Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 prešao je na ARM proces

poruka: 29
|
čitano: 7.999
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 prešao je na ARM proces".
2 godine
neaktivan

1920 x 1200 

4 8 hvala 0
6 godina

Kako igra to s Linuxom? Kakve su real world performance u usporedbi s intelom?

1 0 hvala 0
8 godina
Re: Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 prešao je na ARM pr
Trilogija kaže...

1920 x 1200 

Em jeftinije, em još duže traje baterija. 

16 godina

meni na 14" ne treba veca reza od te

Moj PC  
22 2 hvala 0
8 godina
encoding kaže...

Trebat će još nekoliko godina da se poboljša kompatibilnost SW-a sa ARM-om, mimo Appleovog ekosistema, dakle za WIn i Linux aplikacije.

Trenutno je dobar za surfanje i uredski rad.

13 godina

Ne kažu koliki je kapacitet baterije (u mAh)... I kakav je to turbo punjač... A baš me zanima zbog usporedbe s mobitelima i tabletima koji su isto ARM.

Nisam ja ništa prčko.
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
encoding kaže...

Ako je app portana na arm onda su performanse dobre. Problem je što puno toga nije portano i driver support za arm laptope je užas.

13 godina
2 milje eura?!?!

1 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
EricCartman kaže...

Em jeftinije, em još duže traje baterija. 

Za 2000 eura očekujem veću rezoluciju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2024 13:36 (Trilogija).
6 godina
@Spirodon, ako ti što pomogne info., uz Lenovo Thinkbook 2022. dobio sam brzi punjač od 230W. A sad je 2024. i vjv. mnogo jači/brži punjač, em je i veća klasa ThinkPad.
16 godina
Ovo bi mi eventualno mogao biti treći laptop. Nekompatibilnost s aplikacijama je potencijalno veći problem, u trenutku kada ti neka koja ne radi baš treba, pa se prebaci na laptop s x86 CPU

3 0 hvala 0
15 godina

Jel to ctrl napokon lijevo od fn-a.. :D

Da znam da se moze u biosu, ali masa ljudi to ne zna..

Zelenoidne aritmetičke metamorfoze zelenog konja u jednadžbi zelenojeda s travom zelenom.

3 1 hvala 1
12 godina
Trilogija kaže...

1920 x 1200 

Na 14" ekranu mi ne treba ništa više od toga jer realno onda se ništa ne vidi i sve treba scalirati da bi bilo upotrebljivo.

Za ostalo se ionako spaja dodatni ekran bilo prijenosni ili fiksni.

U cijenu ne bih ulazio jer je Thinkpad serija kao i Elitebook od HP-a i Latitude od Dell-a uvijek imala svoju cijenu.

Mene tu najviše brine kompatibilnost arm-a sa appovima nego bilo što drugo, vjerovatno će trebati neko vrijeme da se to popegla kao i na Appleu kada su počeli tek dolaziti M čipovi pa je trebala Rosetta za x86 appove.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2024 19:24 (UncleJimbo).
8 godina

S tim da je Apple napravio rez - ajmo svi na ARM ako hoćete performanse.

Ovdje će to ići sporije, jer i dalje postoji x64 alternativa Intel & AMD.

Zapravo jedino Appleov cut-off x64 arhitekture ovome svemu i daje snagu, da nije bilo Applea ne bi Arm ni zaživio, ni ovoliko.... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.8.2024 19:37 (EricCartman).
2 godine
neaktivan
EricCartman kaže...

S tim da je Apple napravio rez - ajmo svi na ARM ako hoćete performanse.

Ovdje će to ići sporije, jer i dalje postoji x64 alternativa Intel & AMD.

Zapravo jedino Appleov cut-off x64 arhitekture ovome svemu i daje snagu, da nije bilo Applea ne bi Arm ni zaživio, ni ovoliko.... 

Znatno sporije, Microsoftu ARM nije prioritet, više im je to onako usput, ali bolje ikako nego nikako, bitno je da je netko probio led. To ima benefite i za nas Apple korisnike, jer jedina verzija Windowsa koju možemo koristiti na virtualci je ARM, pa će dobro doći što bolja softverska podrška.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 9:32 (Trilogija).
16 godina

Instaliraj UTM pa možeš i x86 windowse u virtualki. Samo brzina neće biti za hvaliti se jer se proc emulira...

11 godina
encoding kaže...

Qualcomm treba prvo napisati podršku za linux, tako da ništa od linuxa na snapdragonu još jedno vrijeme:

https://www.qualcomm.com/developer/blog/2024/05/upstreaming-linux-kernel-support-for-the-snapdragon-x-elite

Nadglednik dina
15 godina

- za 2.000€ .. onak, ne dovoljno, tj mora cijena ići daleko dolje -25-50%.. do tad je mac jači-bolji.. tj ovisi koja cijena-klasa-potrebe, m2-m3-max.. s time da je po performansama ovaj usporediv-bolji od m2, no m3 je jači za isti iznos.. a tad sve prednosti ima ios-macos, support-appsi.. tj juzer može preferirati neki os, win-lin-mac.. pa možda o tome ovisi izbor ili o appsima tj onom što konkretno koristi, dok je ovo za mene samo igračka, laptopić.. i to skupa.

-odnosno u odnosu na občne laptope-ostale, u rangu 500-1000€ jedina prednost ovog arm-a ili m-maca je u autonomiji-potrošnji.. što realno nije primarni kriterij većini juzera koji će ga kupiti i koristiti, tj rad od 2-3h ili 30h.. tko to stvarno radi bez struje.. u parkiću, na pecanju? Ovisi o samom poslu, a surfanje ipak nije posao ('pravi') :) .. tj već imamo mobitel u džepu, dok se laptop primarno koristi za ono što ne može mobitel.. pa koja je svrha-niša-posao za ovakav laptop u cijeni 2000? .. gaming? videoedit? acad na bauštei-građevini? .. što osim twitanja-fejsa i gledanja filmića? koja poslovna niša, jer lenovo je poslovna linija.. smisao? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

4 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
ihush kaže...

- za 2.000€ .. onak, ne dovoljno, tj mora cijena ići daleko dolje -25-50%.. do tad je mac jači-bolji.. tj ovisi koja cijena-klasa-potrebe, m2-m3-max.. s time da je po performansama ovaj usporediv-bolji od m2, no m3 je jači za isti iznos.. a tad sve prednosti ima ios-macos, support-appsi.. tj juzer može preferirati neki os, win-lin-mac.. pa možda o tome ovisi izbor ili o appsima tj onom što konkretno koristi, dok je ovo za mene samo igračka, laptopić.. i to skupa.

-odnosno u odnosu na občne laptope-ostale, u rangu 500-1000€ jedina prednost ovog arm-a ili m-maca je u autonomiji-potrošnji.. što realno nije primarni kriterij većini juzera koji će ga kupiti i koristiti, tj rad od 2-3h ili 30h.. tko to stvarno radi bez struje.. u parkiću, na pecanju? Ovisi o samom poslu, a surfanje ipak nije posao ('pravi') :) .. tj već imamo mobitel u džepu, dok se laptop primarno koristi za ono što ne može mobitel.. pa koja je svrha-niša-posao za ovakav laptop u cijeni 2000? .. gaming? videoedit? acad na bauštei-građevini? .. što osim twitanja-fejsa i gledanja filmića? koja poslovna niša, jer lenovo je poslovna linija.. smisao? :)

Za oko 2000 eura može se nabaviti ovo: https://www.sancta-domenica.hr/laptop-apple-macbook-air-midnight-mxd43cr-a-15-3-m3-16-512.html?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click. Bolji ekran, trackpad, zvučnici, softverska podrška, trajanje baterije itd. Sve je lijepo optimizirano hardverski i softverski. Mislim da duplo manje RAM-a i prostora neće nikome nedostajati. Što se tiče ekrana, rezolucija je dosta veća, a skaliranje na Macu je odlično riješeno. Ako se želi ići na manji ekran, postoji i 13-inčna verzija koja se može nadograditi u iStyle trgovini, pa uzeti 1 TB prostora i 24 GB RAM-a. Pored MBA, ovo nema smisla.

3 godine
suspendiran

Odlicna alternativa Appleu, no ovo nije jedini model sad ih vec ima i od drugih proizvodaca! Uglavnom vise manje sve sto radi na appleu ovdje toga ima 100000x vise i sve radi super!
Uglavnom specke i perfomanse su spektakl gdje ubijaju i M3 pro cip u poprilicno aplikacija i benchmarka!

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 15:23 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Baterija je Li-Po 58Wh. Punjenje do 80% unutar 1 sata s punjačem 65W

15 godina
Spiridon kaže...

Ne kažu koliki je kapacitet baterije (u mAh)... I kakav je to turbo punjač... A baš me zanima zbog usporedbe s mobitelima i tabletima koji su isto ARM.

Baterija je Li-Po 58Wh. Punjenje do 80% unutar 1 sata s punjačem 65W

2 godine
neaktivan
Boris grozni kaže...

Odlicna alternativa Appleu, no ovo nije jedini model sad ih vec ima i od drugih proizvodaca! Uglavnom vise manje sve sto radi na appleu ovdje toga ima 100000x vise i sve radi super!
Uglavnom specke i perfomanse su spektakl gdje ubijaju i M3 pro cip u poprilicno aplikacija i benchmarka!

Preporučujem ti da se držiš Intela i Nvidije jer o njima znaš mrvicu više, ali čak i kod njih često preuveličavaš dobre strane, dok loše stvari namjerno izostavljaš. Što se tiče softverske kompatibilnosti, ona nije ni blizu razine koju nudi Mac, i proći će godine prije nego što Microsoft to dostigne, posebno jer im ARM nije prioritet kao što je Apple-u, koji je doslovno prisilio industriju na prelazak na ARM. Razgovarat ćemo za 5 godina, ali do tada je MacBook Air bolja opcija od ovih Windows ARM rješenja.

3 godine
suspendiran
Trilogija kaže...
Boris grozni kaže...

Preporučujem ti da se držiš Intela i Nvidije jer o njima znaš mrvicu više, ali čak i kod njih često preuveličavaš dobre strane, dok loše stvari namjerno izostavljaš. Što se tiče softverske kompatibilnosti, ona nije ni blizu razine koju nudi Mac, i proći će godine prije nego što Microsoft to dostigne, posebno jer im ARM nije prioritet kao što je Apple-u, koji je doslovno prisilio industriju na prelazak na ARM. Razgovarat ćemo za 5 godina, ali do tada je MacBook Air bolja opcija od ovih Windows ARM rješenja.

Jesi ti uopce pogledao koje usporedbe u najpopularnijim aplikacijama? Doslovno ubijanje a ovo su prvi mačići! Sve sto radi na appleu radi  i ovdje plus cijeli win sustav, neusporedivo uopce apple nema toga ni 1%
Trenutni problem je sto win arm nema nista za od 1000€ no vjerujem da bude s vremenom kao i sve! Ovo je super za sve jer ce ovako Apple morati smanjivati cijenu, do sad je imao monopol nad tim arm procesorom no sad je s tim gotovo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 16:51 (Boris grozni).
2 godine
neaktivan
Boris grozni kaže...
Trilogija kaže...
Boris grozni kaže...

Jesi ti uopce pogledao koje usporedbe u najpopularnijim aplikacijama? Doslovno ubijanje a ovo su prvi mačići! Sve sto radi na appleu radi  i ovdje plus cijeli win sustav, neusporedivo uopce apple nema toga ni 1%

Dovoljno dugo sam bio na Windowsima,neka hvala, ostavljam to vama, hardverskim borcima, da se borite. S godinama sve više cijenim plug and play, koji u svijetu Windowsa nikad neće postojati, posebno kada je Intel u igri, trudeći se svim silama da to uništi, dok Microsoft sinkronizirano s njima pliva, samo u softverskom dijelu.

3 godine
suspendiran

Bug kasni mjesecima sto se tice korisnih informacija u svijetu hw! Odlican kanal! Win arm rastura

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2024 17:36 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne znam odakle autoru da nema opcije OLED ekrana, ali Lenovo kaže drugačije :) Postoji opcija 14" 2.8K (2880x1800) OLED 400nits, čak i za naše tržište. Možda nije top-seller model, ali se sigurno može kao special order naručit preko distributera. Npr https://psref.lenovo.com/Detail/ThinkPad_T14s_Gen_6_Snapdragon?M=21N1000LSC

1 0 hvala 1
2 godine
neaktivan

Prvi mačići se u vodu bacaju, pa bih osobno preskočio ovu generaciju ako bih kupovao laptop ili ga nekome preporučivao. Do sljedeće generacije softverska podrška bi trebala biti znatno bolja, a očekuje se i dolazak povoljnijih modela. Ovi uređaji će vjerojatno najviše privući casual korisnike kojima nije važna snaga hardvera, već trajanje baterije za YouTube i općenito za multimediju te društvene mreže poput Facebooka i Instagrama. Takvi korisnici sigurno neće potrošiti 2000 eura. Najvažnije je da je netko probio led u svijetu Windows ARM-a, jer i mi Mac korisnici imamo benefite od toga kad jednom tjedno poželimo pokrenuti Windows u virtualci.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2024 11:55 (Trilogija).

1 0 hvala 0
2 godine
neaktivan

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice