Mozak jede sam sebe tijekom maratona

poruka: 6
|
čitano: 1.633
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mozak jede sam sebe tijekom maratona".
16 godina

Mogao sam živjeti u preljepoj ignoranciji ali ovo me malo štrecnulo.

1 0 hvala 0
5 mjeseci

A što kažu za polumaraton? Evo za vikend trčim jedan, pa ne znam da li ću se znati vratiti doma  

Šalu na stranu, ovo je ključna informacija u članku za nas trkače:  "Nakon što tijelo iscrpi zalihe svog standardnog izvora energije, glukoze ili šećera, okreće se rezervnim generatorima, metabolizirajući masti kao alternativni izvor goriva."

Znači potreban je dovoljan unos energije prije, za vrijeme i nakon treninga ili trke.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 18:43 (herc_vtc).

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Mozak jede sam sebe tijekom maratona
A taman sam mislio otrčati jedan, ali ipak idem radije odmorit na fotelju i trošiti mozak na društvenim mrežama
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 mjeseca
Tu nešto fali u ovoj računici, maratonci su izrazito mršavi , možda 5 do 7% masti na tijelu i naravno da se to može potrošiti u maratonu.
Vrijedi li ista formula za nas koji imamo 15 -20% masti na tijelu , čisto sumnjam da može doći do toga da nam nestane energije iz masti 😅
Ono tijelo ima načina da nakupljenu mast iskoristi u energiju tako da kod mene teško da bi došlo do toga da trošim mozak, možda ultra maraton 😅
A možda sam u krivu ?

1 0 hvala 0
16 godina
A bilo bi bolje da je članak malo detaljnije opisan. Baš me ovo pati. Neki problemi sa stomakom pa nema meni jela prije tokom i laganini nakon.
5 mjeseci

I mene je patio želudac, ali sam malo pomalo dodavao i isprobavao što mi odgovara. Sada sam na sušenim datuljama prije trčanja i domaćem izotoniku od domaćeg meda, malo soli i limunovog soka za vrijeme trčanja. Najviše mi pašu tekući ugljikohidrati i gledam da ih unesem oko 40-50 g po satu tjelesne aktivnosti. Recimo kada sam prije vozio bicikl bilo mi je lakše jer mi se želudac nije toliko bunio i mogao sam jesti praktički sve tijekom bicikliranja.

edit:

Išao sam malo pročitati studiju i vele na početku da se ovaj proces počinje događati tek kada tijelo iscrpi zalihe glikogena u mišićima (one iznose oko 2000 kalorija), a tada tijelo počinje trošiti masti kao primarni izvor energije. Inače prosječan čovjek potroši 2600 kalorija tijekom trčanja maratona, tako da bi u teoriji trebalo unijeti dodatnih 600 kalorija tijekom maratona da ovaj proces niti ne započne.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:35 (herc_vtc).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice