Pričamo o osobi koja nema registriranu firmu, niti obrt. Dakle fizičkoj, a ne pravnoj.
Pravne osobe su dužne uplaćivati mirovinsko, porez i prirez na svaku uplatu ili jednokratno godišnje na sve.
Ako je fizička osoba, on ima svako pravo koristiti Payoneer (što je i tema ovog razgovora?).
29$ za vođenje računa godišnje, jednokratno. 3.15$ za podizanje sa bankomata koji nije povezan sa HNB, već američkom bankom (posrednikom točnije) između Payoneera i tebe gdje imaš checking account.
Ključna riječ ovdje je checking account. To je štedni račun koji je namjenjen za ATM.
Tada pričamo o čistom kešu, što je tvoja privatna stvar i nitko ne zadire u to. Nitko ne može vidjeti taj novac nakon bankomata. Naravno da bi se trebao plaćati porez, ali samo ako odeš sam i prijaviš se. Što se tiče kazne, nisam siguran kako bi se to točno ovdje provodilo?
E sad, ako ne koristiš Payoneer, onda koristiš vjerojatno žiro/tekući hrvatskih banaka.
Sve što sjedne na njega, odnosno da promet po računu pređe 26400 kn, pali se "lampica" u Ministarstvu i kreće provjera tvog računa.
Ako nisi podnio godišnju prijavu na dohodak, čeka te kazna od 10000 kn na više.
AKo si podnio prijavu, a nije realna ili je neistinita, čeka te kazna od 600 kn na više.
Nažalost to je svijet hrvatskog privatnog poduzetništva.
Praktički od profita dobiješ samo 55%, a uz toliko privatnih firmi i državnih agencija, ne znam kako je i dalje hrvatska ekonomija u k*rcu.
Tako da eto, tl dr;
Koristi Payoneer, ispod nekakvih 26000 kn mjesečno (3500€ u EU) te neće nitko dirat.
Naravno preporučam da se to rascjepka.
To nije sasvim legalno, ali je poreznoj neznačajno. Jer kad bi uveli porez na wire transfere, Western Union bi propao, a iza njega stoji vrlo jaka politička faca.
Dok sam bio u HR, dobivao sam na Paypal i Payoneer oko 1500$ mjesečno, nikad ništa u dvije godine.