Kako se mogu bežićno spojiti na net, što trebam kupiti i koliko bi me to koštalo ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Za bežični pristup će ti trebati glavni(obični)router koji se obično nalazi u nekoj drugoj prostoriji od one gdje namjeravamo postaviti wireless network.
Plus toga trebaš kod nekoga ISP-a(Internet Service Providera) naručiti bežični net koji je malo skuplji i s njim u paketu dobiješ wireless router(besplatno) koji
se spaja u tvoj kompjuter. To bi te došlo oko 800kn jer platiš samo obični router kad naručuješ wireless network + mjesečni promet, naravno.
je lud sam dati tolike šolde za to.. ima sam prije neki mali modem koji staviš u usb i namistiš konekciju samo nema kabela i tih gluposti ali više to nemam.
je lud sam dati tolike šolde za to...
Pa što onda odma čovjeka odpiliš a samo ti je lijepo rekao kako to ide i koliko košta.
Idi u T-Hitlera uzmi si ADSL koji paket hoćeš (prosurfaj na njihovim stranicama), zatim otiđi do hgspota i naruči si neki Linksys WIFI router (ima iz za 500 kn) i to je to... Modem dobiješ od T-hitlera, njega na router spajaš i imaš WIFI svigdje po kući.
A ovo što si pričao da si imao nemi mali modem, to si imao valjda od T-mobile ili VipNET-a mobilni internet, koji je barem 4-5x skuplji od ovoga, ovisno koliko surfaš i skidaš mjesečno.
preskupo.
Ako pod bežičnim spajanjem na internet podrazumijevaš mobilni internet (kao kada se tip u reklami usred grada popne na drvo i spoji se laptopom na internet), a ideš u školu ili studiraš, pogledaj ovo:
Ako pod bežičnim internetom podrazumijevaš to da se u svojoj kući spajaš na internet, dakle da ti računalo i modem nisu spojeni žicom, nego bežično, onda prilikom sklapanja ugovora za ADSL od svoga telekoma zatražiš WLAN modem, odnosno modem koji podržava bežično spajanje s računalom. Kod nekih operatera taj modem dobiješ za 1 kunu uz ugovor na određeno vrijeme, a kod nekih moraš nadoplatiti oko 100 kuna.
Ako već imaš priljučak na ADSL, provjeri podržava li tvoj modem bežično spajanje, a ako ne onda se raspitaj kod svoga telekoma možeš li od njih dobiti takav modem i pod kojim uvjetima. Ako ne uspiješ na taj način doći do WLAN modema, morat ćeš ga kupiti, a već su ti gore rekli koliko košta.
Osim WLAN modema i računalo mora podržavati bežično spajanje na mrežu. Može imati već ugrađenu bežičnu mrežnu karticu, a ako ne onda ćeš je morati kupiti. Može se raditi o kartici koja se ugrađuje u stolna računala (WLAN kartice PCI npr.) ili može biti u obliku USB sticka (WLAN kartice USB npr.). U prosjeku dođe oko 200 kuna.