Doba osobnih računala je prošlo

poruka: 327
|
čitano: 45.887
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Doba osobnih računala je prošlo".
16 godina
odjavljen

“640K ought to be enough for anybody.”

To je (navodno) jednom davno, 80ih godina rekao Bill Gates.

Za 20 godina ćete možda naletjeti na ovaj tekst dok budete nešto čitali na PCju i nasmijat ćete se, kao i Gatesovoj izjavi danas.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Doba osobnih računala je prošlo
xxxxx kaže...
Ezio kaže...
Ma ne da prolazi vrijeme pc-a nego prolazi i vrijeme vas zagriženih tvrdoglavaca. Ili cete prihvatiti promjene ili cete izumrijeti. Ne možete zauvijek kočiti nas koji želimo napredak.

Ako ti želiš napredak zašto onda toliko navijaš za konzole koje očito koče napredak igara.

Ne volim konzole, ali po meni bolja igra znači prije svega bolju igrivost, a ne samo bolju grafiku. Ne vidim kako u tom smislu konzole koče developere da rade bolje igre. Zlatno doba PC igara završilo je prije barem 10 godina, kad je to postalo jako unosna industrija za mase.

17 godina
Sum_of_all_fears kaže...

“640K ought to be enough for anybody.”

To je (navodno) jednom davno, 80ih godina rekao Bill Gates.

Za 20 godina ćete možda naletjeti na ovaj tekst dok budete nešto čitali na PCju i nasmijat ćete se, kao i Gatesovoj izjavi danas.

Dobro si sve rekao, jedino si promašio ko će se smijat :)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
13 godina
neaktivan
Ezio kaže...
Ma ne da prolazi vrijeme pc-a nego prolazi i vrijeme vas zagriženih tvrdoglavaca. Ili cete prihvatiti promjene ili cete izumrijeti. Ne možete zauvijek kočiti nas koji želimo napredak.

Kako tableti koji su 100 puta slabiji, imaju daleko manju primjenu od desktop PC-a, preciznost navođenja je neusporedivo lošija i nepreciznija nego mišem, se mogu nazivat napredak? Tableti mogu poslužiti eventualno za pročitat mail ili kakvu vijest na portalu i to je to. Neš ti napretka...

15 godina
Arxi kaže...
Ezio kaže...

Reci mi u cemu je tablet napredovao u odnosu na PC/laptop?

Bolji UI ili lakse upravljanje? Ne.

Bolje perfomanse? Ne.

Prenosivost? Ne. (Nosio laptop ili tablet, isto mi je)

Baterija? Ne.

Cijena? Ne.

Angry birds je bolji na tabletu nego na PC-u? Da, sto jest jest, odo ga odmah kupiti.

Po meni je tablet najobicniji smartphone sa boljim perfomansama i vecim ekranom.

Ima bolji ui i lakse upravljanje, sve radi glatko, naravno da je prenosivost bolja od laptopa, baterija je daleko bolja od laptopa... Govorim o ipadu. Tableti sa androidom me ne zanimaju pa ako nesto od ovog sto si ti naveo ipak stoji u slucaju androida, nije moj problem.
14 godina
protjeran
Ezio kaže...

Ima bolji ui i lakse upravljanje, sve radi glatko, naravno da je prenosivost bolja od laptopa, baterija je daleko bolja od laptopa... Govorim o ipadu. Tableti sa androidom me ne zanimaju pa ako nesto od ovog sto si ti naveo ipak stoji u slucaju androida, nije moj problem.

Tako je!

Uz to nema ni pišljivi micro usb, a ni utor za kartice, pa se nađeš u situaciji gdje nema wifi-a, a trebaš prebaciti podatke sa recimo laptop-a (klijent). Što onda? {#}

Bitno je da ima bolji UI i lakše upravljanje. {#}

Lulz is on lulz.
17 godina
Bypass kaže...
Ezio kaže...

Tako je!

Uz to nema ni pišljivi micro usb, a ni utor za kartice, pa se nađeš u situaciji gdje nema wifi-a, a trebaš prebaciti podatke sa recimo laptop-a (klijent). Što onda? {#}

Onda napraviš ad-hoc wireless vezu, ne vidim u čemu je problem, osim možda u neznanju osobe koja ima ta 2 uređaja

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Ezio kaže...

Tako je!

hm, Asusov Transformer ima utor za micro Sd, SD, USB, fizičku tipkovnicu, možeš spojiti miš, itd...

Mislim da je rasprava oko periferija u biti promašena, jer tu nije ili--ili...

16 godina
neaktivan
Ezio kaže...

Ja operacije mnogo puta brze radim sa misem nego touch-om.

Sto se tice prenosivosti.... Kako mu je prenosivost bolja?

Lakse je ga je nositi po kuci nego laptop? Ako ides u kafanu, isto ti je nosio tablet ili laptop, ni jedan ni drugi nisu dovoljno maleni da ih stavis u dzep kao telefon. To sto je laptop par kila tezi mi je totalno zanemarljivo u usporedbi sta dobijem sa laptopom u ondosu na ipad (veci ekran/perfomanse/punokrvni OS/mis-tastatura/da dalje na nabrajam).

Ja jednostavno ne vidim kako ipad moze da zamjeni jedan obicni laptop.

14 godina
neaktivan
Arxi kaže...
Ezio kaže...

Reci mi u cemu je tablet napredovao u odnosu na PC/laptop?

Bolji UI ili lakse upravljanje? Ne.

Bolje perfomanse? Ne.

Prenosivost? Ne. (Nosio laptop ili tablet, isto mi je)

Baterija? Ne.

Cijena? Ne.

Angry birds je bolji na tabletu nego na PC-u? Da, sto jest jest, odo ga odmah kupiti.

Po meni je tablet najobicniji smartphone sa boljim perfomansama i vecim ekranom.

bolji UI i lakše upravljanje za određene zadaće da ... i to sa softwareom koji još uopće nije prilagođen TSu ... a što eć tek bitikad bude.

performanse u neku ruku da, browser, mail i razne aplikacije pisane za tablet u najmanju ruku se jednako brzo izvode.

prenosivost? apsolutno!

Baterija? apsolutno! laptopi sa deset ili 12 sati trajanja baterije i mjesec dana na stand by su rijetki i skupi.

Cijena? zapravo da.

Neki i dalje pokušavaju tablet koji se tek počeo razvijati gurati za neke svoje poslovne i "poslovne" primjene ... ne, tablet još nije dorasao tih 10% ako i toliko primjena. Ali i to je vrlo lako za zamisliti jer nije stvar u kanti ispod stola ... zapravo vam fali miš i tipkovnica, a to je zato što je sw i UX pisan za miša i tipkovnicu. Ali i to se mijenja ... nije teško zamisliti napredni multitouch kao u svakom pogledu napredniju zamijenu za miša. A ekrana i input uređaja spajaj koliko te volja na CPU.

Procesorska snaga na mobilnim platformama raste puno brže nego x86 arhitektura recimo. Kad prodaja daleko nadmaši klasične arhitekture onda će i ogromna većina novca za R&D biti u mobilnim tehnologijama ( da ih tako nazovemo ) ... intel je već izgubio na važnosti - ne zato što je ARM arhitektura dostigla performanse x86 nego zato što je ARM danas dovoljno dobar za preko 90% posto primjena, daleko jeftiniji i beskonačno ekonomičniji. Uostalom i sam intel sve karte baca na mobilne procesore kojima pokušava konkurirati ARM arhitekturi.

Neki ovdje kao da imaju 60 godina a ne 20 ... nisu u stanju misliti preko miša, kante ispod stola i svoje omiljene pucačine.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 13:02 (grzzi).
17 godina
Arxi kaže...
Ezio kaže...

Ja operacije mnogo puta brze radim sa misem nego touch-om.

Sto se tice prenosivosti.... Kako mu je prenosivost bolja?

Lakse je ga je nositi po kuci nego laptop? Ako ides u kafanu, isto ti je nosio tablet ili laptop, ni jedan ni drugi nisu dovoljno maleni da ih stavis u dzep kao telefon. To sto je laptop par kila tezi mi je totalno zanemarljivo u usporedbi sta dobijem sa laptopom u ondosu na ipad (veci ekran/perfomanse/punokrvni OS/mis-tastatura/da dalje na nabrajam).

Ja jednostavno ne vidim kako ipad moze da zamjeni jedan obicni laptop.

Svi ljudi koje znam, a da im računala nisu baš hobi ili posao, su me gnjavili beskrajno oko PC-a...kako ovo, kako ono, zašto ne mogu ovo itd

Rođak iz USA je donio 5 iPada rodbini, i isti ti koji su me nemilo pilali oko PC-a, sad PC jedva i koriste, a za iPad su me zvali samo da se

pohvale kako su kupili, da je dobar, a bilo je i pitanja u stilu "zašto kompjuteri nisu tako jednostavni".

Sad je samo pitanje koja grupa korisnika je veća, ona posao/hobi ili ova druga kojima samo treba uređaj koji radi

14 godina
neaktivan
segregator kaže...

Sad je samo pitanje koja grupa korisnika je veća, ona posao/hobi ili ova druga kojima samo treba uređaj koji radi

Jel to stvarno pitanje? {#}

16 godina
neaktivan

Problem je što vi svi gledate današnje benchmarkove i smijete se tabletima..

Tak su se ljudi smijali prvim autima jer su konji išli brže..

Nije stvar u onome što može, već u onome što će moći!!

Čipovi su sve manji i sve jači, dakle i tableti će biti sve jači i jači..

Kada se poboljšaju baterije i smanje dobiti će se puno više prostora u tabletu za glavne čipove, što će opet značiti puno bolje performanse..

Danas tablet nije punokrvna zamjena za PC..

Za 5 godina, tko zna??

15 godina
neaktivan
NightShadow kaže...

Problem je što vi svi gledate današnje benchmarkove i smijete se tabletima..

Tak su se ljudi smijali prvim autima jer su konji išli brže..

Čipovi su sve manji i sve jači, dakle i tableti će biti sve jači i jači..

Kada se poboljšaju baterije i smanje dobiti će se puno više prostora u tabletu za glavne čipove, što će opet značiti puno bolje performanse..

Za 5 godina, tko zna??

Za 5 godina će i PC biti puno jači i brži.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
14 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Za 5 godina će i PC biti puno jači i brži.

Who gives a fuck?

15 godina
neaktivan
NightShadow kaže...

Za 5 godina, tko zna??

Who gives a fuck?

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
13 godina
neaktivan

ARM arhitektura po performansama nikad neće dostić klasične procesore. Ni sad ni za 5 godina. Za 5 godina će i klasični procesori bit višestruko jači i brži, a ARM ce i onda služit samo za surfanje i ništa više od toga.

2 3 hvala 1
14 godina
neaktivan
krayz1e kaže...

ARM arhitektura po performansama nikad neće dostić klasične procesore. Ni sad ni za 5 godina. Za 5 godina će i klasični procesori bit višestruko jači i brži, a ARM ce i onda služit samo za surfanje i ništa više od toga.

nije bitno, ne shvacas. i intelu ce za par godina razne mobilne arm alternative biti glavni izvor prihoda ili ce izgubiti na vaznosti. Arm je vec danas dovoljno dobar za preko 90% primjena, a i tome i pricamo. Naravno da ce uvijek postojati i server klasa procesora, super racunala etc ... iako kad bolje razmislim i to je upitno.
15 godina
neaktivan
krayz1e kaže...

Osim toga ARM je risc šta mu smanjuje fleksibilnost...

14 godina
neaktivan
Uostalom i intel je tako nastao , kao arm danas. Ne bi da je x86 kraj svijeta. Oduvijek postoje jače arhitekture i procesori, al nitko na ovom forumu ih ne kupuje :D
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 16:48 (grzzi).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
grzzi kaže...
krayz1e kaže...

nije bitno, ne shvacas. i intelu ce za par godina razne mobilne arm alternative biti glavni izvor prihoda ili ce izgubiti na vaznosti. Arm je vec danas dovoljno dobar za preko 90% primjena, a i tome i pricamo. Naravno da ce uvijek postojati i server klasa procesora, super racunala etc ... iako kad bolje razmislim i to je upitno.

Djelomično se slazem. Naravno da ce se Intel ozbiljnije bacit na razvoj arm alternativi. Naravno da onome kome treba internet samo za face ili slične stvari neče kupit desktop pc od 5k kuna, nego mu je dovoljan mobitel. E sada pričat o tome da će tableti istisnut oko milijardu PC-eva koliko se pretpostavlja da ih ima, je čista glupost. 

Ne zaboravimo da isporuke PC-a nije u padu nego je smanjen rast. Dakle ni današnji tableti i smartphonovi nisu bitno utjecali na isporuke računala. A smanjen rast možemo pripisati tome da današnji kompjuteri koji su stari i 5 godina zadovoljavaju sve potrebe korisnika te nema potrebe za nadogradnjom.

Zelim reč da klasični PC i tablet/smartphone nisu sami po sebi konkurencija osim u onom naj casualnijem dijelu.

17 godina
neaktivan

Ne znam cemu ovo prepucavanje kad ionako krajnji korisnik nece uopce imat priliku birat sto da uzme... ukoliko netko "jaci" ocjeni da mu je isplativije proizvodit tablet oblik umjesto klasicnog racunala, onda na trzistu nece vise ni postojati klasicno racunalo, a ako i postoji bice precjenjeno...dovoljan dokaz gornje tvrdnje su monitori omjera stranice 4:3, 16:10 i 16:9 (crt-ove da ne spominjem)... iako je meni puno prirodnije i normalnije koristit 4:3, potogovo kad se surfa, pregledava tekst i tome slicno, industrija je zbog profita odlucila u danasnje vrime rezat samo 16:9 matrice, koje su tek osrednje iskoristive, i to samo ako nesto stoji side-by-side... imam li izbora? ne! jedino donekle imam izbor u rezoluciji, ali u omjeru ne...ista nas buducnost ceka i kad su u pitanju kasete, laptopi ili tableti... ono sto bude isplativo, prodavat ce se, a ako prodaja neceg drasticno padne, jednostavno ce se ugasit proizvodnja. netko je spomenia netbooke, i oni su vjerojatno prvi na redu za odstrel (neopravdano) popularizacijom tableta.

4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mi ovdje raspravljamo o tome hoce li koncept tableta zamijeniti koncept PC-a.

A u naznakama je vec pitanje hoce li koncept pametnog telefona zamijeniti koncept tableta (vidi Asusov Padphone - pametni telefon u tabletu u laptopu)...

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 14:42 (HomoScepticus).

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Zaključak:

Po lokalnim jabukoljupcima ipad2(3) je daleko bolji, mobilniji i korisniji nego macbook air i macbook pro.

Lulz is on lulz.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 14:39 (Bypass).

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
wifi kaže...

Ne znam cemu ovo prepucavanje kad ionako krajnji korisnik nece uopce imat priliku birat sto da uzme... ukoliko netko "jaci" ocjeni da mu je isplativije proizvodit tablet oblik umjesto klasicnog racunala, onda na trzistu nece vise ni postojati klasicno racunalo, a ako i postoji bice precjenjeno...dovoljan dokaz gornje tvrdnje su monitori omjera stranice 4:3, 16:10 i 16:9 (crt-ove da ne spominjem)... iako je meni puno prirodnije i normalnije koristit 4:3, potogovo kad se surfa, pregledava tekst i tome slicno, industrija je zbog profita odlucila u danasnje vrime rezat samo 16:9 matrice, koje su tek osrednje iskoristive, i to samo ako nesto stoji side-by-side... imam li izbora? ne! jedino donekle imam izbor u rezoluciji, ali u omjeru ne...ista nas buducnost ceka i kad su u pitanju kasete, laptopi ili tableti... ono sto bude isplativo, prodavat ce se, a ako prodaja neceg drasticno padne, jednostavno ce se ugasit proizvodnja. netko je spomenia netbooke, i oni su vjerojatno prvi na redu za odstrel (neopravdano) popularizacijom tableta.

meni je super sto apple za mali 10" ekran inzistira na 4:3 omjeru. Ako je takav omjer provjereno najbolji za tiskovine koje tablet zamjenjuje zasto ne?? Al masa ekipe njurga kako su im filmovi u 16:9. Koga briga?? Zato mi idu nakuac te hostapler firme koje ne misle nista.
15 godina
neaktivan

Primjecujem da je ovdje potpuno razmimoilazenje oko shvacanja pojma "ozbiljni rad na racunalu".

Ja pod tim, recimo, smatram uredjivanje i i pregledavanje poslovnih dokumenata, tablica, grafova, prezentacija i baza podataka, koristenje ERP-a, zabiljeski, podsjetnika itd.

Tu i tamo pogledati neki dwg nacrt....

Medjutim, vecina forumasa ovdje govori o uredjivanju videa i slika, poneki spomenu kompajliranje.

Majketimile, izgleda da su ovdje sve neki napredni graficki dizajneri i programeri...

Jasno kao dan, vecinom nedorasli balavci. Jos uvijek piju kolu i igraju pucacine na kompjuteru koji im je kupio caca koji nema vremena za p__darije.

Kada budu zavrsili faks i poceli sami peneze zaradjivati, pocet ce vise cijeniti prenosivost, malu masu i jednostavnost...

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
HomoScepticus kaže...

Primjecujem da je ovdje potpuno razmimoilazenje oko shvacanja pojma "ozbiljni rad na racunalu".

Ja pod tim, recimo, smatram uredjivanje i i pregledavanje poslovnih dokumenata, tablica, grafova, prezentacija i baza podataka, koristenje ERP-a, zabiljeski, podsjetnika itd.

Medjutim, vecina forumasa ovdje govori o uredjivanju videa i slika, poneki spomenu kompajliranje.

Majketimile, izgleda da su ovdje sve neki napredni graficki dizajneri i programeri...

Jasno kao dan, vecinom nedorasli balavci. Jos uvijek piju kolu i igraju pucacine na kompjuteru koji im je kupio caca koji nema vremena za p__darije.

Kada budu zavrsili faks i poceli sami peneze zaradjivati, pocet ce vise cijeniti prenosivost, malu masu i jednostavnost...

Možda jer si na informatičkom forumu...

zašto nemogu naći facepalm smajlić...

17 godina
neaktivan
krayz1e kaže...

O boze, od kud samo vadite ovakve izjave?

Od kud uopce uzimate hrabrosti ulazit u raspravu o stvarima u koje se ne razumijete, stvarno ne kuzim, ko da ribar dode na sumit arhitekata i svadi se s njima oko najboljeg nacina izgradnje neke gradevine.

Koje ti sve ISA procesorske arhitekture znas? Znas uopce na sto se misli kad se govori o ISA arhitekturi x86 arhitekture ili neke od ARM arhitektura? Sto to tocno inzinjere sprijecava da naprave procesor neke ARM ISA arhitekture snage danasnjeg prosjecnog procesora x86 ISA arhitekture?

Uglavnom kad vec ulazis u nesto sto se ne razumijes, onda se barem informiraj sto se dogada na trzistu po tom pitanju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Denver

Stvarno moram prestat citat komentare na ovakve clanke.. 

http://izrada-igara.bloger.hr/ -> Blog o izradi igara :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 15:58 (Koki007).
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...
HomoScepticus kaže...

Možda jer si na informatičkom forumu...

zašto nemogu naći facepalm smajlić...

Interesantno da od tolikih vrlih "informatičara" nijedan nije postavio pitanje može li se na Androidu pisati .Net aplikacije, instalirati Postgresql ili povezati s Exchangeom ili Sharepointom.

Ali, ima li dovoljno spremišta za ilegalnu pornjavu i filmove, e to je bitno.

Nema šta, svaki švercer i igrač pucačina je rođeni informatičar!

15 godina
neaktivan

Odlika tableta jest upravo praktičnost, cijena i jednostavnost operacija koje može izvodit. Imo, upravo zbog toga tablet će. a i trebao bi ostat "Beginners friendly device", dok će ostali i dalje tražit svoj "Save Heaven" na PC-u i Ultrabooku. Stručan uredski posao se sigurno nikada neće obavljat na uređaju sa ekranom od 10", kada se već danas kao standard nameću ekrani od 24"-27". I slažem se da jednom (ispod)prosječnom korisniku ne treba "osobno računalo", već tablet, ali s druge strane tko stvarno želi bit mediokritet? I dalje mislim da je tablet ( kao i smartphone ) samo jedan produžetak "osobnog računala", te da nikad neće postat ništa više od toga, pošto za tako nešto i nema potrebe.

Drugi razlog trenutačne besmrtnosti "osobnih računala" jest gaming industrija koja uzima sve više i više maha, te traži sve bolje i bolje strojeve, pogotovo u tzv. competitive gamingu gdje jedan tablet nikada neće postat konkurentan. Pošto još uvijek upravo taj competitive gaming ima najveću koncetraciju u RTS, MMO, ta čak i FPS naslovima, buduća generacija konzola bazirana na "Kinect tehnologija" će isto zaobići takvu populaciju ( bez obzira na popularnost npr. MLG-a ), a "osobno računalo" će i dalje ostat vladar u tom segmentu.

Dakle imamo s jedne strane "Terror mediokriteta" koji zahtijeva "smrt osobnih račuanala", a s druge strane ljude sa većim kompjuterskim znanjem ( ili potrebama, bilo profesionalnim il gaming ) kojima će "osobno računalo" uvijek biti neka osnova ( bilo ono klasično ili tzv. iMac style ). Imo, doba osobnih računala će još jako dugo bit prisutno s time da će se njegova uloga napokon iskristalizirat. 

In the end there will be only ( c )haoss ...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice