Eurotrade - jamstvo -problem

poruka: 6
|
čitano: 2.318
|
moderatori: vincimus, Lazarus Long
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Eurotrade - jamstvo -problem

Situacija sljedeća: 31.3.2021. kupljen pisač Epson, rikavela uvlakivač papira, neće povući papir. Kad sam ga kupio trebao je online popuniti obrazac za produljenje garancije na 3 godine, no nikako nisam uspijevao, neka greška na stranici mi nije dozvoljavala, svaki put error, na kraju sam se obratio Epson Europe jer ovi naši nisu znali gdje je problem, vamo tamo nije bilo odgovora i ja iskreno zaboravio na to.

I danas idem direkt prijaviti kvar u Eurotrade koji je ovlašteni servis i uvoznik da bi mi rekli da je redovito jamstvo godinu dana... pogledam na jamstveni kutiji, kad ono stvarno piše 12 mjeseci jamstva. Ok, moja greška, nisam ni čitao, pretpostavio sam da je redovno 2 godine plus onda ovo produljenje na 3, a na kraju ispalo s 1 na 3.

E sad, kako uopće po EU zakonu može proizvod imati samo godinu jamstva, a druga stvar je što je njima bila usrana stranica i što ja nisam mogao napraviti produljenje jamstva zbog njihove greške, poslao sam danas servisu i screenshotove (srećom imam to sačuvano) gdje prijavljujem tu nemogućnost i gdje se žalim i njima i Epson Europe još prije godinu dana, da bi dobio maltene generički odgovor od servisa:

Poštovani,

provjerom smo ustanovili da za Vaš pisač Epson L3151, serijski broj: X7GR128176, nije registrirano produljeno jamstvo (screenshot u prilogu). Isto možete i sami provjeriti na https://warrantycheck.epson.eu

Nažalost nije moguće nikako naknadno registrirati produljeno jamstvo, jer je prošlo više od godinu dana od dana kupnje.

Možemo ponuditi samo vanjamstveni popravak uz naplatu.

Da li bi mogao nekako istjerati ovo pa vašem mišljenju, pogotovo ovo sa samo godinu dana jamstva?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Eurotrade - jamstvo -problem

Zašto ovlašteni/uvoznik, javi se trgovcu gdje si ga kupio, nek se oni bave sa servisom. Ti imaš pravo na zakonsko dvogodišnje jamstvo, ovo je dodatno tj. trgovačko.

9 godina
offline
Re: Eurotrade - jamstvo -problem

Ne pozivas se na jamstvo, vec na materijalnu odgovornost, koja traje 2g. Jamstvo moze bit i 2 dana. Imas temu u zastiti potrosaca

8 godina
offline
Re: Eurotrade - jamstvo -problem

"Dvogodišnje zakonsko jamstvo" - https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/shopping/guarantees-returns/faq/index_hr.htm

 

A ovdje pak kaže drugo tj. slično. https://www.ecc-croatia.hr/materijalni-nedostaci-i-garancija

 

Koja je onda ustvari razlika materijalni nedostatak vs jamstvo? Jedno i drugo spominju kvar. Pričamo o tehničkoj robi, kao iz pitanja, uređaj prestao (ne krivnjom korisnika tj. normalnom uporabom) raditi.

 

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2022 19:53 (Nuclear_Phoenix).
15 godina
offline
Re: Eurotrade - jamstvo -problem
Materijalni nedostatak je propisan zakonski i vrijedi u cijeloj EU. Jamstvo je ono što ti daje proizvođac. Jamstvo može postojati a i ne mora, može trajati 1 dan a može i dvije godine. Proizvođac daje jamstvo i uvijete jamstva kako želi dok se zakona materijalnog nedostatka mora pridržavati bez obzira htjeo to ili ne. Ako kupac može reklamirati uređaj po obje osnove onda bira po kojoj ce osnovi reklamirati, nekad je povoljnije/jednostavnije po osnovi jamstva a nekad po osnovi mater. nedostatka. Sve ovisi od slucaja do slucaja.
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.6.2022 21:59 (JackIsBack).
15 godina
offline
Eurotrade - jamstvo -problem

-ne treba miješati dvije 'iste' (slične) pravne stvari.. tj jamstvo nije zakonom propisano, ne mora uopće postojati, može biti dan-godinu-vječno.. u pravilu stvar proizvođača (ili distributera-uvoznika za tržište..).

-svatko može dati svoje jamstvo (ako želi..).

-materijalni nedostatak.. zakonom o zaštiti potrošača u čitavoj eu.. +2 godine, neovisno o jamstvu.

-u ovom slučaju treba iskoristiti upravo tu mogućnost, na teret trgovca (ne proizvođača)..

 

-osim ako je kupljeno na pravnu osobu (firmu).. jer tad nije pod zaštitom 'portrošača' što je u definiciji mali-kućni-običan (fizička osoba) kupac.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice