Dodaš malo Cole i to je to
Vino dozrelo na Međunarodnoj svemirskoj postaji mo
- poruka: 14
- |
- čitano: 4.224
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
chateau merde spatial, s vodom za bevandicu, za gospodina grdovića pod onim stolom.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
Inače je, uobičajena, praksa da konobar pomiriše čep i prvi reagira ako je vino "ošlo na kvasinu". Nije uopće rijetka situacija da se na najmanji trag sumnje butelja vraća, bez isprobavanja.
U ovom slučaju se radi o vrlo strogo nadzirano procesu zrenja, a uz to je bilo i drugih 11 boca, koje su sve isprobane, tako da kupac može biti dosta siguran da će dobiti ispravno vino, ali doza rizika jasno uvijek postoji.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
Vina (a i druge stvari) nisu skupa zato jer ih je netko proglasio vrijednim, već zato jer postoji netko tko je za njih spreman platiti toliko koliko plati. Zato se i ovo "svemirsko" vino prodaje na aukcije. Da vide koliko je netko spreman platiti za njega.
A za loše arhivsko vino nije krivo vino, odnosno vinar, nego, najčešće, proizvođać čepa. Desi se da neki čep nije najbolji i vino se ukvasi. Ništa neobično. Čepovi su, oni najbolji, od prirodnog materijala, a priroda nije uvjek savršena. Znaju to ljudi koji se time bave i zato konobar nije uvjeravo gosta da je u krivu, a i gost zna da će dobit drugo bocu. Ispričavanje je samo znak dobrog poslovnog poteza. Nije to nikakvo ljubljenje dupeta. Kada nešto zabrljate, pa i kad nije vaša greška, red je ispričati se. Tako to rade kulturni ljudi.
p.s.
E da, konobar je pogrješio. On je morao prvi pomirisati čep.
Kao i obično bogatima treba nešto skupo da se mogu prenemagati.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
Vina (a i druge stvari) nisu skupa zato jer ih je netko proglasio vrijednim, već zato jer postoji netko tko je za njih spreman platiti toliko koliko plati. Zato se i ovo "svemirsko" vino prodaje na aukcije. Da vide koliko je netko spreman platiti za njega.
A za loše arhivsko vino nije krivo vino, odnosno vinar, nego, najčešće, proizvođać čepa. Desi se da neki čep nije najbolji i vino se ukvasi. Ništa neobično. Čepovi su, oni najbolji, od prirodnog materijala, a priroda nije uvjek savršena. Znaju to ljudi koji se time bave i zato konobar nije uvjeravo gosta da je u krivu, a i gost zna da će dobit drugo bocu. Ispričavanje je samo znak dobrog poslovnog poteza. Nije to nikakvo ljubljenje dupeta. Kada nešto zabrljate, pa i kad nije vaša greška, red je ispričati se. Tako to rade kulturni ljudi.
p.s.
E da, konobar je pogrješio. On je morao prvi pomirisati čep.
Konobar je možda i prvi probao. Nisam baš buljio u njih da vidim što se događa. Jasno je da se vino ne kvari zato jer ne valja u startu već zato jer nije bilo dobro zatvoreno ili skladišteno ("podrumirano" ). Kao što je jasno zašto nešto košta ovoliko ili onoliko. Uopće nisam skretao pažnju na oskudnost nekog dobra i potražnju koja ga čini više ili manje skupocjenim. Govorim o tome da nekad ljudi kupe skupo vino na aukciji ali im nitko ne garantira da to vino išta valja. OK, možda je u ovom slučaju drugačije.
Također sam skrenuo pažnju na to koliko je to možebitno neugodna situacija, a ovo drugo je normalno da se ispričavaju, pa čak i kad nije. Događalo mi se da me upgradeaju u business klasu, a jednom sam se žalio na buku u hotelu pa su me u znak isprike prebacili iz sobe od 120€ u suite od 600€ (bez zafrkancije!). Čak i ja lažem nekad klijentima da je nešto moja krivnja iako su oni zabrljali, znam da se bolje osjećaju ako sam ja kriv, a vjerojatno im je uglavnom jasno da su oni krivi. Na kraju krajeva ako ja priznam krivnju teže mogu glumit ljutnju pa se izbjegnu neugodnosti a i smanjujem im manevarski prostor (zapravo nagon) da traže nešto što bi mi donijelo dodatni trošak. Izreku "kupac je uvijek u pravu" nisu smislili kupci već prodavatelji - jer je tako za njih najjeftinije.
Prijateljski savjet: piši ekavicom ili ikavicom i bez "kvačica".
Konobar je bio u pravu
Gost: gospodine, zar niste pomirisali čep? Pa ovo vino je otišlo na kvasinu! Jeste li ga uopće kušali?
Konobar: šta ću mirisat' kad imam koronu, oš'o i meni njuh na kvasinu, miriši ga sam. Prob'o sam vino još u podrumu iz flaše i štajaznam, baca na jabučni ocat, od njega se mršavi pa bi ti dobro došlo.
Mene više čudi kako to da nikad u povijesti ni jedna butelja nije koštala više od milijun dolara.
Pa ono, digitalne slike se prodaju za više :D
Mene više čudi kako to da nikad u povijesti ni jedna butelja nije koštala više od milijun dolara.
Pa ono, digitalne slike se prodaju za više :D
treba tokenizirat vina, na etiketu QR kod i eto para.
bio sam prisutan kad je čovjek u ekskluzivnom restoranu konobar donio prašnjavu butelju, obrisao je krpom i otvorio, dao čep gosponu koji je naručio, a ovaj mu vrati čep i kaže nešto. Konobar onjuši čep, vidi se da mu je neugodno, kaže "oprostite" te odnese vino. Kasnije su još razni dolazili do tog stola ispričavati se i ljubit dupe klijentu. Toliko o tim starim, arhivskim i jako vrijednim vinima.
Vina (a i druge stvari) nisu skupa zato jer ih je netko proglasio vrijednim, već zato jer postoji netko tko je za njih spreman platiti toliko koliko plati. Zato se i ovo "svemirsko" vino prodaje na aukcije. Da vide koliko je netko spreman platiti za njega.
A za loše arhivsko vino nije krivo vino, odnosno vinar, nego, najčešće, proizvođać čepa. Desi se da neki čep nije najbolji i vino se ukvasi. Ništa neobično. Čepovi su, oni najbolji, od prirodnog materijala, a priroda nije uvjek savršena. Znaju to ljudi koji se time bave i zato konobar nije uvjeravo gosta da je u krivu, a i gost zna da će dobit drugo bocu. Ispričavanje je samo znak dobrog poslovnog poteza. Nije to nikakvo ljubljenje dupeta. Kada nešto zabrljate, pa i kad nije vaša greška, red je ispričati se. Tako to rade kulturni ljudi.
p.s.
E da, konobar je pogrješio. On je morao prvi pomirisati čep.
Konobar je možda i prvi probao. Nisam baš buljio u njih da vidim što se događa. Jasno je da se vino ne kvari zato jer ne valja u startu već zato jer nije bilo dobro zatvoreno ili skladišteno ("podrumirano" ).
Konobar nije prvi probao, jer da je ne bi dao gostu nego odmah otišao po drugu bocu. A ovi drugi što su se došli ispričavat ispričavali su se radi konobarove greške, koji je gosta izložio neugodnosti, a ne zbog vina.
A za moje pisanje se ispričavam ako sam gdjegod pogriješio/pogrešio/pogrišio, a ispričavam se i ako nisam pogriješio.
A djeca i dalje umiru od gladi i nehigijenskih uvijeta života, sramite se uopće što prenosite ovo smeće od vijesti. Fuj.
Vino ne valja ni malo , obični bučkuriš popio sam 2 butelje dobio žgaravicu i ujutro me bolila glava