Nebu više jedna plaća službeno, druga na ruke i vodoinstalater naplati bez poreza....platiš mu u rakiji i keksima ili službeno, digitalno 💪
Digitalni euro za sigurno plaćanje: ECB obećava ot
- poruka: 54
- |
- čitano: 7.454
- |
- moderatori:
vincimus
Kakve slobode, o čemu vi pričate? Pa nosite prislušni aparat 0/24 na sebi ili blizu sebe, i djelite svoje podatke ne samo sa prisluškivačima koje imate instalirane nego oni rado podjele vaše podatke sa trećim stranama.
U kakvom fantasy svijetu živite ako mislite da imate ikakve financijske slobode koje nisu od nekog kontrolirane. Sad će vas tamo neki digitalni euro porobiti. Koji nije obvezan. Majketi koja komedija.
Pa da toliko gluposti može biti posljedica sljedećeg:
1) iznimno si naivan
2) imaš izravne koristi (možda čak nešto banalno kao sendvič)
Opet, tvoja premisa je sasvim pogrešna pa je takav i tvoj zaključak.
Možemo onda i ovako zaključiti - poslodavac mi daje plaću, on kontrolira moje financije pa eto zašto ne bi znao i na što sve trošim. Najbolje onda da poslodavcu dostavljam sve svoje račune. Ionako mi on daje novce, pa zašto ne bi znao na što trošim...
ja i dalje čekam da saznam što ti točno sada ne mogu, a moći će s digitalnim eurom, a gotovima ostaje... što točno??
ili što sada ne znaju, a znati će?
naravno nema daljnih argumenata.. ajmo rokaj foliju na glavu i trk u špilju!
Ovo može biti uvod u potpuno izbacivanje gotovine. Bilo za 5, 10 ili 20 godina. To što se već sada itekako može "stisnuti" čovjeka, nije argument za potpunu predaju financija ili pak informacija o sebi vlastima. Kao i većina, rob si navika i komoditeta. I to će se jednom skupo platiti.
prema količini drame bi rekao da je sjeverna koreja ukinula keš, a ne švedska...
Ono što lik najavljuje u članku, je laž. Uvjerava nas lik da kad nestane struje, interneta, presjećen kabl na Baltiku ili u slučaju kibernetičkog napada, da će Digitalni euro koristiti kao "fallback" novac. Lik očito nikad nije vidio kako ljudi u sličnim situacijama opustoše i poharaju trgovine ili pokupuju sav toalet papir kao u slučaju korone, što uzrokuje pad nabavnog lanca. Tada ni Bitcoin niti zlato ne vrijedi. Vrijedi samo ono što imaš "u naturi".
ja i dalje čekam da saznam što ti točno sada ne mogu, a moći će s digitalnim eurom, a gotovima ostaje... što točno??
ili što sada ne znaju, a znati će?
naravno nema daljnih argumenata.. ajmo rokaj foliju na glavu i trk u špilju!
-razlika je u vlasništvu.. licence-autori-copyright.. i infrastrukturi, tj dok gledaš kao korisnik, svejedno ti je tko je vlasnik npr ceste, telefonske linije, vodovoda, hepa.. plaćaš potrošeno, no kad je pitanje kontrole, monopola, tad više nije svejedno tko je vlasnik, koji-čiji su ciljevi-interesi.. dok je najbanalniji razlog dovoljan, vlasništvo-naplata... pa ti tako recimo bankomati naplaćuju podizanje, ono što je vlada zaprijetila bankama da će uvesti hr-bankomate i tako im izbiti taj adut-osnovu naplate.. naknade, porez, kako god se nazove nešto što se plaća i po kojoj osnovi se plaća.
-tko je vlasnik kartičnih kuća? .. usa-uk.. ili ono što ja nazovem ujko sem, dok posotji i podudarnost s nato-om, tj nije to jedna osoba nego vlasnici svega, koji tim vlasništvom naplaćuju globalni nevidljivi porez pod drugim nazivima za bilo što..
-tako banka u kojoj imaš visa ili diners, uredno svakih 6mj ažurira stanje osobnih podataka slanjem vlasniku preko bare... kao i vlasnički dio profita.
-koliko god pojedincu bilo svejedno tko je vlasnik neke robe, trgovine, .. npr cocacole, ipak je važno, jer na kraju dio profita odlazi tamo, kapilarno, pa netko tamo ima više, dok netko tu ima manje, kao uvoz-izvoz bilance, odnosno popularane trumpekove carine i sl. .. pa sad što je važno ili nije važno, npr hr turizam-zarada i u čiji džep na kraju ode, pri čemu to ne mora biti moj džep da bi i meni bilo bolje, tj ako zaradi moj susjed, grad, regija.. imamo bolji standard, društvo, tj to je ona razlika npr živjeti u npr danskoj ili albaniji, .. standard, koji je rezultat rada-zarade, tj podjele kolača, pa mada je statistički svejedno tko što dobije, realno nije svejedno.. statistika u tome zavarava tumačenje itd.
-ili ovako, u čemu je razlika između danske i albanije? zašto razlika postoji? u čemu..
-ili ovako... gledajući teritorij, resurse kao zemlja, rude, nafta, zlato.. koja europska država bi trebala biti najbogatija, koja najsiromašnija? .. rumunjska ima sve, švicarska ništa.. dok je stanje recipročno-suprotno, .. ne zbog kuku-satova, nego zbog politike koja unazad više stoljeća daje takav stus švici, banke-računi.. a da nije albanije, rumunjska bi bila najzaostalija država u eu, mada postoje od doba rima dok su švabe bili divljaci u šumi.. :) .. u čemu je razlika?
-pa upravo u tome, tko-što posjeduje, zarađuje.. belgija prodaje čokoladu, gdje se uzgaja? nizozemska dijamante.. gdje je rudnik? .. što je svejedno a što je važno ili u čemu je razlika?
-pa i u tome.. tj usa ima dollar, koji je financijski pandan nuklearnom oružju, važan.. jer je globalna valuta plaćanja svega, nafta-uvoz-izvoz.. pa što god da mu se dogodi, npr ujko ga štampa nemilicie, druga strana vage mora održati ekvilibrijum pa kina kupuje papir (novac-obveznice) kako bi tom novcu održala vrijednost, jer u njemu naplaćuje-zarađuje.. odnosno, zato kina pokušava stvoriti svoj novac-tržište posljednjih desetljeća, odnosno i digitalni euro, kao i euro.. su upravo to, valuta neovisna o ujki-dollaru, čime ujko gubi jedan dio kontrole, recimo figurativni 1% no ima još dovoljno aduta pa lupa čvrge-carine kako želi.. kap u moru vlasništva svega pri čemu nije dovoljno imati jednu polugu za neovisnost ili manji gubitak resursa koje naprosto bez pljačke porezno uzme netko treći.. tj u davna vremena je to bio npr porez-danak u krvi, zlatu.. porez za mir i sl. .. danas je to naplata svih usluga, copyright-vlasničkih prava, svaki put kad čuješ pjesmu na radiju michaeljacksona ili fmercuryja vlasnik dobije postotak zarade, nit oro nit kopo, vlasništvom, strukturom vlasti-moći, kao što je švica bogatija od rumunjske takvom politikom .. a pojedine države-članice saveza nađu neku svoju nišu, tko što posjeduje pa su namireni-zadovoljni, tj kao što je u podjeli mafija radila, rade i korporacije-vlasti-vlasništva-supersile.. dok ujko posjeduje sve, licence, patente, internet.. sve ili oko 99%.. i to naplaćuje, koristi. Zato je važnije biti vlasnik cocacole-branda, nego imati tvornicu tog pića.. važnije je prodavati čokoladu nego proizvoditi dijamante itd.
edit. .. ah, nije direktno odgovoreno, što možeš a da ne možeš :)
-pa gle, možeš isto, tj svejedno ti je kome plaćaš struju-plin-vodu.. i nije, ništa se ne mijenja, osim onog kranjeg vlasnika a time i taj postotak podjele resursa, novca .. standard, dok je i naivcu razumljivo ako bi on bio taj vlasnik kao konkretna fizička osoba koji mu je interes da se koristi nešto njegovo ili tuđe.. npr koje koristi ja imam ako su dva kafića ili apartmana uz more puni ili prazni? imam interes ako je kafić moj, ako nije svejedno mi je jel pun prvi ili drugi, ili su prazni.. nije moje.. dok se to kao društvo-zajednica ne vrati kroz standard, poreze, ceste, škole.. život, tad nije nevažno tko je vlansik i gdje zarada ide.
-tj da je svejedno, tad ni ujkosemu ne bi bilo važno izgubiti status monopolističkog vlansika koji ubire globalni porez na svemu što posjeduje.. tj kad si ti vlasnik apartmana tad ti je direkno važno jesi li ga iznajmio-zaradio ili nisi i koliko.. kao i to koliko plaćaš poreza i kome, kako se dijeli taj porez i gdje se troši, jer ako se troši tu, tad će od tog dio dobiti i smetlar, obućar, sladoledar.. svi, odnosno kad se taj resurs preseli recimo u švicu tad tu zaradu ima švica kao što ima standard, dok rumunjska nema mada ima sve prirodne resurse za teoretski najbogatiju državu u eu..
-jesam, vlasnici.
-ili ujkosem.. pri čemu je to nešto kao nato-savez, zapadne države, carstva-kraljevstva-obitelji.. vlasnici kapitala, kompanija, brandova, svega.. a trumpek&musk mogu biti frontmeni-predstavnici takvog entiteta personalizirane osobe :)
pa eto potvrdio si što cijelo vrijeme pišem, neće više amer znati koliko banana sam kupio danas nego netko u eu, plus što amer neće dobit proviziju od mene, ja potpisujem.
-to bi bilo optimistično riješenje.. realnost je da jači uzme što poželi.. ili lupi carine, donese mir, granicu, što već.. slabiji ima izbor.. vazelin ili na suho.
edit: a ovo bi bio klasičan eu-čep, neodvojiv na tubi (vazelina) čime štitimo okoliš i klimu..
Pa da toliko gluposti može biti posljedica sljedećeg:
1) iznimno si naivan
2) imaš izravne koristi (možda čak nešto banalno kao sendvič)
Opet, tvoja premisa je sasvim pogrešna pa je takav i tvoj zaključak.
Možemo onda i ovako zaključiti - poslodavac mi daje plaću, on kontrolira moje financije pa eto zašto ne bi znao i na što sve trošim. Najbolje onda da poslodavcu dostavljam sve svoje račune. Ionako mi on daje novce, pa zašto ne bi znao na što trošim...
Kako tvoj poslodavac kontrolira tvoje financije? Jel ima uvid u tvoj račun? Jel ti može mjenjati uvjete poslovanja s bankom, i recimo promjeniti naknade? Jel može ugasiti internet bankarstvo, ugasiti bankomate i poslovnice?
Drugo, poslodavac ti ne daje plaću, valjda si ju zaradio. To je tvoj novac, nije poklonjen. Dok banke (svih vrsta) imaju tvoj novac, manipuliraju s njime itd s podrškom države i silom zakona.
A to su samo osnove....
Da ponovimo gradivo, euro je digitalan od svog zacetka.
Whut?
Ne znam što želiš reći?
Ovo s poslodavcem je upravo to što si napisao, pogrešno zaključivanje - s tim ciljem je i napisano. Zašto uopće o tome raspravljamo?
Žalosno je čitat komentare ljudi koji ne poznaju niti osnove ekonomije ali svejedno se radije gurnu u svijet teorija zavjera nego da pokušaju razumit kako i zašto što postoji i kako uopće funkcionira!
Smisao "digitalnog eura" koji je usput malo nesretno izabran naziv, je da se smanji ovisnost od američkih kartičnih kuća prema kojima iz EU svaki dan teće na milijone eura i nikad neznaš kat se žutoglavi može odlučit i naredi da se zaustavi svako plačanje sa EU karticama. Ideja je da ti milioni eura ostanu u EU i ne idu njima i da se smanji mogućnost kontroliranaj sa strane amerike. Banka ne treba nikakav dodatni način da vidi šta vi kupujete jer se to VEĆ JASNO VIDI kad platite sa karticama. Problem gotovine, koju neki ovde ludo brane, je to što se danas ona u EU koristi večinom iz razloga da se prekriju mutni poslovi, da se ne plati državi porez, kriminal.... i vrlooo mali dio ide na neku poštenu razmjenu, jer se nikome pametnom ne da zaj....na blagajni i čekat 5 minuta da ti iskopaš gotovinu ili ti teta vrati - nego prisloniš karticu i amen. Čim u restoranu/kafiću nemožeš platit karticom, to nije zbog 1% proivizije, nego zbog neprijavljivanja prometa, čak ako ti i da kvazi-fiskalni račun!
Uglavnom. šteta što je EU prodala Eurocard ali sad vide da to nije bio pametan potez i duhu trenutnih zbivanja u SAD ovo je jedina pametna stvar!
-jesam, vlasnici.
-ili ujkosem.. pri čemu je to nešto kao nato-savez, zapadne države, carstva-kraljevstva-obitelji.. vlasnici kapitala, kompanija, brandova, svega.. a trumpek&musk mogu biti frontmeni-predstavnici takvog entiteta personalizirane osobe :)
Hvala ti na odgovoru, ali pitanje je bilo upućeno korisniku Napon zbog posta s prošle stranice. Citiranje na mobitelu ne radi kako treba pa to baš i nije bilo jasno...
-ah.. pa semantički, tad je odgovor-pitanje ne oni, nego on, s velikim o :)
Okay znaci govorimo o nekoj vrsti offline walleta koji se moze koristiti i u slucaju neimanja konekcije s bankom. Znaci da ce vault mozda biti na telefonu enkriptisan.
Ajd, kao ima nekog smisla za end usera.
Sto i dalje ne dize povjerenje u ECB i ne mijenja plan da nas kapilarno promatraju.
Vidimo sto ce tu jos izroniti. A siguran sam da ce biti dosta fine printa i stvari u zagradama.
Ona Lagarde kada je vidim ne znam sto bi prije zgrabio, cesnjak, kriz, svetu vodicu ili lopatu.
Pandemija je dobro došla da se svijet ubrzano dodatno digitalizira - učenje na daljinu, rad na daljinu (onaj tko je mogao) i brzo i efikasno plaćanje (doduše već godinama prisutno), sve je to itekako prigrljeno tijekom pandemije i promatrano kao nešto što nam olakšava život. I sve je to bilo za naše dobro - tako se predstavljalo. Ovo je samo dodatni korak u tome smjeru, kao i nedavno najavljena mogućnost nadzora komunikacije, odnosno analiza poruka. U smjeru kontrole i nadzora. A što se tek sve sprema... Samo možemo pretpostavljati.
Nastoji se što više informacija prikupiti o pojedincu, a u tome smjeru idu svi "pametni" uređaji, a posebno oni s naglaskom na praćenje zdravlja.
Može se dogoditi to da, barem kada govorimo o Europi, jednog dana bude osposobljen sustav koji će o svakom punoljetnom stanovniku imati u bazi podataka razne informacije - od financija, preko zdravstvenog stanja (jasno, ovo je već sada u našem informatiziranom zdravstvenom sustavu prisutno) do raznih osobnih preferencija i intime. I sve to bi moglo biti potpomognuto tzv. umjetnom inteligencijom. Tada se čovjek neće imati gdje sakriti (gradovi se sve više opremaju kamerama tj. videonadzorom), osim doslovno na nekoj osami u prirodi. U zabačenom kraju.
I biti će sve naizgled dobro pojedincu, dokle god je poslušan i ne "talasa", ali čim se negdje aktivira i počne propitkivati vlast i uspostavljeni sustav, e tada slijedi pakao i brzo podsjećanje tko je tu glavni i što se sve zna o toj osobi. I što se može shodno tome upotrijebiti. Ako se slučajno zamjeri.
Eto, takva nam budućnost može biti, a sve zbog kratkovidnosti i komoditeta, kao i stava - to su gluposti i teorije zavjere. To i ne mora biti na razini EU, dovoljno je da država ima svoje građane u šaci. I da nema više cile-mile, ima da slušaš. Malo onako šaljivo, ali... ...tko zna?
Kako je ono bilo za vrijeme Covida u Kini, pišeš nešto što se državi ne sviđa, ups, odjendom smo ti ograničili kretanje po kvartovima, ti bi u taxi, hehe, nece ici sine, taxi te odbija voziti i naravno ne možeš ga platiti :)
Ok, znamo kakva je Kina, no istovremeno mnogi na vlasti imaju slične mokre snove ... Kanada velika demokracija, kada je ekipa stala uz one koji su protestirali s kamionima, donosila im klopu itd odjendom ti ta velika demokracija ukine pristup vlastitim financijama i zaključa račune :)
Teorije zavjere? Prouči povijest: tijekom Sovjetskog Saveza država je nacionalizirala sve banke i centralizirala financijski sustav u jednu državnu banku. To ujedinjenje bilo je katastrofalno i dovelo je do ozbiljnih ekonomskih problema i gubitka financijske slobode. Oni koji ne uče iz povijesti osuđeni su da ju ponove.
Žalosno je čitat komentare ljudi koji ne poznaju niti osnove ekonomije ali svejedno se radije gurnu u svijet teorija zavjera nego da pokušaju razumit kako i zašto što postoji i kako uopće funkcionira!
Smisao "digitalnog eura" koji je usput malo nesretno izabran naziv, je da se smanji ovisnost od američkih kartičnih kuća prema kojima iz EU svaki dan teće na milijone eura i nikad neznaš kat se žutoglavi može odlučit i naredi da se zaustavi svako plačanje sa EU karticama. Ideja je da ti milioni eura ostanu u EU i ne idu njima i da se smanji mogućnost kontroliranaj sa strane amerike. Banka ne treba nikakav dodatni način da vidi šta vi kupujete jer se to VEĆ JASNO VIDI kad platite sa karticama. Problem gotovine, koju neki ovde ludo brane, je to što se danas ona u EU koristi večinom iz razloga da se prekriju mutni poslovi, da se ne plati državi porez, kriminal.... i vrlooo mali dio ide na neku poštenu razmjenu, jer se nikome pametnom ne da zaj....na blagajni i čekat 5 minuta da ti iskopaš gotovinu ili ti teta vrati - nego prisloniš karticu i amen. Čim u restoranu/kafiću nemožeš platit karticom, to nije zbog 1% proivizije, nego zbog neprijavljivanja prometa, čak ako ti i da kvazi-fiskalni račun!
Uglavnom. šteta što je EU prodala Eurocard ali sad vide da to nije bio pametan potez i duhu trenutnih zbivanja u SAD ovo je jedina pametna stvar!
Eh da, kao da su priča za javnost i stvarna motivacija jedno te isto. Onaj tko ne vjeruje u jednakost jednog i drugog nije teoretičar zavjera nego realist. Vrijeme u pravilu pokazuje da su ovakve priče za javnost bile izlike a ne pravi razlog, tako da oni koji vjeruju u jednakost jednog i drugog po pravilu ispadaju teški naivci (pa čak i zli ljudi jer svojom bezrezervnom podrškom podržavaju zlo i razvoj zla). Neupitno je da domaća digitalna valuta ima svoje prednosti i u početku možda i neće biti negativnih posljedica za narod. Ali ako misliš da će ostati tako.. ili imaš 4 godine života ili dolaziš iz neke druge dimenzije gdje vlada jednakost, pa tako i između onog što se priča i onog što se radi.
Ne slažem se s tvrdnjom da će digitalni euro biti koristan za građane. Trenutačno svaka banka vodi privatni zapis transakcija i stanja računa svojih korisnika. Ako država želi pristup tim podacima, mora proći kroz pravni proces. Međutim, s digitalnim eurom podaci o transakcijama bili bi centralizirani i potencijalno dostupni političarima ili drugim tijelima, što bi u Hrvatskoj lako moglo dovesti do zlouporabe. To bi postao još jedan alat za ucjenu i kontrolu građana od strane politike. Država i političari postoje da služe građanima, a ne obrnuto, što je, nažalost, često današnja stvarnost. Nadalje, uvođenje eura u zemljama s različitim ekonomijama i kulturama pokazalo se problematičnim, što dodatno dovodi u pitanje svrsishodnost digitalnog eura. I to što "digitalan euro" nije uistinu digitalan zahtijeva dublje objašnjenje, što je zasebna i složenija tema.
znači sva drama se svodi na premisu da će s digitalnim eurom svi moći bez problema vidjeti sve tvoje i blokirati te, a sada to isto ne mogu... lol
da vam skratim trud, sada te može netko blokirati po svim računima, po svim bankama u teoretski svim državama, bez ikakvog problema.
dodatno; i fizičke novčanice se mogu pratiti, doduše mukotrpniji je proces ali je moguće
-nije važan digitalni euro kao takav.. nego čiji, vlasništvo, infrastruktura, .. ne kontrola eura, nego vlasnička kontrola, koja je temelj npr naplate bankovnih usluga-transakcija.. npr kao hr prodaja tcomu infrastrukture ili mađarima ina, pliva, lura.. ono kad je važno-razlika tko je vlasnik, ne što se radi .. tj opet, vozimo se cestom, recimo da nam nije važno čija je, tko je vlasnik.. no vlasniku plaćamo cestarinu, tad nije nevažno tko je vlasnik, kome novac ide, koliko.. pogotovo ako ide meni ili iz mog džepa..
-banke, kontroliraju infrastrukturu, osnova za naplatu.. zato je plenky u proljeće prijetio bankama da će uvesti državne bankomate, natjerao ih na sniženje cijene usluga i besplatan osnovni paket.. to je to, ne da je razlika u bankomatu-radu, nego čiji je i tad po toj osnovi pravo-kontrola-naplata.. ne kontrola mog novca-plaćanja, nego kome tad plaćam proviziju-trošak, kao autocestu, struju, vodu, internet..
-i to eu želi, no naravno želi i ujko, koji je jači, pa kad eu klazni google, eto čvrge-carine.. itd.
edit: ok.. možda treba i 'nacrtati'.. visa-master, dvije kartične kuće, vlasništvo ujke-usa.. digitalni euro bi bio eu vlasništvo, je je jedina ali dovoljna razlika..
edit2: .. i naravno, mogući problemi, npr da se eu države dogovore :) .. nakon pomaka sata? .. teoretski ok, u praksi možda..
edit3: .. ili jezikom kompjuteraša.. ovisiti o microsoftu-win-office ili imati nešto svoje.. razlike skoro nema, soft-platforma, bankomat.. platforme, vlasništvo, kontrola...
edit4: .. po planu, eu-vlasništvo, infrastruktura, za sad (tako kažu) bez troškova-naknade.. no tko zna, može za korisnika biti isto, razlika je samo tko te više-manje ili nježnije odere, kao za ostale robe-usluge, npr gorivo.. no banke će naravno biti protiv, a one su jak loby + interes visa-master usa interesa pa kad do tog dođe opet trumpek lupi čvrgu-carinu.. itd. hoće li građanima-korisnicima biti bolje? možda.. npr pitanje za zg-plin korisnike, jel im bolje s varaždincima, za sad je dog grad i dalje gubi poslove čak se ne javlja na natječaje.. bolje? sigurnije? jeftinije? .. ovisi, obećanja su jedno, vidjet ćemo.. :)
Teorije zavjere? Prouči povijest: tijekom Sovjetskog Saveza država je nacionalizirala sve banke i centralizirala financijski sustav u jednu državnu banku. To ujedinjenje bilo je katastrofalno i dovelo je do ozbiljnih ekonomskih problema i gubitka financijske slobode. Oni koji ne uče iz povijesti osuđeni su da ju ponove.
Uopće nije problem u ideji nacionaliziranja i centraliziranja ekonomije i proizvodnje. Problem je u tome šta su to provodili zlotvori - anacionalni kriminalci kojima nije bilo stalo do naroda, nego su čak i mrzili narod (komunisti, boljševici, bezbožnici).
Pogledaj sadašnje stanje: slobodno tržište koje uopće nije slobodno, nego jedni gaze druge, a time gaze i narod. Puno baba - kilavo dijete. Nema čvrstog središnjeg autoriteta kojemu bi bilo stalo do naroda, do čovjeka. Proizvodi i usluge nikad gori - počevši od prehrambenih i zdravstvenih, a cijene nikad više.
Demokracija - lažna sloboda ili polusloboda; sustav u kojem veliki gaze male, dok ih istovremeno uvjeravaju da je to dobro i da su potpuno slobodni. Nije Napoleon bez razloga dokinio -Poljičku republiku- niti je bez razloga dokinuta -Dubrovačka republika-. Takvi svijetli primjeri su stajali na putu uvođenja prijevarnog sustava - demokracije, u kojem 2 vuka i jedna ovca glasuju o tome šta će bit za večeru.
Kako se čovjeka zarobi? Smjesti ga se u zatvor sa nevidljivim zidovima, i time mu se dopusti to da misli da je slobodan. Dokaz tome: pogledaj samo koliko ljudi se zaklinje u demokraciju - držeći je kao svetu kravu. Umrli bi za nju, a čovjekov život sveden na vrijednost konzerve graha. Korupcija se popela do nebesa. I tako mnogi štuju demokraciju, a pritom zanemarujući sve ono loše. Nevidljivi zidovi slobode.
A sad zamisli državu, u kojoj autoritet - upravitelj, pokrene lanac prehrambenih trgovina i tvornica za proizvodnju raznovrsne tehnike i drugih proizvoda, kao i ljekarne. Cijena proizvoda bila bi tek tolika da bude dostatna za isplaćivanje pristojnih plaća radnicima i pokrivanje ukupnih troškova. Time bi cijene bile umjerene i svima pristupačne. Proizvodi i usluge bili bi maksimalno kvalitetni, odnosno koliko god bi to bilo moguće. Mali proizvođači, OPG i drugi, prodavali bi svoje proizvode državnim lancima, po razumnim cijenama - nebi ih se zakidalo. Radnici bi radili 6 sati dnevno, 5 dana u tjednu, ili kome bi to više odgovaralo - na pola radnog vremena - 3 sata.
Nema konkurencije i nema gaženja naroda. Nema otrovnih i nekvalitetnih prehrambenih proizvoda, nema kvarljive tehnike - namještenih kvarova, nema skupih zdravstvenih i drugih potrebnih usluga. Nema velikog bogaćenja, nego tek umjerenog. Nema hrpetine političara i političkih stranaka, sa svim njihovim nezasluženim povlasticama i enormnim plaćama. Nema ni jalovih javnih službenika, koji niti žele radit niti znaju te time maltretiraju ostatak naroda. Narod je u središtu svega i upravlja svime putem pravednog autoriteta. Svi za jednog, jedan za sve. Nikome nebi nedostajalo ni ptičjeg mlijeka. A za one kojima i dalje nije baš jasno - ovo nije Komunizam, jer Komunizam je nametnuto, prijevarno, anacionalno, nečovječno zlo.