Slovenska ponuda Hrvatskoj za Krško 2: možete kupi

poruka: 64
|
čitano: 16.065
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Slovenska ponuda Hrvatskoj za Krško 2: možete kupi".
7 godina

Znači gradi se još jedna atomska bomba blizu granice...ovog puta mobilizacija svog stanovništva i branitelja da se to zaustavi

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 41 hvala 0
17 godina
Re: Slovenska ponuda Hrvatskoj za Krško 2: možete

Vjerujem da se šališ, no preporučam uvijek pripaziti i bar staviti smajlića jer uvijek ima ljudi koji to zaista povjeruju ;)

9 godina

Totalno glup odgovor, i frajlinsko/uvredjeni stav koji ne vodi nikuda. Koja je ideja iza toga? Da ce se sada Slovenci preneraziti od izjave i karakterizacije njih kao macehinskih i reci: "O ne, pa mi smo macehinski! Dajmo im i struje i udjela!" Yeah, right.  

Dakle, Slovenci nude priliku za povrat investicije (ROI) i zaradu. S cime mozemo kupiti struju ili uloziti u neki drugi projekt. Zasto to dozivljavamo emotivno? Moja roba-moj ducan (moja drzava na kraju krajeva koja ne daje svima guzice poslusnicki (kao RH), nego racuna sto im donosi vise dobiti i interesa). Prodat cu kome hocu sto hocu po cijeni koja je trzisna ili koju pogodim, bez da vijecam i savjetujem se s tobom. Ne volim te, ne zelim te, necu s tobom u posao jer si takav i takav. I to je okay, idemo dalje.

Ne treba i ne smije se zaboraviti da smo se mi pravili grbavi s prvim blokom NE Krsko kada je istoj trebao remont, modernizacija, i zbrinjavanje nuklearnog otpada. Tada su se RH frajle pravile i gluhe i slijepe, SLO ostala s vrucim krumpirom u rukama, a sada hocemo struje. Khm. 

Na kraju krajeva, zasto RH ne bi imala NE? U SRB se o tome vec duze vremena raspravlja i planira, i dapace vec su imali sastanke s Rosatomom, ruskom agencijom za nuklearnu energiju. Kina npr:

"17 Jun 2024 —In total, China intends to build a total of 150 new nuclear reactors between 2020 and 2035. Moreover, in December 2023, China commenced ..."

Zasto u svemu kaskamo za drugima i ponasamo se kao tupa i upadljivo glupa djeca? Zasto stalno pogodujemo nekim mutnim i izmisljenim likovima poput ovog glavonje iz PPD Vujnovca, kojem partija daje neke izmisljene ugovore za plin, on sverca zlatne lance iz Svicarske pa ga carina hvata i sudi. Zasto ne budemo energetski neovisni napokon (bez Josipe Rimac i pajdasa s vjetroelektranama iz BiH)? Napravimo 2 nuklearne centrale i prodajmo drugima struju. Ali onda nema provizija, umjetnina, Generalica i jahti. A i mozemo nesto zbrljati, zato bolje stvari drzati kod Janeza. Oni znaju sto rade pa neka to i dalje rade. 

Sramote blamovi i nesposobnost, jedno za drugim u bezbroj varijacija. 

21 0 hvala 3
16 mjeseci
protjeran

Najbolje nam je napraviti par ovih malih nuklearki s modularnim reaktorom... dok EU još ima love.

Moj PC  
16 0 hvala 0
12 godina
Krellac kaže...

Najbolje nam je napraviti par ovih malih nuklearki s modularnim reaktorom... dok EU još ima love.

☝️☝️☝️

Nadglednik dina
10 godina

Vidi njih 2 sa tim razboritim idejama, sad ce vas zeleni razapeti na kriz... Ne bi oni elektrane, ne bi otpad iz njih ali bi jeftinu struju. E nemere!

Reverzibilne HE i NE su jedino rjesenje. Sve ostalo je ili vrlo skupo ili za peglanje potrosnje ili je veca ekoloska katastrofa od ova dva prijedloga...

14 godina
Koje bi bile dobre lokacije za nuklearke u RH?
vicious
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Ima li ikad ikakva opcija u kojoj mi kolektivno ne bi trebali pušit kitu?

5 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Nuklearke su strateški interes i trebale biti nešto od najvećeg nacionalnog interesa.

Ti kontroliraš proizvodnju eleketrične energije, te može biti manje ovisan o tržištu, te geopolitičke promjenama u svijetu.

Slovenci su naša braća. Stari Krško i novi Krško, samo bi ojačali naše bratstvo, dvaju naroda.

Problem nastaje kad neznalice nadglasaju stručnjake. Treba slušati struku, a ne ove kaj prodaju mantre.

Mac
Moj PC  
2 8 hvala 0
10 godina
viciousone kaže...
Koje bi bile dobre lokacije za nuklearke u RH?

Postoje neki planovi za Ivanić-Grad i okolica Osijeka? Treba ti pristup nekoj rijeci, geološki stabilno tlo, blizina većih prometnica ili još bolje željeznica (bitno za izgradnju) i da baš nije predaleko od glavnih trasa dalekovoda.

15 godina
Gebirgs kaže...

Totalno glup odgovor, i frajlinsko/uvredjeni stav koji ne vodi nikuda. Koja je ideja iza toga? Da ce se sada Slovenci preneraziti od izjave i karakterizacije njih kao macehinskih i reci: "O ne, pa mi smo macehinski! Dajmo im i struje i udjela!" Yeah, right.  

Dakle, Slovenci nude priliku za povrat investicije (ROI) i zaradu. S cime mozemo kupiti struju ili uloziti u neki drugi projekt. Zasto to dozivljavamo emotivno? Moja roba-moj ducan (moja drzava na kraju krajeva koja ne daje svima guzice poslusnicki (kao RH), nego racuna sto im donosi vise dobiti i interesa). Prodat cu kome hocu sto hocu po cijeni koja je trzisna ili koju pogodim, bez da vijecam i savjetujem se s tobom. Ne volim te, ne zelim te, necu s tobom u posao jer si takav i takav. I to je okay, idemo dalje.

Ne treba i ne smije se zaboraviti da smo se mi pravili grbavi s prvim blokom NE Krsko kada je istoj trebao remont, modernizacija, i zbrinjavanje nuklearnog otpada. Tada su se RH frajle pravile i gluhe i slijepe, SLO ostala s vrucim krumpirom u rukama, a sada hocemo struje. Khm. 

Na kraju krajeva, zasto RH ne bi imala NE? U SRB se o tome vec duze vremena raspravlja i planira, i dapace vec su imali sastanke s Rosatomom, ruskom agencijom za nuklearnu energiju. Kina npr:

"17 Jun 2024 —In total, China intends to build a total of 150 new nuclear reactors between 2020 and 2035. Moreover, in December 2023, China commenced ..."

Zasto u svemu kaskamo za drugima i ponasamo se kao tupa i upadljivo glupa djeca? Zasto stalno pogodujemo nekim mutnim i izmisljenim likovima poput ovog glavonje iz PPD Vujnovca, kojem partija daje neke izmisljene ugovore za plin, on sverca zlatne lance iz Svicarske pa ga carina hvata i sudi. Zasto ne budemo energetski neovisni napokon (bez Josipe Rimac i pajdasa s vjetroelektranama iz BiH)? Napravimo 2 nuklearne centrale i prodajmo drugima struju. Ali onda nema provizija, umjetnina, Generalica i jahti. A i mozemo nesto zbrljati, zato bolje stvari drzati kod Janeza. Oni znaju sto rade pa neka to i dalje rade. 

Sramote blamovi i nesposobnost, jedno za drugim u bezbroj varijacija. 

Pričaš gluposti. Slovencima treba lova da naprave novi blok, ne mogu to sami. Da mogu, ne bi nas ništa ni pitali.

Nema to veze sa uvrijeđenim stavom nego ima veze sa ekonomskom isplativošću ono što Slovenci nude. Hrvatskoj ne treba prilika za povrate investicije u roku od 100 godina, pa da nakon toga krene nešto zarađivati, ako uopće bude zarade. Slovenci bi kontrolirali sve - lako je tu prikazati "gubitak" ako treba.

Treba nam struja, što veća energetska neovisnost.

Zašto mi ne radimo vlastitu nuklearku ? Zašto je onda Slovenci ne rade sami nego nude Hrvatskoj udio ? Opet pričamo o brdu love koje male zemlje ne mogu isfinancirati tek tako. Osim toga, postoji već jedan blok pa je jeftinije dodati još jedan nego raditi sve iznova. 

Osnove ekonomije molim, lako je pričati šuplje priče. 

sig
12 godina
Slovenci su uvijek bili lukavi. To je po principu vi ćete nama dati novce a mi ćemo vama uzeti struju! 😁 Bravo! Kategorički odbiti i razmisliti o gradnji vlastite. Ali brate mili 15 milijardi za tako nešto?! Jel to uopće isplativo? Plus što se gradi bar 10 godina. U svakom slučaju što dalje od granice sa Srbijom da u budućnosti opet nekom Šešelju ne bi pale na pamet neke zanimljive ideje kao što je bilo u ratu s branom Peruča.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 mjeseci
15 milijardi sad, ali na kraju priče računajte barem 5 godina duže i tadašnju inflaciju, te malo meni malo rođi u mene i bit će negdje oko 29,99 milijardi . Jednostavno bankrot i gaće na štap ili pristati na sve uvjete (naguziti se) MMF-a da nas izvuče iz govana 🤞Volio bih da nijesam u pravu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2025 21:26 (Sirotanovic).
5 godina
Te male elektrane su se pokazale ekonomski neisplative, a za velike nemamo novaca.
16 godina
Početni dogovori između SLO i HR je bila izgradnja dvije elektrane. U oba slučaja troškovi izgradnje i vlasništvo bi bilo 50-50, jedna u SLO u Krškom koja je i izgrađena, a druga u HR na Kupi u blizini Karlovca. No nastao je rat i brojni sporovi oko distribucije energije, kadroviranja, skladištenja otpada i svega ostaloga.

Na našu štetu potpisan je 2001. štetni međudržavni ugovor o korištenju NE Krško kojim smo mi Slovencima oprostili obvezu gradnje još jedne nukl. elektrane, ali na našem teritoriju, a o čemu je nedavno govorio i tadašnji ministar, Davor Štern. Koga zanima više, nek pogleda video.

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
Azmo kaže...
Slovenci su uvijek bili lukavi. To je po principu vi ćete nama dati novce a mi ćemo vama uzeti struju! 😁 Bravo! Kategorički odbiti i razmisliti o gradnji vlastite. Ali brate mili 15 milijardi za tako nešto?! Jel to uopće isplativo? Plus što se gradi bar 10 godina. U svakom slučaju što dalje od granice sa Srbijom da u budućnosti opet nekom Šešelju ne bi pale na pamet neke zanimljive ideje kao što je bilo u ratu s branom Peruča.

I mene je zanimalo pa sam se malo posavjetovao sa našim robotic overlords koji kažu, da, investicija će se isplatiti kroz 15ak godina ali pod uvjetom da se uključe EU fondovi tj. neki povoljni krediti (jer ipak, energetska neovisnost EU...) i dugoročni ugovori sa kupcima... Kaže ovako:

Key intermediate numbers

Annual generation = 1,650 × 8,760 × 0.90 = 13,008,600 MWh / year.

Blended energy price = €88.20 / MWh.

Annual revenue = 13,008,600 ×€88.20 = €1,147,358,520 (≈€1.147B/year).

Annual O&M = 13,008,600 ×€15 = €195,129,000 (≈€195.1M/year).

Debt principal = €8.40B. Debt annuity (3% / 30y) = ≈€428,561,778 / year.

Equity = €3.60B; equity return at 8% = €288,000,000 / year.

Cashflow & simple paybacks (nominal arithmetic)

Cash available to equity (after paying O&M and debt service) = Revenue − O&M − Debt service
   = €1,147.36M −€195.13M −€428.56M = €523.67M / year.
   (This is the annual cashflow that can be distributed to equity holders or used to repay equity principal.)

Years to repay equity principal (simple payback) = Equity / Cash available to equity
   = €3.60B / €523.67M ≈ 6.9 years.

Years to recover the full capex (€15.0B) using the gross cashflow before financing (Revenue − O&M)
   = €15.0B / (Revenue − O&M) = €15.0B / €952.63M ≈ 15.8 years.

Ako se brojke korigiraju na malo pesimističnije vrijednosti (operativa i održavanje od 25€ po MWh (to je realnije od 15€) a CF od 85% ali on je dosta realan, većina radi sa 90%+ "učinkovitošću"), dobijemo duži rok povrata ali na kraju se isplati. 15 godina je idealan scenarij ali kako se očekuje rad od 50+ godina, ima tu dosta vremena za otplatu. Jedina stvar koja ruši kalkulaciju je da struja pojeftini ispod 60€/MWh u veleprodaji dugoročno, e onda je cijeli projekt kroz 50 godina na nuli ili čak u minusu.

1000 MW elektranu bi bilo "lakše" otplatiti ali brojke su vrlo, vrlo slične, uključujuć i rok povrata. Financijski, dođe (recimo) na isto.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.9.2025 22:41 (Nuclear_Phoenix).
12 godina
Ali nam velikodusno budu dali radioaktivni otpad
16 mjeseci
protjeran
PzKpfw kaže...

Nuklearke su strateški interes i trebale biti nešto od najvećeg nacionalnog interesa.

Ti kontroliraš proizvodnju eleketrične energije, te može biti manje ovisan o tržištu, te geopolitičke promjenama u svijetu.

Slovenci su naša braća. Stari Krško i novi Krško, samo bi ojačali naše bratstvo, dvaju naroda.

Problem nastaje kad neznalice nadglasaju stručnjake. Treba slušati struku, a ne ove kaj prodaju mantre.

O čemu ti nego o bratstvu dvaju naroda .ebalo te bratstvo i jedinstvo.

9 godina
Sirotanovic kaže...
15 milijardi sad, ali na kraju priče računajte barem 5 godina duže i tadašnju inflaciju, te malo meni malo rođi u mene i bit će negdje oko 29,99 milijardi . Jednostavno bankrot i gaće na štap ili pristati na sve uvjete (naguziti se) MMF-a da nas izvuče iz govana 🤞Volio bih da nijesam u pravu.

Neb' rek'o das' u krivo. 

A i cijelim sektorom se tako dobro upravlja da stvar ionako ide u 3 lepe

16 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

I mene je zanimalo pa sam se malo posavjetovao sa našim robotic overlords koji kažu, da, investicija će se isplatiti kroz 15ak godina ali pod uvjetom da se uključe EU fondovi tj. neki povoljni krediti (jer ipak, energetska neovisnost EU...) i dugoročni ugovori sa kupcima... Kaže ovako:

Zaboravljaš dva bitna faktora:
1. ti novac počinješ davati sada, a povrat investicije počinje tek kad elektrana bude u funkciji. To znači da beskamatno kreditiraš njihov projekt 20-30 godina. Samim time povrat investicije čak i u optimističnim uvjetima postaje upitan.
2. Slovenci ne nude nikakva upravljačka prava. Drugim riječima dajte nam novce, a mi ćemo s njima što god hoćemo, vratit ćemo vam iz dobiti. A dobiti nikad neće biti jer će slovenska državna firma recimo koristiti konzultantske usluge druge slovenske državne firme po abnormalnim ciframa i svu dobit preliti tamo. Mogu raditi što hoće i ne možeš im ništa, nemaš upravljačka prava.

10 godina

Računica je napravljena pod pretpostavkom da si SLO to "sama" plaća (vjerojatno neki EU kredit ili 50-50 partnerstvo sa nekime) i prodaje struju na EU tržištu, bez ikakve veze sa HR. Naravno da je ovaj trenutni slovenski prijedlog ludost i treba im zalijepiti jednu trisku.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2025 1:04 (Nuclear_Phoenix).
5 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
Azmo kaže...

Key intermediate numbers

Annual generation = 1,650 × 8,760 × 0.90 = 13,008,600 MWh / year.

Blended energy price = €88.20 / MWh.

Annual revenue = 13,008,600 ×€88.20 = €1,147,358,520 (≈€1.147B/year).

Annual O&M = 13,008,600 ×€15 = €195,129,000 (≈€195.1M/year).

Debt principal = €8.40B. Debt annuity (3% / 30y) = ≈€428,561,778 / year.

Equity = €3.60B; equity return at 8% = €288,000,000 / year.

Cashflow & simple paybacks (nominal arithmetic)

Cash available to equity (after paying O&M and debt service) = Revenue − O&M − Debt service
   = €1,147.36M −€195.13M −€428.56M = €523.67M / year.
   (This is the annual cashflow that can be distributed to equity holders or used to repay equity principal.)

Years to repay equity principal (simple payback) = Equity / Cash available to equity
   = €3.60B / €523.67M ≈ 6.9 years.

Years to recover the full capex (€15.0B) using the gross cashflow before financing (Revenue − O&M)
   = €15.0B / (Revenue − O&M) = €15.0B / €952.63M ≈ 15.8 years.

Ako se brojke korigiraju na malo pesimističnije vrijednosti (operativa i održavanje od 25€ po MWh (to je realnije od 15€) a CF od 85% ali on je dosta realan, većina radi sa 90%+ "učinkovitošću"), dobijemo duži rok povrata ali na kraju se isplati. 15 godina je idealan scenarij ali kako se očekuje rad od 50+ godina, ima tu dosta vremena za otplatu. Jedina stvar koja ruši kalkulaciju je da struja pojeftini ispod 60€/MWh u veleprodaji dugoročno, e onda je cijeli projekt kroz 50 godina na nuli ili čak u minusu.

1000 MW elektranu bi bilo "lakše" otplatiti ali brojke su vrlo, vrlo slične, uključujuć i rok povrata. Financijski, dođe (recimo) na isto.

I Francuzi, koji u EU imaju najviše iskustva sa NE, u zadnje vrijeme imaju problema sa izgradnjom i financiranjem, a gdje smo mi od njih?

O dekomisiji da i ne pišem...

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2025 8:17 (Gallu).
13 godina

Ponuda od strane Slovenije je namjerno složena tako da bude odbijena, odradili su to vrhunski da eto ispadne da su pitali zbog suvlasničkog odnosa prvog bloka.

Kako mi ne želimo sa njima imati ništa tako i oni sa nama isto tako ne žele imati ništa, sve drugo su samo priče za naivne. 

Dosadašnji odnosi oko apsolutno svega su pokazali da bilo kakva suradnja nije moguća, počevši od brige oko već postojećeg bloka, zaljeva u Piranu, granice na Geri itd....

U konačnici njhovo sustavno i dugoročno blokiranje pristupanja Hrvatske je pokazalo da na iste ne možemo gledati kao na nekog tko nama želi blagostanje u bilo kojem obliku.

Ukoliko se ide u nešto onda to svakako treba raditi samostalno, financiranje odraditi kroz javnu IPO ponudu gdje bi HR građani mogli investirati novac i imati suvlasništvo nad elektranom. Austrija je ako se ne varam isto radila sa solarnim elektranama gdje su građani sudjelovali svojim novcem a zauzvrat se u postotku vlasništva svakom suvlasniku mjesečno umanjivao račun za energiju.

Ono što je pitanje koje si trebamo postaviti da li ova zemlja uopće ima kapaciteta da krene od nule sa takvim projektom, kako vođenjem tako i realizacijom istog jer ako jedna EU plaća most a nije u stanju na tržištu od 500 miliona ljudi naći tvrtku koja će isti izgraditi već ide u Kinu tražiti izvođace mogu samo zamisliti kako bi ovo izgledalo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2025 9:12 (UncleJimbo).

12 0 hvala 2
17 godina
Azmo kaže...
U svakom slučaju što dalje od granice sa Srbijom da u budućnosti opet nekom Šešelju ne bi pale na pamet neke zanimljive ideje kao što je bilo u ratu s branom Peruča.

Naprotiv! Čini se kontraintuitivno no nuklearke se u dosta slučajeva namjerno rade na granici ili što bliže granici da susjed s potencijalno lošim namjerama bude imao kod sebe problema u slučaju frke. To je najbolja zaštita.

Pogledaj na slici u attachmentu gdje su Francuzi stavili nuklearku :) 

17 godina
UncleJimbo kaže...

Ukoliko se ide u nešto onda to svakako treba raditi samostalno, financiranje odraditi kroz javnu IPO ponudu gdje bi HR građani mogli investirati novac i imati suvlasništvo nad elektranom. Austrija je ako se ne varam isto radila sa solarnim elektranama gdje su građani sudjelovali svojim novcem a zauzvrat se u postotku vlasništva svakom suvlasniku mjesečno umanjivao račun za energiju. 

Ovo je jako prikladan komentar za bugov članak od tri sata ranije:
 https://www.bug.hr/energetika/udruge-za-obnovljive-izvore-upozoravaju-eu-da-hrvatska-koci-razvoj-energetskog-53773

4 godine
Krellac kaže...

Najpametnije.

Nego, što su se tu neki nabrijali na Slovence ?!

Slovenci grade nešto "novo", a nama i dalje ostaje 50% svega od stare nuklearke.

Ne vidim zašto bi oni nama nudili sve po ex YU uvjetima ? Zašto bi mi uopće financirali bilo što na tuđem teritoriju ?

Što kolega reče uz moju dopunu, dok se stara nuklearka ne ugasi potpuno, treba napraviti malecke nuklearke i adio.

合気道 五段 Me, myself and I
17 godina

Imam jako neugodna iskustva sa Slovencima, ne znam kako vi. Neke sam smatrao prijateljima, ne samo poslovnim partnerima, druženja preko 20 godina, a na kraju kad je bilo najteže ne samo što nisu bili tu, nego su i zabijali nož u leđa. Od prijatelja drugih nacionalnosti to nisam doživio

Tijelom ja sam čovjek, a duša mi je more

3 0 hvala 0
4 mjeseca
protjeran

Mišljenja sam - skromnog, da je sve ovo jalovo, pa i vrlo prijevarno. Ovakvi grandiozni projekti poput nuklearke, započinju se tek kad je zemlja stabilna na svim esencijalnim područjima. A mi bismo rado preskakali korake, puno koraka. 

Naime, zar nemamo u ovoj zemlji puno važnijih prioriteta?: 1) Ubili su nam selo 2) Zdravstvo je s jednom nogom u grobu 3) Proizvodnja i obrtništvo s jednom nogom u grobu. Tu je i kristalno-jasna činjenica da nemamo ni 's' od suvereniteta, nego smo kolonija-kolonije.

Naša ukupna samodostatnost teško da prelazi 3/10. Osim toga, zar nisu dovoljne hidro-elektrane? Barem smo mi bogati rijekama. Čemu onda inzistiranje na nuklearki? S obzirom na to da se već dugi niz godina ništa ne radi za dobrobit ovog naroda, nego nas se postupno sabotira i rasprodaje, upitan je uopće i motiv ovog projekta.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2025 11:26 (Napon).

3 2 hvala 1
9 godina
Zaporožac kaže...

Nego, što su se tu neki nabrijali na Slovence ?!

Slovenci grade nešto "novo", a nama i dalje ostaje 50% svega od stare nuklearke.

Ne vidim zašto bi oni nama nudili sve po ex YU uvjetima ? Zašto bi mi uopće financirali bilo što na tuđem teritoriju ?

Što kolega reče uz moju dopunu, dok se stara nuklearka ne ugasi potpuno, treba napraviti malecke nuklearke i adio.

Ovo.   "Ne vidim zašto bi oni nama nudili sve po ex YU uvjetima".

35 godina nakon raspada neki seniori su glavom jos u 1972., kada je s zenom isao u Portoroz i sjeca se lepih cajta.

I u svjim dusevnim stanjima ocekuje da stvari funkcioniraju kao u "ona vremena". 

YU je nestala, drzave imaju svoje interese, barem one koje su iole ozbiljne. Razmisljaju, gle cuda, i o energetskoj odrzivosti i samostalnosti, a sokantno, zele na tome nesto i zaraditi. I ako si stranac onda ces platiti neku ulaznicu ili dogovoriti neke uvjete. Ili neces. 

Ove izjave poteze pricu o kadrovima koji predstavljaju RH na raznim mjestima po svijetu. Ali to je tek horror prica za neke druge momente.  

17 godina
Toni P kaže...

... nuklearke se u dosta slučajeva namjerno rade na granici ili što bliže granici ...

Tako je i Hrvatska pozicionirala odlagalište nuklearnog otpada. https://czrao.hr

Općina Dvor Općina Dvor
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice