Zasto Epic dijeli igre?

poruka: 44
|
čitano: 9.601
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Prva i osnovna ekonomska pogreška je to što misliš da za svaku besplatnu igru epic plaća nekome, odnosno da gubi cca 50€ po besplatnom primjerku, što očito nije slučaj. Kao što je netko rekao, igre su pune mikrotransakcija i stvari za kupiti unutar, da proizvođači, a i epic, računaju na dobit od toga (epic neki postotak). Trošak epicov je tu zanemariv.

Samim time dolazimo i do toga da to nije nešto na što bi porezna trebala obraćati pozornost. U suprotnom bi svaka akcija po dućanima i 2+1 gratis bila teško kazneno djelo.

Ukratko, nije ni ilegalno ni zabranjeno. Računicu neku očito imaju. Da nemaju ne bi to ni radili.
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Antoniio22 kaže...
Prva i osnovna ekonomska pogreška je to što misliš da za svaku besplatnu igru epic plaća nekome, odnosno da gubi cca 50€ po besplatnom primjerku, što očito nije slučaj. Kao što je netko rekao, igre su pune mikrotransakcija i stvari za kupiti unutar, da proizvođači, a i epic, računaju na dobit od toga (epic neki postotak). Trošak epicov je tu zanemariv.

Samim time dolazimo i do toga da to nije nešto na što bi porezna trebala obraćati pozornost. U suprotnom bi svaka akcija po dućanima i 2+1 gratis bila teško kazneno djelo.

Ukratko, nije ni ilegalno ni zabranjeno. Računicu neku očito imaju. Da nemaju ne bi to ni radili.

 Svaka igra koju su dali besplatno ima navedenu punu cijenu(maloprodajnu), i naravno da je epic morao kupiti samo je pitanje po kojoj cijeni. ( U suprotnom navedena cijena bi bila lazno oglasavanje). Sigurno puno manjoj jer kupuje na veliko. Dakle nije davao gratis free igre koje su i tako "gratis" u startu ,ali zaradjuju od transakcija.

Npr umjesto navedenih 29,90 platio je 10 dolara. Ali rijec je milijunima ljudi pa sad sve ovisi , istina, o dealu ali cifre su sigurno velike. I tako godinama? A zasto kad i pticice na grani znaju za njih? 2 +1 u ducanima nije damping jer je proizvodna cijena i ona koju su oni kao trgovci platili jos daleko manja od te koju ti placas njima. A usput ciste skladista za nove proizvode.

6 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Santana kaže...

Ja se vise pitam zasto Google nije napravio isto sa Stadia nego su dopustili da im servis umre prije nego se rodio.

 

 Ne bi rekao da je Stadia mrtva. Cloud gaming zatvorenog koda je upravo ono sto neokomunisticka politika zeli. Neces posjedovati nista, a bit ces sretan. Bar mi koji pamtimo to "sretno" doba cijenimo privatno vlasnistvo i sve u svojim rukama. Vjerojatno je bas to privremeno umrtvilo Stadiu uz poneke tehnicko pravne sitnice tipa ko je kriv sto ti usluga koju placas ne valja zbog mreze. Tim vise zanimljivo je steamovo potenciranje linuxa za igranje u svijetu gdje gotovo niti jedna igra nije nativno pisana za linux.Ok, pretjerujem,ali stvarno mali broj igara. Zasto je to tako? OS free, dostupan svima, stabilniji od Windowsa i danas nista manje user friendly. Privatnost i potpuna kontrola osigurana by default.  Evo danas moja djeca bootaju Linux kad se zele igrati. Nema tu politike za njih. Samo sve brze i bolje radi za groteska windows native igre koje oni igraju. Narocito mrezne igre koje su preciznije uz isti latency mreze( ping). Fortnite ne radi, tj radi pa se ugasi jer je EAC blokiran od strane Epica. Navodno boje se cheatera sa linuxa. Sami sebi donekle skacu u usta jer u istom tekstu govore da im se ne isplati pustiti EAC na Linuxu zbog malog broja igraca. Zanimljivo je da poznatiji siteovi ( tipa gaming on linux)za igranje na linuxu ne zele pisati o tako manje poznatim linux distribucijama koje to omogucuju out of box pa i na trazenje samih nepristranih  korisnika.Cudno je  to novinarstvo danas. Kontrola ili samo vijesti, prosudite sami.  I onda ta ekonomija. Nekad su potezi firmi bili lako shvatljivi pa cak i kad nisu nista prividno naplacivali kao Google. ( Kad sam prvi put vidio google stranicu za pretrazivanje, tamo devedesetih znao sam da gledamo buducnost. Ono internet spor,a yahoo stranica krcata glupostima i spora. A ono google, snjezno bijel, logo i nista vise...Kao da je stigla optika a mi na modemu.) Epic mi bas nije jasan. Mislim sve skupa. Tko otvara gaming store, trosi milijarde na korisnike,a ne ocekuje profit u 7 godina? Ne bi da je tehnologija nova tipa Stadia kad ono obican internet ducan. Ne volim taj osjecaj "da nema logike" pa eto trazim odgovore...

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.6.2022 18:42 (Hoggy).
16 godina
offline
Zasto Epic dijeli igre?

Za vecinu igara ne placaju po uzetoj igri nego dogovore neku fiksnu cijenu unaprijed. Kruzila je neka lista prije koliko su platili koju igru, sigurno se moze i dalje naci. Za neke manje indie igre je bila neka sitna cijena, 15-20k dolara ako se dobro sjecam

 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?

Problem(i) igranja na Linuxu su:

1. Malo tržište - to je u neku ruku self fulfilling prophecy jer malo tržište - dev/izdavač nije zainteresiran - nema igara - nitko ne želi igrati na Linuxu jer nema igara - malo tržište - dev....

 

2. Šarolikost distri, DEova, načina distribucije i pakiranja - kaos u kojem se mali developeri ne žele boriti (ovo pišem iz perspektive developera) pa im treba distribucijski kanal (store) + engine koji je cross platform + QA za sve to... Bljak. A ako ne podrzis sve, ide drvlje i kamenje jer iGnorIRaš mAle diStRE. Ali Playstation je Linux (bsd)! Da, super, jedan OS, dva tri seta hardvera. Lako tako raditi...

 

3. Katastrofalna podrška od strane Nvidie (ajd, napreduje) što je usko vezano za 2 - čiji će support gorjeti i tko će biti review bombed jer igra ne radi na distra x + DE y + driver z na kartici q? Kome to treba za 0.2% potencijalne prodaje?

 

4. Linux useri su u pravilu navikli na free iako je netko nekom prilikom objavio istraživanje da u prosjeku troše više na softver. Ne znam što bi tu rekao.

 

A odgovor na pitanje teme je - reklama za developera/studio, to su kopije koje ionako ne bi bile prodane, zarada od mikrotransakcija i DLCova (ja sam za par ps plus i Xbox kupio DLCove), širenje user baze na storeu (kad tad će kupiti neki qrac), studio zaradi nešto što nije planirao (ponavljam, to su kopije koje ionako ne bi bile prodane). Npr, Control koji je bio na game pass (koji isto nosi mizernu zaradu studiju) kupio sam DLCove i 99% da ću kupiti nastavak - da nije bila free, vrlo vjerojatno ju nikad ne bi igrao.

 

P.S. Cijena OSa je irelevantna. Razvijeni svijet plati i šuti, mi ukrademo ili kupimo za par EUR, a MS šuti jer ih uopće nije briga niti za jedne niti za druge nego za velike korisnike. Windowsi su u osnovi besplatni.

6 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?

Distro i pakiranje nije problem, ima univerzalnih tj windows like tipa appimage koje idu na vecinu. Nvidia komplicira, zasto? Nista to nije razlog da se igranje ne podrzava. Evo meni sada radi 95 posto windows native igara(amd gpu),a koje ne namjerno su blokirane.Win nije free,stovise doslovno radi sto zeli bez moje kontrole.Npr cim je dosao 2015 bez pitanja skupio je sw koji imam instaliran tj podatke i poslao na ip adresu koja pripada microsoftu.Nisu cak tada kriptirali. Kompletni privacy postavke su bile maximalno koristene,dakle nije default. Npr, doslovno radi mirrror prometa prije ulaska u vpn kanal i salje si podatke kasnije.Ponasa se kao da su vlasnici mog pc ija. A morao  sam ga koristiti zbog djece i njihovih igara tada. Gaming ipak nije toga vrijedan. nevidim niti jedan tehnicki razlog da igranje na linuxu nike bar isto zastupljeno.

8 godina
offline
Zasto Epic dijeli igre?

Feral studio jer radio nativne linux portove igara https://www.feralinteractive.com/en/linux-games/

Al mislim da nakon sto je proton ostvario veci uspjeh tu su ti nativni portovi stali.

 

 

i da razne distre nisu nikakav problem za steam i igre.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Hoggy kaže...

Distro i pakiranje nije problem, ima univerzalnih tj windows like tipa appimage koje idu na vecinu.

"Na većinu". Uvijek je taj problem, nema da svuda radi jednako. O tome i govorim. Ovisno o tome kako si napisao nešto i što si koristio (a zbilja nije komplicirano), ista aplikacija ti radi na svemu od Viste na dalje uz minimum truda. nekad i out of the box. Koja GUI aplikacija na linuxu radi na "većini" distri od 2007 do 2022 a da nije wrapper oko nekog command line alata?

Hoggy kaže...

Nvidia komplicira, zasto? Nista to nije razlog da se igranje ne podrzava. 

Radi se o performansama i stabilnosti. Zašto Nvidia komplicira, to samo oni znaju.

Hoggy kaže...

Evo meni sada radi 95 posto windows native igara(amd gpu),a koje ne namjerno su blokirane.

AMD je uvijek radio bolje a namjerno su blokirane online igre sa anticheat zaštitama i one sa divljim DRMovima koji ne rade niti na Windowsima kako treba.

Hoggy kaže...

Win nije free,stovise doslovno radi sto zeli bez moje kontrole.

Kakve veze ima free (cijena!) sa time kako radi? Kažem da je besplatan jer ti navodiš cijenu od 0kn kao prednost linuxa a to za kućnog korisnika ništa ne znači iz razloga koje sam naveo prije - većina ga plati, ovi koji ne plate ih dobiju jeftino ili besplatno uz novi PC, mi kupujemo one čudne ključeve po 5-10-15 eur na ebayu ili se piratizira - u odnosu na ostatak PCja i softvera, cijena je 0kn.

Hoggy kaže...

Npr cim je dosao 2015 bez pitanja skupio je sw koji imam instaliran tj podatke i poslao na ip adresu koja pripada microsoftu.Nisu cak tada kriptirali. Kompletni privacy postavke su bile maximalno koristene,dakle nije default. Npr, doslovno radi mirrror prometa prije ulaska u vpn kanal i salje si podatke kasnije.Ponasa se kao da su vlasnici mog pc ija.

I onda je svizac zamotao čokoladu.... Imaš neki wireshark dump gdje se vidi kako odnosi tvoje osobne podatke prema MSu? Ne pričamo o popisu instaliranih aplikacija i igara (to ima x razloga i svrha, od compatibilitya do antivirusa) nego baš o tom fantomskom prometu kojeg mirrorira i šalje kamo? Imaš ijedan dokaz ili pričaš bezveze?

Hoggy kaže...

nevidim niti jedan tehnicki razlog da igranje na linuxu nike bar isto zastupljeno.

Eto, ima ih nekoliko ali komercijalni razlozi su bitniji.

Santana kaže...

Feral studio jer radio nativne linux portove igara https://www.feralinteractive.com/en/linux-games/

Al mislim da nakon sto je proton ostvario veci uspjeh tu su ti nativni portovi stali.

 

 

i da razne distre nisu nikakav problem za steam i igre.

Steam koristi Proton, to je u osnovi "varanje" jer nije native, performanse jako variraju i većina DRMova/anticheatove i sličnog ne radi. Dugoročno to nije rješenje.

8 godina
offline
Zasto Epic dijeli igre?

Lol pa znam da steam koristi proton i znam kaj je proton. Mislim da si po mojem postu to morao skuzit. Ne kuzim cemu potreba objasnjavat jasno i ocito. To dost ekipe tu radi ko da sami sebi ponavljaju.

 

Elden Ring koristi EAC i radi normalno sa protonom. Oni neki Paladinsi isto rade ja mislim, ali da vecina online igara ne radi.

 

Proton je nazalost nuzno zlo.

Bez njega bi mozda bilo vise nativnih igara, al ne tolko kolko on omoguci da se igra

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.6.2022 8:56 (Santana).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?

Znam da znaš, nego komentiram zašto Proton nije dobar i zašto to što Steam nije dugoročno rješenje ali je pametan pristup da se privuče veći broj korisnika, pa možda se developeri odluče raditi neke stvari i nativno...

8 godina
offline
Zasto Epic dijeli igre?

Najbitniji je uspjeh steam decka da se stvar pokrene.

 

 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Zasto Epic dijeli igre?

Nebitno zašto daju, sve dok daju...ekipa od danas je Robin Hood gore free, pa navalite...

Moj PC  
1 0 hvala 1
6 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Wiz3m4n kaže...

Nebitno zašto daju, sve dok daju...ekipa od danas je Robin Hood gore free, pa navalite...

 Nema besplatnog rucka. U 99% slucajeva besplatni rucak na kraju skupo platis. Izdvajati milijarde dolara za marketing ducana i poslovati s gubitkom zbog ducana najmanje 7 godina bez i jedne inovacije ili prednosti tog ducana pred konkurencijom?  I to kao privatna tvrtka? Nema sanse.

6 godina
offline
Re: Zasto Epic dijeli igre?
Nuclear_Phoenix kaže....

"Na većinu". Uvijek je taj problem, nema da svuda radi jednako. O tome i govorim. 

 

 To "vecina" je prednost za linux. Mozes imati specijalizirane distribucije koje nisu za igranje vec npr pentesting kao Kali ili Parrot itd.  Usput, Da imam dokaz naravno ali tema nije blacenje windowsa niti su detalji za forum.Jasno ti je valjda da takva cinjenica impaktira puno vise ( pa i same drzave) od nekog nepoznatog oca mladih gamera.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice