Apple uklanja antivirusne aplikacije iz App Storea

poruka: 46
|
čitano: 9.162
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Apple uklanja antivirusne aplikacije iz App Storea".
17 godina
neaktivan

Onaj tko gasi UAC, gasi i antivirus jer ga sigurno nerviraju i njegove poruke o virusama tako da mi nije jasno kakav je to argument o gašenju UAC-a u korist antivirusa.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

A Sjeverna Koreja je pobjedila na svjetskom.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Apple uklanja antivirusne aplikacije iz App St
Kakve koristi ima ako je UAC uključen, ako ce glupi korisnik kliknut na yes i virusu i obicnom programu. To ti ga isto dodje da imas antivirus i na sve klikas allow. Glupi korisnici ne čitaju obično poruke koje izlaze na ekran, a i kad ih pročitaju ne kontaju ih , ili ne znaju razlučiti između potencijalnog virusa i ostalog.
11 godina
protjeran
baš to, isto ka šta će isti instalirat sto smjesnih dodataka za mozzilu sta dolaze uz normalne programe, pored takvih programa kome tribaju virusi?!

17 godina
moderator
H4X0R kaže...
Kakve koristi ima ako je UAC uključen, ako ce glupi korisnik kliknut na yes i virusu i obicnom programu.

I? Zar to znači da UAC ne štiti korisnike koji nisu glupi? Pa i "glupe korisnike" svaki onaj put kad nisu kliknuli na yes? Ili kad možebitno prompt nije ni iskočio, a maliciozni program je naumio nešto brljati po sistemskim datotekama ili registryju? Koja je poanta ovog tvog komentara?

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.3.2015 23:53 (mbaksa).
17 godina
Poenta je da ti UAC kaže hoćeš dozvoliti programu da se pokrene ili ne, a ne kaže ti ovaj program NEVALJA, hoćeš mu dozvoliti da se pokrene ili ne. Kako te je bogati zaštitio i od čega? Ja hoću da pokrenem određeni program i nemam ja pojma treba li tom programu u osnovi administratorska dozvola ili ne. To ti je isto na Androidu gdje ti kaže da program traži permission za hiljadu stvari, koje tebi na oko nisu logične ali bile ili ne, ti ako hoćeš vidjeti ili probati program moraš stisnuti dalje, tako da ta informacija ti je u većini slučajeva bezvrijedna jer nisi tu da analiziraš program kako radi već da ga koristiš.
17 godina
H4X0R kaže...
Poenta je da ti UAC kaže hoćeš dozvoliti programu da se pokrene ili ne, a ne kaže ti ovaj program NEVALJA, hoćeš mu dozvoliti da se pokrene ili ne. Kako te je bogati zaštitio i od čega? Ja hoću da pokrenem određeni program i nemam ja pojma treba li tom programu u osnovi administratorska dozvola ili ne. To ti je isto na Androidu gdje ti kaže da program traži permission za hiljadu stvari, koje tebi na oko nisu logične ali bile ili ne, ti ako hoćeš vidjeti ili probati program moraš stisnuti dalje, tako da ta informacija ti je u većini slučajeva bezvrijedna jer nisi tu da analiziraš program kako radi već da ga koristiš.

Imas recimo zocudni sw koji se sam pokrece i uac te pita da li zelis "kajshdkjaskdjahskjd.exe" dozvolit pokretanje. Ti vidis da je nekaj sumnjivo i drmnes NO!. Primjer kako te UAC stiti.

@Baksa. Ja uvijek iskljucujem UAC iz razloga sto me zivcira i , ofc, svijestan sam rizika koji ide s time. Posto znam sto instaliram (u vecini slucajeva - bittorrent afera) ne vidim neku potrebu za UAC-om nekom naprednom korisniku. I u tim rijetkim slucajevima kad se i pokupi nesto, sumnjam da UAC moze pomoci jer se obicno radi o jako sofisticiranom zlocudnjaku. Pri koristenju bilo cega potreban je mozak. To je najbolji antivirus, antimalware, antispyware i svaki ware kaj postoji. 

Steam: ukay1000 Xfire: ukay1000 LoL: Cquencer Molten WoW Warsong: Steelrock (ally)
17 godina
Naravno, ali od Windows 7 pa do današnjeg dana meni se to nije desilo ni jedan jedini put. To ti se moze desiti ako ti je vec komp. zaražen nekim virusom i on u pozadini onda spustio nesto treće i pokrenuo. Ja govorim za 99% situacija kada sam nesto pokreneš. U tom slučaju UAC ti dodje kao jedan više gumb next.
10 godina
neaktivan

Nadam se da ne živiš u uvjerenju da se virusi na androidu "zarade" samo skidanjem aplikacija iz store- a, jel tak? Tak da svatko iole svjestan načina funkcioniranja pametnog telefona, zna što znači ne imati prikladnu zaštitu. Antivirus je tu i da one manje educirane i manje upućene u zamke današnjeg vremena ipak štiti od neželjenih problema. Skidam kapu onima koji prije nego kliknu na neki link ili koji preuzmu neki e- mail, znaju što će ih tamo dočekati. Dovoljan je samo trenutak nepažnje...

16 godina
odjavljen

Džabe antivirus kada brain.exe zakaže...

My name is Legion... For we are many!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Inspector Gadget kaže...

Nadam se da ne živiš u uvjerenju da se virusi na androidu "zarade" samo skidanjem aplikacija iz store- a, jel tak? Tak da svatko iole svjestan načina funkcioniranja pametnog telefona, zna što znači ne imati prikladnu zaštitu. Antivirus je tu i da one manje educirane i manje upućene u zamke današnjeg vremena ipak štiti od neželjenih problema. Skidam kapu onima koji prije nego kliknu na neki link ili koji preuzmu neki e- mail, znaju što će ih tamo dočekati. Dovoljan je samo trenutak nepažnje...

Kad sam kupio LG G3 dobio sam virus u sklopu mobitela. Mislim da se zvao Mcafee (anti)virus.

Nista mi vise i bolje od tog s*anja nije usporilo mobitel. Naravno da sam rootao i rijesio se tog virusa asap.

Ovdje ekipu brinu virusi, a vecinu virusa dobijemo od strane proizvodjaca i telekoma onog trenutka kad kupimo mobitel. Bloatware.

17 godina
moderator
H4X0R kaže...
Naravno, ali od Windows 7 pa do današnjeg dana meni se to nije desilo ni jedan jedini put.

E super. A da ti se desilo, vidio bi da nešto ne štima, zar ne? A da imaš isključen UAC - ništa! Jednostavno ti se progam useli u OS.

A ako ti se i nije desilo, ne znači i da nije bilo pokušaja infekcije - o čemu pišem nešto dalje - Windowsi te ni nisu trebali upozoriti - ako virus/crv koji ti je pokušao inficirati računalo nije Windowsima otkrio da mu trebaju admin prava, Windowsi mu jednostavno nisu dozvolili da ti brlja po disku, bez da su tebe pitali za dozvolu.

H4X0R kaže...
Ja govorim za 99% situacija kada sam nesto pokreneš. U tom slučaju UAC ti dodje kao jedan više gumb next.

Nije istina. Velika većina programa koje inače koristiš te ne traže admin prava. Ak te odjednom Word počne tražiti admin prava, zapitat ćeš se o čem se sad radi, zar ne?

Za one programe koji te traže, to znaš - recimo sistemski programi, poput HD Tunea.

A kad sam nešto pokrećeš s nepoznatog/neprovjerenog USB sticka, trebala bi ti se upaliti lampica ako te takav program traži admin prava. Ako je u pitanju setup, o čemu onda govorimo? Ako nisi provjerio antivirusnim programom, sam si si kriv za infekciju - ne možeš zbog toga kriviti UAC. Niti sam ja tvrdio da će te UAC zaštititi od toga.

###

Ono što ti i još nekolicina ovdje ignorirate je to da se od Viste nadalje programi po defaultu pokreću s ograničenim, a ne s admin pravima (čak i ako ti tvoj korisnički račun ima admin prava)! A ako program nema admin prava, znači da ne može brljati po sistemskim mapama, po Program Files ili po sistemskim dijelovima registryja. Što to u konačnici znači? To znači da ako je virus ili crv napisan prije Windowsa Viste, ako ga Windowsi ne prepoznaju kao program koji će nešto brljati po sistemu (a malicioznom softveru je zapravo u interesu da skrije što radi na računalu jer ga u suprotnom antivirusni program heurističkim metodama može skužiti!), taj program vam može napraviti frišku figu. Znači svi oni virusi/crvi koji su funkcionirali prije Viste, ako ih Vista/7/8 sama ne prepozna kao sistemske programe pa vas traži dozvolu da ih pokrenete (ili ne traži ako ste "mudro" isključili UAC ), oni se ne mogu useliti u vaše računalo. Maliciozni softver koji cilja na Vistu/7/8 jednostavno se mora otkriti Windowsima, jer u suprotnom ne može ništa napraviti jer nema admin prava!

Istu stvar iskorištava i Internet Explorer - on se pokreće s ograničenim pravima, a u kombinaciji s UIPI-em ne može se više dogoditi da neki zloćudni softver kojeg Internet Explorer koristi (toolbar, ActiveX komponenta) dobi admin prava i brlja po sistemu. A zapravo i svi ostali web-preglednici, jer ih ne pokrećete s admin pravima! Eto to vam je donio taj "beskorisni" UAC.   Onemogućili ga da vas propitkuje ili ne, on vas svejedno indirektno štiti.

###

Dakle dječice draga - ostavili vi UAC uključenim ili ne, promjene u arhitekturi Windowsa koje bile nužne za implementaciju UAC-a vas štite od većine gamadi koja nije specifično pisana za Vistu+. Zato sam i rekao da više praktički ni nema virusa, jer je općenito softveru problem dobiti admin prava, a bez admin prava ne može inficirati sistemske datoteke ili recimo .exe datoteke u Program Files. Znači, nešto što je do Viste bila sasvim normalna pojava, od Viste nadalje je virusima teško ili nemoguće izvedivo. Zato virusa praktički više nema, ostali su crvi i rootkitovi. A i koliko uspješnih infekcija oni danas naprave? Sjećam se još "divnih" vremena Windowsa 9x i XP kad je svako malo netko pokupio neki virus. Vistu ionako nitko nije koristio, a u ranim dobima 7-ice bila je zaista rijetkost da je netko popušio neki maliciozni softver. A danas? Dok su zakrpane manje-više sve poznate sigurnosne rupe i dok Gmail fantastično čisti e-mailove od malicioznih mailova? Danas vas proizvođači antivirusnih programa moraju nagovarati da ih instalirate i pričati vam bajke o strašnoj opasnosti od virusa. 

11 godina
protjeran
oduvik ugašen uac, i bez antivirusa, jedini problemi su mi bili utorrent bitcoin miner kojega je bilo nemoguće ne primjetit, nekakav prastari autorun batch koji pokazuje shortcute pravih fileova na sticku sa dodanim komandama koje rade ko zna šta, i nekakav chrome dodatak koji ljepi svoje reklame po slikama sa svih stranica, sve manual uninstall jer antivirusi razni (mbam ,kaspersky,windows antivirus...)bi sve rjesili do reboota a onda ispocetka .
tako da ne virujen baš antivirusima(antimalware ...bla bla) dok je neki junkware removal tool napravia više posla od svih ovih ostalih skupa, u manje od 5 minuti. meni draže gubit vrime na brisanje problema i kopanje po sistemskim mapama nego na klikavanje uac svaki put kad skinen neki zastrašujući exe.
17 godina
moderator
dabar_solta kaže...
oduvik ugašen uac, i bez antivirusa,

Budimo precizni - UAC ti je uvijek "uključen", ako se to tako može reći, samo što te ne traži potvrdu za svaku stvar. Ako ne želiš UAC, onda se lijepo vratiš na Windowse XP. 

11 godina
protjeran

e to sta si post prije napisa, znaci nema smisla ni drzat "upaljen" uac kad sve isto radi samo bez notifikacija ?

17 godina
moderator
dabar_solta kaže...

e to sta si post prije napisa, znaci nema smisla ni drzat "upaljen" uac kad sve isto radi samo bez notifikacija ?

Nisi dobro pročitao.

Notifikacije, tj. traženje potvrde ima smisla jer:

1. bit će ti čudno ako te za admin prava pita neki program koji te za to nema razloga pitati
  2. neće ti se po skrivečki instalirati programi koji zahtijevaju admin prava.

UAC te sam po sebi štiti s tim što se programi po defaultu pokreću sa standardnim pravima i što neće automatski dati admin prava svakom programu, za razliku od starijih verzija Windowsa (kad se koriste pod admin računima).

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.3.2015 16:20 (mbaksa).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice