Francuzi đonom na piratstvo

poruka: 550
|
čitano: 263.452
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Francuzi đonom na piratstvo".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
16 godina
RE: Francuzi đonom na piratstvo
Verbatim kaže...
Bukva kaže...
Verbatim kaže...
  OK, daj mi link gdje mogu skinuti CD u lossy formatu ili image., naime, takvu kvalitetu CD sam i kupio.

OK, daj mi link gdje mogu skinuti DVD image. takvu kvalitetu DVD sam platio.
  Ukoliko ti ne napraviš backup audio CDa, da ga tako nazovemo, sam si si kriv.
U većini slučajeva backupirati filmove je samo po sebi ilegalno. *cough*CSS*cough*

Zašto bilo tko mora znati napraviti backup, ili nedaj Bože da mora kupovati softwer koji to može napraviti.

Zašto nemam pravo skinuti s neta backup copy, i zašto sam zbog toga kriminalac! 
 Uhmm... Moja pogreška, ne backupirati, nego pržiti filmove...

AACS (mislim da je to aktualni standard)
Managed Copy refers to a system by which consumers can make legal copies of films and other digital content protected by AACS. This requires the device to obtain authorization by contacting a remote server on the Internet. The copies will still be protected by DRM, so infinite copying is not possible (unless it is explicitly allowed by the content owner). It is mandatory for content providers to give the consumer this flexibility in both the HD DVD and the Blu-ray standards (commonly called Mandatory Managed Copy).

A zašto bilo tko mora znati vozit auto ak ga kupi? Ne mora, al tada nema pravo kukati kako mora pješke obavljati stvari bez obzira što auto u garaži.
I mislim... Zašto ja ne bih prošao kroz crveno ako nikoga nema ni lijevo ni desno? Zašto sam ja onda kriminalac?
Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
GoranB kaže...
Knowledge is abundant but the ability to use it is scarce. 
I zato: Softver ne vrijedi ništa.
 A što da ti čovjek kaže nego, dobro jutro i čestitam na slijetanju gospodine Padobranac.
Što ti od ovog nije jasno. Ako ljudi ne žele nešto platiti, onda to ne vrijedi ništa. Ako ne vrijedi ništa onda se ne može ukrasti. Shvatio sam da to ne razumijete, pa sam vas htio pitanjima navesti na to. Ali, navikao sam na racionalne sugovornike, a ne na galamu lopove! lopove!, pa mi očito nije uspjelo. Sorry, zaboravio sam gdje živim.

PS. Zaboravi. Očito se želiš zavaravati da možeš promijeniti svijet, i da ćeš to postići nasiljem. Slobodno probaj. Ali ne ide. Ljudi su odlučili, i sad se treba prilagoditi. Veliki (npr. IBM, poslije i Oracle, SAP, itd) su to počeli 90ih jer su unaprijed vidjeli trend, a i s downmarketa ih je dumping cijenama (u tim okvirima, rekli bi - besplatno) pritiskao netko. Vi ćete za 10-15 godina. OK.
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

A zašto bilo tko mora znati vozit auto ak ga kupi? Ne mora, al tada nema pravo kukati kako mora pješke obavljati stvari bez obzira što auto u garaži.
I mislim... Zašto ja ne bih prošao kroz crveno ako nikoga nema ni lijevo ni desno? Zašto sam ja onda kriminalac?
  Nisi kriminalac, već si u prekršaju.

Usporedbe su ti malo onako bzvz.

Kad zabavna industrija bude davala garanciju na kvalitet medija na kojem se nalazi njihov sadržaj
tada možemo govoriti o ilegalnom kopiranju sadržaja na mediju. 
mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan

U onima u kojima ljudi misle da tvoj proizvod ne vrijedi 20$ nego pola sata DLa.

ti si fakat glup. Ali sorry ono , fakat si glup. I jadan onak koji te zaposlio da radish na milijunskim projektima. Po toj tvojoj analogiji ja cu otici u ducan i posto mi tvoj laptop ne vrijedi 4000$ ja cu se samo isetati sa njim jer mi je tako lakse i meni taj tvoj laptop ne vrijedi toliko.... Dakle ovdje pricamo o mogucnostima primjene mjera represije a ne o trzisnoj vrijednosti. Mali osvrt na ovo moje pa.. stavicu pod navodnike "vrijedjanje", proizlazi is toga sto ti porukom za porukom sam od sebe radish idijota konstantnim apsolutno neusporedivim usporedbama.

Ja ne kažem da to za mene nema vrijednost. Nego (pokoji ono put?):
 - da je to drugačija stvar od cipele

- da su društvene norme takve da se na to drugačije gleda

ako jos dosad nisi bio svjestan svojih izjava.. ja cu tu fakin jednostavno pojednostaviti tvoje (idiotske) tvrdje. A to je:

Ako stavish plod svog rada (neso ala OS na kojemu radi konstantno xy tisuca ljudi koji hrane svoje porodice) na _LAKO_ dostupni medij (you name it) ti sa time dajes svoj rad for free jer ga SVAKA susa moze kopirati/downlodirati i KORISTITI i ne platiti za to koristenje. (ala ja ostavim otkljucan auto sa kljucem u bravi na cesti i ti ga sasvim legano i bez beda mozesh odvesti kuci)

Ako ti sjedim za vratom i naplacujem svaki korak moje implementacije (kao sto ti u svojim projektima radish) onda je to _bitan_ i _vazan_ i sasvim uredu naplativ rad.

J*bote koji si ti primitivac.... kako uopce radish u IT industriji nije mi jasno.

Ja ne pričam o tome koliko nešto košta, nego koliko nešto vrijedi.

A koliko ti vrijedi boca kokakole u tvornici kokakole i u sahari kada nisi nista pio 5 dana?

Upravo o digitalnim stvarima - mp3 možeš množiti beskonačno puta za 0 kuna. I onda, jasno, u ekonomiji koja ja napravljena na "scarce goods" principima znači da takva stvar gubi vrijednost. Potrebna ti je nova ekonomije, točnije: novi pristup i novi poslovni modeli da izađeš iz tog problema. Koji? Nemam nobela iz ekonomije pa ne znam.

Koji? Odgovor je jako jednostavan. Ljudi su stoka. Dakle batinom. Kao sto je bilo koje drustvo na svijetu uredjeno.

Što ja i od koga kradem?

To samo ti i tvoj ISP znaju.

Kako mogu koristiti neku tvoju usluga ako mi ju ti ne daš? Znaš li što je usluga?

Opet seresh. Tebi ocigledno usluga koja je lako dostupna nije usluga nego prilika za lopovluk i iskoristavanje.

Što? Zaboravljaš da stvar vrijedi onoliko koliko su ljudi spremni platiti za nju.

Dotakli smo se ovoga gore u primjeru sa laptopom.

Opet miješaš uslugu i proizvod. Kako ja mogu downloadati čovjeka da mi nepravi neku uslugu?

Vidim da si malo živčan. Opet - ja nisam kriv što se svijet mijenja onako kako tebi ne odgovara.

Dakle, ti si uslugu sveo na real time. Ako ti netko nesto ne radi pred ocima .. ili nedaj boze snimi svoju uslugu na CD.. to prestaje biti usluga.

Vidim da i dalje glumish glupana.... Oprosti nisam ti ja kriv ako si sve vrijeme u krivu i dalje ustrajes na svojoj uskogrudnoj definiciju naplativih usluga.

E vidiš, napokon počinješ shvaćati razliku između scarce i abdundant dobara.

Cuj ne sumnjam da tvoju implementaciju tvojih usluga prati tim odvjetnika... da se nebi slucajno korisnik na kraju projekta shvatio da to sto ste vi nadrljali u biti bash i ne vrijedi tih XY miliona placenih za vase servise....

On me plaća onoliko koliko mu vrijedim. Kad moje usluge budu vrijedile manje, plaćat će me manje.

a ne dragi moj. drzi se svoje filozofije.. svaki puta kada instalirash taj svoj XY produkt reci gazdi da naplati korisniku XY posto manje para.

Zato bih volio (opet) postati jedan citat (postaje mi jako mio):

Nesh vjerovat nisam ga ni procitao...

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Prodati softver koji si kupio, što se mene tiče, smiješ bez ikakvih problema...

Po tome, smijem kupiti software, napraviti backup, prodati ga poznaniku za kunu, on smije napraviti backup, prodati ga slijedećem poznaniku...
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
GoranB kaže...
  • I go to the pizza shop and they offer me a free soda with two slices. The soda has value, but I just got it for free, and did so without Coca-Cola granting permission. I don’t think anyone would claim this is stealing or even wrong or immoral. ->Pizza shop je platila sok. Ako netko drugi plati Windowse i tebi ih pokloni, to nije krađa
  • My friend lets me borrow a book, which I read. The book has value. I got it for free, without the permission of the book author or publisher. ->Ako ja tebi posudim svoje računalo, ti možeš na Windowsima, koji su na istom računalo, legalno raditi
  • I get on a train and pick up the newspaper that a passenger left behind. The newspaper has value. I got it for free, without the newspaper company granting permission. I don’t think anyone would claim that’s stealing. ->Ako vidiš odbačene Windowse (zapravo key, koji se ne koristi), ti možeš njega prisvojiti (ukoliko stari vlasnik se odrekne svojih prava nad njime) -> u sukobu s onim što si napisao dolje. I sad pričamo o novinama - ti si umnožio vrijednost novina bez odobrenja proizvođača - ukrao si mu profit koji bi on zaradio da ti nisi "dilao", da su i drugi morali kupiti novine.
  • I go to the beach. The people sitting next to me are playing music on their stereo, that I can hear. The music has value, but I just got it for free, without the permission of the record label. ->Ako ja nešto pokazujem tebi na svojim Windowsima, to nije krađa -> ne, nego ja koristim tvoje windowse za svoj posao. Ali zadržimo se na primjeru, nemoj demagoški iskrivljavati situaciju - ja sam dobio nešto što nisam platio. Ako želim slušati tu pjesmu - moram ju platiti, inače kradem proizvođaču. Ili?
  • I go see “Shakespeare in the Park.” I get to see something of great value for free, without permission of William Shakespeare. ->Nakon određenog vremena autorska prava prestaju biti važeća, te djelo / rad / štoveć postaje opće dobro -> bome ne, prava se mogu produljivati ohoho dugo. Problem je samo što se to nitko nije sjetio za Shakespeara, Mozarta, ili recimo Newtona i Leibnitza - to bi bio užitak. I u ovom primjeru opet stoji da si dobio nešto a autor nije bio plaćen.
  • Verizon sees that Sprint is going to announce an “all you can eat plan” and decides to introduce its own similar plan. Verizon got that idea for a bundle from Sprint for “free” and certainly without Sprint’s permission. Yet, we call that competition, not stealing. -> Linux vs Windows vs OS X -> ne. Stvar je u tome da kad veliki uzimaju ideje od drugih, onda je to "konkurencija". Kad to rade mali, onda je to "krađa".
 Ali ako ti kupiš Windowse koji su licencirani da rade na točno tom i tm računalu, a ti ih staviš na neko drugo računalo - > Krađa.
Ako ti skineš Windowse i uopće ih ne platiš -> Krađa

uskladi si primjereGore lijepo vidiš da postoji hrpa primjera u kojima dobije nešto a da to nisi platio, a da je čak možda i autor protiv toga da ti to dobiješ. I ni u jednom slučaju ti nisi rekao - krađa. A onda mi pričaš o nekavom poštivanju zakona. I sad je nadam se jasno da zakoni neodgovaraju stvarnosti. I da će ih se kad-tad promijeniti.

Bukva kaže...
GoranB kaže...
Pobrkao si smjerove u zaključivanju. Ispada da svaki rad rezultira nekakvom vrijednošću. I opet, o tom ešto je vrijednost outputa i načinima mjerenja se može jako puno raspravljati. Ne znam puno o tome, pa ne bih. Ali znam o logici, i znam da ti je smjer pogrešan.
A, gdje sam pogrješio? Jel mi premisa kriva? Konkluzija? Operacije nad sudovima? Krivo korištenje direknog dokaza? Pogreške kod ekvivalentnosti tvrdnji? Možda jesam pogrješio... Nisam savršen. Reci gdje i nema problema - ako mi dokažeš - ok, napravio sam pogrešku u logičnom zaključivanju i povlačim gore tvrdnju.
vidiš a i poslije vidiš b. I misliš da b slijedi direktno iz a. Međutim, ne znaš ima li još kojih utjecaja. I onda, kad ¬b, pomisliš ¬a, a ne mora biti.

E sad sam pre apstraktno. Dakle, vrijednost proizvoda ne ovisi (samo) o cijeni rada. Čak, ne ovisi uopće o cijeni rada, nego o tržišnim uvjetima, koliko tržiše procijeni taj proizvod. Inače bi svaki rad rezultirao nečim vrijednim, a znamo da to nije istina - ljudi se jako puno trude, pa naprave smeće. Ne kužim zašto to moram objašnjavati kapitalistima, a vi se svi uhvatili nekih malo starijih ideja.

Vidim po profilu da si dosta mlad. Vjerojatno imaš hrpu ideja - ja sam svoje odavno ispucao. Da bi izbjegao probleme u kojima se nalaze Genie i ekipa (a to jesu ozbiljni problemi), počni sad razmišljati - ne kako ćeš nešto napraviti, nego kako će taj tvoj proizvod biti dovoljno vrijedan nekome da izdvoji novce za njega. Ako se pouzdaš u represiju i "tako su radili moj djed i otac", ponovit će se ista priča.

Mislim da je 9 stranica malo previše za ovo, pa dobrovoljno nudim sljedeće svakome: ja nisam davao vrijednosne sudove, samo opisivao trenutno stanje (i, naravno, krenuo je shoot the messenger). Ako to nekome ne odgovara, to je zbilja loše za njega. Ali ne smije svoju situaciju popravljati preko leđa cijelog društva - podržavajući i potičući zakone s totalitarnim zadahom, zazivajući represiju i nasilje, ili potpunu kontrolu društva. A bez takvih mjera, nema ni zaustavljanja "piratstva". To je mišljenje svakog razumnog čovjeka, kad racionalno sagleda situaciju. Kako izaći iz toga (tj. pomoći ovima pogođenima)? Neke ideje postoje i već se primjenjuju, još puno ih je potrebno. Ja nisam toliko pametan da bih izmislio rješenje.

17 godina
neaktivan

Izrezao sam skoro sve, jer moj post u kojem sam reako sve što još mogu reći o toj temi može naći malo iznad. Ostavio sam samo ovo dolje da te pitam:

Genie kaže...

Koji? Odgovor je jako jednostavan. Ljudi su stoka. Dakle batinom. Kao sto je bilo koje drustvo na svijetu uredjeno.

Vidim da ti to super funkcionira?

Kako misliš o ljudima, tako će se oni ponašati prema tebi. Najbolji savjet koji mi je mama dala.

Puno sreće u stočarstvu i batinjanju. Sad me možeš opet vrijeđati.
17 godina
neaktivan
Kako misliš o ljudima, tako će se oni ponašati prema tebi. Najbolji savjet koji mi je mama dala.

i kakve to ima veze sa lopovlukom koji promovirash?

goranebe ti promovirash lopovluk i hvatash se na tehnice detalje distribucije ljudskog rada. ti to znash i ko ga jebe, necesh to ovdje priznati iz jednostavnog razloga.. pa ovo je forum! nemaju pojma ko si i boli te dupe za svoje izjave .. glavno da si potroshio malo svojeg vremena..

nadam se samo da nisi bio on site .. pa za tvoje vrijeme koje placha customer koristio u neke druge svrhe... cc...cc...no no...

17 godina
neaktivan
Genie kaže...

...... radish na milijunskim projektima. ....

J*bote koji si ti primitivac.... kako uopce radish u IT industriji nije mi jasno.

On ne radi u nikakvoj IT industriji. Sumnjam da uopće radi, ako i radi, to je radno mjesto koje ne traži nikakav intelektualni angažman.
Random. kaže...
naxeem kaže...

Po tome, smijem kupiti software, napraviti backup, prodati ga poznaniku za kunu, on smije napraviti backup, prodati ga slijedećem poznaniku...
 Ništa tebi nije jasno... Ti možeš napraviti backup, ali taj backup prodaješ zajedno s originalom. LOL, odakle ti glupa ideja da "backup" možeš zadržati. To je onda piratstvo.
GoranB kaže...

Izrezao sam skoro sve, jer moj post u kojem sam reako sve što još mogu reći o toj temi može naći malo iznad. Ostavio sam samo ovo dolje da te pitam:

Genie kaže...

Batina je iz raja izašla, ali ti već znaš da sam ja nasilan, zar ne? :)
Genie kaže...

i kakve to ima veze sa lopovlukom koji promovirash?

goranebe ti promovirash lopovluk i hvatash se na tehnice detalje distribucije ljudskog rada. ti to znash i ko ga jebe, necesh to ovdje priznati iz jednostavnog razloga.. pa ovo je forum! nemaju pojma ko si i boli te dupe za svoje izjave .. glavno da si potroshio malo svojeg vremena..

nadam se samo da nisi bio on site .. pa za tvoje vrijeme koje placha customer koristio u neke druge svrhe... cc...cc...no no...

Ako on nekim čudom i radi u IT industriji, očekujem softver njegove firme tu za download. Ako ga ne ponudi, znači da sam ne vjeruje u ono što govori, a to znači da ... kako si ti ono fino rekao, ja ne smijem, moderator sam...?
U tom slučaju je najmanje licemjer i trol vulgaris koji je sve ovo pisao samo zato da trola.
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Random. kaže...
naxeem kaže...

(I) Ništa tebi nije jasno... Ti možeš napraviti backup, ali taj backup prodaješ zajedno s originalom. LOL, odakle ti glupa ideja da "backup" možeš zadržati. To je onda piratstvo.

(II) Ako on nekim čudom i radi u IT industriji, očekujem softver njegove firme tu za download. Ako ga ne ponudi, znači da sam ne vjeruje u ono što govori, a to znači da ... kako si ti ono fino rekao, ja ne smijem, moderator sam...?
U tom slučaju je najmanje licemjer i trol vulgaris koji je sve ovo pisao samo zato da trola.
(I) Po zakonu, koliko znam, možeš napraviti backup za svoje potrebe (checked), prodati original (checked). U čemu je problem?

(II) Koliko se sjećam, on je rekao da ne miješa posao sa vlastitim stavovima, u čemu je problem? Ne možeš raditi u konzumu kao skladištar i okolo dijeliti paštete jer smatraš da nemaju realnu vrijednost.
17 godina
neaktivan
Genie kaže...

Ti imaš i većih problema od svojeg poslovnog modela. Koji ti je pogrešan zbog "tehničkih detalja"??? Poljubac

Shoot the messenger. Nastavi s nekulturom.
Bye.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 20:21 (GoranB).
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Genie kaže...

On ne radi u nikakvoj IT industriji. Sumnjam da uopće radi, ako i radi, to je radno mjesto koje ne traži nikakav intelektualni angažman.
Bye, veliki moderatoru. Majstore argumenta i manira.
17 godina
neaktivan

Po cemu su njegovi argumenti ili maniri ista losiji od tvojih?

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Batina je iz raja izašla, ali ti već znaš da sam ja nasilan, zar ne? :)
Da je batina nešto dobro, ne bi iz Raja nikad ni otišla.
Anyway u Paklu je Ekipa :)

mladi ljudi na početku čine pogrešku, jer vide gdje je moć, postaju zli, sve za novac, sveti novac, prljavi novac, krvavi novac, oprani novac, zato neka se čudo desi, čudo osvještenja!
17 godina
neaktivan
Random. kaže...
naxeem kaže...
Random. kaže...
naxeem kaže...

(I) Ništa tebi nije jasno... Ti možeš napraviti backup, ali taj backup prodaješ zajedno s originalom. LOL, odakle ti glupa ideja da "backup" možeš zadržati. To je onda piratstvo.

(II) Ako on nekim čudom i radi u IT industriji, očekujem softver njegove firme tu za download. Ako ga ne ponudi, znači da sam ne vjeruje u ono što govori, a to znači da ... kako si ti ono fino rekao, ja ne smijem, moderator sam...?
(I) Po zakonu, koliko znam, možeš napraviti backup za svoje potrebe (checked), prodati original (checked). U čemu je problem?

(II) Koliko se sjećam, on je rekao da ne miješa posao sa vlastitim stavovima, u čemu je problem? Ne možeš raditi u konzumu kao skladištar i okolo dijeliti paštete jer smatraš da nemaju realnu vrijednost.
Zloupotrebljavaš na ovaj način:
- pištolj služi za ubijanje
- smijem imati pištolj
= smijem ubijati.
Tako glup zaključak ti može eventualno proći kod petogodišnjaka... iako bi i nekome te dobi tu nešto bilo čudno.
Aha, sad on ne miješa... ma LOLČINA koja je on trolčina.
GoranB kaže...
naxeem kaže...
Genie kaže...

Bye, veliki moderatoru. Majstore argumenta i manira.
Za razliku od tvojih, svi moji argumenti su valjani po svim pravilima raspravljanja. Ti koncipiraš stvari na glup i djetinjast način hineći mentalnu ograničenost popularno "praveći se blesav".
Za razliku od kvalitetnog sugovornika, vrtnjom u krug, upornim ponavljanjima bez obzira na upućeno pitanje, izvodeći algebarski pogrešne zaključke i izvodeći apsolutno nelogične teze, srozao si se na apsolutno nebitan faktor u raspravi i to još potvrdio kontradikcijama i neodlučnošću uz koju svoju izjavu stojiš.

Ako ne nađem u udžbenicima, sigurno ću naći negdje na Internetu dokaz u prilog ovoj tvrdnji.
17 godina
neaktivan
Random. kaže...

(I) po zakonu smijesh napraviti backup (checked)
(II) po zakonu mozesh prodati original (checked)
(III) po zakonu morash unistiti backup jer vishe nemash pravo na njega (ili ga prodati sa originalom istom kupcu (ocigledno noncheck = lopov)

meni nije jasno zasto ljudi poistovjecuju

lagano i bez posljedica (trenutnih) ukrasti nesto = sasvim u redu i prihvatljiva radnja

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
svi moji argumenti su valjani po svim pravilima raspravljanja
...
algebarski pogrešne zaključke
Valjani po pravilima, a nema veze jesu točni il ne.
Rekao sam da neću više raspravljati, i neću, ali ovo drugo gore... e s kim sam ja raspravljao...CoolCool
Hvala na dobrom humoru.
17 godina
neaktivan
GoranB kaže...
Valjani po pravilima, a nema veze jesu točni il ne.
Rekao sam da neću više raspravljati, i neću, ali ovo drugo gore... e s kim sam ja raspravljao...CoolCool
Hvala na dobrom humoru.
 Loshe goranebe...jako loshe....

16 godina
GoranB kaže...
vidiš a i poslije vidiš b. I misliš da b slijedi direktno iz a. Međutim, ne znaš ima li još kojih utjecaja. I onda, kad ¬b, pomisliš ¬a, a ne mora biti.

Jes to ti upravo reko da teorem nije ekvivalentan kontrapoziciji? A upravo ta ekvivalentnost, pored indukcije, je najosnovniji alat za dokazivanje u matematici.

S time, da ja ne mislim da b slijedi direkno iz a jer je to obrat teorema koji nije istinit s ostale dvije relacije.

Imam osjećaj da je ova tema predumiranjem, a ovo je već podebeli off-topic, tako da... Mislim da je bolje pustiti da se ohladi, jel...
Every hole is a goal!
17 godina
naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
Ali mu daje svoj 'source', koji klijent može slobodno naknadno odnijeti drugom dizajneru da nastavi rad, ako je već tako odlučio.
U većini slučajeva to nije tako. Zašto govoriš o procesu koji ne poznaješ?
Zašto si uopće uzimaš za pravo misliti da ja nešto ne poznajem? Sa svim grafičarima koje poznajem (a poznajem ih dosta) priča je potpuno ista i ovakva kako sam napisao. Zapravo, tako je i sa web designerima. Sry, ali mi se nekako čini da još moram naići na web designera koji svom klijentu ne daje source.

naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
Priča se o katastrofalnim posljedicama patenata i copyrighta i načinima na koji se jedna takva katastrofa štiti. Mislim da je svatko tko sudjeluje u ovoj raspravi barem jednom na ovom istom forumu pisao kako su softverski patenti loša stvar
 Copyright i patent su dvije posve različite stvari, a najmanje su sinonimi.
Bravo, vidim da si to shvatio. Konačno se oko nečeg slažemo. A sada probaj pročitati još jednom i pokušaj shvatiti zašto sam to napisao.

naxeem kaže...
Veliki Brat kaže...
Ali nemojte pisati da ljudi koji su protiv ovog zakona zagovaraju legalnu krađu, kada nitko to nije rekao, a kamoli napisao.
 Huh? - >
GoranB kaže...
Stvar je jednostavna. Softver ne možeš ukrasti.
Ja radim na softveru koji košta milijune dolara. Milijune. Znaš koliko sam taj softver vrijedi? Ništa. Kopiraj si th nekoliko desetaka megabajta, i imaš - ništa. Ono što košta su stvari koje dolaze uz softver. Znanje, iskustvo, usluga. I dok je mnogima još teško prihvatiti da informacija koja nije pretočena u znanje ne vrijedi ništa, neki koji vide malo dalje od nas običnih ljudi već govore: Knowledge is abundant but the ability to use it is scarce. (prof. Ron Johnston)

I zato: Softver ne vrijedi ništa.

Kopiranje softvera nije krađa.

A što da ti čovjek kaže nego, dobro jutro i čestitam na slijetanju gospodine Padobranac.
I opet - čitaš, ali ne s razumijevanjem. Što je pisac želio reći?
Tek konkretna upotreba određenog softvera postaje krađa. Ako sam ga downloadao, mogao sam imati milijun razloga. Mogu hodati okolo s pištoljem, pa me neće strpati u zatvor jer namjeravam ubiti nekoga. Mogu voziti auto a da ne zavšim u buksi jer sam nekoga htio pregaziti. Mogu nositi nož, klavirsku žicu, bejzbol palicu... Ali ako nešto downloadam, onda sam lopov kojem ISP ima pravo samoinicijativno isključiti uslugu.

I onda netko iz ISP-a ima pik na nekoga (jer mu je, štojaznam, frajer oteo curu) i HOPLA! Ode net. Pa se ti dokazuj kako nisi triput downloadao i slične gluposti... Još ako je cura pala na umjetnika, eto ti zapleta dostojnog jeftinog ljubića. Opasnije stvari, tipa isključivanje nekih ljudi pred izbore, nadziranje prometa u svrhu dobivanja izbora (OK, aktualna tema, pa se ponavljam), skupljanje podataka o korisnicima i upotreba istih za vlastite potrebe... Siguran sam da bi bilo koja prosječna korporacija smislila još tonu načina kako iskoristiti dane beneficije za obračun s 'neposlušnim' korisnicima. A kada bi taj jadnik pokušao nešto i reći, dočekala bi ga ista salva kao i ovdje, sada - lopov, lopove, ukrao si i nemaš pravo. Lopove!

Ali nikada, NIKADA ISP ne bi smio imati pravo samovoljno provoditi zakone.
Ej, pa ja nekome objašnjavam zašto privatne tvrtke ne smiju uzimati zakon u svoje ruke! U 21 stoljeću...
Pazi, gledam te!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
GoranB kaže...
 Jes to ti upravo reko da teorem nije ekvivalentan kontrapoziciji? A upravo ta ekvivalentnost, pored indukcije, je najosnovniji alat za dokazivanje u matematici.

S time, da ja ne mislim da b slijedi direkno iz a jer je to obrat teorema koji nije istinit s ostale dvije relacije.

Imam osjećaj da je ova tema predumiranjem, a ovo je već podebeli off-topic, tako da... Mislim da je bolje pustiti da se ohladi, jel...
 Ne. Loše sam se izrazio. Htio sam reći da ne tražiš kauzaciju tamo gdje nema ni korelacije. Pa onda ne postoji ni kontrapozicija.
A slažem se s posljednjom rečenicom.
17 godina
neaktivan

ISP je privatna tvrtka. Tu se slažemo?

OK, dakle, ISP tebi može isključiti priključak i ako im se ne sviđaš. Kužiš? Mogu odbiti uslužiti te.

E, sada. Ti nemaš pravo ništa ilegalno downloadati bez obzira hoćeš li to koristiti ili ne, kao što nemaš pravo uokolo nositi pištolj za koji nemaš dozvolu, bez obzira hoćeš li ga upotrijebiti ili ne.

I nije "samoinicijativno", nego poduprto činjenicom da ti kršiš zakon.

Objavi link na piratski softver na BUG-ovom forumu i dobiješ ban, samoinicijativno, jer nemaš apsolutno nikakva prava na privatnom vlasništvu. Dovoljno je da imaš ružan nick koji se ne sviđa Miru i možeš dobiti ban.

Objavi oglas da prodaješ marihuanu, dobit ćeš ban jer zloupotrebljavaš privatnu uslugu za ilegalnu aktivnost.

Objavi poruku o uzgoju krumpira na njuz grupi s temom hentai crtića i dobit ćeš ne samo izgon s grupe, nego i pismenu opomenu ISP-a na kućnu adresu. Objavi nakon toga poruku o rock koncertu na grupi o prodaji računala i ostaješ bez Interneta na 2 tjedna. Jel' ti to, napokon, jasno?

ISP ima potpuno pravo ugasiti uslugu koju ti pruža ako kršiš ili uvjete korištenja ili zakone države u kojoj se nalaziš. Sviđalo se to tebi ili ne.

16 godina
GoranB kaže...
  Htio sam reći da ne tražiš kauzaciju tamo gdje nema ni korelacije.
 Ovo je sad već super uber off-topic, ali...

Ha?! 0.o

Veliki Brat kaže...
I opet - čitaš, ali ne s razumijevanjem. Što je pisac želio reći?
Tek konkretna upotreba određenog softvera postaje krađa.
Znači, ne buš imal ništ protiv da ja uzmem tvoj TV ako ga ne gledam...
Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2009 23:24 (Bukva).
16 godina
neaktivan
Genie kaže...
Random. kaže...

(I) po zakonu smijesh napraviti backup (checked)
(II) po zakonu mozesh prodati original (checked)
(III) po zakonu morash unistiti backup jer vishe nemash pravo na njega (ili ga prodati sa originalom istom kupcu (ocigledno noncheck = lopov)

meni nije jasno zasto ljudi poistovjecuju

lagano i bez posljedica (trenutnih) ukrasti nesto = sasvim u redu i prihvatljiva radnja

Po kojem zakonu moram uništiti backup? Po logici, razumu?

Odnosi li se to na knjige, glazbu? Smijem li si kopirati dijelove iz knjige za ispite? Smijem li staviti glazbu sa CD-a na mp3 player? Kada prodam knjigu i/ili player, tko mi nalaže da moram uništiti kopirane stranice ili pobrisati glazbu sa playera?

17 godina
neaktivan
Random. kaže...

Odnosi li se to na knjige, glazbu? Smijem li si kopirati dijelove iz knjige za ispite? Smijem li staviti glazbu sa CD-a na mp3 player? Kada prodam knjigu i/ili player, tko mi nalaže da moram uništiti kopirane stranice ili pobrisati glazbu sa playera?

a) pricamo o backapu aplikacija
b) naravno da se odnosi na sve ostalo .. u cemu je problem?  smijes kopirati ako je tvoje. ako nije nesmijesh. amen.
16 godina
Random. kaže...

http://answers.google.com/answers/threadview?id=533070
Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
Genie kaže...
Random. kaže...

a) pricamo o backapu aplikacija
b) naravno da se odnosi na sve ostalo .. u cemu je problem?  smijes kopirati ako je tvoje. ako nije nesmijesh. amen.

Pitam te za zakon.  Zakon nije "smiješ, ne smiješ, naravno da ne smiješ, rekla, kazala...". Zakon je "Po članku..."

Nisam siguran da ti je jasna razlika između zakona i tvojeg osobnog mišljenja.
16 godina
Francuzi đonom na piratstvo

-izgleda da je na Bugovim stranicama krivo inerpretirana vijest.

mogući original zvući ovako:

..

Prijedlog nazvan “Création et Internet”, a neformalno zvan direktiva “tri udarca”, prošao je preliminarno glasanje u parlamentu, a očekivalo se kako će ga u četvrak odobriti oba doma. Zakon ima veliku podršku vladajuće stranke francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Zakon udrugama glazbene i filmske industrije omogućava unajmljivanje kompanija koje bi analizirale downloadiranje podataka od strane korisnika kako bi se otkrilo piratstvo te ga se prijavilo novoj agenciji koja bi nadgledala zaštitu autorskih prava. Za prvi prekršaj korisnik će dobiti upozoravajući e-mail, za drugi poštom stiže ovjereno upozorenje, dok kod trećeg provider prekida suradnju.

..

-znači da to nebi bio posao ISPa.

naxeem kaže...

ISP je privatna tvrtka. Tu se slažemo?

OK, dakle, ISP tebi može isključiti priključak i ako im se ne sviđaš. Kužiš? Mogu odbiti uslužiti te.

@nexeem, trgovac/davatelj usluge mora uslužiti stranku, mora biti otvoren za radnog vremena, mora prodati robu s police kupcu.  itd.

tako da ovaj dio -neznaš. -pitaj pravnike. Mora imati opravdani razlog, u ovom kontekstu, znaći prekšaj je već utvrđen/počinjen.

Ostatak s prekršiteljima (piratima) po kratkom postupku, rezanje ruke ili metrak u čelo, mogu se i složiti s tim...

evo i jednog Dejanovićevog osvrta...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Random. kaže...

http://answers.google.com/answers/threadview?id=533070
 "Rasprava" na linku koji si mi dao nema veze sa mojim pitanjem. Čak i link koji je u toj 'temi' dat ne radi.

Ustanovili smo neke stvari.

• Legalno je (bar po nexeemu) prodati kupljeni CD, knjigu i sl.
  • Legalno je napraviti backup (instalirati aplikaciju, staviti glazbu na mp3 player ili kopirati određeni dio knjige za vlastitu upotrebu)
  • Ako ne postoji zakon koji mi nalaže da taj isti "backup" moram uništiti nakon prodaje originala, onda sam 'na konju'?
17 godina
neaktivan

Upravo sam se posavjetovao s jednom odvjetnicom: u kafiću npr. ugostitelj te smije odbiti uslužiti ako smatra da za to ima razloga. Žaliti se možeš u knjigu žalbe i posljedica je razmatranje ceha ugostitelja, ali zakon koji ugostitelja prisiljava na nešto, ne postoji, pa tako za niti jednu uslugu.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Francuski zakon na udaru
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice