Čovjek je potpuno u pravu. Slijedeće godine kad izađe novi ipad sa
8 CPU i 32 GPU jezgre umjesto sadašnje 2/4 konfiguracije, bit će
to velik udarac i za PC-e i za konzole
Baš me zanima kako će napravit baterije koje će upogoniti takva čuda...
Procesorska snaga na mobilnim platformama raste puno brže nego x86 arhitektura recimo. Kad prodaja daleko nadmaši klasične arhitekture onda će i ogromna većina novca za R&D biti u mobilnim tehnologijama ( da ih tako nazovemo ) ... intel je već izgubio na važnosti - ne zato što je ARM arhitektura dostigla performanse x86 nego zato što je ARM danas dovoljno dobar za preko 90% posto primjena, daleko jeftiniji i beskonačno ekonomičniji. Uostalom i sam intel sve karte baca na mobilne procesore kojima pokušava konkurirati ARM arhitekturi.
Gdje si to točno vidio da je ARM sustigao x86? imaš jedan članak kamo su instalirali ubuntu na jedan od boljih ARM uređaja, pročitaj malo što su napisali za brzinu izvođenja...
Gdje si to točno vidio da je ARM sustigao x86? imaš jedan članak kamo su instalirali ubuntu na jedan od boljih ARM uređaja, pročitaj malo što su napisali za brzinu izvođenja...
daj mi neki tekst, na poslu ne mogu gledati flash animacije :)
"ARM has posted a new performance comparison video on YouTube which compares an Intel 1.6GHz Atom processor in a netbook and a development board carrying a Cortex-A9. The A9 is ARM’s new chip while a lot of the top performing mobile devices currently use an A8 in some form (like the speedy Google Nexus One).
The video is impressive for a couple of reasons. The first is that browser rendering on both machines is comparable, but the Cortex-A9 dev machine does not have a graphics processor while the Atom does. The fact the A9 almost keeps up shows you the rock-solid performance this chip has.
The real kicker, which isn’t revealed until the end of the video, is that while the Atom may be running at the standard 1.6GHz the A9 is only clocked at 500MHz!"
To je bilo prije 2 godine
A evo i jedan friški članak:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1204_armfeb&num=1
Ljudi, morate shvatit da problem funkcionalnosti tableta u mnogim profesijama nije snaga hardwarea nego koncept uredjaja. Danasnji tableti jaci su od racunala na kojima se prije par godina sasvim normalno radilo. U buducnosti ce biti jos jaci. Baterija je problem, ali i nije. Postoje danas laptop radne stanice (a i gaming laptopi) cija autonomija pod punim opterecenjem ne traje ni sat vremena a opet su zvijeri i pozeljni svakom profesionalcu ili igracu. Njima je snaga na prvom mjestu pa tek onda mobilnost. Mene ni najmanje ne bi zacudilo da za godinu dana izadje tablet specifikacija danasnjeg top laptopa i da na njemu bez problema mozes vrtit svaku aplikaciju. Jedini kontraargument je da to nema smisla. Laptop radna stanica ne sluzi da bi ti mogao raditi u kretanju nego da jednostavno preneses posao s jednog mjesta na drugo. Mane u odnosu na desktop radnu stanicu su velicina monitora i ergonomija. Kod tableta su te mane jos izrazenije.
Pitanje je zasto bi ja kupio tablet za posao kad laptop puno bolje sluzi svrsi, neovisno o snazi hardwarea i cijeni. Da se vratim na bicikle. Nekome treba bicikl za sport i rekreaciju, nekome treba bicikl sa elektromotorom da se ne umara, a bicikl s elektromotorom od 150KS ne treba nikome.
Procesorska snaga na mobilnim platformama raste puno brže nego x86 arhitektura recimo. Kad prodaja daleko nadmaši klasične arhitekture onda će i ogromna većina novca za R&D biti u mobilnim tehnologijama ( da ih tako nazovemo ) ... intel je već izgubio na važnosti - ne zato što je ARM arhitektura dostigla performanse x86 nego zato što je ARM danas dovoljno dobar za preko 90% posto primjena, daleko jeftiniji i beskonačno ekonomičniji. Uostalom i sam intel sve karte baca na mobilne procesore kojima pokušava konkurirati ARM arhitekturi.
nisam napisao da ga je sustigao po performansama (x86) nego da to više nije bitno. U" štedljivoj" arhitekturi arm i dalje pere intel premda se intel jako trudi.
što je dokaz da je apple dobro napravio izbacivanjem flasha koji se u ozbiljne svrhe ne koristi. za android igračke je podoban.
Ljudi, morate shvatit da problem funkcionalnosti tableta u mnogim profesijama nije snaga hardwarea nego koncept uredjaja. Danasnji tableti jaci su od racunala na kojima se prije par godina sasvim normalno radilo. U buducnosti ce biti jos jaci. Baterija je problem, ali i nije. Postoje danas laptop radne stanice (a i gaming laptopi) cija autonomija pod punim opterecenjem ne traje ni sat vremena a opet su zvijeri i pozeljni svakom profesionalcu ili igracu. Njima je snaga na prvom mjestu pa tek onda mobilnost. Mene ni najmanje ne bi zacudilo da za godinu dana izadje tablet specifikacija danasnjeg top laptopa i da na njemu bez problema mozes vrtit svaku aplikaciju. Jedini kontraargument je da to nema smisla. Laptop radna stanica ne sluzi da bi ti mogao raditi u kretanju nego da jednostavno preneses posao s jednog mjesta na drugo. Mane u odnosu na desktop radnu stanicu su velicina monitora i ergonomija. Kod tableta su te mane jos izrazenije.
Pitanje je zasto bi ja kupio tablet za posao kad laptop puno bolje sluzi svrsi, neovisno o snazi hardwarea i cijeni. Da se vratim na bicikle. Nekome treba bicikl za sport i rekreaciju, nekome treba bicikl sa elektromotorom da se ne umara, a bicikl s elektromotorom od 150KS ne treba nikome.
Zato što tableti niti nisu namijenjeni profesionalcima..
Kao što sam rekao, za par godina biti će:
1. tableti - do 10" društvene mreže, media player, mail..
2. ultrabook - 12-15" malo ozbiljniji rad (studenti)
3. small factor pc
Poslovna primjena
1. radna stanica - midi i tower
2. portabilna radna stanica - 17"+, 3kg entuzijastima i profesionalcima
3. small factor pc
Poslovna primjena
Pa to sam otprilike i ja napisao. Jedino sto meni tablet nije dobar ni za mail. Za procitati da ali za napisati ne.
Zanimljiva tema i izjava Ray Ozziea. Na nju se dijelom veže i ovaj zanimljiv članak.
Istina je da je izvor stranica koja naravno preferira Mac i da je dijelom vjerojatno pretjeran,
ali ipak mi se čini da dijelom i dira bit cijelokupne trenutne tranzicije u PC svijetu
i govori o tom stalno spominjanom "post PC" svijetu.
Baš me zanima što će na kraju biti :)
3. small factor pc
Poslovna primjena
Pa to sam otprilike i ja napisao. Jedino sto meni tablet nije dobar ni za mail. Za procitati da ali za napisati ne.
Za slanje maila u poslovnom okruženju, svako malo, možda i nisu, ali za kućne potrebe ako može proći i mobitel, može i tablet..
ne znaš tipkati po touchscreenu ili šta?
Za slanje maila u poslovnom okruženju, svako malo, možda i nisu, ali za kućne potrebe ako može proći i mobitel, može i tablet..
Imam vec treci smartphone a mislim da sam s njih 1-2 puta napisao mail tipa SMS-poruke. Procitam mail a odgovorim sa racunala. Jenostavno mi je gnjavaza na touchscreenu tipkati vise od jedne recenice.
Neka mi netko objasni kada ce smartphone biti jači od Intel i7 i nvidie GTX 580 (nikada) i kako onda ocekuju da igramo igre na smartphonu!
Ima bolji ui i lakse upravljanje, sve radi glatko, naravno da je prenosivost bolja od laptopa, baterija je daleko bolja od laptopa... Govorim o ipadu. Tableti sa androidom me ne zanimaju pa ako nesto od ovog sto si ti naveo ipak stoji u slucaju androida, nije moj problem.
Tako je!
Uz to nema ni pišljivi micro usb, a ni utor za kartice, pa se nađeš u situaciji gdje nema wifi-a, a trebaš prebaciti podatke sa recimo laptop-a (klijent). Što onda?
Bitno je da ima bolji UI i lakše upravljanje.
Onda napraviš ad-hoc wireless vezu, ne vidim u čemu je problem, osim možda u neznanju osobe koja ima ta 2 uređaja
Bravo Ezio i Segregatoru, zašto bi bilo lakše kad može kompliciranije! Vi ste ljudi za Nobelovu za napredak u svijetu........gluposti...
Osim toga, baš mislim da ovo sve znaju svih milijardu korisnika svih vrsta PC-a. Žično je sigurno!
Neka mi netko objasni kada ce smartphone biti jači od Intel i7 i nvidie GTX 580 (nikada) i kako onda ocekuju da igramo igre na smartphonu!
Valjda si htio reći kada će najjači smartphone biti jači od najjačeg desktopa...
A daj ti meni objasni kad će i7 biti jači od najjačeg Xeona? Kakve veze imaju te tvoje gluposti? Pa ne kupuješ najjače računalo nego adekvatno računalo.
A i vi koji ste zapeli na velikom ekranu jer da se ne može raditi na tabletu jer je premali, pa naravno da ćeš na poslu imati veliki monitor, tastaturu i miša koje ćeš spojiti na tablet. Zar nemate danas to isto? Nije valjda da radite na 15" ekranima na poslu ili kucate na tastaturu od laptopa?
Bravo Ezio i Segregatoru, zašto bi bilo lakše kad može kompliciranije! Vi ste ljudi za Nobelovu za napredak u svijetu........gluposti...
Osim toga, baš mislim da ovo sve znaju svih milijardu korisnika svih vrsta PC-a. Žično je sigurno!
A je ti logika...
pregazilo te vrijeme i napredak.
Za 2-3 godine. Današnji smartphone je jači od prosječnog računala od prije nekoliko godina.
Tvoj problem je što na računala gledaš kroz prizmu igara. Kome uopće treba grafička kartica osim one integrirane? Rijetkim pojedincima koji neće kupovati slabašne potrošačke kartice kakav je GTX 580.
Npr. kad zaživi cloud gaming, moći ćeš smartphone priključiti HDMI-om na televizor, adapterom na struju i kontroler Bluetoothom na smartphone. Nitko nije toliko lud da kupuje računalo za igranje ako im besprijekorna igraća konzola (kojoj nisu potrebne nadogranje) stoji u džepu u svakom trenutku.
Uz tablet će u skorije vrijeme biti sasvim normalno uzeti dock na koji će biti priključeni monitor, miš i tipkovnica za ugodniji rad za radnim stolom. U sekundi, tablet se uzme i koristi kao prijenosni uređaj, znatno praktičniji od laptopa.
Tako će tablet vrlo lako zamijeniti stolno računalo za više od 90% korisnika.
Prednosti koje neki navode poput nadogradnje stolnog računala su sve samo ne prednosti. Gotovo nikome nije u interesu nadograđivati računalo. Smišljati metode hlađenja. Optimizirati sustav. Takve stvari su namjenjene hobistima, jednako kako su isti takvi prije 30 godina kupovali integrirane ploče i sami sastavljali ostatak računala. Onima koji doista rade, samo žele da im uređaj besprijekorno obavlja posao. Brzo i pouzdano.
Izgleda da ovdje većina misli da je miš vrhunac ergonomije. Nevjerojatno koji opći nedostatak mašte i kreativnosti ... i to pretpostavljam mahom kod klinaca.
"ARM has posted a new performance comparison video on YouTube which compares an Intel 1.6GHz Atom processor in a netbook and a development board carrying a Cortex-A9. The A9 is ARM’s new chip while a lot of the top performing mobile devices currently use an A8 in some form (like the speedy Google Nexus One).
The video is impressive for a couple of reasons. The first is that browser rendering on both machines is comparable, but the Cortex-A9 dev machine does not have a graphics processor while the Atom does. The fact the A9 almost keeps up shows you the rock-solid performance this chip has.
The real kicker, which isn’t revealed until the end of the video, is that while the Atom may be running at the standard 1.6GHz the A9 is only clocked at 500MHz!"
To je bilo prije 2 godine
A evo i jedan friški članak:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1204_armfeb&num=1
The dual-core Cortex-A9 1.2GHz on the TI OMAP4460 with the PandaBoard ES is mostly comparable to the first-generation Intel Atom N270 in terms of raw performance. Još tu treba napretka...
Tražio zam i jedan članak gdje je low power i3 samljeo sve pred sobom po pitanju performance per watt.. nisam ga uspio nać, pročačkat ću još malo kasnije...
Izgleda da ovdje većina misli da je miš vrhunac ergonomije. Nevjerojatno koji opći nedostatak mašte i kreativnosti ... i to pretpostavljam mahom kod klinaca.
Yeah, right...
Miš je omiljen kod klinaca Daj si nalakiraj nokte prije tipkanja na touchscreenu...
Za 2-3 godine. Današnji smartphone je jači od prosječnog računala od prije nekoliko godina.
Tvoj problem je što na računala gledaš kroz prizmu igara. Kome uopće treba grafička kartica osim one integrirane? Rijetkim pojedincima koji neće kupovati slabašne potrošačke kartice kakav je GTX 580.
Npr. kad zaživi cloud gaming, moći ćeš smartphone priključiti HDMI-om na televizor, adapterom na struju i kontroler Bluetoothom na smartphone. Nitko nije toliko lud da kupuje računalo za igranje ako im besprijekorna igraća konzola (kojoj nisu potrebne nadogranje) stoji u džepu u svakom trenutku.
Pošto vidim da si fan konzola, moli boga da cloud gaming ne zaživi jer bi to bio kraj za njih...
Yeah, right...
Miš je omiljen kod klinaca Daj si nalakiraj nokte prije tipkanja na touchscreenu...
pa pretpostavljam da su na bug forumu mahom pojedinici ispod 20 ... a tako žustro brane miš i kištru. Izgeda da se posve preokrenula stvar ... danas su progresivni starci, a klinci su konzervativni klonirani ... jao što nam se loše piše u ovakvoj HR :D
...........
Čekaj malo, uzmem mobitel, spojim ga na TV i na struju.
Kako se javim na njega?
Čekaj malo, uzmem mobitel, spojim ga na TV i na struju.
Kako se javim na njega?
bar to nije problem... hands free set...