biti jednostavna, a kompliciraju oni koji na sve načine pokušavaju pronaći opravdanje za nešto što nije ništa drugo nego kriminal.

Pitam ja na kraju, zašto za droge ne tražiš prestanak zadiranja u privatnost i prestanak nadgledanja, a za ovo tražiš? - Znam i odgovor: zato jer piratluk ne smatraš kriminalom i dapače smatraš to svojim pravom.

U tom odgovoru leži rješenje cijele ove rasprave, jer kao i narkomani, borite se za svoj dio kriminala koji takvim ne pericipirate.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 10:08 (naxeem).
16 godina
ihush kaže...

-izgleda da je na Bugovim stranicama krivo inerpretirana vijest.

mogući original zvući ovako:

..

Prijedlog nazvan “Création et Internet”, a neformalno zvan direktiva “tri udarca”, prošao je preliminarno glasanje u parlamentu, a očekivalo se kako će ga u četvrak odobriti oba doma. Zakon ima veliku podršku vladajuće stranke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Zakon udrugama glazbene i filmske industrije omogućava unajmljivanje kompanija koje bi analizirale downloadiranje podataka od strane korisnika kako bi se otkrilo piratstvo te ga se prijavilo novoj agenciji koja bi nadgledala zaštitu autorskih prava. Za prvi prekršaj korisnik će dobiti upozoravajući e-mail, za drugi poštom stiže ovjereno upozorenje, dok kod trećeg provider prekida suradnju.

..

-znači da to nebi bio posao ISPa.

naxeem kaže...

ISP je privatna tvrtka. Tu se slažemo?

OK, dakle, ISP tebi može isključiti priključak i ako im se ne sviđaš. Kužiš? Mogu odbiti uslužiti te.

@nexeem, trgovac/davatelj usluge mora uslužiti stranku, mora biti otvoren za radnog vremena, mora prodati robu s police kupcu.  itd.

tako da ovaj dio -neznaš. -pitaj pravnike. Mora imati opravdani razlog, u ovom kontekstu, znaći prekšaj je već utvrđen/počinjen.

Ostatak s prekršiteljima (piratima) po kratkom postupku, rezanje ruke ili metrak u čelo, mogu se i složiti s tim...

evo i jednog Dejanovićevog osvrta...

-moram se ponavljati jer očigledno u mnoštvu poruka promakne ponešto...
-interpretacija trksta je pogrešna. -Neće ISP nadzirati nego posebna agencija (sa zakonskim ovlastima) i prijavljivati će nadležnim tijelima. -Tako da je taj dio za mene rješen.
@nexeem -stavljen je izvadak iz NN... (pola metra gore)
@ostali za/protiv ... čega? Ja sam protiv pirata. Svaki rad vrijedi (više/manje) a cijena je nešto sasvim drugo. Određuje je proizvođač, korigira je tržište, nakraju kupac plaća. Može biti i 0kn ili recimo mobitel uz ugovor za 1kn. -nema veze s realnom vrijednošću.
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
GoranB kaže...
  Htio sam reći da ne tražiš kauzaciju tamo gdje nema ni korelacije.
 Ovo je sad već super uber off-topic, ali...

Ha?! 0.o
Ma sigurno će biti važnije od topica :)
Korelacija je statistički odnos među varijablama takav da promjena u jednoj izaziva sistematične promjene u drugoj. Npr. kad se mijenja jedna, vidiš da se druga mijenja po nekoj funkciji - ne sasvim točno, ali dovoljno blizu da bi bilo statistički značajno.
Ali, čak i kad statistički dokažeš korelaciju, to ne znači da postoji kauzacija, tj. da jedna stvar izaziva drugu. Jer nisi isključio sve ostale faktore koji mogu biti jako bitni, a u stvarnom svijetu ih ima jako puno.

Edit: a u ovom našem slučaju, nema čak ni neke korelacije.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 12:06 (GoranB).
17 godina
Bukva kaže...
Veliki Brat kaže...
I opet - čitaš, ali ne s razumijevanjem. Što je pisac želio reći?
Tek konkretna upotreba određenog softvera postaje krađa.
Znači, ne buš imal ništ protiv da ja uzmem tvoj TV ako ga ne gledam...
Ako moj stari TV ostaviš gdje je i svoj novi 'kopiraš', čak ga i koristiš - zašto bih imao išta protiv?
Pazi, gledam te!
16 godina
neaktivan

Potreba za dijeljenjem životnih dobrobiti sa bližnjim osobama UKODIRANA je u ljudski gen. Ona apsolutno i nenadjebivo JAČA od interesa korporacija ili metodologije kapitalizma i nema ZAKONA niti sile koja to može promijeniti. Sve ostalo su puste tlapnje na razini teorija, ekonomskih i/ili političkih interesa ili drugih teorijskih konstrukcija udaljenih od prirode i potreba ljudskog bića.

U konkretnom pitanju poštenje nalaže da se POŠTUJE VOLJA autora.

Kad nema poštenja niti straha zakon je NEMOĆAN.

Pozdravljam pravnike i ekonomiste i moram priznati da sebično uživam u njihovim jalovim opravdanjima niti njima poznatih razloga za ovaj ili onaj stav.

17 godina
neaktivan

Genije

a kako da shvatim covjek akoji nezna ni ime procitati....

ti si rekao da radis na nekoj igri ali meni izgleda da ne - jer da radis to onda bi trebao da znas da je software na nekom drugim nivou danas nego sto je bio pre nekih deset godina.

a cime ja ne shvacam to?

Software je danas jako kvarljiva roba i jako nesigurna stvar.

Boze koje floskule....

Nikada nije bio previse siguran ali pre desetak godina je finalni proizvod bio sa mnogo manje bugova nego danasnji i jos vaznije - proizvodili su ga krsni momci koji su znali sta rade.

Opet o cemu ti pricas? Sta su znali? Nivo softwarea koji je postojao prije 20 godina i recimo nivo znanja, procitanih knjiga i truda koje je potrebno da se slozi neko recimo kvalitetno IT rjesenje danas je milijardama godina teze i zahtjeva vishe znanja nego IT arhitektura prije 20 godina. Prije si puno teze dolazio do kvalitetne literature, ali se nisi brinuo o toliko stvari koje danas uzimash zdravo za gotovo. Da ti dam plasticni primjer (jer iz ovih par redova odmah mi je jasno da imam posla s covjekom kojem je mozda tamo 1992 procitao Osnove Informatike) sto mislish koliko je znanja/ljudi bilo potrebno da se napise DOS a koliko da se napise recimo Windows XP ili neki slican OS? A da ne pricamo o kolicini multidisiplinarnosti koja je potrebna da se sastavi klvaitetan naslov ili komad softwarea ili IT rjesenja.

Danas ga svaka susa proizvodi, pri tom misleci da radi nesto revolucionarno.

predlazem ti onda da se pridruzish tim susama i obogatish se u hipu bez imalo truda..

Zasto ovo pricam?! Zato jer nazvati nekog lopova i pirata, kao sto si ti na primer radio Genije, je jako smesna stvar ako taj neko NE ZELI tvoj komad koda. Svaki dan sam svedok da je cena nekog software pala do smesnih 5 eura i ljudi ga, zamisli, jos uvek NE ZELE kupiti.

br1 - vidim da i dalje neznash citati moje ime.

br2 - o cemu ti pricash? jesi li ti ista procitao? ili nedajboze probao procitati sa razumjevanjem? kada sam ja rekao da netko mora kupit moj dio koda? naci mi u svom mojem pisanju tu konstataciju. ali da skratim... ono sto sam ja rekao da ako netko ZELI koristiti moj dio koda neka mi izvoli platiti BILOKOJU cifru koju ja trazim. 1$ 10$ 1000000$ ili 10000000000$  ako nece, njegovo pravo.. ali pazi sad

NEMASH PRAVO DOWNLODIRATI/ KOPIRATI MOJ KOD I KORISTITI GA JER SAM GA JA NAPISAO I JA TRAZIM ZILLIONE DA GA KORISTISH.

Osh Nesh Bangladesh!

Jel sad jasno?

Je be se meni sto ti mislish da sam preskup,

je be se meni sto ti mislish da to nije fer,

je be se meni sto ti mislish da moj kod rijedi 4$ ili 0.1$ ili nista.

Boli me ki ta. shechi, idi dalje, kupi neki drugi program koji je XY puta bolji i XY puta jeftiniji. Ali NEMAS PRAVO ukrasti moj dio koda za koji ja trazim zilione i koristiti ga.

Jel sad jasno? Jesi uspio procitati i shvatiti ovo sto ja pisem od svog prvog posta ovdje?

Mozda.

Vjerojatno nisi.

17 godina
neaktivan
Genie kaže...

Genije

NEMASH PRAVO DOWNLODIRATI/ KOPIRATI MOJ KOD I KORISTITI GA JER SAM GA JA NAPISAO I JA TRAZIM ZILLIONE DA GA KORISTISH.

Osh Nesh Bangladesh!

Jel sad jasno?

Boli me ki ta. shechi, idi dalje, kupi neki drugi program koji je XY puta bolji i XY puta jeftiniji. Ali NEMAS PRAVO ukrasti moj dio koda za koji ja trazim zilione i koristiti ga.

Jel sad jasno? Jesi uspio procitati i shvatiti ovo sto ja pisem od svog prvog posta ovdje?

Mozda.

Vjerojatno nisi.

Oh, Genie, stvarno oprosti sto sam tvom cenjenom imenu dao "rank" vise ali, uveravam te nije bilo namerno. Nisam hteo da te "rankiram" cin vise po "zasluzi" nego se to dogodilo vise zbog fizicke prirode, naime - ne vidim bas najbolje pa se, eto, omaklo. Nadam se da smo time resili problem moje pismenosti i tvoje sujete - znaci nisi Genijalac vec si samo Genie.

U stvari posle onog sto sledi u tvom postu sam to odmah i zakljucio ali red je da se izvinim. Jel da?!

Vidim ironiju o softwareu nisi skuzio. Neka, to nije ni bitno. Ali je bitno da nisi skuzio ni sve ostalo. Od mojih "par redaka" ti si skontao da sam ja procitao knijigu o osnovama tamo negde u 1992, hehe. Meni se ipak cini da si se sluzio carobnom kuglom ali malo zamucenom. Komad softwarea je jako bitna stvar u prici ali jos bitnije je to sto sam napisao sa pitanjem STO AKO GA NAROD NE ZELI?! Vidis tebi se je be, (i sve ostale mudre reci koje si napisao da bih ja razumeo) i sve po redu... Ali bas kad se tebi je be tu je sama SRZ problema. NAROD NE ZELI nesto. Ima jaaaako dobrih resenja koja su FREE i taj narod ih isto tako NE ZELI. Stvar znaci nije u parama koja sam pomenuo u tekstu vec o tome dali ti imas "ono pravo" za ponuditi. Mozda tvoj komad koda ima sve ali eto fali mu sarm, ko sto i tvome postu fali, i narod ga ne zeli pa ni BADAVA. To sto ti kao autor ne zelis da ti neko skine tvoj program je sasvim normalna stvar, ali da sam ja na mestu programera koji ima program kao free software i narod ga cak ni tada ne zeli onda je to tuzno. Da ne bi ispalo da te nisam shvatio, (a shvatio sam te veruj mi jer mi zvucis ko brat Yerlija), NIJE CENA o kojoj sam pisao, vec FINALNI PROIZVOD. To sto trazis zilione, Genie, koji nisi genije, je zato sto imas previsoko mislenje o sebi i previse verujes u svojoj carobnoj kugli, samo odaje te taj mali "ne-sarm" i odmah shvati covek da ima posla, ne sa programerom-biznismenom, koji mari za svoj kod vec sa klincem i IVa koji zajedno sa skvadrom u podrumu svoje tetke kuvaju software za mase od zilion dolara i kome se je be za sve. (Shavatio sam da ne smemo skidati tvoj program, shvatio sam, ne brini)

Za kraj, taj deo posta je kao osvrt da si FULAO temu za dva stadiona. Tema nije piratsvo i tvoj genijalni kod, Genie, vec je bedasti zakon koji se glasa u Francuskoj, zakon koji se direktno mesa u slobodu i privatnost coveka. Genijalno si fulao temu, Genie, zajedno sa jos nekim istomisljenicima ovde. Po postu reko bi se da znas citati jer osvrces druge na pismenost, ali eto i Genialcima se omice ponekad, jel da?!

P.S. Aki mi prilepis etiketu kao i nekim drugima da sam pirat jer ne podrzavam taj zakon a ni tvoj "genialan" kod od zilion dolara, proporucam ti da ocistis kuglu, jer u tom slucaju bi znacilo da je jako cadjava. To bi bilo genijalno za pocetak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 14:34 (Solo).
17 godina
neaktivan
Solo kaže...
Genie kaže...

Genije

Osh Nesh Bangladesh!

Jel sad jasno?

Mozda.

Vjerojatno nisi.

Oh, Genie, stvarno oprosti sto sam tvom cenjenom imenu dao "rank" vise ali, uveravam te nije bilo namerno. Nisam hteo da te "rankiram" cin vise po "zasluzi" nego se to dogodilo vise zbog fizicke prirode, naime  -  ne vidim bas najbolje pa se, eto, omaklo. Nadam se da smo time resili problem moje pismenosti i tvoje sujete - znaci nisi Genijalac vec si samo Genie.

U stvari posle onog sto sledi u tvom postu sam to odmah i zakljucio ali red je da se izvinim. Jel da?!

Vidim ironiju o softwareu nisi skuzio. Neka, to nije ni bitno. Ali je bitno da nisi skuzio ni sve ostalo. Od mojih "par redaka" ti si skontao da sam ja procitao knijigu o osnovama tamo negde u 1992, hehe. Meni se ipak cini da si se sluzio carobnom kuglom ali malo zamucenom. Komad softwarea je jako bitna stvar u prici ali jos bitnije je to sto sam napisao sa pitanjem STO AKO GA NAROD NE ZELI?! Vidis tebi se je be, (i sve ostale mudre reci koje si napisao da bih ja razumeo) i sve po redu... Ali bas kad se tebi je be tu je sama SRZ  problema. NAROD NE ZELI nesto. Ima jaaaako dobrih resenja koja su FREE i taj narod ih isto tako NE ZELI. Stvar znaci nije u parama koja sam pomenuo u tekstu vec o tome dali ti imas "ono pravo" za ponuditi. Mozda tvoj komad koda ima sve ali eto fali mu sarm, ko sto i tvome postu fali, i narod ga ne zeli pa ni BADAVA. To sto ti kao autor ne zelis da ti neko skine tvoj program je sasvim normalna stvar, ali da sam ja na mestu programera koji ima program kao free software i narod ga cak ni tada ne zeli onda je to tuzno. Da ne bi ispalo da te nisam shvatio, (a shvatio sam te veruj mi jer mi zvucis ko brat Yerlija), NIJE CENA o  kojoj sam pisao, vec FINALNI PROIZVOD. To sto trazis zilione, Genie, koji nisi genije, je zato sto imas previsoko mislenje o sebi i previse verujes u svojoj carobnoj kugli, samo odaje te taj mali "ne-sarm" i odmah shvati covek da ima posla, ne sa programerom-biznismenom, koji mari za svoj kod vec sa klincem i IVa koji zajedno sa skvadrom u podrumu svoje tetke kuvaju software za mase od zilion dolara i kome se je be za sve. (Shavatio sam da ne smemo skidati tvoj program, shvatio sam, ne brini)

Za kraj, taj deo posta je kao osvrt da si FULAO temu za dva stadiona. Tema nije piratsvo i tvoj genijalni kod, Genie, vec je bedasti zakon koji se glasa u Francuskoj, zakon koji se direktno mesa u slobodu i privatnost coveka. Genijalno si fulao temu, Genie, zajedno sa jos nekim istomisljenicima ovde. Po postu reko bi se da znas citati jer osvrces druge na pismenost, ali eto i Genialcima se omice ponekad, jel da?!

P.S. Aki mi prilepis etiketu kao i nekim drugima da sam pirat jer ne podrzavam taj zakon a ni tvoj "genialan" kod od zilion dolara, proporucam ti da ocistis kuglu, jer u tom slucaju bi znacilo da je jako cadjava. To bi bilo genijalno za pocetak.

LOL LOL LOL !!!

Nisam se mogao suzdržati na ovaj post, very funny.

Za nadzor internetskih aktivnosti korisnika u Francuskoj osnovat će se nova vladina agencija High Authority of Diffusion of the Art Works and Protection of Rights on the Internet, skraćeno HADOPI.
mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ako ti šalješ nekome nešto teretnim brodom zatvoreno u kontejneru, ti kontroli moraš napisati što je unutra i oni ti to bez naloga ne smiju otvarati, ALI isto tako smiju (i redovito to rade) dovesti pse i senzore da njuškaju za drogom i eksplozivom. Kužiš li analogiju?

Kako će neko pronjuškati moje pakete koji putuju internetom bez da ih presretne, otvori i vidi šta se nalazi unutra. 

Jedno je boriti se protiv narko kartela i terorista, a drugo kontrolirati sve što se vrti na internetu.

Od ovih prvih ljudi ginu.

17 godina
neaktivan

Koliko nadrobljenih gluposti pa to nema nigdi, čak ni na Indexu.

zabranjeno kopiranje (nazovimo to tak) auta ? ko ti to brani ? možeš ti iskopirat cijeli auto ak hočeš, ma možeš sve što hočeš napraviti od njega i prepraditi, napraviti hovercraft ako hočeš uopće nije problem nema čak nigdje zakona koji ti to brani, dokle god se za kopiju auta jasno vodi da REPLIKA originala. Da li će se za tu repliku platiti licenca ili ne, to ovisi o proizvođaću kopiranoga auta.

besplatno školovanje ? uh tu ste ga nadrobili ko štef kuruzu prasicama. Ne, nema besplatnoga školovanja, svo školovanje se financira iz poreza, a največi dio poreza uplačuju građani države. onaj koji je bubnuo da bi za školovanje trebali sami financirati softver, knjige i ostale pi..arije taj je glup. jzašto ? zato jer su em tvoji starci platili tvoje školovanje, em ćeš ga ti plačati, em ovo em ono. država bi trebala osigurati sve za školovanje. ne znači da bi ti država trebala osigurati autocad za tebe, več učionicu opremljenu računalina sa potrebnim softverom. ko se imalo kuži u ekonomiju, onda zna da je ulaganje u znanje pojedinca danas, dobitak na društvenom bogatstvu sutra... ali...ljepa naša hrvatska...

kopiranje softvera - e tu je the trik...moralno? legalno ? neko je povuko paralelu sa autom... normalno da auto nečeš kopirati radi backupa, ali gle čuda, ko želi se osigurati uplatit će - kasko osiguranje . e sad, kako na cd ili dvd medij nemreš uplatit kasko osiguranje jedino što ti preostaje - je kopirati ga. e sad, jeli to moralno ? je. je li to legalno ? hm...i da i ne. u biti više ne nego da. ali je moralno ako je kopija samo i samo za tebe.

a je li download/upload takvog softvera oke ? pa normalno da nije, osim ako...mislite spremiti isti na svoj server, opet samo kao backup (!). e sad se tu može postaviti the pitanje : što ako ja uploadam svoj legalno kupljeni softver na server, skupa sa ključevima, sazipan i zaključan lozinkom, nazovem ga njegovim imenom i nakon dva mjeseca skinem, te mi isključe net ? a mudraci da vas čujem ? jer ko će dokazati da ga ja nisam dijelio ?

I što se Sonyjevog XPC-a tiče, o legalnosti istoga govore dobivene tužbe i odštete koje je Sony morao platiti u ovome slučaju (Vlada USA, nekoli US saveznih država, Republika Italija, Njemačka, Švedska, tužba UN-a, nekoliko tužbi raznih udruga za zaštitu ljudskih prava, tužba EU...)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Genie kaže...
... ono sto sam ja rekao da ako netko ZELI koristiti moj dio koda neka mi izvoli platiti BILOKOJU cifru koju ja trazim. 1$ 10$ 1000000$ ili 10000000000$  ako nece, njegovo pravo.. ali pazi sad

...

Ma ovo sve stoji i slažem se s tobom. Tvoj proizvod, cijeniš ga koliko ga cijeniš i sve pet. Kako si rekao - o'š, ne'š, Bangladeš...

Ali zaboravljaš zašto se donose zakoni i zašto funkcioniraju onako kako funkcioniraju. Zaboravljaš da je copyright izmišljen da bi osigurao napredak umjetnosti, znanosti itd. Zaboravljaš da, kada zakon kaže da copyright vrijedi do npr. 50 godina nakon smrti autora, onda to ima smisla za knjigu, kip ili sliku, ali nema smisla za softver. Jer, u toku tvog života tehnologija će toliko napredovati da će tvoje pravo na nešto biti potpuno zastarjelo nakon već par godina. A ako se pojaviš u osamdesetoj i tvrdiš da se neko novo superotkriće bazira na nečemu to si ti izmislio kada si imao dvadeset i onda ne dozvoljavaš da se to koristi/distribuira/štogod jer ti polažeš na to prava... Onda kočiš društvo. I onda copyright radi protiv svoje inicijalne uloge, da osigura razvitak društva, a ne da osigura hrpu love korporacijama.
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan

Oh, Genie, stvarno oprosti sto sam tvom cenjenom imenu dao "rank" vise ali, uveravam te nije bilo namerno. Nisam hteo da te "rankiram" cin vise po "zasluzi" nego se to dogodilo vise zbog fizicke prirode, naime - ne vidim bas najbolje pa se, eto, omaklo. Nadam se da smo time resili problem moje pismenosti i tvoje sujete - znaci nisi Genijalac vec si samo Genie.

tipican nastavak postiranja toreticara...  ufati se deda posla

Vidim ironiju o softwareu nisi skuzio. Neka, to nije ni bitno. Ali je bitno da nisi skuzio ni sve ostalo. Od mojih "par redaka" ti si skontao da sam ja procitao knijigu o osnovama tamo negde u 1992, hehe.

oh boze... nastavak kenjanja...

STO AKO GA NAROD NE ZELI?! Vidis tebi se je be, (i sve ostale mudre reci koje si napisao da bih ja razumeo) i sve po redu... Ali bas kad se tebi je be tu je sama SRZ problema. NAROD NE ZELI nesto. Ima jaaaako dobrih resenja koja su FREE i taj narod ih isto tako NE ZELI. Stvar znaci nije u parama koja sam pomenuo u tekstu vec o tome dali ti imas "ono pravo" za ponuditi. Mozda tvoj komad koda ima sve ali eto fali mu sarm, ko sto i tvome postu fali, i narod ga ne zeli pa ni BADAVA.

da i? o cemu ti? trabunjash i drobish radi drobljenja. bice da si me zamjenio za nekoga kome je stalo o tome sto narod filozofira.

To sto ti kao autor ne zelis da ti neko skine tvoj program je sasvim normalna stvar, ali da sam ja na mestu programera koji ima program kao free software i narod ga cak ni tada ne zeli onda je to tuzno. Da ne bi ispalo da te nisam shvatio, (a shvatio sam te veruj mi jer mi zvucis ko brat Yerlija), NIJE CENA o kojoj sam pisao, vec FINALNI PROIZVOD. To sto trazis zilione, Genie, koji nisi genije, je zato sto imas previsoko mislenje o sebi i previse verujes u svojoj carobnoj kugli, samo odaje te taj mali "ne-sarm" i odmah shvati covek da ima posla, ne sa programerom-biznismenom, koji mari za svoj kod vec sa klincem i IVa koji zajedno sa skvadrom u podrumu svoje tetke kuvaju software za mase od zilion dolara i kome se je be za sve. (Shavatio sam da ne smemo skidati tvoj program, shvatio sam, ne brini)

i dalje drobish i kenjash. pricash nesto sto aspolutno nema veze sa icim sto ima veze sa ponudom-potraznjom. filozofirash o stvarima koje su totalno nebitne i nevazne. je be se meni sto ti mislio o meni i mojem proizvodu i koliko ti mislish da vrijedi i koliko ti mislish da ja sebe precijenjujem. ali vidim da volish rastezati nadugo i shiroko pa eto .. forumi za to i sluze. jel iphone vrijedi koliko ga ljudi placaju? polu proizvod koji do maloprije nije slao MMsove niti SMS poruku na vishe od jednog primatelja.. nesto sto mobiteli imaju vec godinama. A ljudi ka kupuju za basnoslovne nofce. Po meni idijoti, samo sto eto Apple broji $$, uziva u tim parama i smije se meni i slicnim skepticima u facu. I zamisli Appleu se totalno je be sto ja mislim da je njihov produkt precijenjen, da misle previshe o sebi i prodaju muda pod bubrege.

Kao sto nisi znao procitati moj nick tako nisi niti uspjesno pratio tok ove (moje) rasprave pogotovo sa goranombe.

Etiketiracu te kao loseg slushatelja (citatelja) i latentnog filozofa.

17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ali zaboravljaš zašto se donose zakoni i zašto funkcioniraju onako kako funkcioniraju. Zaboravljaš da je copyright izmišljen da bi osigurao napredak umjetnosti, znanosti itd. Zaboravljaš da, kada zakon kaže da copyright vrijedi do npr. 50 godina nakon smrti autora, onda to ima smisla za knjigu, kip ili sliku, ali nema smisla za softver. Jer, u toku tvog života tehnologija će toliko napredovati da će tvoje pravo na nešto biti potpuno zastarjelo nakon već par godina. A ako se pojaviš u osamdesetoj i tvrdiš da se neko novo superotkriće bazira na nečemu to si ti izmislio kada si imao dvadeset i onda ne dozvoljavaš da se to koristi/distribuira/štogod jer ti polažeš na to prava... Onda kočiš društvo. I onda copyright radi protiv svoje inicijalne uloge, da osigura razvitak društva, a ne da osigura hrpu love korporacijama.

Cuj, ja sto jest jest nisam uopce komentiro zakon :). Ja sam se drzo podteme "Software je besplatan aka neukradiv" koji je plasiro goranbe.

Glede samog zakona, ja sam protiv, ali sam takodjer apatican prema kompanijama. Imaju svoje troskove i zele zaradu, sasvim normalna stvar i tako funkcionira nas svijet, a da se skida/piratizira, skida se i piratizira. Skinesh film, pa ne odesh u kino, skinesh album pa ga ne kupish u Dancing Bearu.. etc etc.. ALI po meni sve te film/mjuzik/software kompanije nisu josh naucile.. a to je da smanje cijenu.. katalogiziraju stvari, ponude na lako dostunim medijima jel i fino zaraduju! Pa nista ljepse nego da covjek ode na  www.allmoviesyoucandownload.com i platish 1$ po filmu ..ili 50$ godisnje ili 100$ godisnje i ljepo skidash sve sto ocesh u 720p i gledash.. a ne da se zajebavash sa torrentima.. loshim kopijama, podvaljenim filmovima... etc etc...

Shvatice jednog dana.. bez brige....
17 godina
neaktivan

Valjda sam ja jedan od rijetkih ovdje koji ima zvučnike na kojima MP3 zvuči kao Thompson na WC-u? Kupite opremu koja valja. A to o "narodu" je floskula prve klase jer ta glupa ideja da "nitko ništa ne plaća" i da "svi piratiziraju" prolazi samo ovdje gdje očito svi još žive po selima gdje su pristup Mreži tek dobili.

17 godina
neaktivan
Genie kaže...

tipican nastavak postiranja toreticara...  ufati se deda posla

oh boze... nastavak kenjanja...

da i? o cemu ti? trabunjash i drobish radi drobljenja. bice da si me zamjenio za nekoga kome je stalo o tome sto narod filozofira.

i dalje drobish i kenjash. pricash nesto sto aspolutno nema veze sa icim sto ima veze sa ponudom-potraznjom. filozofirash o stvarima koje su totalno nebitne i nevazne. je be se meni sto ti mislio o meni i mojem proizvodu i koliko ti mislish da vrijedi i koliko ti mislish da ja sebe precijenjujem. ali vidim da volish rastezati nadugo i shiroko pa eto .. forumi za to i sluze. jel iphone vrijedi koliko ga ljudi placaju? polu proizvod koji do maloprije nije slao MMsove niti SMS poruku na vishe od jednog primatelja.. nesto sto mobiteli imaju vec godinama. A ljudi ka kupuju za basnoslovne nofce. Po meni idijoti, samo sto eto Apple broji $$, uziva u tim parama i smije se meni i slicnim skepticima u facu. I zamisli Appleu se totalno je be sto ja mislim da je njihov produkt precijenjen, da misle previshe o sebi i prodaju muda pod bubrege.

Kao sto nisi znao procitati moj nick tako nisi niti uspjesno pratio tok ove (moje) rasprave pogotovo sa goranombe.

Etiketiracu te kao loseg slushatelja (citatelja) i latentnog filozofa.

O, Genie!... moj Genije... procitao sam te u hiljadu/tisucu varijanti. (hiljadu mi tisuca!), ali ti nikako da primetis. Nema veze - dogadja se i vecima od tebe. Jedan, verovao ili ne, "prijateljski" savet: Ako ikad izadjes iz podruma svoje tetke sa svojom skvadrom i ako ikad napises barem neki program od barem 5 eura, najprijateljskije te savetuje deda da ne turas u njega te reci ko u ovaj post. Zasto?! Nedaj boze, trebaces da se potpises pravim imenom i mo's misliti sta ce ljudi misliti o njemu/tebi. Ovako krijes stid iza tvog genijalnog, za starca ko ja, nevidljivog Genia, koji umesto da se bavi analizom koda, (ko sto tvrdi), on se bavi anal-izom.
Opet, ja po starski, molite deda - prati radnju fabule, (sto bi rekao Radovan III), ovo je topik o Francuskoj gluposti ne o tvom kulturnom i domacem ne-odgoju i tvoj intimni "realm of fantasy" o korporaciskom/privatnom gledanju na software i neo-fasistickoj teoriji da treba sve uza zid koji ne misle kao ti.
P.S. Raspravu sam pratio od samog pocetka i procitao SVE, slovima S V E postove, ukljucujuci i tvoje anal-ize mudrosti.
P.P.S. Ah, ako ti nesto nisi procitao i eto omaklo se tvom geniju - ja sam rekao da nije neznanje citanja u pitanju vec moja slabovidost. Cak sam se i fino izvinio... ali eto, ti u naletu tvoje duboko umne anal-ize nisi primetio ni moje skromno izvinjenje
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 17:19 (Solo).
17 godina
neaktivan

Odlično razvijena tema... uništena cinizmom i nepristojnošću pojedinih članova.

Otprilike kao na net.hr prije nekog vremena kada su počela prepucavanja il2, brezam...

Ma... pa i ovdje su ..zar ne?

Biti prilagođen u duboko bolesnom društvu nije mjerilo zdravlja.- J. Krishnamurti
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 17:48 (archer02).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Valjda sam ja jedan od rijetkih ovdje koji ima zvučnike na kojima MP3 zvuči kao Thompson na WC-u? Kupite opremu koja valja. A to o "narodu" je floskula prve klase jer ta glupa ideja da "nitko ništa ne plaća" i da "svi piratiziraju" prolazi samo ovdje gdje očito svi još žive po selima gdje su pristup Mreži tek dobili.

Nazime, ti opet vredjas ljude, covece. Sta te je spopalo? Mrzi me da kopam po celom postu i da te citarim kod svake uvrede ali ti stvarno nemas kocnica izgleda? malo si se poneo, jel da?!
Prvo sve nas pravis idiotima i piratima jer ne mislimo ko ti i ko neki ovde anal-iticari. Onda sad vredjas ljude sa sela, od cijeg truda i plodova jede cela drzava. Zasto su ljudi sa sela gori od tebe? od kad ti imas pristup internetu?
Mislis da to sto imas pristup od lani automatski tebi daje za pravo da sudis o drugima? Ja shvatam d si tek zavrsio sa niceom i sada se rves sa Dostojevskim, a usput se bavis i ITjem, (mozda!)... svi smo mi bili tih godina. Ali covece daj oladi malo. Niko od, barem onih pametnijih koji su postali tu, nisu rekli nista o opravdavanju piraterije. Tu NIJE poenta u pirateriji vec sloboda i intimnost pojedinaca. Razumem i to da si napredan mladic u najboljim godinama i hoices da se dokazes ali, opet ja - svet NIJE CRNO-BELO. Na razvoj neke situacije uticu milion malih podsituacija da je od slucaja do slucaja nebo i zemnja razlicito.
Gde je i ko rekao da je piraterija OK? Zapeo si ko pijan plota o pirateriji na temu koja se samo "oslanja" da treba "blagoslov" Francuske vlade za to. A dali je stvarno to posredi?
Life is a bitch - uvek ce biti ljudi koji ne misle kao ti, ali to nije razlog da nekoga "po kratkom postupku".
BTW, Nazime, kao potpis si ranije imao salu iz Crne Guje, (pre toga je cini mi se bilo isto nesto slicno), a onda si ovde linkao skec Pajtonovaca o raspravi. Ne, nije mi namera da analiziram tvoje (ne)znanje o komediji apsurda vec sami link koji si postao. Naime interesuje me sta ce casna sestra u tvojoj dusi reci kada ti kazem da BBC jos uvek nije nikome dao za pravo da "okaci" nesto iz njihove arhive, pa tako ne ni Pajtonovce koje si ti linkao.
Vidis, svako napravi gaf na ovaj ili onaj nacin. Sta treba da mi radimo sada? Da te "po kratkom postupku"? Ako vec imas mrezu duze od ljudi sa sela onda treba da to znas cini mi se.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice