Samovozeći autobusi, globalni trend javnog prometa

poruka: 11
|
čitano: 6.383
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Samovozeći autobusi, globalni trend javnog prometa".
14 godina

U revolucije...ovaj vozi 1km na točno određenoj ruti, tamo drugdje je flota od čak tri busa, ... Ne razumijem to srljanje u autonomnost vozila, i to na cesti. Još da se radi o nekakvim vlakovima ili tramvajima, barem imaš nekakve kontrolirane uvjete. Što je cilj? Ne plaćati vozača pa da bude sve jeftinije? To je izuzetno upitna računica, baš me zanima izračun cijene običnog gradskog busa i ovakvog autonomnog. Ili je cilj opća futurizacija svega i svačega, pa sad osim vešmašina sa internet priključkom moramo imati i fensi taksije i buseve na autonomni pogon?

11 0 hvala 2
8 godina
Re: Samovozeći autobusi, globalni trend javnog pro
Čvrsto sam uvjeren da su ove priče o autonomnim vozilima testiranje inteligencije ljudi. Druge nema. Ovoliko trošenje novaca na, danas i u bližoj budućnosti, potpuno neizvediv proizvod, ne može biti ništa drugo nego globalni test inteligencije...
Pazi, autonomno vozilo koje u kontroliranim uvjetima vozi par km i zapravo ima nekoga na distanci tko pazi što ta čudotvorna automnost radi. Fenomenalno, di mogu uložit bubreg na ovo...
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 22:02 (bruno1026).

6 0 hvala 0
14 godina

A za koju godinu ce to postati normalno i sigurno

2 0 hvala 0
10 godina

Ja sam baš suprotnog mišljenja. Smatram da ako išta ima ikakvu perspektivu, to je onda upravo autonomna uporaba na javnom prijevozu. Za taxi-e se slažem, to je vrlo vrlo kompleksno. Međutim trase javnog prijevoza, tramvaja i autobusa, gdje postoje predviđena stajališta, jasne su rute, prometna pravila i povijest nekakvih prometnih problema, to je po meni vrlo izvedivo. Nije baš isto, jer je odvojeno od drugog prometa, ali autonomna vožnja metroa u dubaiu postoji vec odavno. Danas, sa novom racunalnom snagom, implementacijom senzora, navigacijama itd. smatram da se sad to moze napraviti i s javnim prijevozom koji prometuje i s drugim prometalima na cesti. 

10 godina

vrlo vjerojatno je cilj rijesiti problem nedostatka vozaca, u kasnijem periodu smanjivanje cijene prijevoza i na kraju, likvidiranje ljudskih pogreski u prometu i krsenja prometnih propisa.

16 godina

IT taksi i autobusi su rupa bez dna, kao i sve u IT-u. Na kraju ce se pretvoriti u farmanje navika korisnika, razne pretplate, reklame i slicno.

Ako mislite da je tesko popravljati postojece autobuse i placati vozace, koji nema jer ih ne placaju dovoljno, pricekajte kad se pocnu krsiti ovakvi automatizirani sustavi i kad krenu popravci za njih, RIP. A tek kad postanu meta nekom rusu kojem je dosadno...

Zar netko ovdje misli da ce sustav za voznju kostati manje nego vozac?

Linux, Arch Linux.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 5:51 (Ante).
12 godina

Ta sveprisutna mantra o autonomomiji vozila, robotici u proizvodnji i zamjeni čovjeka na dijelu poslova koji su do jućer bili rezervirani za ljude

vrlo je privlačna jer roboti  ne idu na bolovanje i na godišnji, nemaju sindikata i ne štrajkaju za veću plaću. 

Dakle zamjena za živa čovjeka, i sve je to skupa vrlo napredno i super.

Samo ti zamjenjeni ljudi ostati će bez posla i primanja.

Sada će netko reći pa neka se prekvalificiraju a baš me zanima za što se može prekvalificirati vozač autobusa od 50+ godina.

I na kraju tko je opet na dobitku i kome raste kapital.............

2 0 hvala 0
8 godina
pukycro kaže...

Sada će netko reći pa neka se prekvalificiraju a baš me zanima za što se može prekvalificirati vozač autobusa od 50+ godina.

Neće, dobit će UBI.

To i je poanta, radnika ionako nema, a ako postojeće eliminiraš i zamijeniš automatizacijom, povećaš prihode firmi, a firma i dalje može isplaćivati istu lovu koju je isplaćivala za radnika u proračun za UBI.

A bez UBI nema tko kupiti robu (jer je uvijek kupac krajnji korisnik), tak da je proizvođač na taj način motiviran nastaviti proizvodnju.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 8:13 (fer-de-lance).
15 mjeseci

Kakva je ovo strahota?! Tko je vidio da uđeš u bus i ne kimneš šoletu pa se onda dereš na njega da ne vozi krumpire ili mu izraziš potrebu za spolnim odnosom s njegovom majkom! Ili tko će izbaciti putnike koji previše smrde??? Miško je uvijek bio dobar, a mogao je voziti i zavezanih očiju, ako bi to bilo potrebno! Što ćemo sad s ovim robotom? Koga pozdravljati, s kim ugodno časkati?! Pretpostavljam da će neke zadovoljiti demoliranje sučelja, ali opet nije to to. Molim cijenjeno pučanstvo da izrazi svoje mišljenje o ovom složenom pitanju:

0 zabraniti javni prijevoz
0 Mile iz Udbine je zakon!
1 robotizirati i putnike
2 vandalizirati samovozeče
0 nagurati u bus 600 ljudi
0 kidnapirati Milu Jovović
0 napušiti Gordana Jandrokovića
0 skuhati susjedima kavu
0 sisati auspuh
1 razmisliti o životu
Mučko Đubre
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
pukycro kaže...

Ta sveprisutna mantra o autonomomiji vozila, robotici u proizvodnji i zamjeni čovjeka na dijelu poslova koji su do jućer bili rezervirani za ljude

vrlo je privlačna jer roboti  ne idu na bolovanje i na godišnji, nemaju sindikata i ne štrajkaju za veću plaću. 

Niti će itko ostati bez posla niti će se itko prekvalificirati, zamjena će biti postupna i kako vrijeme bude odmicalo tako će količina onih koji ulaze u taj sustav pa i onih koji se školuju za isto zanimsnje biti sve manja. Nisu postolari iši na prekvalifikacije nego ih se sve manje školovalo za to zanimanje jer nije bilo interesa za popravak cipela. Isto je bilo sa RTV seviserima, serviserima malih kućanskih aparata i brdo drugih zanimanja koja su se istopila ili postala dio nećeg većeg.

Ti si zamjenio postupnu robotizaciju sa situacijom kada balkanski tajkun kupi tvornicu pa od nje napravi hotel sa bazenom zbog njene lokacije. Nažalost ljudi na ovim prostorima imaju loša iskustva pa sve vide kroz naočale balkana.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 9:21 (UncleJimbo).
16 godina
neaktivan

još samo neka se i samonabavljaju, samoodržavaju i samorecikliraju kad umru i bit će pravi samohrani autobusi. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice