Plaćanje poreza na internet zaradu izdvojena tema

poruka: 307
|
čitano: 183.859
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Plaćanje poreza na internet zaradu
DommY kaže...

Ako se radi o kompaniji koja se nalazi u SAD-u i ta kompanija nudi svoju karticu (Mastercard) na koju uplacuje novac, ja naručim i dobijem tu karticu koja je izdana u SAD-u i na nju normalno primam novac koji mogu podignuti na bilo kojem bankomatu u Hrvatskoj.

Na taj način porezna ili bilo tko drugi nema uvid u moja primanja jer je to kao da sam račun otvorio u inozemstvu što znači da sam ja izbjegao plaćanje poreza? ili se varam?

Ako bi eventualno odlučio plaćati porez, što meni treba od te kompanije koja mi uplacuje novac na navedenu karticu? Nekakav ugovor ili neki papiri?

Hvala.

O tome se već bar 5 puta do sada pisalo - čim si provukao karticu kroz bankomat odmah su se tvoji podaci sa kartice zapisali kod nas i kao takvi su bez problema dostupni poreznoj. I oni odmah po tim podacima znaju da ti imaš negdje vani račun i mogu od te institucije (banke) zatražiti popis svojih transakcija na tom računu. I zamisli tada kaosa kada otkriju da godinama na tom računu dobivaš neke novce na koje nikada nisi platio nikakav porez.

I da, dužan si plaćati porez kod nas bez obzira što je račun otvoren u nekoj drugoj državi jer po našem zakonu svi rezidenti (državljani) ove države plaćaju porez u RH.

Od te kompanije ne trebaš nužno nikakve ugovore ili papire ako novce dobivaš na devizni žiro-račun jer se to automatski gleda kao drugi dohodak. Ali ako možeš doći do nekog ugovora koji bi za tebe značio povoljnije plaćanje poreza (npr. autorski ugovor) onda svakako probaj.

16 godina
TracerCPP kaže...

O tome se već bar 5 puta do sada pisalo - čim si provukao karticu kroz bankomat odmah su se tvoji podaci sa kartice zapisali kod nas i kao takvi su bez problema dostupni poreznoj. I oni odmah po tim podacima znaju da ti imaš negdje vani račun i mogu od te institucije (banke) zatražiti popis svojih transakcija na tom računu. I zamisli tada kaosa kada otkriju da godinama na tom računu dobivaš neke novce na koje nikada nisi platio nikakav porez.

I da, dužan si plaćati porez kod nas bez obzira što je račun otvoren u nekoj drugoj državi jer po našem zakonu svi rezidenti (državljani) ove države plaćaju porez u RH.

Od te kompanije ne trebaš nužno nikakve ugovore ili papire ako novce dobivaš na devizni žiro-račun jer se to automatski gleda kao drugi dohodak. Ali ako možeš doći do nekog ugovora koji bi za tebe značio povoljnije plaćanje poreza (npr. autorski ugovor) onda svakako probaj.

Kolike su sanse da bas mene ulove od ostalih ko zna koliko ljudi koji su podizali novac na istom bankomatu?

Što ako bi se novci podizali u nekoj od susjednih država, Slovenija, Italija npr? 

Kakve su kazne, npr da te nakon dvije godine ulove da nisi platio porez nijednom a zaradio si recimo 100 000kn? Govorim bezveze, samo primjera radi.

Najbolji program za zaradu na internetu -> https://outloud.us/landingpage/8192
14 godina
neaktivan
DommY kaže...
TracerCPP kaže...

Kolike su sanse da bas mene ulove od ostalih ko zna koliko ljudi koji su podizali novac na istom bankomatu?

Što ako bi se novci podizali u nekoj od susjednih država, Slovenija, Italija npr? 

Kakve su kazne, npr da te nakon dvije godine ulove da nisi platio porez nijednom a zaradio si recimo 100 000kn? Govorim bezveze, samo primjera radi.

O šansama se nikada ne zna. Već sam prethodno navodio primjer kolege koji godinama nije ništa radio i na kraju mu se jednog jutra policija pojavila pred vratima:

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/placanje-poreza-internet-zaradu/213688.aspx?page=3&jumpto=4544242&sort=asc&view=flat

A što se tiče kazni imaš i ovdje primjer:

http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/placanje-poreza-internet-zaradu/213688.aspx?page=2&jumpto=4543890&sort=asc&view=flat

Za podizanje love u drugim zemljama ne znam. Možda su i to sada umrežili kako smo u EU pa niti to više nije sigurno.

16 godina
DommY kaže...

..

Ako bi eventualno odlučio plaćati porez,..

- pitaj IRS (ako te nije strah..) jer po navedenom taxing je njihov..

-naravno, postoje ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ali jedan porez je obavezan..

DommY kaže...
..

-iznos je nevažan (tj samo dodatna težina djela), jer možeš zaraditi 1kn, il biti gubitaš, svejdno moraš prijaviti, platiti.. a koliko platiti je stvar izračuna. Kažnjivo djelo je samo izbjegavanje plaćanja poreza ili neprijavljivanje tj to je tvoja obaveza po nekoj od osnova.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.2.2015 16:03 (ihush).
16 godina
ihush kaže...

- pitaj IRS (ako te nije strah..) jer po navedenom taxing je njihov..

Prvi put cujem za IRS pa sam isao guglati, jesi na ovo mislio?

Ako sam dobro shvatio, mislio si na placanje poreza u SAD-u? Ako da, ta kompanija uredno plaća porez u SAD-u. 

Najbolji program za zaradu na internetu -> https://outloud.us/landingpage/8192
16 godina

- IRSa se boje svi... boj se i ti.

-kompanija plaća svoj porez, ti moraš plaćati svoj. Dali je kompanija uplatila tvoj porez.. to se u USA tako ne radi, tj to radiš sam za sebe. Ali provjeri njihove zakone, ugovor ako imaš itd..

12 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
DommY kaže...

Ako se radi o kompaniji koja se nalazi u SAD-u i ta kompanija nudi svoju karticu (Mastercard) na koju uplacuje novac, ja naručim i dobijem tu karticu koja je izdana u SAD-u i na nju normalno primam novac koji mogu podignuti na bilo kojem bankomatu u Hrvatskoj.

Na taj način porezna ili bilo tko drugi nema uvid u moja primanja jer je to kao da sam račun otvorio u inozemstvu što znači da sam ja izbjegao plaćanje poreza? ili se varam?

Ako bi eventualno odlučio plaćati porez, što meni treba od te kompanije koja mi uplacuje novac na navedenu karticu? Nekakav ugovor ili neki papiri?

Hvala.

ima bi ja jedno pitanje,šta ako je taj novac "neznatan " na godišnjoj razini,tipa do 20-30k kn ili slično,zar ne postoji neki MINIMUM na koji si obavezan prijavit porez...konkretno,radi se o kocki i igrama na sreću,koje ja mislim da nisu dosad bile pod poreznom obavezom(sad kako je točno,ne znan),ali svejedno,zar nema neki granični minumum koji je određen,pa ako si ispod toga,ne plačaš,jer nemaš šta..??hvala unaprijed...

14 godina
neaktivan

Nevjerovatno koliko puta treba stvari ponavljati.... LIMITA NEMA. Svaka lipa je oporeziva.

16 godina
TracerCPP kaže...

Nevjerovatno koliko puta treba stvari ponavljati.... LIMITA NEMA. Svaka lipa je oporeziva.

+ mora se prijaviti, (a moguć je i povrat preplaćenog poreza).

Jedino zaposlenici/umirovljenici koji imaju smao jedan izvor prihoda (plaću/mirovinu) ne moraju predavati jer to firma obavi za njih i to samo ako im je to JEDINI izvor prihoda, ako nije (ovakab job) tad svejdno MORAJU prijaviti, jer je po osnovi drugog prihoda. Visina godišnjeg prometa je samo stvar npr granica za obrt/firmu izvan sustava PDVa i sl.

- Nema neoporezivog, sve se prijavljuje.

11 godina
neaktivan

Covjek vas prepada ,ko da radi za poreznu.

11 godina
neaktivan
DommY kaže...

Idi u Sloveniju,Italiju ili jos bolje BIH podigni novac i mirno spavaj .Sanse da ce skrill,neteller,payoner dati vase podatke poreznoj su ravne nuli.

15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
crash11 kaže...

Da  se recimo netko odluči baviti izradom stranica, aplikacije itd po internetu a to hoće napraviti legalno bez otvaranje firme jer ne zna da li će imati stalne prihode, koji je onda postupak? Jel recimo plati porez na ono zarađeno preko paypala ili kako?

Ja sam to radio na način da sam u banci otvorio devizni žiro račun, a kartica tog računa (visa) je bila registrirana na paypalu. Kada konačno povučeš svu lovu sa paypala na karticu ona sjedne na tvoj račun u banci, te onda na taj iznos plaćaš porez (25%), prirez (ovisno o gradu), te mirovinsko i zdravstveno (doprinose).

Članak o plaćanju poreza na zaradu iz inozemstva:

http://bizon.hr/porez-na-zaradu-iz-inozemstva-adsense-i-affiliate-programi/

Službena upustva porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/167_DrugiDohodak.pdf

Ova opcija u najgorem slučaju košta 44% davanja (za Zagreb). Za ostale gradove koji imaju manji prirez je povoljnije.

Hvala na linkovima, sve drži vodu, jučer obavio sve prema gornjim uputstvima ;)

15 godina
neaktivan
Plaćanje poreza na internet zaradu

Pozdrav ljudi.

Ovako, pročitao sam apsolutno svaki post u ovoj temi, ali s obzirom da je 5 ujutro, ispričavam se ako je ovo pitanje bilo negdje postavljeno, odnosno odgovoreno.

Kroz proteklih par godina znao sam nešto prodati na eBayu, dobio lovu na PayPal i podigao na devizni račun. Znači radilo se o iznosu između par stotina do dvije tisuće kuna. S obzirom da sad zarađujem daleko više i zarađujem preko YouTube-a te imam i dodatni priljev novca sa ostalih aktivnosti na internetu, a to traje već nekoliko mjeseci, kakav je postupak? Da li će biti problema zato što sam kao student podizao lovu sa PayPala prije koju godinu? Da li ću imati problem s ovim nedavnim uplatima (npr. u 3. mjesecu mi je uplaćeno 20000kn, ali kako tu lovu dijelim na pola sa suradnikom iz Nizozemske, odmah sam mu poslao 10000kn). Znao sam da ću prije ili kasnije morati platiti porez ukoliko nastavim ovako zarađivati, ali da se zarada mora prijaviti i porez platiti u roku od 8 dana mi je nevjerojatno i do sada nisam znao za to.

S obzirom da planiram pokrenuti neki obrt (ili jdoo?), a zarada bi mi trebala biti negdje na granici tih 230.000kn, da li moram prijaviti svu zaradu iz ove godine ili iz prijašnjih godina isto? Bez obzira što sam onda bio student, a trenutno sam zaposlen?

What doesn't kill you only makes you stronger.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Čitam postove pa unaprijed zahvaljujem na odgovorima vezano za neka slijedeća pitanja:

1. U Hrvatskoj se dakle plača porez, prirez i doprinosi na dohodak putem zarade preko platformi rada poput Odeska, itd., ali sto je sa dvostrukim oporezivanjem? Sa neim je zemljama uredjeno dvostruko oporezivanje i kako da jedan freelancer zna kada dobije posao na recimo Odesku od kuda je njegov "poslodavac" za kojega radi neki projekt? Na koji se nacin ovo gleda? Ako se trazi placanje svih tih dazdbina na prihod iz inozemstva a kako onda znaju da li je to jedno oporezivanje ili dvostruko?

2. Kada netko primi novcani iznos na svoj devizni racun, na njegovoj uplati pise npr "Uplata iz inozemstva". Kako onda u banci ili u poreznoj mogu znati od kuda je netko primio 100$ ili 1000$. Da se radi o uplatama od puno vecim iznosima, onda je jos i razumljivo da se isputuju neki racuni ali ako covjek kao freelancer zaradi recimo 5000 kuna svaki mjesec, i to mu je evidentirano na deviznom racunu kao uplata iz inozemstva, na koji nacin mogu covjeka prozivati da mu je to dohodak jer postoje ljudi, obitelji, itd., koji svaki mjesec primaju uplate od svojih rodbina, muzeva, ljubavnika, whatever, iz inozemstva po nekakve "male" iznose. Ovo "male" naglasavam jer se ne radi o basnoslovnim ciframa nego o par tisuca kuna ( 2000, 3000 itd). Dakle, na koji nacin porezna moze osporiti nekome da recimo decko curi uplacuje svaki mjesec nekakvu kunu i ako je covjek vani onda jedino moze na devizni racun. Koje je vase misljenje vezano oko ove tematike tumacenja uplate na devizni racun. Sve ako se u banci i evidentira da je uplata sa paypala pa takvu transakciju moze napraviti fizicka osoba negdje na Havajima svojoj curi u Zagreb, samo karikiram. Da li se i na takve racune treba placati porezi, prirezi i doprinosi :-)))?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Da li je nuzno placati sve te dadzbine svakih 8 dana itd itd, ili se recimo moze na kraju financijske godine sve lijepo u paketu priloziti u poreznoj kroz "drugi" prihod i onda oni izracunaju sve sto se treba njima platiti iz te protekle financijske godine (recimo od 29.02 ili 1.03. 2015 do 28.02. 2016.)? Odnosno poplacati gdje sve treba?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Upravo citam o porezima itd pa mi nije jasan ovaj boldani dio:

Poreznu prijavu obavezno predajete ako:

- plaću ili mirovinu primate kod dva ili više poslodavaca

- dohodak ostvarujete od samostalne djelatnosti

- kao fizička osoba dohodak ostvarujete izravno iz inozemstva

- vas je porezna uprava naknadno zatražila da platite porez na dohodak tj. ako poslodavac, isplatitelj primitka ili porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

Ukoliko ste se pronašli u nekoj od navedenih kategorija i ne podnesete godišnji prijavu ili su podaci nepotpuni ili netočni, porez nećete izbjeći već ćete ga platiti po procjeni Porezne uprave.

3. Tko nije obavezan predati poreznu prijavu?

Poreznu prijavu ne morate podnositi ako:

- plaću ili mirovinu dobivate od jednog ili više tuzemnih poslodavaca, ali ne istodobno

Pa sada sto je ovo, da li se ovdje predaje porezna prijava ili ne?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Ja živim u BiH i bavim se zaradom preko YouTuba i svaki mjesec dobivam čekove sa zaradom između 120 i 150 eura koje unovčim u Zagrebačkoj banci. Za unovčavanje čekova nije potrebno imati otvoren račun u banci.

Službenica na šalteru nikad nije tražila da plaćam bilo kakav porez. Prilikom unovčavanja čeka , banka mi uzme između 1 i 2 eura za uslugu otkupa čeka. Možda je u to uračunat i porez , ali to ne znam jer nigdje na bankovnim dokumentima ne piše da jest.

Ne znam da li su ovakvi uvjeti u drugim bankama.

Unovčavanje čeka je vrlo brzo. Samo predam ček , potpišem se na par dokumenata , predam osobnu iskaznicu i cijeli proces je gotov za 5 minuta i odmah dobivam novce.

Sony DSC-F828
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.5.2015 0:34 (dream.fighters.90).
11 godina
neaktivan

Pitanje: recimo da imam website oglasnik koji se plaća i na kojem se dnevno objavi 10-100 oglasa (ovo je samo primjer). Kako svakom pojedinačnom klijentu izdati račun (jel paypal invoice dovoljan?) i kako platiti porez na svu tu zaradu, bez da se otvara firma? SyZyGy je gore stavio link sa objašnjenjem o plaćanju poreza na zaradu iz inozemstva, ali me više zanima dio s računima jer bi to izgedalo profesionalno.

Hvala;)

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Zna tko preko čega autor topica zarađuje i koliko je uložio? Neobux?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Autor teme se bavi internet marketingom. 

Mene sad zanima jel sam obavezan placati porez, iako sam maloljetan. 

Postat cu punoljetan za par mjeseci, ali me zanima hocu li trebati platiti i na ono sto sam do sad zaradio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Mene zanima kako se zapravo i plaća porez? 

Ja odem u poreznu, prijavim dobit i oni mi pošalju račun?

http://informacijsketehnologije.blogspot.com/
13 godina
neaktivan

Pozdrav, imam pitanje. Ako ostvarujem zaradu na internetu kao freelancer (cca. 10.000 kn mjesečno) kolika su moja ukupna davanja? 

Koliko sam vidio ovdje radi se o 25% poreza na dohodak te prirezu na taj porez na dohodak (konkretno za Zagreb - 18%)? To bi po mojoj računici značilo da sveukupno plaćam 2950 kn na ovih 10.000 što sam zaradio.  Sad mi nije jasno zašto se ovdje ne spominju zdravstveno i mirovinsko osiguranje - da li ih uopće moram platiti?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mislim da je Tracer gore napisao kako imas 2 uplatnice koje ispuniš i uplatiš.
13 godina
neaktivan

A da li se više isplati otvoriti obrt ili firmu za ove potrebe ili samo ovako plaćati porez na drugi dohodak kao fizička osoba? Npr. na 10.000 kn, 44% ide na poreze, prireze i ostale troškove ako se plaća kao porez na drugi dohodak. Kakva bi situacija bila u slučaju firme ili obrta za isti iznos?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
battman909 kaže...

A da li se više isplati otvoriti obrt ili firmu za ove potrebe ili samo ovako plaćati porez na drugi dohodak kao fizička osoba? Npr. na 10.000 kn, 44% ide na poreze, prireze i ostale troškove ako se plaća kao porez na drugi dohodak. Kakva bi situacija bila u slučaju firme ili obrta za isti iznos?

Na 10t kn plaćaš toliko samo ako si zaposlen u toj svojoj tvrtci i ako vodiš da ti je bruto plaća 10tkn. Ukoliko radiš negdje, otvoriš jdoo npr i baviš se još i time, obvezan si samo za plaćanje 20% poreza na dobit. Naravno, to je pod uvjetom da si ne isplaćuješ plaću. Ako isplaćuješ plaću na nju plaćaš standardne doprinose. Ako imaš obrt, plaćaš 12,25 i 40%, kao za plaće, ili 20% poreza na dobit, ali neznam jel to biraš kako hoćeš ili ide po nekom pravilu. Obrt ti je vezan uz tvoj OIB, za jdoo nemaš ništa, vlasnik si ga. Obrt je jednostavniji i jeftiniji za otvoriti, ali treba istražit to koliko i kada plaćaš, neznam to napamet. Iako danas jdoo otvoriš za cca 1500kn i imaš pravu tvrtku i za slučaj da se kasnije razviješ. Istraži Zakon o obrtu i Zakon o trgovačkim društvima pa će ti biti jasnije.

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
15 godina

nebi ga platio samo iz razloga jer je placanje kompliciranije od zena

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

A ako nisam platio porez na male iznose koje sam primio od Adsensa proteklih mjeseci (5-6 puta po cca. $200-300) da li postoji način da sada to naknadno platim? Možda kroz godišnju prijavu poreza na dohodak?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako imam 18 i pol godina te idem u 4. srednje da li mogu otvorit paušalni obrt s obzirom da nisam još uvijek završio srednju školu?
I kada se upišem na faks za godinu dana da li mogu izgubiti status redovnog studenta ako ostvarujem određene prihode preko paušalnog obrta?
Zahvaljujem se unaprijed na odgovorima 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Poštovanje,

Može li link, pojašnjenje... što je to Deleware firma ?

16 godina

Imam informacije iz porezne da porezna ne vidi WU transakcije niti payoneer karticu. Takodjer imam informacije od payoneer zaposlenika koji tvrdi da nema sanse da oni ikome daju vase privatne informacije, iznos transakcija ili bilo sto drugo. Prema tome, mozete mirno spavati. Doduse, ja se slazem da treba platiti porez, ali kada bi taj porez sveukupno bio 25 % a ne 45 %, vjerujem da bi ga placalo puno vise ljudi nego sad.

http://no1tutorials.net
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.8.2015 22:01 (mrgood).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice