Plaćanje poreza na internet zaradu izdvojena tema

poruka: 307
|
čitano: 183.879
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Plaćanje poreza na internet zaradu
denix kaže...
TracerCPP kaže...
p1k1p kaže...

nemam link gdje pise to ali mogu potvrditi da je tako, bas sam jucer nesto narucio i uzelo mi s pp balaca

To mi je jako sumnjivo jer znam da to prije nije bilo moguće s obzirom da je to direktno pranje love..

Moguće je, ali ne s hrvatskim paypal računom, nego dok je otvoren na neku zemlju koja to dopušta (sad se ne mogu sjetiti nijedne, pa ne mogu konkretno navest).

Na Paypalu je od nedavno moguće plaćati sa paypal balance i za Hrvatsku.

14 godina
neaktivan
zerocool12 kaže...

Mene zanima dal se može otvorit jdoo za internet poslovanje i dal vrijedi ono da do 200k kn godišnje ne treba plačati porez i kolko se to isplati?

Ja sam otvorio j.d.o.o i ne plaća se PDV do iznosa 230.000kn. Plaća se porez na dobit (20%) + prirez kada želiš novce izvući van. Ipak, bar se izbjegne plaćati doprinose (mirovinsko i zdravstveno) i može se mnoštvo stvari kupiti na trošak firme (laptopi, mobiteli, oprema itd.) što se na kraju odbija od poreza.

KASA kaže...
denix kaže...
TracerCPP kaže...
p1k1p kaže...

nemam link gdje pise to ali mogu potvrditi da je tako, bas sam jucer nesto narucio i uzelo mi s pp balaca

To mi je jako sumnjivo jer znam da to prije nije bilo moguće s obzirom da je to direktno pranje love..

Moguće je, ali ne s hrvatskim paypal računom, nego dok je otvoren na neku zemlju koja to dopušta (sad se ne mogu sjetiti nijedne, pa ne mogu konkretno navest).

Na Paypalu je od nedavno moguće plaćati sa paypal balance i za Hrvatsku.

Onda to samo znači da paypal i naša porezna rade kao prst i nokat tj. da porezna ima direktan uvid u tvoje paypal transakcije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 15:58 (TracerCPP).
14 godina
TracerCPP kaže...
denix kaže...

Onda su to zemlje (poput amerike) čiji je porezni sustav već povezan s paypalom pa ionako sve već prolazi kroz poreznu po automatizmu.

Moze se i kod nas.

Dugo smo bili limitirani po tom pitanju ali od 10. mjeseca prosle godine mozes placati direktno iz balance-a kao i odmah povuci novac koji dobijes (prije si morao cekati x dana).

WordPress ❤
16 godina
zerocool12 kaže...

..
Slažem se da su porezi pre visoki, i ne ne želim zvučati ko pop,ali samo vas želim upozoriti jer rijetki izbjegnu pred porezom,a kasnije se kuka.

Mene zanima dal se može otvorit jdoo za internet poslovanje i dal vrijedi ono da do 200k kn godišnje ne treba plačati porez i kolko se to isplati?

- porezi nisu previsoki, porezi su normalni koliko mogu biti (ima i viših, niži samo USA i neke otočaste državice.. to nisu one s kojima se želimo uspoređivati). Provjeri npr Austirja, Slovenija, Njemačka, Švica.. itd.

- naš specijalitet, prirezi i parafiskalni nameti (tu vodimo, vlada je stala na prebrojavanju s brojkom 250) ali i to je zanemarivo.. važan je the BIZ, tad je porez samo matematika, problem je kad biz stoji a troškovi se gomilaju, problem je kad ti npr 100kn ne znači baš ništa neovisno o porezu npr 0% jer nije dovoljno.. nasuprot tomu su 'zakon velikih brojeva' kad i mali iznos daje milijarde zarade.

-jdoo i sve kombinacije, porez se uvijek plaća, nema bez poreza. Razlika je što nisi npr u sustavu PDVa, fiskalizacija i jednostavno knjigovodstvo.. ali porez je porez, kao PDV. Po godišnjem obračunu se vidi razlika uplaćenog i tad imaš npr povrat.. i to je to. Obrt može plaćati paušal, tad nije porez-postotak i tad nema ni povrata preplaćenog itd.

-još se miješaju obaveze za prijavu poreza, npr zaposlenik ne mora pijavljivati jer to firma obavlja za njega (knjigovodstvo). Ako po bilo kojem drugom kriteriju npr drugi izvor prihoda, ostavruje prihod, tad mora prijaviti, neovisno o iznosu, 1kn-milion.. dok npr firma-obrt do 230.000 (stara cifra je bila 70.000) ne mora npr biti u sustavu PDVa ili firma-jdoo.. tehničke razlike u načinu vođenja knjigovodstva. To ne znači, ne plaćanje poreza, nego samo drugačije knjiženje.

(samo što se 'mali' možda provuku dok ih netko ne uhvati..). Jednako tako je ova tema, može netko raditi godinama, to ne znači da sutra neće doći inspektor... jer sve se pomalo povezuje, rupe se polako zatvaraju. Mirniji sam kad je porez prijavljen i plaćen. (dok oni koji ostavuju velike zarade imaju i razloga tražiti porezne oaze, jer tad 1% razlike znači puno, to je btw uzrok posljednje krize koja nas drma godinama u EU i malo šire, tj to su radile banke i velike kompanije, googlaj npr Jersey).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan

Ono što je najbolja opcija i sasvim je legalno jest otvoriti jdoo i zatim kupovati na ime firme sve što ti treba.

Npr. zaradiš 10.000 kn ovaj mjesec/godinu, i umjesto da platiš porez na 10.000 kn ti kupiš laptop u vrijednosti 6.000 kn na ime firme. To se firmi računa kao trošak ulaganja te firma na kraju plaća porez samo na onih 4.000 kn (koje ti opet možeš potrošiti na ime firme).

No opet, i tu treba biti oprezan jer je i tu država ograničila koliko često možeš kupovati računala i slične stvari. Neke stvari potpadaju i pod amortizaciju i sl., ali sve u svemu na ovaj način se može dosta love LEGALNO izvući (potrošiti) bez poreza.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:10 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ono što je najbolja opcija i sasvim je legalno jest otvoriti jdoo i zatim kupovati na ime firme sve što ti treba.

Npr. zaradiš 10.000 kn ovaj mjesec/godinu, i umjesto da platiš porez na 10.000 kn ti kupiš laptop u vrijednosti 6.000 kn na ime firme. To se firmi računa kao trošak ulaganja te firma na kraju plaća porez samo na onih 4.000 kn (koje ti opet možeš potrošiti na ime firme).

No opet, i tu treba biti oprezan jer je i tu država ograničila koliko često možeš kupovati računala i slične stvari. Neke stvari potpadaju i pod amortizaciju i sl., ali sve u svemu na ovaj način se može dosta love LEGALNO izvući (potrošiti) bez poreza.

Da ali i kad otvoriš jdoo moraš plaćat doprinose (osim ako nisi već negdje drugdje zaposlen pa se to tamo plaća) i isplaćivati si bar minimalnu plaću. Problem nastaje kad nemaš više prometa (posla) a obveze idu, šta onda? Kako znaš da ćeš sljedeći mjeseci imati posla i dosta novaca za podmirenje tih obveza? Neki se zalete u taj jdoo jer misle da je to super rješenje, je ako imaš prometa, ako nemaš nastaje problem.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:17 (crash11).
14 godina
neaktivan

Ako ne planiraš redovne prihode u firmi koji ti bar mogu zadovoljiti nekakav minimum ne vidim razloga da ju uopće otvaraš. Svakako imaš trošak knjigovođe (mjesečno minimalno 400kn) i još ako nisi zaposlen sebe moraš zaposliti i plaćati si minimalac i doprinose.

Primjerice, ja sam zaposlen u drugoj firmi pa ne moram biti zaposlen u svom jdoo-u a i što se tiče knjigovođe svojoj ženi sam platio tečaj od 3000kn i sada ona to zna raditi. Tako da, nemam nikakvog mjesečnog troška (osim sitnog predujma poreza na dobit).

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:22 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ako ne planiraš redovne prihode u firmi koji ti bar mogu zadovoljiti nekakav minimum ne vidim razloga da ju uopće otvaraš. Svakako imaš trošak knjigovođe (mjesečno minimalno 400kn) i još ako nisi zaposlen sebe moraš zaposliti i plaćati si minimalac i doprinose.

Primjerice, ja sam zaposlen u drugoj firmi pa ne moram biti zaposlen u svom jdoo-u a i što se tiče knjigovođe svojoj ženi sam platio tečaj od 3000kn i sada ona to zna raditi. Tako da, nemam nikakvog mjesečnog troška (osim sitnog predujma poreza na dobit).

U tom je kvaka da si ti u drugoj firmi zaposlen pa nemaš doprinosa. Al recimo ako si neki freelancer i radiš tipa aplikacije, stranice itd... Opet bi ti trebala firma, a kako ćeš znat da ćeš idući mjesec imat posla, a obveze idu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:27 (crash11).
16 godina

da, ako se ima nešto prometa.. ako se nema tad se ne otvara firma u bilo kojem obliku.

-pazi na knjigovodstvo, greške (ne zbog prevare..) se dešavaju a kazne su gadne. Uz stalne izmjene knjigovođa mora biti u formi..

-ovisno o statusu zaposlenika (onemanband) može biti bolji jdt, upravo pokušavam (al ostavljam za idući mjesec, gužve..). Upravo zbog troškova, zaposlenika i sl.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:27 (ihush).
14 godina
neaktivan
crash11 kaže...

U tom je kvaka da si ti u drugoj firmi zaposlen pa nemaš doprinosa. Al recimo ako si neki freelancer i radiš tipa aplikacije, stranice itd... Opet bi ti trebala firma, a kako ćeš znat da ćeš idući mjesec imat posla?

Ja sam upravo tako i počeo. Nekada je love bilo a nekada i nije. Zapravo, skupljao sam ju na jednom mjestu (paypal, digital river i sl.) i onda kada sam skupio dovoljno taj mjesec sam ju povukao na svoj osobni devizni žiro račun i platio porez na drugi dohodak (25%) + prirez i doprinose.

Tek kada sam vidio da to ide stabilno i mjesečno sada oko 15.000 kn onda sam odlučio otvoriti jdoo. Dakle, na tebi je da procjeniš dali ti to odgovara i u kojem trenutku.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 17:34 (TracerCPP).
15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Ja sam otvorio j.d.o.o i ne plaća se PDV do iznosa 230.000kn. Plaća se porez na dobit (20%) + prirez kada želiš novce izvući van. Ipak, bar se izbjegne plaćati doprinose (mirovinsko i zdravstveno) i može se mnoštvo stvari kupiti na trošak firme (laptopi, mobiteli, oprema itd.) što se na kraju odbija od poreza.

Plaća se i 12% poreza na dohodak na koji se obračunava prirez ovisno o mjestu stanovanja.

a ovo šta Crash11 kaže ako nije siguran da će svaki mjesec imat dovoljno prihoda, jednostavno radi na ugovor o autorskom djelu što web dizajn, prog i slično i jesu.

Ja nisam stalno zaposlen, tj to mi je jedini izvor prihoda pa mogu tako, ne znam za zaposlene imaju li takvu mogućnost. Ovo vrijedi do 230k kn godišnje, za više treba otvorit obrt/doo ili šta već.

14 godina
neaktivan
bruno11 kaže...

Plaća se i 12% poreza na dohodak na koji se obračunava prirez ovisno o mjestu stanovanja.

a ovo šta Crash11 kaže ako nije siguran da će svaki mjesec imat dovoljno prihoda, jednostavno radi na ugovor o autorskom djelu što web dizajn, prog i slično i jesu.

Ja nisam stalno zaposlen, tj to mi je jedini izvor prihoda pa mogu tako, ne znam za zaposlene imaju li takvu mogućnost. Ovo vrijedi do 230k kn godišnje, za više treba otvorit obrt/doo ili šta već.

Porez na dohodak je 20%. Ovih 12% je dividenda koja se plaća samo kada se gotovina vadi van iz firme.

U nedostatku novih poreza to je uveo upravo naš bivši g. Linić s ciljem da "što više novaca ostane u tvrtkama zbog daljnjeg ulaganja" bla bla... I opet to ispadne 37% davanja za firmu nasprem 44% ako si privatna osoba (računica za Zagreb). Ali jasno, zbog mogućnosti kupovanja opreme i računala na ime tvrtke, pravdanja troškova struje, interneta, telefona opet se puno više uštedi ako imaš firmu.

A što se tiče autorskog honorara - to bi bilo idealno jer su porezi minimalni. Ali ipak, trebaš pisani trag o tome (ugovor), a to je gotovo nemoguće kada posluješ s amerikom ili nekim drugim udaljenim zemljama. Svima je to komplikacija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 18:00 (TracerCPP).
14 godina
TracerCPP kaže...
bruno11 kaže...

Porez na dohodak je 20%. Ovih 12% je dividenda koja se plaća samo kada se gotovina vadi van iz firme.

U nedostatku novih poreza to je uveo upravo naš bivši g. Linić s ciljem da "što više novaca ostane u tvrtkama zbog daljnjeg ulaganja" bla bla... I opet to ispadne 37% davanja za firmu nasprem 44% ako si privatna osoba (računica za Zagreb). Ali jasno, zbog mogućnosti kupovanja opreme i računala na ime tvrtke, pravdanja troškova struje, interneta, telefona opet se puno više uštedi ako imaš firmu.

A što se tiče autorskog honorara - to bi bilo idealno jer su porezi minimalni. Ali ipak, trebaš pisani trag o tome (ugovor), a to je gotovo nemoguće kada posluješ s amerikom ili nekim drugim udaljenim zemljama. Svima je to komplikacija.

Da li si sjediste firme prijavio u stanu/kuci u kojoj zivis? Ako da, da li si oko istoga imao problema?

Ja trenutno zivim u iznajmljenom stanu pa nisam siguran da li ce biti kakvih problema oko toga.

WordPress ❤
14 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...

Da li si sjediste firme prijavio u stanu/kuci u kojoj zivis? Ako da, da li si oko istoga imao problema?

Ja trenutno zivim u iznajmljenom stanu pa nisam siguran da li ce biti kakvih problema oko toga.

Da. U kući kojoj živim. Ako si vlasnik kuće onda je super jer na trošak firme možeš pravdati račune za struju, telefon itd., dok ako nisi vlasnik kuće onda moraš imati ugovor s vlasnikom kuće o najmu prostora za firmu. I bez obzira što je vlasnik kuće npr. tvoj otac ili sl. koji od tebe ne zahtjeva da mu plaćaš niti lipe najma porezna uprava sama napravi izračun koliko bi koštao najam tog prostora kojeg si "zakupio" i onda naplati porez vlasniku kuće na taj najam . Zapravo, otmu ti oko 100kn mjesečno bezveze na najam koji ionako ne plaćaš.

15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Da. U kući kojoj živim. Ako si vlasnik kuće onda je super jer na trošak firme možeš pravdati račune za struju, telefon itd., dok ako nisi vlasnik kuće onda moraš imati ugovor s vlasnikom kuće o najmu prostora za firmu. I bez obzira što je vlasnik kuće npr. tvoj otac ili sl. koji od tebe ne zahtjeva da mu plaćaš niti lipe najma porezna uprava sama napravi izračun koliko bi koštao najam tog prostora kojeg si "zakupio" i onda naplati porez vlasniku kuće na taj najam . Zapravo, otmu ti oko 100kn mjesečno bezveze na najam koji ionako ne plaćaš.

Porez na najam je 12%?

Taj novac koji tvrtka plaća za najam je priznat kao trošak, jeftinije je onda prijavit da plaćaš najam i platit tih 12% nego plaćat 20% na dobit?

@TracerCPP bolje bi ti bilo da nisi ništa pisa, sad ćemo te ubit pitanjima

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 18:17 (bruno11).
14 godina
neaktivan
bruno11 kaže...

Porez na najam je 12%?

Taj novac koji tvrtka plaća za najam je priznat kao trošak, jeftinije je onda prijavit da plaćaš najam i platit tih 12% nego plaćat 20% na dobit?

Porez na najam je nekakva sića. Za cca 60 kvadrata plaća se oko 100 kn mjesečno (tako bar kaže moj kolega koji tako radi).

Taj porez ne plaća firma već vlasnik kuće. Ali ako je vlasnik kuće netko od tvoje rodbine nećeš valjda da on plaća porez na najam koji mu ionako ne plaćaš? Tako da, ionako onda to na tebi ostaje.

Edit: Ma vidim, još par minuta pa ionako bježim u teretanu

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 18:19 (TracerCPP).
15 godina
neaktivan

https://solo.com.hr/blog/najam-poslovnog-prostora-kako-i-zasto-iznajmiti-sobu-u-roditeljskom-stanu/5

"Razlog je jednostavan, tako rješavate problem poslovnoga prostora i ujedno omogućujete dostupnost određene količine novca iz vaše firme, na legalan način, a za upotrebu vašim roditeljima"(u mom slučaju sebi)

Na ovako nešta san mislia, ali sačekat ću dok ne dođem do 230k godišnje.

14 godina
neaktivan

Eto, taman oko 100 kn kako sam i rekao . Što je najgore, ovaj moj kolega je s roditeljima napravio ugovor o najmu na 0 kn! I opet je porezna to ignorirala i napravila svoju procjenu vrijednosti najma i na nju traži plaćanje poreza.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 18:34 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
bruno11 kaže...
TracerCPP kaže...

Da  se recimo netko odluči baviti izradom stranica, aplikacije itd po internetu a to hoće napraviti legalno bez otvaranje firme jer ne zna da li će imati stalne prihode, koji je onda postupak? Jel recimo plati porez na ono zarađeno preko paypala ili kako?

14 godina
neaktivan
crash11 kaže...

Da  se recimo netko odluči baviti izradom stranica, aplikacije itd po internetu a to hoće napraviti legalno bez otvaranje firme jer ne zna da li će imati stalne prihode, koji je onda postupak? Jel recimo plati porez na ono zarađeno preko paypala ili kako?

Ja sam to radio na način da sam u banci otvorio devizni žiro račun, a kartica tog računa (visa) je bila registrirana na paypalu. Kada konačno povučeš svu lovu sa paypala na karticu ona sjedne na tvoj račun u banci, te onda na taj iznos plaćaš porez (25%), prirez (ovisno o gradu), te mirovinsko i zdravstveno (doprinose).

Članak o plaćanju poreza na zaradu iz inozemstva:

http://bizon.hr/porez-na-zaradu-iz-inozemstva-adsense-i-affiliate-programi/

Službena upustva porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/167_DrugiDohodak.pdf

Ova opcija u najgorem slučaju košta 44% davanja (za Zagreb). Za ostale gradove koji imaju manji prirez je povoljnije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 20:20 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
crash11 kaže...

Ja sam to radio na način da sam u banci otvorio devizni žiro račun, a kartica tog računa (visa) je bila registrirana na paypalu. Kada konačno povučeš svu lovu sa paypala na karticu ona sjedne na tvoj račun u banci, te onda na taj iznos plaćaš porez (25%), prirez (ovisno o gradu), te mirovinsko i zdravstveno (doprinose).

Članak o plaćanju poreza na zaradu iz inozemstva:

http://bizon.hr/porez-na-zaradu-iz-inozemstva-adsense-i-affiliate-programi/

Službena upustva porezne uprave:

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/167_DrugiDohodak.pdf

Ova opcija u najgorem slučaju košta 44% davanja (za Zagreb). Za ostale gradove koji imaju manji prirez je povoljnije.

A sunce ti šta je to komplicirano, šta nisu mogli jednostavno skinuti sa paypala kolko treba i gotovo. Mislim da je to jedan od razloga šta dosta recimo tako freelancera ima "problem" jer je sve prekomplicirano. Sad kolko znam paypal ne prebacuje više nego ostaje na balancu.

14 godina
neaktivan
crash11 kaže...

A sunce ti šta je to komplicirano, šta nisu mogli jednostavno skinuti sa paypala kolko treba i gotovo. Mislim da je to jedan od razloga šta dosta recimo tako freelancera ima "problem" jer je sve prekomplicirano. Sad kolko znam paypal ne prebacuje više nego ostaje na balancu.

Riječ je o svega dvije uplatnice koliko se sjećam. Nije uopće problem kad se uđe u štos. Kada jednom vidiš kako se rješava dalje je sve špranca.

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
crash11 kaže...

Riječ je o svega dvije uplatnice koliko se sjećam. Nije uopće problem kad se uđe u štos. Kada jednom vidiš kako se rješava dalje je sve špranca.

Al nekako mislim da postoji sigurno neki limit nakon kojeg to sve moraš plaćat, nekako je glupo ako to moraš radit za neke sitne iznose.

14 godina
neaktivan
Plaćanje poreza na internet zaradu

Već je više puta rečeno - limita nema. Nažalost, svaka lipa je oporeziva.

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
TracerCPP kaže...

-da.. to ljudi stalno brkaju, porez platiš, pa na kraju godine možda dobiješ povrat, dok je onih 230.000 samo granica za registraciju firme npr u sustavu PDVa.

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Al to ti je onda ko da one kumice na dolcu isto moraju to sve platit za ono šta prodaju za neku siću 100-200kn.

Tih obrazaca šta si linko više nema. http://bizon.hr/porez-na-zaradu-iz-inozemstva-adsense-i-affiliate-programi/

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 21:53 (crash11).
14 godina
neaktivan
ihush kaže...
TracerCPP kaže...

-da.. to ljudi stalno brkaju, porez platiš, pa na kraju godine možda dobiješ povrat, dok je onih 230.000 samo granica za registraciju firme npr u sustavu PDVa.

Ja sam lijepi povrat dobivao. Čak po par tisuća kn.

crash11 kaže...
TracerCPP kaže...

Al to ti je onda ko da one kumice na dolcu isto moraju to sve platit za ono šta prodaju za neku siću 100-200kn.

Tih obrazaca šta si linko više nema. http://bizon.hr/porez-na-zaradu-iz-inozemstva-adsense-i-affiliate-programi/

O tome sam i pričao. Država maltretira bakice po tržnicama za neku siću od poreza, a da neće ove koje vrte po tisuće dolara mjesečno preko paypala, payoneera i sl. I onda samo zato što te nitko nije zvao godinu-dvije dana misliti da si preveslao sistem... Takvi će samo jednog dana sve izgubiti kad država odluči zatražti svoje.

Obrasce potraži ovdje:

http://www.regos.hr/default.aspx?id=752

A ima i neka aplikacija za automatsko popunjavanje... nečega... za drugi dohodak

https://joppdapp.regos.hr/users/sign_in

Ako nisi upoznat s cijelom procedurom (a očito nisi) odi kod poreznog savjetnika i čovjek će s tobom za 100 kn proći cijeli proces prijave dohotka u desetak minuta. Bar ćeš iz prve ruke i od stručnjaka sve čuti tako da se kasnije ne moraš brinuti.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 22:06 (TracerCPP).
17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
ihush kaže...
TracerCPP kaže...

Ja sam lijepi povrat dobivao. Čak po par tisuća kn.

crash11 kaže...
TracerCPP kaže...

O tome sam i pričao. Država maltretira bakice po tržnicama za neku siću od poreza, a da neće ove koje vrte po tisuće dolara mjesečno preko paypala, payoneera i sl. I onda samo zato što te nitko nije zvao godinu-dvije dana misliti da si preveslao sistem... Takvi će samo jednog dana sve izgubiti kad država odluči zatražti svoje.

Obrasce potraži ovdje:

http://www.regos.hr/default.aspx?id=752

A ima i neka aplikacija za automatsko popunjavanje... nečega... za drugi dohodak

https://joppdapp.regos.hr/users/sign_in

Ako nisi upoznat s cijelom procedurom (a očito nisi) odi kod poreznog savjetnika i čovjek će s tobom za 100 kn proći cijeli proces prijave dohotka u desetak minuta. Bar ćeš iz prve ruke i od stručnjaka sve čuti tako da se kasnije ne moraš brinuti.

Šta nisu mogli napraviti jednostavnije da se sve automatski odradi i gotovo.

14 godina
neaktivan

Onda bi računovođe ostali bez posla

No istina, najgore u svemu ovome jest što bi obični građani trebali biti ekonomisti da bi uopće znali koje sve zakonske procedure i postupke moraš proći da bi prijavio najobičniji porez. Plati porez i prirez na jednu uplatnicu, doprinose na drugu, ispuni ove i one obrasce itd. I tko zna da li se što u međuvremenu promijenilo u zakonu pa treba nešto drukčije itd. U početku cijele te priče mi se i novi zavjet činio jednostavnijim od ovoga. Ali kad skužiš kasnije postane špranca.

I zato je to ljudima gnjavaža i radije varaju nego da imaju posla s administracijom i plaćanjem knjigovođa. Još gore je što knjigovođa nije zakonski odgovoran za eventualne greške u izvještajima koje izrađuje pa opet nagrabusiš ti. Zato sam platio ženi tečaj pa onda ona to vodi, a ne povlačimo lovu sa paypala osim kada se ne skupi malo više upravo zato da zbog svake lipe (centa) se ne radi silna papirologija. Lako se zeznuti a inspekcija kod nas te zatvore zbog razlike od par kuna u kasi.. Još na kraju ispadneš lopov i kriminalac .

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.2.2015 22:37 (TracerCPP).
16 godina
Plaćanje poreza na internet zaradu

Ako se radi o kompaniji koja se nalazi u SAD-u i ta kompanija nudi svoju karticu (Mastercard) na koju uplacuje novac, ja naručim i dobijem tu karticu koja je izdana u SAD-u i na nju normalno primam novac koji mogu podignuti na bilo kojem bankomatu u Hrvatskoj.

Na taj način porezna ili bilo tko drugi nema uvid u moja primanja jer je to kao da sam račun otvorio u inozemstvu što znači da sam ja izbjegao plaćanje poreza? ili se varam?

Ako bi eventualno odlučio plaćati porez, što meni treba od te kompanije koja mi uplacuje novac na navedenu karticu? Nekakav ugovor ili neki papiri?

Hvala.

Najbolji program za zaradu na internetu -> https://outloud.us/landingpage/8192
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice