Da li je itko imao u rukama Windows RT laptop? Prvo neka pogledaju svoje proizvode.
Imam ja u rukama Surface 2. Vrhunski proizvod, koji je jedno milijardu puta korisniji od bilo kojeg Chrome smeca ili iPad daske za rezanje.
Je te uopce ne kuzim. Daj mi objasni kak ti ko neki fol IT profesionalac mozes izvaliti takvu glupost? Imas Surface Pro koji kosta izmedju 800 i 1000 eura i to onda usporedjujes s Chromebookom od 200 eura? Ajde ekipa koja sve to gleda samo u izlogu i nisu probali koristiti niti jedno od toga na duze vrijeme. Hello! Pa naravno da radi brze i bolje kad ima 4-5 puta skuplji hardver unutra, ima sasvim drugaciji, po funkcionalnosti, OS i uopce to ne mozes usporedjivati.
Uostalom, Surface Pro nije nis drugo nego laptop s omanjim touch ekranom sans tipkovnica. Kad zakacis tipkovnicu nije nista drugaciji - niti je laksi od laptopa slicnih dimenzija. Cak je i dosta tezak, imam ih par po stolu od prvih Dellovih pa do Microsoftovih "izdanja". Jesi probao koristiti Sufrace Pro ko tablet, npr kad vec usporedjujes iPad, uzmi onaj od 10" da je slicne velicine i drzati ga u ruci pola sata? Jel te boli ruka? Jel da nije bas prakticno. Koristis ga na stolu s onim malim podupiracem (kojem ne mozes promijeniti kut pa moras sjediti pod cudnim kutem da ti ne reflektira lampu sa stropa) i prikacenom tastaturom ili na kaucu na koljenima i tipkas po touch screenu par redaka dok ti ne dojadi ili te prsti zabole jer je ekran tvrd. Pa prikacis tipkovnicu pak ga opet koristis ko omanji laptop. To je nabildani, skupi mali netbook s velikom rezolucijom ekrana. Premali je za laptop, pretezak je za tablet. Windows ekipa s kojom radim se pomamila za njima kad su izasli i sad nakon 6 mjeseci gomila ih sjedi na polici (Sufracei, ne Win ekipa :)) i posude ih kad putuju da si mogu Outlook upaliti i citati mailove u avionu a da im tastura ne smeta. Cim dodju nekamo prvo kaj naprave bace ga u dock i koriste veliki ekran i tasturu. Btw, to je i jedina prednost Surfacea pred malim laptopima - dolaze sa docking station i dovoljno su jaki da se mogu pristojne aplikacije pokrenuti. Svi mali (11-12") laptopi, recimo Dellovi, nemaju docking station.
Dakle, s obzirom da pokazujes notorno nerazumjevanje proizvoda o kojima se ovdje prica daj da ti ukratko pojasnim. Surface 2 nije Surface 2 Pro. Surface 2 je nasljednik Surface RT proizvoda koji se tako zvao u verziji 1. Cijena koju sam ja platio za Surface 2 je mizerna ($160). Tako da o tom aspektu uopce nema smisla raspravljati. I da, za mene je iPad daska za rezanje. Igracka kao i bilo koji drugi Android. Prodaje je marketing a ne kvaliteta. U svakom slucaju, jasno sam naveo da se radi o mom misljenju glede proizvoda i jasno sam naveo za koje scenarije je namjenjen. Dakle, u tom kontekstu, iPad ne vrijedi papira na kojem je dizajniran. Surface 2 (ne Pro) sasvim dobro sluzi i kao tablet a i kao prirucna zamjena za mobilno računalo. Kad mi bude trebalo nesto jace od toga, kao sto sam vec i rekao, ponjet cu EliteBook mobilno racunalo. U verziji dva kut se moze promijeniti. Ne znam uopce sto raspravljam s tobom kad sto vise citam tvoj odgovor vidim da nemas pojma o cemu pricas.
Sorry, zamijenio sam Pro s obicnim RT/2 jer se gore spominje Pro cesce. Pa, Surface 2 kosta od 2-3 puta vise od ChromeBooka. I da, ispricavam se, sad mozes pomaknuti podmetac u cak dva polozaja - huura! Da, imamo i tih par na polici, kaj ces gomila gagdet freekova okolo pa sve isprobavaju kaj izadje. Nitko ga ne koristi jer osim osnovnog offica i skypea nema bas jos nesto aplikacija za koristiti.
E da, ti si svog dobio uz debeli discount za trecinu ili cetvrtinu cijene pa ga usporedjujes tako. Bezveze, ja ih dobijem sve besplatno pa ih mogu tako usporediti ali to bas opet ne bi imalo smisla, kaj ne?
Poanta je ta da nisu konkurencija nit po cjeni niti po namjeni i ne mozes ih usporedjivati. Chromebook i Surface (2 ili Pro u bilo kojoj verziji) nisu u istoj kategoriji i Chromebook nije za posao, za po doma je. Ako vec mislis se hvaliti okolo kako imas Surface 2 onda ga odi usporedi s Nexusom 10 (ili novom verzijom 2 kad izadje) ili iPadom 10. A da, ti koristis samo MS Office kaj u biti iskljucuje sve ostalo osim Surfacea a Office365 na Androidu ili OS-X se ne moze usporedjivati s aplikacijom.