Mozda zanimljiv detalj, carina sluzi za zastitu domace proizvodnje sto nije slucaj kod eu, jer nema vlastitu koju bi stitila.
EU ozbiljno planira uvođenje carine na jeftinu rob
- poruka: 36
- |
- čitano: 12.065
- |
- moderatori:
vincimus
https://www.index.hr/amp/vijesti/clanak/von-der-leyen-u-kairu-potpisuje-milijardu-eura-investicija/2578176.aspx
Prvo su nam ga stavili sa plačanjem pedeveja na sve a sad bu i carina na sve.
To je i za očekivat od kapitalističkog sistema, čisto normalni potez.
Baš me zanima kaj bu sljedeči korak za par godina, kad vide da nemogu stat na kraj poplavi jeftine robe iz kine?
Mozda zanimljiv detalj, carina sluzi za zastitu domace proizvodnje sto nije slucaj kod eu, jer nema vlastitu koju bi stitila.
Carina služi za zaštitu domaće neefikasnosti. Od carina ima korist samo jedan mali segment društva, vladajući (koji ubiru taj novac, i "redistribuiraju") i sindikati industrije koja je "zaštićena". A svi mi ostali plaćamo za njihovo zadovoljstvo.
Siguran sam da će carina bit provedena efikasno, a prikupljen novac biti racionalno iskorišten na dobrobit ocarinjenih građana
Opet se EU prikazuje kao "princeza" koju guzi tata SAD (analogija ihush ) jer kako god tata SAD, tako i princeza EU: pošto je tatica sad u svađi sa "lošim susjedom" (trgovačke tarife) moramo i mi bit.
Koliko god bilo loše za EU sigurnost, možda je dugoročno i dobar pivot na američki izolacionizam kakav recimo zagovara Trump, jer ćemo se jednog dana morat osamostaliti, a to je moguće samo hladnim buđenjem
Kada EU jednom kaže "ne" velikom tatici po pitanju ovakvih ili globalističkih pitanja, znat ćete da smo na dobrom putu
Po pitanju utjecaja na potrošače, zalijepit ću svoj komentar od prošli put
a skupa roba iz kine ostaje bez carine?
Siguran sam da će carina bit provedena efikasno, a prikupljen novac biti racionalno iskorišten na dobrobit ocarinjenih građana
Opet se EU prikazuje kao "princeza" koju guzi tata SAD (analogija ihush ) jer kako god tata SAD, tako i princeza EU: pošto je tatica sad u svađi sa "lošim susjedom" (trgovačke tarife) moramo i mi bit.
Koliko god bilo loše za EU sigurnost, možda je dugoročno i dobar pivot na američki izolacionizam kakav recimo zagovara Trump, jer ćemo se jednog dana morat osamostaliti, a to je moguće samo hladnim buđenjem
Kada EU jednom kaže "ne" velikom tatici po pitanju ovakvih ili globalističkih pitanja, znat ćete da smo na dobrom putu
Po pitanju utjecaja na potrošače, zalijepit ću svoj komentar od prošli put
Tatica ima puno pravo guziti princezu, jer je 80 godina štitio princezu, a zadnjih 34 godina se princeza totalno prepustila da ju tatica šititi i sad su svi šokirani jer tatica naređuje princezi što da radi.
No kratkovidni ljudi misle da je Kina prijatelj Europe i da mi trebali odjebati taticu i uhvatiti se s Kinom za ruku i veselo trčati livadama. No ti kratkovidni ljudi ne vide da i Kina želi raditi kao tatica, nametnuti svoju volju cijelom svijetu. No ta volja se jako razlikuje od liberalne demokracije koju je tatica htio progurati razno ranim diljem svijeta. Tatica se zajebo jer veči dio svijeta ne želi biti slobodan. Kina to zna, i to će iskoristiti. I onda će htjeti nametnuti svoju volju ljudima koji vole slobodu. Povijest se ponavlja našom krivicom.
Ove carine su blesave, jer neće sad odjednom u EU početi proizvoditi jeftina sranja kao što Kina proizvodi. Znaju to i EU dužnosnici, nisu blesavi. Ali slijede taticu jer tatica je još uvijek najjači na igralištu, a vukovi su počeli obilaziti princezu i gledaju kako bi ju popapali. Dok god princeza ne ode u teretanu i ojača, princeza će slušati taticu. Ali princeza će teško ojačati u potpunosti, jer u zapadnim djelovima njezinog dvorca žive podanici koji bleje u mobitele, broje spolove i brinu se o tome koliko je tko uvrijeđen, a ne kako se zašititi. Tako da princeza ima problema sa količinom opreme u teretani kao i onima koji bi trebali ići u teretanu. S druge strane princeza ima podanike u dvorcu koji su jako ljuti na taticu jer je tatica žario i palio svijetom, pa su lažno zabrinuti i lažno traže neke pravde, mada je tatica taj koji ih je obogatio. Pa bi sad da im vukovi dođu, jer oni su jaki i pravedni i ne bi oni nas nikad ugrizli.
No pričice na stranu, dokle god je Europa pod nuklearnim i konvencionalnim američkim štitom, dokle god su br.1 ekonomski partner međusobno, dotle amerika ima puno pravo naređivati, koliko god se neki našli uvrijeđeni time. Nemoš' imati i ovce i novce.
Carina treba biti, može se ostaviti neku vrijednost kao necarinjenu, ako ništa drugo, kad su novci u pitanju, bar se pazi što se i kako stavlja na tržište...
ali onda ne treba cviliti kad Kinezi koji proizvode 50% sve neprehrambene robe odgovore..
o američkom štitu ne bih, nisam ga imao '90-ih..
ako nam nije tad trebao, ne treba mi ni sad - jedino nažalost neće biti ni nekakve EU vojske, jer za to treba fiskalna unija prije svega, a ne monetarna, briga me jel se plaća kauri školjkama ili eurima - ionako svi sad guraju negotovinsko plaćanje, a mislim da i najslabiji mob ima dovoljno procesorske snage za konverziju valuta...
Bilo bi super kada bi AliExpress uveo duty free za EU kao šta imaju npr. TradingShenzhen, Wonda Mobile, Giztop... koji plaćaju za nas carinu
Znaci tak ti kinezi funkcioniraju ?
Narucim nesto od 1000$ iz kine nema carine.
Narucim nekaj od 180 funti iz UK i stisnu mi carinu.
..
Opet se EU prikazuje kao "princeza" koju guzi tataSAD (analogija ihush ) jer kako god tata SAD, tako i princeza EU:..
-'ispravak'.. :)
Taticaima puno pravo guziti princezu, jer je 80 godina štitio princezu, a zadnjih 34 godina se princeza totalno prepustila da ju tatica šititi i sad su svi šokirani jer tatica naređuje princezi što da radi.
..
.. ili 'perverznjaci nijedni..' .. nije tata-tatica.. nego ujko! ujoksem ili ono što ameri imaju kao uncle sam, prototip koji prstom pokazuje u 'tebe' prešaran nacionalnim bojama zastave.. simbol usa vlasti. .. s razlikom, nekad je bio patriot, sad je samo the šef, svjetski šerif ili sudac klase roybeana i zakona zapadno o pecosa..
-ostalo je naravno točno, no pripazite na političku korektnost i nediskriminiranje po spolu itd kad govorite o princezi ili mogućim spolovima i spolovilima.. uz napomenu da se u školstvu planira zamijeniti termin stidnica adekvatnim.. itd.
edit.. a tema je.. + ili-ili..
-recimo da su dva izvora ideje moguća, npr ujko (politika-kina.. i trgovinski ratovi), dugi-moguć.. neki eu birokrat, na nekom pie-grafu.. vidi stavku, koja se u svakom primjeru statističkih velikih brojeva istakne kao miljarde-novačno, jer to je naprosto tako s velikim brojevima, npr biti car u kini-indiji i svakom siromahu oteti po dollar-cent.. nakupi se..
-ako je zbog ujke, nema se što nego tuba vazelina da manje pecka.. i zadržati dignitet. :)
-ako je zbog novca, grafikona.. užas! .. tako priučen čoban koji se dočepao neke eu uredske niše vidi veliku brojku, broj pošiljaka, eu stanovništvo puta neki iznos-postotak i eto milijardi, bolje nego čekati jackpot.. no taj birokratić ne vidi dalje od nosa ili pimplača koji nije stidnica, pa ne uzme recimo trošak.. samih carinskih poslova, lupanja štambilja na komad papira.. a to je trošak, koji opet kad se pomnoži istim zakonom velikih brojeva pojede ono što se mislilo zaraditi pa ponekad i višestruko više.. uz klasično opiranje sive ekonomije takvoj kontroli, tj svaki papir viška je i trag.. koji nitko ne želi osim ako nema druge.. tj eu ulazne luke, države kroz koju roba prolazi prema državi kupca ne žele taj posao, nemaju od njega ništa po već postojećem sustavu tj porez-pdv, jer se prosljeđuje državi uvoznika-kupca a njima ostane samo posao-trošak + time postanu 'nekonkurentni' jer siva ekonomija ne želi papire, samo žele etiketu na šleperu-paketu da je to eu roba.. i time generiraju promet, zaradu, npr na gorivu šlepera, dnevnice-hrana.. a ako promjene rutu tad tog 'turističkog' prometa nema.. ode npr iz roterdama u gdanjsk.. ili kome bi išla carina, da ide toj državi još kako-tako, no ako ide uvozniku ili eu tad im se ne isplati, uz mogućnost da je trošak veći od prihoda..
-pa imamo par mogućih svršetaka (ne to, perverznjaci nijedni..) .. problematike, krene, elaborati-studije-papiri.. pa stane, kao bezbrojne druge ili diselgate i sl. .. ili je ujko pa svrši (to da..).
. .uz jednu prigodnu-američansku.. don't piss on my boots and tell me it's raining .. (čizmu možemo zamijeniti glavom, vratom, osobom.. poruka je ista).
Bio u Amsterdamu prosli tjedan, Schipol Z.L., gdje sam sjedio i radio na lapu i promatrao 3x Boeing 747 China Cargo aviona koji dolijecu u vrlo kratkom vrem razmaku puni raznih stvarcica. Lijepe letjelice s ogromnim ruzicastim cvijetom na repu.
Naravno da porezniku cure sline na takve prizore.
odmah rampu i na Harmicu!
slažem se da treba sve oporezovati od neke vrijednosti naviše, ali isto ako nije svaka roba, neovisno o istoj cijeni - ista po značenju i učinku...
velim, čisto da se zna što je i gdje ušlo, nije to nekakva super kontrola, ali da znaš na čemu si i da te lokalci ne varaju na npr. poticajima koje beru za "proizvodnju" a preprodaju ti uvezenu robu...
normalno ča čekaju...kinezi uništiše hrvatsku industriju čevapa...sa ovim svojim čevapima od šišmiša
misliš na ovo?
nisu loši ni od šišmiša samo da nemaju novu verzija covid-a :)...onda ih moraš prepeći pa onda to nije to...eyu triba napraviti zid oko eyu granica....eeuro zid...javni natječaj za izvođače i eto posao izrade zida dobili kinezi :)
a ne, avijarij, šišmiši lete, kakv zid, i onda smo svi u EU ko kokoši, svako na svojoj prečki...
odmah rampu i na Harmicu!
slažem se da treba sve oporezovati od neke vrijednosti naviše, ali isto ako nije svaka roba, neovisno o istoj cijeni - ista po značenju i učinku...
velim, čisto da se zna što je i gdje ušlo, nije to nekakva super kontrola, ali da znaš na čemu si i da te lokalci ne varaju na npr. poticajima koje beru za "proizvodnju" a preprodaju ti uvezenu robu...
-mitnicu.
.. mislim, stavno.. koliko možeš promašiti, da ne spominjem ostatak u postu kao poticaje, što me prisjeća na doba bjeloglavog supa.. i jagoda, po komadu euro.. 'a ne mož'š to baš prebrojavati precizno..' '' ja sam preko noći postao veći proizvođač''.. no u mom slučaju kum nije imao pečat pa su do jutra snovi o jagodnjaku otišli kamo idu svi snovi u realnost.. :)
edit: .. zaboravim da i hypsteri+ze-gen možda čitaju, pa im termin mitnica ne znači ništa.. no po frenč-korjenu je i čobanu jasno što je 'korjen' značenja ili kako je mitologija postala profesija-znanost i zen politike bez kojeg se ni jedan pravi političar ne može povući iz karijere, ostane nezapamćen.. nisu svi ko kiro-prosviro ili yubito pa da ih po tome mogu pamtiti potomci..
ok, da Mitnica kao toponim je svugdje po Hrvatskoj...
Harmica je od harminc - mađ. trideset(i) dio vrijednosti robe koju unosiš unutar grada na prodaju, znači komunalni porez od 3.33%
Pošta trlja ruke?
Ovako ce i nasi lihvari iz Bosne pored desetine bitnijih zakona, usvojiti u kojem se smanjuje prag carine sa 150 eura na nesto mizerno. I prije 10ak godina nam je prag mozda bio 10 ili 25 eura. Mogao samo maskicu kupiti sa interneta.
U Kini covjek moze sebi naci sta pozeli. Evo upravo danas mi je dosao iz kine adapter za baterije za staru kameru preko 40 godina. Adapter me kostao 2.58 dolara, a shipping 0.55$. Sta mislite koliko bi me ovo kostalo da sam u majci Evropi uzimao? Nasao u Spaniji adapter, kosta 8.10$ i shipping 8.10$.
A da ne govorim recimo o nekim drugim stvarima inace. Shipping zna otici preko 20-30 eura.
Upravo sad sebi kupujem filmove za kameru iz B&H Photo Video, i direktan shipping kosta 13$. Znaci ja u Europi vise i ne gledam bilo sta da kupim, ili nema ili moram velike cijene placati pored vec preskupog shippinga.
-ti misliš da će uvđenje neke carine na taj iznos nešto bitno promijeniti? -neće.. tj već je unazad godinu dostava drastično otišla gore (eu radna snaga, tisuće filipinaca-nepalaca čak kao vozači busa.. nema ljudi, štrajkovi poštara po svim državama itd.. i dupliranje naknada, pa je opet sve isto..). .. zanemarivo, tj ako ti na nabavnu cijeni iz kine dodaš koliko 10-20-50%? .. pa što? više je u toj robi dostava nego roba, a ako biraš freeshiping tad carina nema taj trošak koji bi diretkno uračunala u obračun, tj carina i carinski troškovi su dvije različite stvari, pri čemu carina (carinska sotpa za neku robu) može biti i nulta-0%.. dok je za većinu roba 10%.. i ništa, nevažno.
-tj paketi-roba male vrijednosti, je kao 'tekovina' eu, hr, država.. kao mali oglasnik, buvljak.. nešto što država porezno tolerira, dozvoljava, kao što možeš kupiti-prodati auto, bez da ti se naplati biz-porez, dok ako prodaješ aute (množinu) tad si biznis.. i to država tad naplati, pojedine pušta + iz razloga troška, papirologije i same vrijednosti-iznosa vs posla-papira.. je do sad ta roba za osobne potrebe prolazila, kao što te na fizičkoj granici carinik pusti.. i to je s razlogom, neisplativo-besmisleno za državu, .. kažeš 2,58$ .. carina +10%.. 30 centi.. špedicija-carinski troškovi-papiri.. to je ono što je iz tog razloga oslobođeno, za osobne potrebe, s razlogom, sa zrnom soli, .. no netko u eu sad ima blentavu ideju, ili je ujko naredio.. pa ćeš sad ako uvedu nastaviti jednako kupovati iz kine pri čemu ćeš na kraju platiti umjesto 3.20, 3,50.. neš ti razlike do x5 manje-više u eu trgovini, no trgovac 'mora' nabiti cijenu, jer plaća poreze-carinu (nema oslobođenja, jer nije za osobne potrebe, količina) a radnik mora od tog dobiti plaću, kao u dm-u-lidlu-benzinskoj.. tj neovisno što je pojedini komad jeftin, kad doaš taj trošak tad 3$ skoči na 5-10$ jer plaćaš radnika i vlasnika, njegov godišnji, profit itd..
-dok poreze (neovisno kako ih klasificiramo, pdv-carina-namet..) treba plaćati, jer od tog svi živimo, koristimo, škole, ceste.. tj da je sve đabe, da se ništa ne mora platiti.. ekšli bi tad bilo gore-lošije, propast.. nije problem neka cijena, visoka-niska, problem je što 'ti' trebaš imati veću-dovojnu plaću, imati novac.. tad ni boca domperignona nije skupa ili rolex-mercedes.. tj ako gledaš po cijeni, zašto tad svi želimo mercedes-poršea, može fićo? može.. no nije problem cijena, nego 'da ja imam'.. tad se nosi rolex .. odnosno švicarac ima prosječnu plaću recimo 5000€, makedonac 500.. x10 .. kome je tad što skupo, tko tad ima rolex neovisno kolika je carina-porez.. tj nije problem u porezima, i ja bi rado plaćao poreze u milijardama (ako se razumije kauzalnost što to tad znači..) :) ''.. i tata bi sine.''
U Kini covjek moze sebi naci sta pozeli. Evo upravo danas mi je dosao iz kine adapter za baterije za staru kameru preko 40 godina. Adapter me kostao 2.58 dolara, a shipping 0.55$. Sta mislite koliko bi me ovo kostalo da sam u majci Evropi uzimao? Nasao u Spaniji adapter, kosta 8.10$ i shipping 8.10$.
a taj Španjolac je isto to kupio kao i ti - u Kini... ili tebi šalje iz Kine, samo ti naplati više
u članku piše da mi koji naručujemo dobro znamo da je granica 150€
kao da pokušavamo namjerno zavaljat sistem.
Ja mislim da to nije točno (prvi put čujem za tu granicu)
naručujem zato jer je jeftino, zato jer je ponuda. zato jer EU nema to.
prvi put čujem za tu granicu
naručujem zato jer je jeftino, zato jer je ponuda. zato jer EU nema to.
granica od 150€ bez carine je tu odavno
još od onih vremena kad je bila i ona granica bez pdv-a do 22€ za male pakete (tad se plaćao samo pdv iznad 22€ i do 150€, a iznad 150€ i carina i pdv - ako se dobro sjećam)
a ovo glede ponude/cijene - da, isto tako - 90% toga nema u EU uopće, tj. ne proizvodi se u EU pa im ona zaštita proizvođača zvuči samo kao prazna priča...
...
Tatica ima puno pravo guziti princezu, jer je 80 godina štitio princezu
hmm štitio.... ili gurao svoje interese?
Širenje NATO-a prema istoku je "zaštita" Europe? Izbio je rat tu, ne preko Atlantika
što ti daje širenje NATO-a do ruskih vrata i onda kada izbije rat, povlačenje iz NATO-a?
"nezahvalna" europa ili imperijalističke tendencije SAD-a da se petlja u sve dok im paše, pa se povuku kad više ne, ostavljajući kaos (Irak, Afganistan, Sirija, Bliski Istok, Ukrajina)
nakon sankcija Rusiji od koga EU kupuje plin? Jeftinije ili skuplje nego prije? NS2 raznesen za čiji benefit?
pogledaj kako SAD štiti Japan (saveznika) kojem valuta devaluira na povijesno niske razine? Onako slučajno ili žrtvuju gospodarstvo druge države da potkopaju glavnog rivala? Odakle mi je to poznato...🤔
...
zadnjih 34 godina se princeza totalno prepustila da ju tatica šititi i sad su svi šokirani jer tatica naređuje princezi što da radi.
Je li se princeza "prepustila" ili je ujko jači pa tlači?
Zašto Ukrajina, Poljska, Njemačka nemaju nuklearni program - jer su nesposobni, nezainteresirani zaštititi se ili jer ujko neda jer "bude on"?
pitanje je "bude li" kad zagusti ova čorbica koja se kuha
...
Ali princeza će teško ojačati u potpunosti, jer u zapadnim djelovima njezinog dvorca žive podanici koji bleje u mobitele, broje spolove i brinu se o tome koliko je tko uvrijeđen, a ne kako se zašititi. Tako da princeza ima problema sa količinom opreme u teretani kao i onima koji bi trebali ići u teretanu. S druge strane princeza ima podanike u dvorcu koji su jako ljuti na taticu jer je tatica žario i palio svijetom, pa su lažno zabrinuti i lažno traže neke pravde, mada je tatica taj koji ih je obogatio. Pa bi sad da im vukovi dođu, jer oni su jaki i pravedni i ne bi oni nas nikad ugrizli.
Ako pričaš o kulturološkim/ideološkim konfliktima (bleje u mobitele, broje spolove), ti problemi su izvoz SAD-a tako da ne mogu biti endemski Europi
Princeza ima problem jer je konstituirana od suverenih država gdje svaka vuče svoje, a one glavne su, zasad, još u dobrim odnosima s ujkom, ali svaka pojedinačno vodi vanjsku politiku
i svaka je pojedinačno slabija od ujke tako da on kolektivno svima naređuje
nema tu "uvrede" i sl., čista stvarnost koja boli jer smo mi na primajućem kraju (bar ja, ne znam jesi li ti u EU ili preko Atlantika)
...
No kratkovidni ljudi misle da je Kina prijatelj Europe i da mi trebali odjebati taticu i uhvatiti se s Kinom za ruku i veselo trčati livadama. No ti kratkovidni ljudi ne vide da i Kina želi raditi kao tatica, nametnuti svoju volju cijelom svijetu. No ta volja se jako razlikuje od liberalne demokracije koju je tatica htio progurati razno ranim diljem svijeta. Tatica se zajebo jer veči dio svijeta ne želi biti slobodan. Kina to zna, i to će iskoristiti. I onda će htjeti nametnuti svoju volju ljudima koji vole slobodu. Povijest se ponavlja našom krivicom.
hm pa šta su jedine opcije plesati po livadama ili potpuno bullyanje?
Dokad SAD može održavati 750 vojnih baza u 80+ država i svima govoriti koliko je sati?
Agresivna vanjska politika bullyanja može funkcionirati samo dok dijete koje bullyaš ne uđe u pubertet ili ne složi ekipu (BRICS), onda ćeš se zapitat dvaput kome ćeš otimat ručak
sankcije i carine su zabavne dok ih ti postavljaš, a kad pogledaš koliki je trgovački deficit, pa odakle dolazi 90% dobara.... bit će veselo jednom kad se pipa zavrne al s druge strane
-mali paket.. kako sama riječ kaže, se odonosi na pakete, web.. i granica je bila 150-160kn, 22$.. ne miješati s osobnim unosom, do 150 ili 300€.. tj fizički prijenos osobe preko granice i paketa-narudžbe-dostave pri čemu osoba može kuptiti stotine paketa svaki dan.. a lako je pomiješati cifre-valute uz nekadašnje razlike, promjene, npr ulaz hr u eu, šengen i promjena u euro.. kao što npr osoba može prenjeti kutiju-paket-šteku cigareta osobno, za osobne potrebe (a ovisno o granici, tumačenja, ima po komadu pa je posljednje što sam čuo 40 komada što bi bile dvije normalne kutije cigareta.. no to nema veze s paketima-online..).
edit:
Agresivna vanjska politika bullyanja može funkcionirati samo dok dijete koje bullyaš ne uđe u pubertet ili ne složi ekipu (BRICS), onda ćeš se zapitat dvaput kome ćeš otimat ručak
sankcije i carine su zabavne dok ih ti postavljaš, a kad pogledaš koliki je trgovački deficit, pa odakle dolazi 90% dobara.... bit će veselo jednom kad se pipa zavrne al s druge strane
-ma to je sve nekako 'naopako' besmisleno, suprotno.. za raju i izbore.. npr kad se zbog gubitaka radnih mjesta srednjezapadnim recnekovima kaže da će kina platiti i lupe carine, .. na robu koju uvozi taj seljo i plaća taj namet, tad taj seljo kliče ponosan jer je amerika velika opet.. a neznajući matematiku ne primjeti da je on taj koji plaća ceh, ne kinez-kina, jer carinom na robu oni ne gube-dobiju ništa.. tj to je samo pitanje privlačnosti cijene nakon svih nameta.. npr kilike su trošarine na gorivo u usa ili eu ili hr.. pa koliko tad recimo hr država zarađuje skokom cijene koju plaćamo mi.. i sad 'zamislimo' da naftašima prijetimo time da će država dići cijene-trošarine dok raja razdragano kliče i uživa.. ili kako bi to oštetilo proizvođača.. a koristilo nama, osim onom tko ubire porez-carinu-trošarinu.. tj smijeh na kvadrat, no tako je to u politici gdje se 'golferi' svađaju tko će biti novi šef ako doživi izbore..
granica od 150€ bez carine je tu odavno
još od onih vremena kad je bila i ona granica bez pdv-a do 22€ za male pakete (tad se plaćao samo pdv iznad 22€ i do 150€, a iznad 150€ i carina i pdv - ako se dobro sjećam)
a ovo glede ponude/cijene - da, isto tako - 90% toga nema u EU uopće, tj. ne proizvodi se u EU pa im ona zaštita proizvođača zvuči samo kao prazna priča...
Carina je odavno prestala biti samo zaštits domaće proizvodnje, dapače, to odavno nije svrha (jer velika većina robe ima stopu od 0%).
Mislim da će tu više biti kontrola onoga što ulazi.