Digitalni euro za sigurno plaćanje: ECB obećava ot

poruka: 54
|
čitano: 7.465
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Digitalni euro za sigurno plaćanje: ECB obećava ot".
9 godina

Okay znaci govorimo o nekoj vrsti offline walleta koji se moze koristiti i u slucaju neimanja konekcije s bankom. Znaci da ce vault mozda biti na telefonu enkriptisan.

Ajd, kao ima nekog smisla za end usera. 

Sto i dalje ne dize povjerenje u ECB i ne mijenja plan da nas kapilarno promatraju.

Vidimo sto ce tu jos izroniti. A siguran sam da ce biti dosta fine printa i stvari u zagradama. 

Ona Lagarde kada je vidim ne znam sto bi prije zgrabio, cesnjak, kriz, svetu vodicu ili lopatu. 

12 0 hvala 2
17 godina

Teški proljev.

Amenoum

8 0 hvala 1
16 godina
Re: Digitalni euro za sigurno plaćanje: ECB obećav
Gebirgs kaže...

Ona Lagarde kada je vidim ne znam sto bi prije zgrabio, cesnjak, kriz, svetu vodicu ili lopatu. 

Kad je  Strauss-Kan-a pokazao mrvu postenja u IMF-u i htio napraviti jedan, gotovo, beznacajan ali  posten potez, uklonili su ga (radi, paz'sad, napastvovanja sobarice u New York hotelu, jer predsjednik IMF-a je spao na naganjanje sobarica) i  ustolicili nju.

To ti sve govori koliko je samostalna.

2019-te je dobila nagradu za poslusnost i postala predsjednica ECB-a.

Sto se tice, digitalnog eura, nadam se da je svima jasno koliku moc stavlja u ruke birokraciji i koliko ce lako biti nekoga staviti u red ili potpuno izbrisati.

Vec sada je to donekle moguce, ali sve to sto danas imamo ce biti kamilica naspram onoga sto slijedi, jer vlast ce uci u svaku poru nasih zivota.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
12 godina

Kome nije jeasno koliko je to sve skupa opasno dovoljno da pogleda kako su tretirali prosvjednike u Kanadi kada su im sredstva i bankovni računi zamrznuti.

Čak i nije potrebno ići van ove države, Marko Francišković je dobio dopis u kojem mu daju do znanja kako mu ukidaju bankovni račun bez ikakvog objašnjenja od strane banke.

Zaključak priče glasi, onog trena kada više nema gotovine jednim klikom vas netko uništi ako mu to odgovara ili ste nepoželjni bilo zamrzavanjem sredstava ili ukidanjem istog.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2025 14:12 (UncleJimbo).

17 2 hvala 6
10 godina
gdje piše da ukidaju gotovinu? nigdje.
po meni dobar potez da se napokon maknemo od američkih kartičara
Moj PC  
7 15 hvala 0
7 godina

Ne bojte se, keš (nekakvi smrdljivi papir s oznakom) će ostati , a uvodi se Digitalni Euro (nekakva brojka u kompjuteru).

2 3 hvala 0
12 godina
digitall kaže...

Da, jer samo nam to nedostaje da budemo _____. Što?

Jer eto, mi to samo onako, a keš ćemo ostaviti zbog?

Pa cijela priča počiva na tome da se makne gotovina.

16 godina

Ja vjerujem da če keš ostat još dugi niz godina, vjerovatno destlječima.

Ali jedno je sigurno, postepeno če ga "istiskivat" iz uporabe.

Opet sve to nije bed jer kripto valute su tu, njihovo vrijeme tek dolazi.

0 1 hvala 0
10 godina
Mael kaže...
digitall kaže...

da budemo što? koja je razlika između tog i ovog sad s bankama i kartičarskim kućama? sad te nešto brine i boli oko postojećih stvari? brinut će te više kad se to preimenuje u nešto drugo?

pa bolje da eu ima sve o meni nego ameri.

btw keš ne koristim već godinama, samo baš kad moram, i ne zanima me ni najmanje.

kome se ne sviđa nek se seli u afriku ili gdje god nema zlih banaka i ovih koji gledaju koliko sam kruha danas kupio (jer nemaju pametnijeg posla), pa neka rade razmjene tipa cijepanje drva za 2 kokoši.

16 godina

Pošto američke kartičarske kuće nam često brane da kupujemo ono što se njima ne sviđa, bilo bi dobro imati alternativu. Al nekako sumnjam da nam europski političari neće isto to blokirati digitalnim eurom. 

Moj PC  
6 1 hvala 2
14 godina

I dalje mi nejde u glavu kak oni misle s digitalnim eurom smanjiti market share Visi ili Mastercardu? 

2 1 hvala 0
7 godina
digitall kaže...

kome se ne sviđa nek se seli u afriku ili gdje god nema zlih banaka i ovih koji gledaju koliko sam kruha danas kupio (jer nemaju pametnijeg posla), pa neka rade razmjene tipa cijepanje drva za 2 kokoši.

Lako reći a teže sprovesti, ukratko, neš' daleko dogurati.

12 godina
andre_delambre kaže...

I dalje mi nejde u glavu kak oni misle s digitalnim eurom smanjiti market share Visi ili Mastercardu? 

Nikako...

12 godina
digitall kaže...
Mael kaže...
digitall kaže...

da budemo što? koja je razlika između tog i ovog sad s bankama i kartičarskim kućama? sad te nešto brine i boli oko postojećih stvari? brinut će te više kad se to preimenuje u nešto drugo?

btw keš ne koristim već godinama, samo baš kad moram, i ne zanima me ni najmanje.

To što ti voliš totalitarne ideje, ne znači da su svi pobornici, ali vidim način rješavanja neistomišljenika.

Moje korištenje keša je minmum, samo kad moram, ali ne znači da ga želim ukinuti.

Ovo "pa bolje da eu ima sve o meni nego ameri." - ne znam kako komentirati.. premisa je apsolutno pogrešna pa nema niti nekog smisla dalje raspravljati 

9 godina
syncmaster245b kaže...

Vec sada je to donekle moguce, ali sve to sto danas imamo ce biti kamilica naspram onoga sto slijedi, jer vlast ce uci u svaku poru nasih zivota.

Sutke padamo jer koliko vidim Whatsapp ce biti na izvol'te telefonski razgovori isto, sada novcanici, a naci ce se jos pokoja sitnica kada ovo bitno padne.

10 godina
Mael kaže...
digitall kaže...
Mael kaže...
digitall kaže...

To što ti voliš totalitarne ideje, ne znači da su svi pobornici, ali vidim način rješavanja neistomišljenika.

Moje korištenje keša je minmum, samo kad moram, ali ne znači da ga želim ukinuti.

Ovo "pa bolje da eu ima sve o meni nego ameri." - ne znam kako komentirati.. premisa je apsolutno pogrešna pa nema niti nekog smisla dalje raspravljati 

znači ni ja ni ti ne koristimo keš i zaboli nas za njega, uz to neće biti ukinut, al idemo napravit dramu... ok.

znači ovo što sad imamo nije "totalitarno", nego će ovo drugo biti (isti k samo druga forma), bravo.

10 godina
andre_delambre kaže...

mislim da je prilično jednostavno za shvatiti, odeš u trgovinu i ne platiš visa karticom dakle ne daješ proviziju kartičnoj kući i svima između (banka), nego platiš tim walletom. znači samo promijenis default payment način na mobitelu kojeg prislonis 

17 godina
Glavno da su deset puta naglasili kako je gotovina najbitnije.
I je. Sad. Kad treba uvesti centraliziranu digitalnu valutu.
A jednom kad se ta uvede će biti neka druga priča...
Gledam te!
15 godina
Kako ćemo sada plave kuverte gurati

4 0 hvala 0
10 godina
Harmonikaši na aparatima ;-)
Moj PC  
9 0 hvala 0
9 godina
Više svadbe neće biti iste. Više mladenka ili mladenac ne moraju dežurati pored one kutije u koju idu kuverte
.

Moguće je da će u pozivnici pisat broj računa
11 godina
Ajoj koliko gluposti na jednom mjestu. Kao sad nitko nema apsolutnu kontrolu nad vašim financijama? Banke ne postoje? Nacionalne banke ne postoje? ECB ne postoji?

Kakve slobode, o čemu vi pričate? Pa nosite prislušni aparat 0/24 na sebi ili blizu sebe, i djelite svoje podatke ne samo sa prisluškivačima koje imate instalirane nego oni rado podjele vaše podatke sa trećim stranama.

U kakvom fantasy svijetu živite ako mislite da imate ikakve financijske slobode koje nisu od nekog kontrolirane. Sad će vas tamo neki digitalni euro porobiti. Koji nije obvezan. Majketi koja komedija.
Nadglednik dina
Moj PC  
11 1 hvala 1
6 godina
JonesCroatia kaže...
Harmonikaši na aparatima ;-)

Nemas brige ;)

https://www.youtube.com/shorts/2iMlRQddBeg

16 godina
Gebirgs kaže...

Okay znaci govorimo o nekoj vrsti offline walleta koji se moze koristiti i u slucaju neimanja konekcije s bankom. Znaci da ce vault mozda biti na telefonu enkriptisan.

Ajd, kao ima nekog smisla za end usera. 

Sto i dalje ne dize povjerenje u ECB i ne mijenja plan da nas kapilarno promatraju.

Vidimo sto ce tu jos izroniti. A siguran sam da ce biti dosta fine printa i stvari u zagradama. 

Pandemija je dobro došla da se svijet ubrzano dodatno digitalizira - učenje na daljinu, rad na daljinu (onaj tko je mogao) i brzo i efikasno plaćanje (doduše već godinama prisutno), sve je to itekako prigrljeno tijekom pandemije i promatrano kao nešto što nam olakšava život. I sve je to bilo za naše dobro - tako se predstavljalo. Ovo je samo dodatni korak u tome smjeru, kao i nedavno najavljena mogućnost nadzora komunikacije, odnosno analiza poruka. U smjeru kontrole i nadzora. A što se tek sve sprema... Samo možemo pretpostavljati.

Nastoji se što više informacija prikupiti o pojedincu, a u tome smjeru idu svi "pametni" uređaji, a posebno oni s naglaskom na praćenje zdravlja.

Može se dogoditi to da, barem kada govorimo o Europi, jednog dana bude osposobljen sustav koji će o svakom punoljetnom stanovniku imati u bazi podataka razne informacije - od financija, preko zdravstvenog stanja (jasno, ovo je već sada u našem informatiziranom zdravstvenom sustavu prisutno) do raznih osobnih preferencija i intime. I sve to bi moglo biti potpomognuto tzv. umjetnom inteligencijom. Tada se čovjek neće imati gdje sakriti (gradovi se sve više opremaju kamerama tj. videonadzorom), osim doslovno na nekoj osami u prirodi. U zabačenom kraju.

I biti će sve naizgled dobro pojedincu, dokle god je poslušan i ne "talasa", ali čim se negdje aktivira i počne propitkivati vlast i uspostavljeni sustav, e tada slijedi pakao i brzo podsjećanje tko je tu glavni i što se sve zna o toj osobi. I što se može shodno tome upotrijebiti. Ako se slučajno zamjeri.

Eto, takva nam budućnost može biti, a sve zbog kratkovidnosti i komoditeta, kao i stava - to su gluposti i teorije zavjere. To i ne mora biti na razini EU, dovoljno je da država ima svoje građane u šaci. I da nema više cile-mile, ima da slušaš. Malo onako šaljivo, ali... ...tko zna?

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2025 22:32 (Izzy).
7 godina
Entry Point kaže...
Ajoj koliko gluposti na jednom mjestu. Kao sad nitko nema apsolutnu kontrolu nad vašim financijama? Banke ne postoje? Nacionalne banke ne postoje? ECB ne postoji?

Kakve slobode, o čemu vi pričate? Pa nosite prislušni aparat 0/24 na sebi ili blizu sebe, i djelite svoje podatke ne samo sa prisluškivačima koje imate instalirane nego oni rado podjele vaše podatke sa trećim stranama.

U kakvom fantasy svijetu živite ako mislite da imate ikakve financijske slobode koje nisu od nekog kontrolirane. Sad će vas tamo neki digitalni euro porobiti. Koji nije obvezan. Majketi koja komedija.

Kolega, zamisli to ovako: ti si pas, je li ti bolje biti na lancu od 3 metra, ili od 15 metara?

Digitalni euro je lanac od 3 metra, a keš je lanac od 15 metara.

16 godina

keš je super za korumpirano društvo gdje svatko gleda kako nešto ukrasti ili prevariti.

Moj PC  
1 2 hvala 0
4 godine

Službeno, euro je samo u zadnjih 5 godina izgubio 17.3% vrijednosti zbog inflacije tj. praktički neograničenog tiskanja istog. Realna brojka je sasvim sigurno i više nego duplo veća. U digitalnoj verziji, političari će imati još veću kontrolu nad eurom što znači još više tiskanja i još manju transparentnost oko distribuiranja takvog fiktivnog novca. Svaka "digitalna valuta" s takvim temeljima može biti samo shitcoin.

Ruhe im Puff

2 0 hvala 0
14 godina
digitall kaže...
andre_delambre kaže...

mislim da je prilično jednostavno za shvatiti, odeš u trgovinu i ne platiš visa karticom dakle ne daješ proviziju kartičnoj kući i svima između (banka), nego platiš tim walletom. znači samo promijenis default payment način na mobitelu kojeg prislonis 

I dalje će ti ići preko middlemana, tj. banaka.  Ni Kina ti nema još peer-to-peer, a oni kakti najduže rade na ovome.
ECB ima već Instant SEPA, mogli su pogurati neku svoju debitnu karticu baziranom na tom Instant SEPA rješenju (ak im je već bio plan da "riješe" Visu ili MC) ali se ugledali na Kinu i njihov digitalni juan (https://www.ecb.europa.eu/press/inter/date/2025/html/ecb.in250614~f35660c448.en.html ).

Nekak imam osjećaj da bi ovo moglo biti u kategoriji plastičnih čepova, al vrijeme će pokazati .

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.9.2025 8:33 (andre_delambre).
10 godina
Entry Point kaže...

bravo, napokon netko tko zna zbrojiti dva i dva

andre_delambre kaže...
digitall kaže...
andre_delambre kaže...

I dalje će ti ići preko middlemana, tj. banaka.  Ni Kina ti nema još peer-to-peer, a oni kakti najduže rade na ovome.
ECB ima već Instant SEPA, mogli su pogurati neku svoju debitnu karticu baziranom na tom Instant SEPA rješenju (ak im je već bio plan da "riješe" Visu ili MC) ali se ugledali na Kinu i njihov digitalni juan (https://www.ecb.europa.eu/press/inter/date/2025/html/ecb.in250614~f35660c448.en.html ).

Nekak imam osjećaj da bi ovo moglo biti u kategoriji plastičnih čepova, al vrijeme će pokazati .

pa ici ce vjerovatno preko banaka i nek ide, ali se u lancu izbacuju americke kartice i to je već korak naprijed. zašto još njima plaćati svaku transakciju...

6 tjedana

Žalosno je vidit to da neki nisu u stanju kvalitetno promišljat o ovom pitanju, pa im nikako nije jasno u čemu je kvaka i koju razliku to čini u odnosu na sadašnje stanje. Evo, ponudit ću jedan vrlo kratak i izravan odgovor na to pitanje, a potom i jedan slikoviti: 

1) Koja je razlika između 50% stupnja kontrole i 100% stupnja kontrole? Koja je razlika između izravnog djelovanja i posrednog djelovanja? Između lokalnog i globalnog? Između 'puno baba' i jednog univerzalnog autoriteta? 

2) Koja je razlika između lokalne - gradske bande i punokrvne - međunarodne mafije? 

Zar vi mislite da implementiraju sve to bez vrlo konkretnog razloga? Zar nisu već nebrojeno puta pokazali to da ovakve velike ciljeve planiraju desetljećima, a u nekim slučajevima i stoljećima?

Zar nije onaj zli Harari najavio to da je sa slobodom gotovo? I da je takozvana pandemija poslužila tome da se počne s hakiranjem čovjeka, da se čovjek počinje nadzirat iznutra? Znate li onaj distopijski film - In Time, u kojem sat na ruci određuje životni vijek? 

Žig zvijeri - tko ga odbije, neće moć kupovat i prodavat (sudjelovat u društvu). I veliki i mali, i bogati i siromašni, i slobodni i robovi - neće bit iznimki. Ali dano je upozorenje: jao onome tko ga prihvati, taj ili ta će bit poviše iskupljenja. Sudbina gora od smrti. 

4 2 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice