Apple vodeći u prijenosnicima?

poruka: 53
|
čitano: 7.836
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple vodeći u prijenosnicima?".
17 godina
neaktivan
Re: Apple vodeći u prijenosnicima?
Dkc kaže...

ChrisB kaže...
Dr. Vicko kaže...

Zasto u isti kos stavljaju jabuke i kruske... Tablet i laptop nisu jedno te isto, ova vijest je cisto velicanje Apple-a...

Znaci ako Apple isporuci 15 mil. laptopa, a HP 40 mil. Apple je vodeci zato sto je isporucio jos jedno 40 mil. iPada...

Ja ne znam da sa iPadom mogu doci na fakultet, spojiti ga na projektor i odrzati prezentaciju koju sam prije toga napravio na tom iPadu...

Cisti marketing nista vise....

Prije nego napises ovako nesto i time demonstriras svoju potpunu neinformiranost, radije barem malo kompenziraj svoje neznanje posjetom odredjenim web stranicama. Za pocetak ti predlazem www.apple.com, umjesto sto "znanje" skupljas po forumu od onih koji ovdje pricaju price bez da su ikada i jedan komad hardvera i softvera o kojem pricali uzeli u ruke i koristili. ;-)

Svi, ili velika vecina tableta (dakle, ne samo iPad, vec i Android i Windows tableti) je u stanju normalno se povezati s monitorom, tv-om ili projektorom i tamo prikazivati ciljani sadrzaj, pa tako i prezentacije. U slucaju Appleovog iPad-a procitaj ovo.

Ma tko uopće kupuje laptope pokraj 'savršenog' stroja iPada. :D :D :D

A reci mi, ja sam negdje napisao da je iPad savrsen? Ili sam samo ispravljao krivu tvrdnju da on (i tableti opcenito) nije u stanju pripremiti i izvrtiti prezentaciju na vanjskom projektoru?

17 godina
neaktivan
ChrisB kaže...
Dkc kaže...

ChrisB kaže...
Dr. Vicko kaže...

Zasto u isti kos stavljaju jabuke i kruske... Tablet i laptop nisu jedno te isto, ova vijest je cisto velicanje Apple-a...

Znaci ako Apple isporuci 15 mil. laptopa, a HP 40 mil. Apple je vodeci zato sto je isporucio jos jedno 40 mil. iPada...

Ja ne znam da sa iPadom mogu doci na fakultet, spojiti ga na projektor i odrzati prezentaciju koju sam prije toga napravio na tom iPadu...

Cisti marketing nista vise....

Prije nego napises ovako nesto i time demonstriras svoju potpunu neinformiranost, radije barem malo kompenziraj svoje neznanje posjetom odredjenim web stranicama. Za pocetak ti predlazem www.apple.com, umjesto sto "znanje" skupljas po forumu od onih koji ovdje pricaju price bez da su ikada i jedan komad hardvera i softvera o kojem pricali uzeli u ruke i koristili. ;-)

Svi, ili velika vecina tableta (dakle, ne samo iPad, vec i Android i Windows tableti) je u stanju normalno se povezati s monitorom, tv-om ili projektorom i tamo prikazivati ciljani sadrzaj, pa tako i prezentacije. U slucaju Appleovog iPad-a procitaj ovo.

Ma tko uopće kupuje laptope pokraj 'savršenog' stroja iPada. :D :D :D

A reci mi, ja sam negdje napisao da je iPad savrsen? Ili sam samo ispravljao krivu tvrdnju da on (i tableti opcenito) nije u stanju pripremiti i izvrtiti prezentaciju na vanjskom projektoru?

Ma gle, mogu danas smartfonovi praktički sve što i PC-evi, ali brate mili sve to isto samo s manje mogućnosti, sporije i nezgrapnije. Pa di ima jednostavnije upalit prezentaciju nego uštekat onaj VGA u laptop ili HDMI ili što već, nego se glupirat s kablovima. Win 7 odma prepozna rezoluciju i prilagodi je na laptopu i nema problema.

Ja osobno nikako nemogu trpat tablete među laptope. Može bit zabavnije fejsanje koliko hoće na iPadu (i meni je zabavnije na mom smartfonu) ali daleko brže to obavim na laptopu, pa i pisanje ovog posta :D.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2011 19:06 (Dkc).
17 godina
neaktivan

Moje post prije odgovora tebi govori o tome da se apsolutno slazemo po pitanju toga da tablete ne mozemo smjestati u istu kategoriju s notebookovima. Osim ako otvorimo vrlo poopcenu kategoriju prenosivosti, a da mjerilo nisu i aplikacije.

No, ipak se ne mogu sloziti s time da je sve to bitno jednostavnije na PC-u i W7. Vjerujem da to govoris jer nisi nikada niti probao raditi nesto na, konkretno, iPad-u i iWork aplikacijama, a onda shodno tome, nisi ga niti spajao na neki vanjski monitor, projektor, televiziju. Da jesi, znao bi da je tvoja tvrdnja poprilicno promasila metu. ;)

17 godina
Ovi ljudi više žele poentirati u smislu koliko je Apple općenito jak, nego šta im je namjera brkati područja. Ali da je uspjeh prodati toliko MacBooka, je. Nitko se tome nije nadao do prije par godina, jer se činilo da je Microsoft nemoguće skinuti. A onda se pojavio iPhone.

1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
grimyHR kaže...

ovakvi tableti nemaju sta traziti u istoj statistici sa notebookom, tablet PC-em, umpc-em, netbookom, ova statistika je cisto iskrivljavanje cinjenica

ako je nesto pokretano androidom, iosom, chromeOS-om i slicnim bedastocama nije mu mjesto ovdje

evo i slikovni primjer za one koji ne kuze:

Ovisi kako gledaš kategorije. Razliciti ljudi razlicito određuju što je racunalo.

iPad ima 3 karakteristike koje mu pomažu da bi se svrstao u racunala i kao takav smatrao znacajnim da se ubroji u ovu statistiku:

1) Ima ekran dovoljno velik za vecinu radnji bez previše zumiranja što smartphonei nemaju

2) Specifikacijski nije nešto jak no svakom verzijom postaje sve snažniji tako da vec konkurira prosjecnom netbooku

Prosjecan netbook koji se kod nas kupi ima jednojezgreni Atom na 1.6ghz i 1Gb memorije uz ekran od 8-10" i

160Gb disk i jadnu intelovu inegriranu grafiku.

IPad ima dvojezgren procesor od 1Ghz, 512mb RAM-a (iduca verzija koja bi uskoro mogla doc ce valjda imat 1GB), ekran od 9.7"

prostor za pohranu do 64Gb (novija verzija vjerojatno 128gb) i grafiku koja bi se valja mogla usporedit s Intelovom.

Istina, netbook-ovi su još u blagoj prednosti ali i ne u svemu. Pogotov nece biti u buducnosti.

3) Ima cijenu jednaku ili višestruko vecu od "punokrvnih racunala" -netbookova -za statisticare i svaku tvrtku

možda i najjaci argument

Najkriticniji ispada OS. Ali opet ako uzmemo da zadovoljava potrebe ogromne vecine ljudi onda ni to nije tolki bed.

Nemislim tvrditi da je iPad racunalo. Po meni bi mogao u tu kategoriju, ali eto, mislim da to najviše ovisi o prosjecnom korisniku.

Pošto prosjecan korisnik nije na BUG-ovom forumu, ne kuži se previše u racunala i ne koristi 100% iz njih,

a znajuci da ipak vecina formira javno mišljenje, nije mi nelogicno svrstavat iPad među racunala.

Dkc kaže...

(...)Imam i ja jedan HP-ov star ~6 godina i samo mu je crkao HDD prije par godina. (...)

HP kao HP ima svakvih modela, svakvih cijena i serija. Ne možete generalizirati tako (HAPEOVI LAPTOPI NE VALJAJU!).

Što se tiče baterije, sveijednom modelu će otići, jer baterije kao baterije imaju ograničen broj ciklusa punjenja/pražnjenja (200 je pisalo za frendov Acer). (...)

Kad već spominjemo Apple i MacBookove Pro to stvarno biser može kupiti kod nas. (osim ako nije bogatun koji se razbacuje lovom i kupuje samo zbog jabuke) jer praktički za duplo manje love dobiješ duplo jači laptop. xD

(...)

Taj HP zato i valja jer tada još valjda nisu poceli radit laptope manje kvalitete uz povoljniju cijenu {#}
U svakom slucaju HP vecinom danas radi lošije laptope ali naravno da sve ovisi o seriji.

Do sad nisam cuo da se itko žalio na njihovu Elitebook ili Envy seriju (osim zagrijavanja i lošeg trackpada)

ali to i košta.

Kad vec spominješ MacBook-e i baterije od Acera koje deklaritvno mogu imat 200 ciklusa, šteta je ne spomenuti da svaki

MacBook to ima 1000 ciklusa. Ugrubo racunajuci prosjecan Acer i korisnik dr.prijenosnika mogao bi zamjeniti

5 baterija koje baš i nisu prejeftine dok je ovaj na MacBooku još na onoj prvoj. Da ne spominjemo da ovaj 1.

iz laptopa izvuce max.2-3h na bateriji a ovaj drugi 7-10, dakle 2.5-3 i nešto puta razlike.

Za kupit MacBook stoga nemoraš biti biser, kod nas je dostupan po cijeni od 6800kn, tako nešto za studente

a ako uz to dodamo da za njega neceš tako redovno mjenjat bateriju, kupovati miš jer ti trackpad ne radi kako spada,

kupovati antivirusnu zaštitu i još neke sitnice dolaziš do zakljucka da razlika i nije tako velika.

Ovo za duplo manje love-duplo jaci komp uopce ne drži vodu. HP je s ENVY serijom pokušavao napravit

kopiju MacBooka Pro, cijena mu nije ispala nimalo pristupacna a sam laptop ništa bolji..

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
17 godina
neaktivan

Evo ga, dežurni apple fanboy na dužnosti.

Najeftini netbook od 2k ima HDD od 250GB, nikad neće iPad biti jeftin kao netbookovi, tako da tu nije konkurentan.

Slobodno linkaj di ga daju za 6800 za studente.

Ajd hvala Bogu za bateriju, pa imaju barem nešto za tu cijenu.

http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/apple-prijenosno-racunalo-macbook-pro-13-core-2-duo__647821

http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/hp-prijenosno-racunalo-envy-17-2080en-lf119ea-173-core-i7__1235241

I da sorry pogriješio sam, nije duplo jači hardverski nego četveroduplo. Ali nema veze dodaj još 10k kuna i možeš dobiti slabijeg 50% od envya. Nema frke, sve za jabuku!

Btw kad već spominješ studente, ja na svom faksu na koji ide ~3500 studenata primjetio sam samo jedan MacBook, kolega ga ima (naravno dobio od rodbine izvanka), vrti isto Win 7 na njemu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 10:36 (Dkc).
15 godina
neaktivan
Dkc kaže...

Evo ga, dežurni apple fanboy na dužnosti.

Najeftini netbook od 2k ima HDD od 250GB, nikad neće iPad biti jeftin kao netbookovi, tako da tu nije konkurentan.

Slobodno linkaj di ga daju za 6800 za studente.

Ajd hvala Bogu za bateriju, pa imaju barem nešto za tu cijenu.

http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/apple-prijenosno-racunalo-macbook-pro-13-core-2-duo__647821

http://www.nabava.net/prijenosna-racunala__30/hp-prijenosno-racunalo-envy-17-2080en-lf119ea-173-core-i7__1235241

I da sorry pogriješio sam, nije duplo jači hardverski nego četveroduplo. Ali nema veze dodaj još 10k kuna i možeš dobiti slabijeg 50% od envya. Nema frke, sve za jabuku!

Btw kad već spominješ studente, ja na svom faksu na koji ide ~3500 studenata primjetio sam samo jedan MacBook, kolega ga ima (naravno dobio od rodbine izvanka), vrti isto Win 7 na njemu.

Ako vec moram birat kako ce me zvati i etiketirat, rađe cu da me zovu fanboyem nego hejterom {#}
Mržnja nikad nije donjela ništa pozitivnog u svijetu.

Ovi najjeftiniji dolaze sa 120Gb. Konkretno mislio sam na ovaj kome je cijena oko 2000kn.

Imaš ti i tableta koji su po ugodnosti i brzini rada u rangu s netbook-ovima (dakle komplicirani

i usporeni) pa su jeftiniji i od netbooka. Evo par primjera: prvi, drugi i treci.

Svima je cijena 1000-1400kn, dakle duplo jeftinija nego netbook-ovima.

iPad je poseban slucaj jer se ipak od drugih razlikuje po kvaliteti izrade i komponenti,

izvrzno prilagođenom i optimiziranom OS-u i naravno brandu koji u ovom slucaju

cak i nije uopce skuplji od nekih kao Samsung, Acer i sl.

Za studente se radi se ocijeni od 6990kn i eto ti link.

Znaci to je više nego duplo manja cijena od onog što si ti dao u linku što dokazuje da se nisi nimalo

potrudio.

Usporedivo tomu je ovaj 14.5", makar je i on veci nego bi trebao biti za usporedbu s 13.3" MacBookom.

Skuplji je nekih 300kn ili više, a nije ni duplo brži. Brži je u procesoru i grafickoj,

ali to nije ni 30% a kamoli duplo i četveroduplo. Stvarno preeetjeruješ.

Naravno uz MacBook imaš 10h radi i bateriju s 1000ciklusa i odlican trackpad, OS X, neke alate i naravno jabuku {#}

Uz Envy imaš teže i vece racunalo, kojem baterija traje 2-3h, ima 200 ciklusa, trackpad je katastrofa

i moraš uz to dokupit neki pošten miš, uz Windowse bi trebao i neku ok antivirusnu zaštitu,

a sve to ce ti se još dobrano pregriajavati, na mnogim testiranjima te serije govore kako nakon nekog vemena ni nemožeš tipkati

koliko se užari. I ne da je duplo jeftiniji nego i skuplji. Ono što si s njim dobio je do max.30% više snage

koje ceš iskoristit par puta u godini vjerojatno. Za tih par puta ja bi uzeo radije MacBook ali eto..

Kad smo vec kod studenata na MEF-u je MacBook prilicno zastupljen (vidim ih u knjužnici redovito barem 3-4 od 10-15ak sveukpuno laptopa),

a i u NSB-u sam ih poceo sve više i cešce primjecivati. Na ostalima fakultetima neznam jer tamo neidem.

Do sad su nam i 2 profesora održavala predavanja preko svojih MacBooka.

U svakom slucaju sve ih je više, ali naravno teško da ce ih biti više od jeftinijih HP-a i Acera.

Zakljucak svega ove tvoje price  "nije duplo jači hardverski nego četveroduplo. Ali nema veze dodaj još 10k kuna i možeš dobiti slabijeg 50% od envya."

da ili govoriš laži i neistine, ili si neinformiran. Najblaže receno pretjeruješ. Eto fanboy ti je dao konkretne podatke {#}

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
15 godina
neaktivan
Dkc kaže...

HP Envy? Je li to onaj pokusaj kopije MacBook Proa nastao nakon sto je HP kupio Voodoo Envy?

Sad sam se zezao s konfiguriranjem Envya i mogu ti rec da sam pokupio najjace komponente koje nude kako bi uopce konkurirao serijskom 15" MacBook Pro laptopu. Razlika u cijeni ide u korist Applea za nekih 350 USD, no Apple za tu lovu nudi jacu Ati grafiku (Ati 6750) koju Envy niti nema u ponudi.

Mozes se poigrat i sam:

http://www.shopping.hp.com/series/category/notebooks/ENVY14_series/3/computer_store?jumpid=in_r329_personalization/browse1/home_SDP

A ovo je za usporedbu:

http://store.apple.com/ca/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro?aid=AIC-WWW-NAUS-K2-BUYNOW-MACBOOKPRO-INDEX&cp=BUYNOW-MACBOOKPRO-INDEX

15 godina
neaktivan

Joj sto volim to kad se samo razbacuje hardwarskim podacima.

Mac OS nije windows, MAC sa slabijim hardwarskim specifikacijama cistih brojeva radi 5 puta bolje i stabilnije nego taj envy sa 6gb na windowsima.Posebno kad se windowsima napuni i izmrda registry.

Koji je npr savjet kad kupujemo graficku danas za win? Uzmi barem 1gb rama jel tako.Pa neces moci igre, pa ovo pa ono.Eto ja na novom 15" 2011 modelu imam 256mb ddr5 rama.

I vidi cuda, derem sve igrice, vrtim novi final cut pro x kao od sale, AutoCad od 2d do 3d, sve radim kao od sale bez stekanja.Ima jos masa primjera.

Ali eto, moj je mac takvo jelda sranje 4 puta slabijih komponenti.

p.s. na jednom forumu medu pc-ijasima, jos cekam da mi taj lap 4 puta slabih komponenti skine neko po benchmarku.Trude se decki trude, ali ne ide.

I stoga me te usporedbe brojeva toliko izivciraju da ja to ne mogu opisati.

Valjda je cilj kompa da te sluzi bez frke, da ti sve radi, da ti je ijepo optimizirano, fucka mi se onda kakvi su brojevi unutra.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ček ti ovo dobiješ za 7k kuna:

http://www.istyle.hr/hr/Ponuda/Prijenosna-racunala/MacBook

:D

Btw ja idem na FESB, pa me ne čudi što kod nas nema MacBookova, ipak se FESB-ovci bolje razmiju u PC-ove :P

Btw ne vjerujem kako ti se da izvaličit moje postove i namještat ih kako ti odgovara. Znači činjenice, imaš HP Envy 17" kojeg sam gore linkao za 8-12k kuna, dok imaš MacBook Pro 17" koji košta 20k:

http://www.istyle.hr/hr/Ponuda/Prijenosna-racunala/MacBook-Pro

Eto ono moje dodaš 10k kn pa dobiješ slabiji 50% ne vrijedi, dobiješ slični :| .

mapir kaže...
Dkc kaže...

HP Envy? Je li to onaj pokusaj kopije MacBook Proa nastao nakon sto je HP kupio Voodoo Envy?

Sad sam se zezao s konfiguriranjem Envya i mogu ti rec da sam pokupio najjace komponente koje nude kako bi uopce konkurirao serijskom 15" MacBook Pro laptopu. Razlika u cijeni ide u korist Applea za nekih 350 USD, no Apple za tu lovu nudi jacu Ati grafiku (Ati 6750) koju Envy niti nema u ponudi.

Mozes se poigrat i sam:

http://www.shopping.hp.com/series/category/notebooks/ENVY14_series/3/computer_store?jumpid=in_r329_personalization/browse1/home_SDP

A ovo je za usporedbu:

http://store.apple.com/ca/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro?aid=AIC-WWW-NAUS-K2-BUYNOW-MACBOOKPRO-INDEX&cp=BUYNOW-MACBOOKPRO-INDEX

Uopće nisam ni spominjao te od 14", već sam stavio onog od 17".

http://www.protis.hr/products/details/notebook-hp-pavilion-dv74110em-xe287ea/39387

Eto za usporedbu pogledat tu stranicu gore koju si stavio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 13:47 (Dkc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mighty99 kaže...

Joj sto volim to kad se samo razbacuje hardwarskim podacima.

Mac OS nije windows, MAC sa slabijim hardwarskim specifikacijama cistih brojeva radi 5 puta bolje i stabilnije nego taj envy sa 6gb na windowsima.Posebno kad se windowsima napuni i izmrda registry.

Koji je npr savjet kad kupujemo graficku danas za win? Uzmi barem 1gb rama jel tako.Pa neces moci igre, pa ovo pa ono.Eto ja na novom 15" 2011 modelu imam 256mb ddr5 rama.

I vidi cuda, derem sve igrice, vrtim novi final cut pro x kao od sale, AutoCad od 2d do 3d, sve radim kao od sale bez stekanja.Ima jos masa primjera.

Ali eto, moj je mac takvo jelda sranje 4 puta slabijih komponenti.

p.s. na jednom forumu medu pc-ijasima, jos cekam da mi taj lap 4 puta slabih komponenti skine neko po benchmarku.Trude se decki trude, ali ne ide.

I stoga me te usporedbe brojeva toliko izivciraju da ja to ne mogu opisati.

Valjda je cilj kompa da te sluzi bez frke, da ti sve radi, da ti je ijepo optimizirano, fucka mi se onda kakvi su brojevi unutra.

Tocno tako.

Radom na obje platforme (Windows na poslu, Mac doma) ispada da je Mac ipak vise od ukupnog zbroja njegovih komponenata. Nije fanovska izjava, prvi bih se potpuno prebacio na dual boot Windows / Linux kada bi Apple odlucio okljastrit Mac OS i pretvorit ga u iOS. No za sada je ok.

15 godina
neaktivan

@ Dkc:

A cuj cilj mi je bio usporedit slicno konfigurirane strojeve sa oficijelnih stranica. Najjaci 14" Envy i najjaci 15" MB Pro, dakle slicne dijagonale i premium segment oba proizvodjaca.

I ovaj Pavilion nije Envy te ne spada pod premium segment HPa. Samim time cijena je manja, materijali izrade losiji i sve ostalo sto s time ide.

Inace dobro konfiguriran stroj...

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 14:05 (mapir).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mapir kaže...

@ Dkc:

A cuj cilj mi je bio usporedit slicno konfigurirane strojeve sa oficijelnih stranica. Najjaci 14" Envy i najjaci 15" MB Pro, dakle slicne dijagonale i premium segment oba proizvodjaca.

I ovaj Pavilion nije Envy te ne spada pod premium segment HPa. Samim time cijena je manja, materijali izrade losiji i sve ostalo sto s time ide.

Inace dobro konfiguriran stroj...

Htio sam staviti envya, slično izgledaju:

Slabiji:

http://www.protis.hr/products/details/notebook-hp-envy-171190ea-xe526ea/40825

Jači envy:

http://www.protis.hr/products/details/notebook-hp-envy172080en-lf119ea/44351

Ne govorim ja da je MacBook loš niti išta drugo samo da je cijena previsoka s obzirom na konkurenciju. U Americi nije tolika razlika ako se ne varam, barem gledajući one cijene u dolarima s Appleove stranice. Dok je god tako kod nas neće ni zaživjeti, niti doći blizu HP-u, Aceru i ekipi. Najviše viđam HP-ove i Acere pa njih eto spominjem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 14:16 (Dkc).
15 godina
neaktivan

@Dkc

Opet ti mjesas samo proste brojke specifikacija.

Jesam li ti i ja rekao, i mapir ti je potvrdio.Kod mac-a su brojke specifikacija hardwarea sasvimd rugacije.Mac-u ne treba "napumpavanje" da bi nesto radilo, i ovaj obicni macbook s kojim se sprdas radi fenomenalno lijepo i glatko.

I sto se bahatis tim FESB-om, ja sam zavrsio FSB pa valjda znam nekaj bolje od tebe :P

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 14:15 (mighty99).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mighty99 kaže...

@Dkc

Jesam li ti i ja rekao, i mapir ti je potvrdio.Kod mac-a su brojke specifikacija hardwarea sasvimd rugacije.Mac-u ne treba "napumpavanje" da bi nesto radilo, i ovaj obicni macbook s kojim se sprdas radi fenomenalno lijepo i glatko.

I sto se bahatis tim FESB-om, ja sam zavrsio FSB pa valjda znam nekaj bolje od tebe :P

Znaš i sam gdje se pokazuje snaga hardvera. To što si naveo radi na netbookovima od 2k kuna. 'Igrice' koje ti spominješ bez problema provjeriš ovdje kako šljakaju:

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6850M.43079.0.html

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6570M.41479.0.html

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6490M.43843.0.html

Uostalom tu su i ovakve stvari:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1102639

15 godina
neaktivan
Dkc kaže...
mighty99 kaže...

@Dkc

Znaš i sam gdje se pokazuje snaga hardvera. To što si naveo radi na netbookovima od 2k kuna. 'Igrice' koje ti spominješ bez problema provjeriš ovdje kako šljakaju:

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6850M.43079.0.html

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6570M.41479.0.html

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6490M.43843.0.html

Uostalom tu su i ovakve stvari:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1102639

Ne možeš baš kod mac-a nametati da se snaga hardwarea pokazuje samo u igrama, jer za mac nema toliko igrica kao na PC-u, i tek u zadnje vrijeme dolazi sve vise naslova.I ti su naslovi u principu optimizirani za kartice koje mac ima jer naprosto nema drugih, niti odabira kao na windowsu.

Dakle ti govoris i nameces o igranju na mac-u pod windowsom, ali moras shvatiti da to nije primarna stvar mac-a, niti je mac primarno gaming laptop.Niti windows laptop jace konfiguracije nije gaming laptop.

Recimo nema mi smjesnijeg nego procitati thread "Trazim gaming laptop za 6k kuna". To je samo jedan solidan segment lapa koji ce potegnuti igru na pristojnim postavkama, a daleko od nekog gaminga.Pravi gaming lap je alienware i njemu slicni.

Isto po meni ekipa malo previse mijesa te pojmove.Pa tako ni envy sto spominjes nije lap u kojem mozemo testirati njegovu hardware snagu preko igara niti ga zvati gaming lapom.I odjelite vise da u principu pravi gaming ide na desktop, a ne na lapove.I to se dogada upravo zato jer su se danas razvojem tehnologija pojavile mobilne dakle manje verzije desktop procesora vrlo istih performansi kao i na destopu, no opet ne mozemo pricati o gamingu.Jer gaming nije samo graficka, vec i ekran, i rezolucija itd itd.Niti ja nebi nikome preporucio mac za gaming.

Nadalje, opet ti kazem da je Mac OS drugaciji od Windowsa, i to sto npr za 7micu treba min 512mb rama grafa, ne znaci da je mac nista slabiji ako ima 256.O tome ti govorim, i da ne mozes mjesati kruske i jabuke o vidi ovaj je mac 2 puta slabiji.

A u principu radi bolje nego ta grafa pod windowsima.Imam na windowsu 1gb ddr5 rama i radi mi vise grafa problema nego na macu ova od 256.O tome ti govorim.Mac os je drugaciji sistem sa svojim specifikacijama i zahtjevima.

To sto se apple zadnjih godina posebno od kad je presao na intel hardware brojkama priblizava win zahtjevima ne znaci da ih mozes ocjenjivati i usporedivati do te mjere da tvrdis kako je to slabi stroj.

Mac os Snow Leopard radi odlicno sa 2gb rama na aircu, ili macbooku, jer trosi izrazito malo rama, dok win 7 proguta preko gigu.

Drugo, za mene mac nije samo hardware brojke, vec masa drugih stvari.Ne moramo cak niti pricati o samom hardwareu.Dakle jednostavnost OS-a, fluidnost, optimiziranost, stabilnost.Koliko samo programa na mac-u mi odlicno rade, i neusporedivo bolje nego isto na windowsima.Mac app store koji mi je odlican, nasao sam masu programa za sitno love i instalirao original.Dakle za mene cijeli taj koncept znaci mac, a ne cista usporedba macbook-a i envya pa hajmo udriti sad koji je bolji.

Valjda kapiras sto ti govorim.

I ne, nisam nikakav fanboy, kupi ono sto volis, i ja sam imao xy HP-a, Toshiba, i svakom cu drage volje preporuciti, samo ne brkaj neke stvari napamet.O tome ti govorim.

15 godina
neaktivan
Dkc kaže...

Ček ti ovo dobiješ za 7k kuna:

http://www.istyle.hr/hr/Ponuda/Prijenosna-racunala/MacBook

:D

Btw ja idem na FESB, pa me ne čudi što kod nas nema MacBookova, ipak se FESB-ovci bolje razmiju u PC-ove :P

Btw ne vjerujem kako ti se da izvaličit moje postove i namještat ih kako ti odgovara. Znači činjenice, imaš HP Envy 17" kojeg sam gore linkao za 8-12k kuna, dok imaš MacBook Pro 17" koji košta 20k:

http://www.istyle.hr/hr/Ponuda/Prijenosna-racunala/MacBook-Pro

Eto ono moje dodaš 10k kn pa dobiješ slabiji 50% ne vrijedi, dobiješ slični :| .

(...)

Uopće nisam ni spominjao te od 14", već sam stavio onog od 17".

http://www.protis.hr/products/details/notebook-hp-pavilion-dv74110em-xe287ea/39387

Eto za usporedbu pogledat tu stranicu gore koju si stavio.

Fax ne uvjetuje da se netko bolje ili lošije kuži u kompove. Znam ja dosta FER-ovaca koje se lošije od

mene kuže u sama racunala, ali eto zato programiraju ko ludi dok se ja time uopce ne bavim.

Ovaj MacBook je itekako konkurentan. Eto kad si vec zapeo usporedit cu detaljnije 2 laštopa, 1 HP i Apple.

Ove od 17" ne mislim uspoređivat jer to je potpuni besmisao za mene. Cak i 15" mi j epreviše ze neku stvar koja je prenosiva.

Ideal mi je upravo tih 13" jer lako ga prikaciš za neki ogroman ekran i stvar rješena.

Uzmimo npr. ovaj laptop:

HP Envy 14-1200en

Intel Core i5 480M 2,66 GHz

4GB RAM

750GB SATA

14,5", 1366x768

WHP 7 64 bit

ATI Mobility Radeon HD 5650 (1GB DDR5)

DVD±RW DL

1x 10/100/1000 Ethernet

802.11a/b/g/n

Bluetooth

HDMI

2xUSB 2.0

eSATA

2,52 kg

=oko 7200kn

Onda ovaj od Applea:

MB Pro 13"

Intel Core 2410M i5 2.3GHz

4GB RAM 1333MHz DDR3 SDRAM (proširivo do 8GB)

320GB SATA

13.3” LED  (1280x800)

8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)

Intel HD Graphics 3000

Ugrađena iFaceTime HD kamera

Thuderbolt izlaz (VGA,DVI, dual-link DVI i HDMI)

60W MagSafe napajanje

2xUSB 2.0

FireWire 800

Thuderbolt priključak

Ethernet AirPort Extreme Wi-Fi (IEEE 802.11n Bluetooth 2.1 + EDR)

SDXC kartice

Multi touch trackpad

2kg

= oko 8600kn sa studentskim poputom

Dakle razlika u cijeni je oko 1400kn. Znaci nemožemo govoriti o višestruko skupljem racunalu,

jer tih 1400kn ode kod HP-a na dodatne barem 3 dodatne baterije koje ce se tijekom vremena trebat

istrošit, pošten miš koji bi uopce mogao konkurirat ugrađenom touchpadu (da ne govorimo kako je

to nezgodno za vucarat svuda sa sobom) i npr.neka adekvatna antivirus zaštita.

Kad i to ukljucimo u konacnu cijenu, razlike gotovo da ni nema.

No krenimo specifikacijski pošto jedino tako valjda neki vide racunalo.

Procesor: Apple je opremljen s 2410M i5 koji je prilicno bolji od HP-ovog i5 480M.

Evo tu je jednostavan identican test oboje. Appleov je pobrao 3,329, a HP-ov 2,737 bodova.

Znaci razlika je više no ocito u korist Apple-ovom. A i same tehnologije u njemu

su naprednije - bolja grafika, podržava brži RAM DDR3-1066/1333 (HP-ov DDR3-800/1066)

i još puno ostalih tehnologija..

1:0 za Apple

RAM memorija:

-premda oboje imaju jednak iznos 4GB, Appleova je brža  DDR3 1333, naspram HP-ovih DDR3 1066

2:0 Apple:HP

Grafika:

Tu HP nešto bolje zvuc. Posebna graficka je u pravilu bolja od integrirane.

Na prethodno spomenutoj stranici imamo i testirane graficke (G3D Rating -više je bolje / Rank -manje je bolje):

ATI Mobility Radeon HD 5650 (1GB DDR5): 628 / 184

Intel HD Graphics 3000:               853 / 127

Ovaj dio mi se cini nevjerojatan, jer ispada da je ova integrirana grafika brža i jaca.

Teško mi je to vjerovati ali brojke tako govore, pa provjerite na toj stranici. Moguce da sam pogriješio.

Tu je naizgled HP u prednosti, ali Apple u brojkama i testiranjima.

Pošto nisam siguran ostavljam ovu kategoriju nerješenom i otvorenom komentiranju.

- Apple:HP

Disk: HP tu odnosi uvjerljivu pobjedu sa svojih 750GB diska jer Apple nudi samo skromnih 320Gb.

Jedina utjeha ostaje da su diskovi prilicno lako zamjenjivi i jeftini danas, pa je ova kategorija manje vrijednosti

u rangu one s priključcima

2:1 Apple:HP

Priključci: Imaju podjednak broj prikljucaka i sve potrebne ulaze i izlaze

Apple ipak tu donosi najnoviju inace skupu tehnologiju koja je dobar ulog u buducnost - Thuderbolt.

Koji je 3-4 x brži i od najbržeg USB 3.0. Opremljenost mrežnih i bežicnih prikljucaka je jednaka..

Ako u ovu kategoriju dodamo FaceTime HD kameru kod Applea i odlicno rješen Magsafe koji prevenira

mogucnost potezanja i padanja laptopa,te citac novijih SDXC kartica,  Apple i ovdje vodi

3:1 Apple:HP

OS: Ljudi su podjeljeni glede ovoga. Meni a i dobrom djelu ostalih OS X djeluje kvalitetniji.

Stabilniji je, gotovo umun na viruse u odnosu na Windowse, nema bedaste registre,

s vremenom se ne uspori, instalacije/deinstalacije su lakše, kada izađe nova verzija košta 150kn,

a Windowsa 900-1500kn ovisno o verziji, i još gomila toga.

Cak ako uzmemo da su Windowsi i OS X jednaki, na MacBook-u možeš imat oboje,

a na HP-u jedino Windowse. Bez sumnje i tu pobjedu odnosi Apple.

4:1Apple:HP

Ekran i dimenzije: Ovo stavljam zajedno jer je nemoguce napravit laptop s vecim ekranom,

a manjim dimenzijama, mora bit kompromis. 14,5" kod HP-a je vece i time bolje,

no 13.3" Nije toliko manje. 1.2" razlike, a rezolucija gotovo jednaka.

Ipak ide to u korist HP-a, ali zato je MacBook pola kile lakši, tanji i manji u svim ostalim dimenzijama

Tako i ova kategorija ostaje neodlucno

- Apple:HP

Da sumiramo sve skupa. Apple je pove sa 3 razlike:  4:1 - Apple:HP

2 kategorije su izjednacene, tj.ovise više o korisniku. No i da te 2 stavimo

na stranu HP-a, MacBook je opet odnio pobjedu.

Ta pobjeda košta 1400kn, ali kad maknemo gore spomenuto,

to nije skupo za jedan od najboljih laptopa i koji ima jaci brand i spada u "premium kategoriju"

Da ne spominjemo da MacBook serija ne pokazuje neke djecje bolesti,

a HP ENVY serija slovi da ima katastrofa i gotovo neuporabljiv trackpad i veliko zagrijavanje.

Kome se više šta isplati vi vidite.

Ja jednom u 3-4 godine kupujem laptop pa mi se 1400kn ne cini puno za bolju stvar.

Dakle u krivu si da je Apple višesruko skuplji i da po toj cijeni prodaje višestruko lošije

i slabije proizvode. Ova usporedba nije fanboyizam nego cinjenice i specifikacije.

Ako sam što pogriješio, ispravi me.

Također HP ima baš svoje ducane u HR, a Apple ne. Za ocekivat je da imamo iStore

da bi Apple racunal bila ponešto i jeftinija. Nije na odmet spomenuti da je MacBook dizajn originalan

i u jednom komadu aluminija, a HP-ov tek pokušaj kopiranja istog.

15 godina
neaktivan

Alen-c

Slazem se s napisanim.

No evo subjektivno, da niti ne ispadnem samo da branim apple :) Kod dijela Ekran i dimenzije, subjektivno bi pobjedu dao HPu.

Ipak mislim da je veci nedostatak sto 13" modeli MBPa i dalje imaju 1280 rezu.Istina da je malo bolji prenosivi prenosnik, no opet razlika nije tolika da bi HP bio neprenosiv i nezgrapan za prenasanje.13tica je trebala dobiti update na 1440 rezu, no ocito da apple tu nije htio osteti airac i smanjiti mu prodaju.Olaksavajuca je ajde okolonost sto se ikonice mogu smanjiti po zelji, pa se time dobi dojam vece reze kao kod wina.

Dao bih 4:2 za apple.

Dakle, sto se tice 13" modela, odnosno uporedivih.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Inače razlika u grafičkima je itekako osjetna:

http://www.notebookcheck.net/ATI-Mobility-Radeon-HD-5650.23697.0.html

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html

EDIT: Alene sad kad si ustvrdio da je daleko najbolji za tu lovu slobodno raspali ovdje: http://www.bug.hr/forum/board/prijenosna-racunala/31.aspx?sort=act

Siguran sam da će te svi koji uzimaju novi laptop poslušati ^^

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.7.2011 16:52 (Dkc).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Usporedba Hp-a i Applea  {#}

I'll see you on the dark side of the moon
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Hp Apple nebo zemlja.
http://www.bug.hr/forum/topic/komponente-oprema/prodaja-bluetooth/106145.aspx
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dkc kaže...

Inače razlika u grafičkima je itekako osjetna:

http://www.notebookcheck.net/ATI-Mobility-Radeon-HD-5650.23697.0.html

http://www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-3000.37948.0.html

EDIT: Alene sad kad si ustvrdio da je daleko najbolji za tu lovu slobodno raspali ovdje: http://www.bug.hr/forum/board/prijenosna-racunala/31.aspx?sort=act

Siguran sam da će te svi koji uzimaju novi laptop poslušati ^^

Pa i ovi linkovi pokazuju da nije ogromna razlika u pitanju.

U svakom slucaju ova integrirana ocito vecinu stvari odradi prilicno dobro.

Također Thunderbolt ti omogucuje da ugradiš zvjer od kartice ako ti je potrebno {#}

Eto znaci da je grafika ipak na strani HP-a. To i dalje nije dovoljno da konkurira MacBooku jer ga ovaj šije

u ostalim podrucjima.

Ja mislim da sam dokazao ono što sam htio, a to je da su Apple-ovi itekako usporedivi s ostalima

u performansama ali i cijenom. Kako se kaže, kolko para tolko muzike.

Tvrditi da su Appleovi laptopi preplaceni i da ih samo budale kupuju totalno je besmisleno.

U ove rasprave ne mislim ulaziti, neka ljudi sami odlucuju što žele.

Svatko ima drugacije potrebe i nije za svakog MacBook.

Nekom kome treba što jeftinije racunalo bez obzira na komponente zadovoljit ce i ono od 2000-3000kn.

Tko zalazi u kategoriju jacih racunala i s novijim tehnologijama, MacBook mu je zanimljiva opcija.

To što ljudi imaju predrasudu kao i ti da su "apple racunala cetverostruko skuplja a duplo slabija"

ili kako vec, govori samo o njihovoj neinformiranosti.

Nitko me ne placa da bi drugima govorio što da kupuju , ali ako me netko pita rado cu pomoci.

U svakom slucaju Apple je svojim prijenosnicima postao itekako konkurntan, pogotovo ultraprijenosnicima

manjeg formata 11-13" (MacBook, MacBook pro 13" i MacBook Air), kako cijenom, tako i tehnologijom.

O dizajnu i kvaliteti izrade te komponenti (touchpad, baterija..) ne trebamo ni pricati.

Dodamo li tome i iPad uopce ne cude procjene analiticara i strah HP-a za svoju poziciju kao

proizvođaca prijenosnika.

15 godina
neaktivan

Pa dobro, Apple nije jeftin - to svi znamo. Zelis li Mac laptop sa najjacim CPU i GPU, to ces i platit.

No zanimljivo je da drugi brand name premium strojevi slicno konfigurirani i priblizne kvalitete izrade kostaju vrlo blizu tog Appleovog (neki malo vise, neki malo manje :-), ne da mi se stavljat linkove no cesljao sam Sony Vaio i Lenovo Think Pad ponudu). 

Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice