Drijemajmo pametno kao orangutani

poruka: 6
|
čitano: 2.987
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Drijemajmo pametno kao orangutani".
3 godine

i... kad će izmjena zakona o radu?  

and all the shipwrecks and the skeletons we keep inside are there to remind us we were meant to survive

4 0 hvala 0
17 godina

Čovjek bi rekao da će s razvojem mašina ljudi imati više vremena za sebe pa tako i za spavanje. Takvu budućnost je zamišljao i Tesla. No to je izgleda utopija.

S razvojem mašina dogodilo se suprotno i počelo se od ljudi očekivati da rade (pa i da se ponašaju) kao mašine. Tako da, iako neki tvrde da će nas AI spasiti od posla, povijest nas uči da je izglednije da će taj AI postati konkurencija i/ili nametnuti/efektivni uzor zbog koje će mnogi morati raditi i duže i za manje koristi nego do sada. Vidim pak da se ponegdje uvodi četverodnevni radni tjedan i eksperimentira se s UBI-jem što daje nekakve naznake promjene smjera, ali možda je tako bilo i u početku svake nove industrijske revolucije - nekakvo kratkotrajno zavaravanje ili zatišje predu buru..

Amenoum

7 0 hvala 1
7 godina
Re: Drijemajmo pametno kao orangutani
Ili su orangutani porijeklom iz Dalmacije...ili je obrnuto...fjaka live forever
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
2 godine
PaleRider kaže...

Čovjek bi rekao da će s razvojem mašina ljudi imati više vremena za sebe pa tako i za spavanje. Takvu budućnost je zamišljao i Tesla. No to je izgleda utopija.

S razvojem mašina dogodilo se suprotno i počelo se od ljudi očekivati da rade (pa i da se ponašaju) kao mašine. Tako da, iako neki tvrde da će nas AI spasiti od posla, povijest nas uči da je izglednije da će taj AI postati konkurencija i/ili nametnuti/efektivni uzor zbog koje će mnogi morati raditi i duže i za manje koristi nego do sada. Vidim pak da se ponegdje uvodi četverodnevni radni tjedan i eksperimentira se s UBI-jem što daje nekakve naznake promjene smjera, ali možda je tako bilo i u početku svake nove industrijske revolucije - nekakvo kratkotrajno zavaravanje ili zatišje predu buru..

kapitalizam je u konfliktu sa Teslinom idejom. Završiti će tehnološkom revolucijom, ali to neće biti tako skoro jer oni koji imaju $$$ će ih teško pustiti, a oni koji nemaju su i dalje sretni s mrvicama. Moderni "komunizam" je nekakva budućnost čovječanstva, ali evolucijski smo mi još uvijek jako daleko od toga.

10 mjeseci
Zanimljivo da u Japanu ili je tako bilo prije kad poslodavac vidi radnika da spava na radnom mjestu , recimo za računalom, kažu to poslodavac voli vidjeti te da je to znak da se ovaj "prebio" od posla te morao resetirati.
Ne znam kako u Japanu ali prilično sam siguran da bi to na našem području ovdašnji ljudi visoko iskorištavali tu privilegiju na dnevnu fjaku. A poslodavci i šefovi bi brzo ukinuli takve privilegije i prevare.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.8.2025 7:34 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
millennial kaže...
PaleRider kaže...

kapitalizam je u konfliktu sa Teslinom idejom. Završiti će tehnološkom revolucijom, ali to neće biti tako skoro jer oni koji imaju $$$ će ih teško pustiti, a oni koji nemaju su i dalje sretni s mrvicama. Moderni "komunizam" je nekakva budućnost čovječanstva, ali evolucijski smo mi još uvijek jako daleko od toga.

Slažem se.

Dok god je kapitalizam na "snazi", neče bit promjena.

Ali do promjena možda dođe i prije nego što mislimo, jer ovaj kapitalistički sustav nije održiv na duge staze.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice