Izvini, ali ovo naprosto nije istina. Nokia je bila u poteškoćama, ali u uzlaznoj putanji, još pola godine nakon što je Ellop došao na čelo. Ni blizu onog što joj je WP platforma učinila. Nakon idiotskog "Burning memo"-a, gdje je Ellop najavio da bezrezervno napušta Symbian platformu, kao i da će obustaviti Meego čak i da se N9 prodaje kao alva (što se desilo, i što je i učinio), uslijedio je pad. Stotine milijuna Symbian "feature" (dumb) telefona se prodavalo (a ponegdje još prodaje!) u J. Americi, Aziji, Africi... Sj. Amerika je JEDINO (makar važno) tržište gdje Nokia nije imala dominaciju. Ali proporcionalno, to je tek 10% tržišta Kine (& Azije)!
I sada se Symbian bolje prodaje nego li WP, a Nokia 808 PureView, kao i čitava nova serija Asha se vrti na - Symbianu! Drugim riječima, "goruće platforme" S. Ellopa sada spašavaju Nokiu od bankrota.
Ellop već ima tri sudska procesa na glavi zbog nezapamtivo i nezamislivog uništavanja Nokie.
Nokia, koja je imala idealne odnose sa "Carrierima" (tel. operaterima i providerima) uspjela se zbog WP posvađati sa svima. To su riječi (kao i za goruće platforme) samog CEO-a Nokie, Stephena Ellopa (EDIT: i zbog toga je Ballmer kaznio Nokiu!). Prema tome, nemoj falsificirati stvarnost.
Činjenica je da Carriers NE ŽELE WP i bojkotiraju ga. Zbog loše prošlosti s Microsoftom, zbog (do)sadašnjeg nasilničkog odnosa prema partnerima, te naravno zbog akvizije Skype-a koji je smrtna prijetnja klasičnim telefonskim operaterima.
Tvoja tvrdnja da "WP ima puno prostora za širenje" je kontradiktorna tvojoj izjavi da je "Okrupnjivanje na trzistu vec pocelo i u buducnosti ima mjesta za tek nekoliko najjacih platformi." U stvari, prostora za širenje nema jer je okrupnjivanje u završnoj fazi, istina je da ima mjesta tek za par najjačih platformi, ali WP to NIJE i u doglednoj budućnosti niti teoretski ne može postati. To nije stvar želja već jasno izraženog, globalnog stava Carriera da je WP nezrela platforma koju ne žele.
Nema tih novaca kojima MS može potkupiti Carriere da potpišu svoju smrtnu presudu.
Ja shvaćam da ste profesionalno zainteresirani da WP platforma uspije, i pri tome vam i ja držim palčeve, ali nemojte biti fanatici i lagati sami sebe (i druge)!
Oprosti, no ni ovo tvoje jednostavno nije istina :-) Ne misliš valjda zaista da se na rast ili pad može utjecati u tako kratkom roku? Strateški poslovni potezi trebaju godine da se vidi pravi efekt, čak i onaj prvi. Elop sigurno nije samim dolaskom u kompaniju mogao promijeniti trend na ovaj ili onaj način. Misliš da su krajnji korisnici koji kupuju uređaje uopće bili svjesni nekakvih pisama? To možda mi koji pratimo branšu, no drugi o tome pojma nemaju niti ih zanima. Uostalom, nadzorni odbor je dao povjerenje Elopu i smjenio staru gardu upravo zato što je sve išlo prema dolje i nije se vidjela perspektiva. On je napravio riskantan potez, a ja jednostavno obožavam hrabre i riskantne poteze jer samo oni mogu napraviti nešto kul. Mogao je, doduše, životariti neko vrijeme, pa bi Nokia lagano propadala. Ovako je skoro pa igrao na sve ili ništa (iako tako velike kompanije u pravilu nikada ne propadaju do kraja).
Naravno da se Symbian prodaje, on ima ogromno zaleđe i izuzetno je konkurentan na području dumb telefona, koji su još u svemu tome jeftini pa je logično da se bolje prodaju na tržištima i kod osoba gdje je cijena ključan faktor. Nažalost, taj trend nije dugotrajan, niti je to tržište toliko financijski isplativo kao pametni telefoni.
Tužbe su normalni način da se iskaže neslaganje (danas svatko tuži praktički svakoga, a u pozadini surađuju na drugim poljima), a to što ih ima nekoliko, to ne znači da su u pravu. Ima i ljudi koji stoje iza Elopovih poslovnih odluka - uostalom, ne donosi on odluke sam. Oni koji tuže to rade prvenstveno zato što su ljudi koji gube novac (zbog pada cijena dionice), pa na ovaj način žele povratiti barem dio love. Svatko ima neke svoje interese, a ima tu i par aktualnih teorija zavjere, no to mi je malo prenevjerojatno da bih ovdje spominjao kao nekakav argument.
Otkud ti da se Nokia svađa s operaterima i da oni ne žele WP? Sjećam se, kolala je jednom takva priča, no i dalje se WP prodaje kod gotovo svih operatera, mnogi su ga stavljali u prvi plan svoje ponude (pa i kod nas, vidi T-Mobile)... Kakva loša prošlost operatera s MS-om kad MS nikada niti nije imao prošlost s operaterima? Kakav nasilnički odnos prema partnerima? Ima odluka koje se partnerima ne sviđaju, no Microsoft jako brine o svojim partnerima, cijeli biznis praktički zasniva na partnerstvima (lokalnim i globalnim). Skype? Molim te, populizam do bola. Pa sve platforme imaju Skype, Apple ima Facetalk, ima još brdo alternativa, posebno na području SMS-a. Naravno da se to operaterima ne treba sviđati, no sami su si krivi prvenstveno skupim roamingom - stvari se mijenjaju i oni se moraju prilagoditi. Ne vidim zašto bi zbog toga kažnjavali (samo) Nokiju, a druge voljeli i podržavali. Vani su flat tarife najnormalnija stvar na svijetu (kao naše Savršena, Revolucija i sl) i ljudima ne pada na pamet pričati preko Skypea (osim ako ne zovu inozemstvo) ili slati poruke preko Whatsapp kad sve unutar zemlje imaju free.
Moje izjave nisu kontradiktorne nego ih ti tako shvaćaš. Okrupnjavanje ne znači da nema mjesta za (relativno) nove igrače, već da ima mjesta samo za velike igrače (čitaj: ekosisteme, a tu je MS izuzetno jak). Svi, doslovno svi analitičari predviđaju značajan rast Windows Phonea do 2014/2015/2016 godine (ovisno o analitičaru), do nekakvih 20-tak posto udjela, neki čak vele da će prestići iPhone. Naravno da se to neće dogoditi preko noći, no dugoročno ta platforma ima velike šanse. Najveće od svih koje postoje (a nisu Apple i Android, koji su već svoju šansu iskoristili).
Naravno, možda sam u krivu - tržište je to koje daje konačan sud i mi možemo samo nagađati, sa ili bez argumenata. Ja vjerujem u WP jer je jednostavno izvrstan, inovativan i osvježenje na tržištu (koristim ga već skoro dvije godine, kao primarni telefon; ti vjerojatno ne), i s te strane, jednostavno su napravili odličan posao koji zaslužuje moju angažiranost i simpatije. Naravno, zbog ogromnog kašnjenja i posljedično tome raznoraznih riskantnih poteza, danas je puuuno teže uspjeti i naravno da za to treba vremena (većina ugovora s operaterima se potpisuje na dvije godine, da bi ljudi uopće pomislili na promjenu telefona, a tu je i povećanje vidljivosti na tržištu za koje treba barem godinu-dvije, možda i više). Meni bi naravno i profesionalno bilo drago da sve to uspije, no toliko sam puta promjenio tehnologiju kojom se bavim da čak i da WP nevjerojatno uspije, vjerojatno ću kroz koju godinu prijeći na nešto novije i drugačije, samo zato jer ne volim raditi stalno iste stvari.
Uostalom, vidjet ćemo. Čujemo se za koju godinu pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu.