Blackberry na Windows Phoneu 8?

poruka: 48
|
čitano: 7.091
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Blackberry na Windows Phoneu 8?".
17 godina
moderator
Re: Blackberry na Windows Phoneu 8?
Brawndo kaže...

Izvini, ali ovo naprosto nije istina. Nokia je bila u poteškoćama, ali u uzlaznoj putanji, još pola godine nakon što je Ellop došao na čelo. Ni blizu onog što joj je WP platforma učinila. Nakon idiotskog "Burning memo"-a, gdje je Ellop najavio da bezrezervno napušta Symbian platformu, kao i da će obustaviti Meego čak i da se N9 prodaje kao alva (što se desilo, i što je i učinio), uslijedio je pad. Stotine milijuna Symbian "feature" (dumb) telefona se prodavalo (a ponegdje još prodaje!) u J. Americi, Aziji, Africi... Sj. Amerika je JEDINO (makar važno) tržište gdje Nokia nije imala dominaciju. Ali proporcionalno, to je tek 10% tržišta Kine (& Azije)!

I sada se Symbian bolje prodaje nego li WP, a Nokia 808 PureView, kao i čitava nova serija Asha se vrti na - Symbianu! Drugim riječima, "goruće platforme" S. Ellopa sada spašavaju Nokiu od bankrota.

Ellop već ima tri sudska procesa na glavi zbog nezapamtivo i nezamislivog uništavanja Nokie.

Nokia, koja je imala idealne odnose sa "Carrierima" (tel. operaterima i providerima) uspjela se zbog WP posvađati sa svima. To su riječi (kao i za goruće platforme) samog CEO-a Nokie, Stephena Ellopa (EDIT: i zbog toga je Ballmer kaznio Nokiu!). Prema tome, nemoj falsificirati stvarnost. 

Činjenica je da Carriers NE ŽELE WP i bojkotiraju ga. Zbog loše prošlosti s Microsoftom, zbog (do)sadašnjeg nasilničkog odnosa prema partnerima, te naravno zbog akvizije Skype-a koji je smrtna prijetnja klasičnim telefonskim operaterima.

Tvoja tvrdnja da "WP ima puno prostora za širenje" je kontradiktorna tvojoj izjavi da je "Okrupnjivanje na trzistu vec pocelo i u buducnosti ima mjesta za tek nekoliko najjacih platformi." U stvari, prostora za širenje nema jer je okrupnjivanje u završnoj fazi, istina je da ima mjesta tek za par najjačih platformi, ali WP to NIJE i u doglednoj budućnosti niti teoretski ne može postati. To nije stvar želja već jasno izraženog, globalnog stava Carriera da je WP nezrela platforma koju ne žele.

Nema tih novaca kojima MS može potkupiti Carriere da potpišu svoju smrtnu presudu.

Ja shvaćam da ste profesionalno zainteresirani da WP platforma uspije, i pri tome vam i ja držim palčeve, ali nemojte biti fanatici i lagati sami sebe (i druge)!

Oprosti, no ni ovo tvoje jednostavno nije istina :-) Ne misliš valjda zaista da se na rast ili pad može utjecati u tako kratkom roku? Strateški poslovni potezi trebaju godine da se vidi pravi efekt, čak i onaj prvi. Elop sigurno nije samim dolaskom u kompaniju mogao promijeniti trend na ovaj ili onaj način. Misliš da su krajnji korisnici koji kupuju uređaje uopće bili svjesni nekakvih pisama? To možda mi koji pratimo branšu, no drugi o tome pojma nemaju niti ih zanima. Uostalom, nadzorni odbor je dao povjerenje Elopu i smjenio staru gardu upravo zato što je sve išlo prema dolje i nije se vidjela perspektiva. On je napravio riskantan potez, a ja jednostavno obožavam hrabre i riskantne poteze jer samo oni mogu napraviti nešto kul. Mogao je, doduše, životariti neko vrijeme, pa bi Nokia lagano propadala. Ovako je skoro pa igrao na sve ili ništa (iako tako velike kompanije u pravilu nikada ne propadaju do kraja).

Naravno da se Symbian prodaje, on ima ogromno zaleđe i izuzetno je konkurentan na području dumb telefona, koji su još u svemu tome jeftini pa je logično da se bolje prodaju na tržištima i kod osoba gdje je cijena ključan faktor. Nažalost, taj trend nije dugotrajan, niti je to tržište toliko financijski isplativo kao pametni telefoni.

Tužbe su normalni način da se iskaže neslaganje (danas svatko tuži praktički svakoga, a u pozadini surađuju na drugim poljima), a to što ih ima nekoliko, to ne znači da su u pravu. Ima i ljudi koji stoje iza Elopovih poslovnih odluka - uostalom, ne donosi on odluke sam. Oni koji tuže to rade prvenstveno zato što su ljudi koji gube novac (zbog pada cijena dionice), pa na ovaj način žele povratiti barem dio love. Svatko ima neke svoje interese, a ima tu i par aktualnih teorija zavjere, no to mi je malo prenevjerojatno da bih ovdje spominjao kao nekakav argument. 

Otkud ti da se Nokia svađa s operaterima i da oni ne žele WP? Sjećam se, kolala je jednom takva priča, no i dalje se WP prodaje kod gotovo svih operatera, mnogi su ga stavljali u prvi plan svoje ponude (pa i kod nas, vidi T-Mobile)... Kakva loša prošlost operatera s MS-om kad MS nikada niti nije imao prošlost s operaterima? Kakav nasilnički odnos prema partnerima? Ima odluka koje se partnerima ne sviđaju, no Microsoft jako brine o svojim partnerima, cijeli biznis praktički zasniva na partnerstvima (lokalnim i globalnim). Skype? Molim te, populizam do bola. Pa sve platforme imaju Skype, Apple ima Facetalk, ima još brdo alternativa, posebno na području SMS-a. Naravno da se to operaterima ne treba sviđati, no sami su si krivi prvenstveno skupim roamingom - stvari se mijenjaju i oni se moraju prilagoditi. Ne vidim zašto bi zbog toga kažnjavali (samo) Nokiju, a druge voljeli i podržavali. Vani su flat tarife najnormalnija stvar na svijetu (kao naše Savršena, Revolucija i sl) i ljudima ne pada na pamet pričati preko Skypea (osim ako ne zovu inozemstvo) ili slati poruke preko Whatsapp kad sve unutar zemlje imaju free.

Moje izjave nisu kontradiktorne nego ih ti tako shvaćaš. Okrupnjavanje ne znači da nema mjesta za (relativno) nove igrače, već da ima mjesta samo za velike igrače (čitaj: ekosisteme, a tu je MS izuzetno jak). Svi, doslovno svi analitičari predviđaju značajan rast Windows Phonea do 2014/2015/2016 godine (ovisno o analitičaru), do nekakvih 20-tak posto udjela, neki čak vele da će prestići iPhone. Naravno da se to neće dogoditi preko noći, no dugoročno ta platforma ima velike šanse. Najveće od svih koje postoje (a nisu Apple i Android, koji su već svoju šansu iskoristili).

Naravno, možda sam u krivu - tržište je to koje daje konačan sud i mi možemo samo nagađati, sa ili bez argumenata. Ja vjerujem u WP jer je jednostavno izvrstan, inovativan i osvježenje na tržištu (koristim ga već skoro dvije godine, kao primarni telefon; ti vjerojatno ne), i s te strane, jednostavno su napravili odličan posao koji zaslužuje moju angažiranost i simpatije. Naravno, zbog ogromnog kašnjenja i posljedično tome raznoraznih riskantnih poteza, danas je puuuno teže uspjeti i naravno da za to treba vremena (većina ugovora s operaterima se potpisuje na dvije godine, da bi ljudi uopće pomislili na promjenu telefona, a tu je i povećanje vidljivosti na tržištu za koje treba barem godinu-dvije, možda i više). Meni bi naravno i profesionalno bilo drago da sve to uspije, no toliko sam puta promjenio tehnologiju kojom se bavim da čak i da WP nevjerojatno uspije, vjerojatno ću kroz koju godinu prijeći na nešto novije i drugačije, samo zato jer ne volim raditi stalno iste stvari.

Uostalom, vidjet ćemo. Čujemo se za koju godinu pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu.

Domagoj
13 godina
neaktivan
Leglo kaže...
Brawndo kaže...

> Nokia nije potpisala suradnju sa MS-om zato što joj je dobro išlo, već upravo zato što se predviđao ishod u utrci sa divovima kao što su Apple i Google.

Nokia je (i nakon potpisivanja!) bila najveći div, imala je 2009 EDIT: 2010! udio u tržištu koliko Apple, Google i Samsung zajedno!

> bez obzira na priče o "uzlaznoj putanji" Nokia od 2008. strmoglavo pada; npr. dionice

nisu priče, postoje Nokijina izvješća, činjenične analize itd.

Ovo sve pokazuje: http://communities-dominate.blogs.com/.a/6a00e0097e337c8833017615d17606970c-pi

Pustimo sad što lik piše i njegove "prognoze", već podatke koje i Forbes potpisuje.

Glede Dionica, one su se strmoglavile tek NAKON "burning platform" memo-a, a neusporedivo (povjesno!) najviše tek NAKON igre s WP. 100% krivo.

> Po meni, Nokia je napravila jedino logično, uzela je jakog partnera,

Uz vlastita 3 (!) OS-a, i Android koji se nudio na pladnju... i vlastitu QT platformu koja je trebala objediniti razvoj aplikacija za sve 4 (+blackberry!) platforme???

Vrlo "logično". Ne zaboravimo da je (bio, je, i bit će još neko vrijeme) Microsoft de facto outside na tržištu mobilne telefonije (o tabletima da ne pričam).

> ali možda postoji svjetlo na kraju tunela.

Svjetlo na kraju tunela uvijek postoji; na kraju, i Xbox je počeo prihodovati nakon valjda 5 godina. WP se može uvijek specijalizirati za "niche" (npr. visoko poslovni), ne mora WP podžavati svaki telefon na placu/pijaci. Vjerujem da će se već u 2013. WP uspjeti profilirati, i polako početi zauzimati neki specijalni tržišni segment.

> Nokia, no ja sam uvjeren da je najgore prošlo, te da tržište ipak ima mjesta za tri ravnopravna OS-a.

Na mobilnom tržištu (po meni) ima mjesta za 3-6 OS-eva; međutim WP do daljnjeg (2015?) neće biti među prva 3 - što nije toliko bitno.

Međutim, ja ovdje ne vidim Nokiu: ako ju je Microsoft odbio dokapitalizirati, ne znam tko drugi hoće? A u zadnjih godinu dana uspjeli su potrošiti zadnjih 4 milijarde $ (!!!) rezervi, od ukupno 6 (+ Microsoftovih milijardu!)... uostalom, za manje od mjesec dana je Q2 izvješće za koje je već procurilo da je katastrofalno (a u 3. mjesecu je Ellop najavio da će se Nokia sad početi uzdizati).

za Forbes potpisujem 100%.

...Cause It's Got Electrolytes.
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 17:00 (Brawndo).
13 godina
neaktivan

@Domagoj

> Elop sigurno nije samim dolaskom u kompaniju mogao promijeniti trend

Odgovorio sam u zadnjem postu, 2010. je trend je bio nedvosmisleno uzlazan (graf: http://goo.gl/NdjQB, članak: http://goo.gl/P8KCB). S Ellopom je uzlazni trend čak i porasao (vrijednost dionica, prodaja)!

Armije Nokijinih korisnika (imho najvjernijih) čekale su gotovo 2 godine Nokijin Smartphone (kao mi WP 8). Kad se MeeGo pojavio, Ellop ga (osim testno) nije pustio u prodaju. "Carriers" su dodatno bili skeptični - kupcima su nudili Android telefone čak i kad su tražili Lumie (o tome se dosta pričalo, neću ulaziti zašto). 

Zaboravili smo i da su prvi Lumia telefoni imali gomilu iritantnih greškica, nigdje nije bilo naznačeno da BT u stvari ne radi itd (90% vraćenih telefona u GB!).

> On je napravio riskantan potez, a ja jednostavno obožavam hrabre i riskantne poteze jer samo oni mogu napraviti nešto kul.

Potpisujem! 

Čak je i ovaj njegov ogorčeni kritičar Tomi Ahonen navijao za njega - do "burning platform" memo-a (najave hitnog ubojstva Symbiana) i odbijanja prodaje Meego-a (2010/11 - prije 1,5 godinu).

> Naravno da se Symbian prodaje

Zašto je onda najavio njegovo hitno gašenje i apsolutni prelaz na WP? Time je ubio vlastiti proizvod, a nije imao zamjenski. Zato ga i tuže.

U principu danas se svi slažu oko "Ellopovog učinka" (http://goo.gl/gUU8g), kojim je objedinio "Ozbornov učinak"  (kad najaviš novi, nepostojeći proizvod i time srušiš prodaju postojećeg, bez obzira koliko on dobar ili loš bio) i "Ratnerov učinak" koji, kad popljuješ vlastite proizvode, ljudi ih prestanu kupovati bez obzira koliko dobri ili loši bili (a zbog toga mu i sude).

> Otkud ti da se Nokia svađa s operaterima i da oni ne žele WP?

Skype killing Windows Phone: Nokia responds (Ellop!) http://www.zdnet.com/blog/mobile-news/skype-killing-windows-phone-nokia-responds/7749 

http://www.wpcentral.com/european-carriers-not-convinced-nokias-push-challenge-competitors

http://venturebeat.com/2012/04/17/nokias-lumia-line-not-good-enough-to-battle-ios-and-android-say-carriers/

(ima toga još, da sad ne tražim)

> Kakva loša prošlost operatera s MS-om kad MS nikada niti nije imao prošlost s operaterima? Kakav nasilnički odnos prema partnerima?

http://www.engadget.com/2010/07/02/life-and-death-of-microsoft-kin-the-inside-story/

(pogledajte fotku, KIN izgleda skoro kao Blackberry!)

Microsoft je preuzeo tvrtku Danger, i pokušao natjerati operatere da prodaju Microsoft KIN telefon (halo, prije samo 2 godine!), nasilnički otprilike kao i Apple ("our way or highway"). Nastala je takva svađa da nitko nije htio prodavati MS telefone, a KIN telefoni su povučeni u par tjedana - što je svjetski rekord.

Danger je propao. Bila je još neka britanska tvrtka-partner (isto mobile), koja je također propala zbog bullyinga... A ovo kako su sad posramili Nokiu sa odbijanjem podrške za Lumiu je... prestrašno.

OK, slažem se da je nasilnički preoštar izraz, ali carriers (operateri) su VIŠE nego li partneri - oni u stvari određuju tržište. Nokia je tu imala savršene odnose, MS ima (to nije tajna) jako loše.

Oko Skypea mi je uopće izlišno raspravljati, HP itd izlaze iz tržišta tableta čim MS ulazi, jer se ne žele s rogatim bosti; nitko od operatera ni ne pomišlja da bi MS htio biti ravnopravan partner s njima. Po meni, integrirani Skype na Windows 8 je smrt za "widespread" Windows mobile solucije (telefoni, tableti, ne i ultrabookovi).

> Ja vjerujem u WP jer je jednostavno izvrstan, inovativan i osvježenje na tržištu (koristim ga već skoro dvije godine, kao primarni telefon; ti vjerojatno ne), i s te strane, jednostavno su napravili odličan posao koji zaslužuje moju angažiranost i simpatije.

Ovo bi gotovo potpisao, ali... "inovativan i osvježenje na tržištu" 100% potpisujem. Imao sam Omniu u rukama, par poznanika je imalo / dobilo, jako lijepo izgleda, glatko radi (koliko sam imao u šapama). Meni su neke stvari bile čudne i nespretne, ali ništa bitno/nepopravljivo.

"izvrstan", "odličan posao"... Frend, dugogodišnji Nokia fanatik, kupio je Lumiu nedavno i poludio. Poslao mi je na fejs ovo

http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=44034 s komentarom "sve što su napisali - istina je" (...sad traži neki N9 po Njemačkoj)

Meni WP liči na IE projekt: predugo, prekilavo kuhano... i još ovdje nemaju monopol (u stvari upravo suprotno).

> većina ugovora s operaterima se potpisuje na dvije godine, da bi ljudi uopće pomislili na promjenu telefona, a tu je i povećanje vidljivosti na tržištu za koje treba barem godinu-dvije, možda i više).

Potpisujem 100%, s time da ima još "otegotnih okolnosti": tzv ekosistem (ljudi npr. neće priječi na Tele2 i kad im se isplati, jer su im svi frendovi drugdje); zatim uloženi novci u kupnju aplikacija za neki sistem... ali bez obzira na to vjerujem da će se WP uspjeti profilirati. Po meni, vidim mjesto za nešto poput Applea (top-niša) ali za korporacijske igrače (ne zaboravimo Skype itd).

(edit:typos)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 17:24 (Brawndo).
17 godina
Brawndo kaže...

Ovo bi gotovo potpisao, ali... "inovativan i osvježenje na tržištu" 100% potpisujem. Imao sam Omniu u rukama, par poznanika je imalo / dobilo, jako lijepo izgleda, glatko radi (koliko sam imao u šapama). Meni su neke stvari bile čudne i nespretne, ali ništa bitno/nepopravljivo.

"izvrstan", "odličan posao"... Frend, dugogodišnji Nokia fanatik, kupio je Lumiu nedavno i poludio. Poslao mi je na fejs ovo

http://my-symbian.com/forum/viewtopic.php?t=44034 s komentarom "sve što su napisali - istina je" (...sad traži neki N9 po Njemačkoj)

Meni WP liči na IE projekt: predugo, prekilavo kuhano... i još ovdje nemaju monopol (u stvari upravo suprotno).

Odličan link, ovo mi je najzabavnije:

"34. Compass gives wrong reading in Southern hemisphere."

{#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
13 godina
neaktivan

Nisam čitao, ali gle... ne treba to doslovno uzimati. Koliko vidim, to su pisali ogorčeni Nokia developeri pa to odmah možeš rezat 50%.

Ali neke stvari... eto, nisu se trebale desiti jer djeluju kao nepotrebne greške (za platformu koja se probija!).

Poanta je bila da je čudno tvrditi da je sa WP odrađen odličan posao. 

17 godina
Brawndo kaže...

Nisam čitao, ali gle... ne treba to doslovno uzimati. Koliko vidim, to su pisali ogorčeni Nokia developeri pa to odmah možeš rezat 50%.

Ali neke stvari... eto, nisu se trebale desiti jer djeluju kao nepotrebne greške (za platformu koja se probija!).

Poanta je bila da je čudno tvrditi da je sa WP odrađen odličan posao. 

Pa ovako odoka, od 120 mana koje su pobrojali, bar pola su široko poznate

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
13 godina
neaktivan

Ajoj, za ovo nisam znao... ovo s kompasom je urnebesno glupo. Ali neškodljivo. Ali ovo:

71. No flashplayer support. 

72. No Silverlight support. 

73. No support for Java apps. 

Znači samo Tango/Mango/Banango Metro? Može ovo netko demantirati/potvrditi?

Evo, bilo bi fer napisati npr. za Lumiu 710 (sa istog linka). Sigurno ima, objektivno, bar 20 takvih "feature"a koje bi trebalo imati na jednom mjestu.

"I did manage to sync it up with my X-box and use it as a remote control . Hurray!"

Znači svaki korisnik Xboxa može koristiti svaki (?) WP kao daljinski... nisam to znao.

Google je to upravo "ukrao" sa Nexusom Q koji je dijelio na Google I/O!

A Nexus Q NIJE Xbox!

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 19:14 (Brawndo).
14 godina
protjeran

Joj bravado koliko krivih zaključaka si uspio izvuć to je neviđeno. Neda mi se pisat zid teksta jer je prevruće i nadrobio si svašta pa bi bilo preširoko... Pričaš tu o udjelima... bzvz glupost kad se zna da je Nokia prosječno dobivala 150$ za smartphone s tendencijom pada i tu svaka priča prestaje. Udio raste, profit pada?!?! How did that happen?

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

još jedan fanatik.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Hah fanatik... Dobra optužba od nekog ko je upravo nadrobio više od 1000 riječi objašnjavajući nam kako je Nokia poduvala na temi o bb...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Sori ja sam samo odgovarao na post od Domagoja. Ali ispričavam se, offtopic definitivno.

Moj zaključak je da WP raste u 2013, sa ili bez Blackberry-a, a za RIM bi to bio dobar potez.

p.s.

Ako znaš za neku dobru listu (stvarnih) prednosti WP, pošalji pa da se stavi pored one gore.

14 godina
protjeran

Nemam nikakvu listu, imam wp7 uređaj i dobar je. Definitivno nisam odan nijednom brandu i uvjeren sam da ako wp8 preboli dječje bolesti koje je imao wp7 ide prema vrhu.

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jel ovo istina za kompas? pazi ako ideš u Tunis, završit ćeš u sahari! {#}

15 godina
neaktivan
Brawndo kaže...

Jel ovo istina za kompas? pazi ako ideš u Tunis, završit ćeš u sahari!  {#}

Ja imam Lumiu, i odlicna je, stvarno sam zadovoljan, osim par restrikcija, ali se nadam da ce to rijesit.

A sto se tice kompasa, imam aplikaciju Compass i treba ju cesto kalibrirati, ali uvijek pokazuje da je sjever u istom smjeru u kojem pokazuje kompas s magnetnom iglom.

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
14 godina
protjeran

Tunis je na sjevernoj polutci... nisam bio na južnoj pa neznam... Kako znaš da sam bio u Tunisu :P

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

tak zvučiš {#}

14 godina
protjeran

RIM objavio kašnjenje bb10 platforme u petak koja bi sad trebala stići početkom iduće. 20% pala vrijednost dionice u jednom danu. Bilo bi im bolje da su na wp8 počeli raditi jučer, sad su u gorem položaju nego Nokia.

0 0 hvala 0
14 godina
Cordas kaže...

Preveliki hejt na MS vlada ovdje, ne vrijedi ni pokušat nešto suvislo napisati {#}

nema sumnje da ce Microsoft zamjeniti Apple, u hejtanju naravno, ko da gledam androidasi spamaju na svakoj temi gdje se spomene Microsoft ili WPos, za par godina :D

noćas mi se LUDUJE, noćas NEMA sna, noćas čašu TORRESA ispijmo do dna!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice