Ako se radi o kompaniji koja se nalazi u SAD-u i ta kompanija nudi svoju karticu (Mastercard) na koju uplacuje novac, ja naručim i dobijem tu karticu koja je izdana u SAD-u i na nju normalno primam novac koji mogu podignuti na bilo kojem bankomatu u Hrvatskoj.
Na taj način porezna ili bilo tko drugi nema uvid u moja primanja jer je to kao da sam račun otvorio u inozemstvu što znači da sam ja izbjegao plaćanje poreza? ili se varam?
Ako bi eventualno odlučio plaćati porez, što meni treba od te kompanije koja mi uplacuje novac na navedenu karticu? Nekakav ugovor ili neki papiri?
Hvala.
O tome se već bar 5 puta do sada pisalo - čim si provukao karticu kroz bankomat odmah su se tvoji podaci sa kartice zapisali kod nas i kao takvi su bez problema dostupni poreznoj. I oni odmah po tim podacima znaju da ti imaš negdje vani račun i mogu od te institucije (banke) zatražiti popis svojih transakcija na tom računu. I zamisli tada kaosa kada otkriju da godinama na tom računu dobivaš neke novce na koje nikada nisi platio nikakav porez.
I da, dužan si plaćati porez kod nas bez obzira što je račun otvoren u nekoj drugoj državi jer po našem zakonu svi rezidenti (državljani) ove države plaćaju porez u RH.
Od te kompanije ne trebaš nužno nikakve ugovore ili papire ako novce dobivaš na devizni žiro-račun jer se to automatski gleda kao drugi dohodak. Ali ako možeš doći do nekog ugovora koji bi za tebe značio povoljnije plaćanje poreza (npr. autorski ugovor) onda svakako probaj.