Dok sam uvijek za napredak tehnologije, da je ovo baš TOLIKO potrebno, nije... Pod hitno treba regulacija i zakon za ovakve stuntove. Starlink, pa Amazon, još 2 igrača da se uključe i imat ćemo što; 15 000 UFO-a u orbiti samo za internet?
Amazon dobio odobrenje za lansiranje 3 tisuće sate
- poruka: 18
- |
- čitano: 6.267
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nazalost to je buducnost..Samo Musk je dobio odobrenje za njih 30.000+
Koji !?
Uskoro nećemo ni običnim okom vidjet zvijezde, a kamoli ih snimit dugim ekspozicijama.
Ako ovako nastave imaće to i prednosti, biće uvijek hladovina.
Prvo sam htio reći gledaj to sa vedrije strane, ali bilo bi malo kontradiktorno...
Jedan kamenčić je dovoljan da pogodi jedan satelit i imat ćemo situaciju s početka filma "Gravitacija".
Nemam ništa protiv da postoji zajednički pristup internetu putem satelita, ali ne da svaka zainteresirana kompanija dobije dozvolu za par desetaka tisuća komada.
I lako sta ce smetat nama amaterima ali ce smetat znanstvenicima u istraživanju, pola velikih teleskopa sta rade i sta se trenutno rade ce bit duplo beskorisnije (VLT, ELT, Keck, Kanarski)ml. Sve samo zbog kratkoročno profita pojedinaca... Nije mi drago...
A evo kad mozete vidjeti satelit:
https://james.darpinian.com/satellites/
Stavit laser u dvoriste pa skidat kad predje preko parcele....
FCC ne izdaje dozvole za lansiranje satelita, nego za upotrebu frekvencijskog spektra. Mogli su ih poslati i bez te dozvole, samo ne bi smjeli emitirati nad Amerikom.
Tko ce regulirati slanje 15 000 satelita u zajednicku orbitu cijelog svijeta, da bi Ameri imali internet?
Točno!! Svi smo mi u službi američkog boljitka. Fukara nema što, niti smije da se buni jer je to dobro njihovim gazdama
Koji !?
Uskoro nećemo ni običnim okom vidjet zvijezde, a kamoli ih snimit dugim ekspozicijama.
Koga briga. Nemamo vidače sa 4k kamerama koji bi nam potvrdili da su te zvijezde zapravo gore. Tak' da ne vidim razloga za brigu.
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Komentari kao da dolaze od čitatelja Glorije a ne BUG-a??? Što se to dogodilo? Sjećam se kada je prije 20-tak godina Bill Gates promicao sličnu ideju pristupa internetu putem niskoorbitirajućih satelita (tada se govorilo o kupovini ruskih balističkih raketa za realizaciju tog projekta), kako su čitatelji iste ove tiskovine to pozdravili sa maksimalnim oduševljenjem!
![poslano s mobilnog telefona](/forum/slike/frommobile.png)
Ovako bi bio monopol
Star sam pa se sjecam da je krajem 90-tih Bill je sudjelovao u projektu Iridium, mrezi od 66 satelita, za globalnu telefonsku i data mrezu, koja i danas funkcionira.