Ergonomija PC igranja

poruka: 6
|
čitano: 3.199
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Ergonomija PC igranja

Evo, nakon dva sata provedena pred PC-em i buljenja u Skyrim, mogu reći da je konzolašima daleko lakše i ugodnije igrati igre.

Em me bole leđa i vrat, em više ne osjećam noge, a sve to zbog položaja u kojem smo mi, PC-aši, prisiljeni se igrati. I samo da napomenem da imam tradicionalno okruženje, znači klasična stolica, PC na stolu, monitor u ravnini očiju itd.

Jedan od razloga zašto bi prešao na konzole je i ugoda pri igranju tj. ergonomija koja je daleko veća na konzolama nego na PC-u, manje zdravstvenih problema(karpalni tunel, bol u zglobovima itd.) i općenito veći imerzijski osjećaj igranja na konzolama kada se možeš opustit uz igru bez bolova u leđima...

Neznam dali vi tako isto mislite i neznam kakve imate stolce, ali igranje na PC-u je neugodno i umarajuće ma kako dobar stolac imali ili kako dobar miš i tipkovnicu imali, baš zbog položaja tijela koji je u tom stolcu uvijek napeto, za razliku od fotelje kod konzola, mislim da su konzole tu u velikoj prednosti šta se tiče ergonomije, em imaš bežični kontroler koji savršeno pristaje u ruke, em možeš igrat u bilo kojem položaju koji ti padne na pamet...

Ovo pišem iz razloga što sam zagriženi PC gamer, ali baš zbog tih problema ergonomije i udobnosti pri samom igranju, počeo sam razmišljati o prelasku na konzolitis, jer mislim da se na PC-u čovjek nemože zbog položaja tijela u potpunosti opustit.

Dali vi isto imate takvih problema sa bolovima i općenitim umorom nakon dužeg igranja na PC-u i dali mislite da su konzole ugodnije za igranje općenito?

I dali imate kakav savjet ili sliku kako da se jedan PC gamer smjesti pred svoju mašinu, a da mu bude udobno kao da se igra na konzolama, imate kakav vodič za ergonomiju?

Gaming is Life!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Ergonomija PC igranja
PCGamerX kaže...

Bol kralježnice i tijela općenito gotovo nikada ili jako rijetko jer sam si nabavio pravi stolac za soma kuna no i dalje umjesto da budem nagnut na naslonjač nekak instiktivno se nagnem naprijed i zgrbim pa je posljedica toga blaga zgrbljenost nakon svih ovih godina.

Ono što mene muči su zglobovi prstiju, pogotovo desne ruku u kojoj mi je miš, i slabija cirkulacija također više izraženo u desnoj ruci, naslon za ruke na stolici imam i nije plastika nego željezo sa omotom od spužve, mislim da je jednostavno krivo predugo sjedenje. Sada po zimi kad je hladnije u kući, tokom igranja mi se cijela šaka smrzne doslovce pa znam stavit i rukavice, a u kući nije hladno.

Pri nošenju teških tereta (tipa vreća cementa ili kuruza) zna se javit bol u zgobovima prstiju što mi se prije nije dešavalo.

Slažem se u vezi svega što si rekao no ipak gamepad vs tipkovnica i miš, uvijek bih odabrao ovo drugo. Tu i tamo sa gamepadom nešto zaigram i tada si sliku prebacim na plazmu, legnem na krevet i igram ko čovjek, to je užitak tako da shvaćam blagodati konzola, ali nevolim igre za njih. Također nude lošiju grafiku.

The problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence. - Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 2:07 (Hyperion).
14 godina
neaktivan
Imam iste simptome kao i ti sa desnom rukom nakon dužeg igranja, neznam razlog stvarno.

A tipkovnica i miš su uvijek bolji za igru, ali imam osjećaj da je gamepad baš stvoren za nečije ruke i činjenica da su obje ruke na gamepadu, a ne odvojeno kao za miš i tipkovnicu, odmah je lakše i ugodnije igrat, barem tako mislim...
Gaming is Life!
13 godina
protjeran
Ergonomija PC igranja

Kvalitetan stolac je najbitnija stavka kod dužeg sjedenja bez obzira radi li se o igranju ili radu. Nakon toga miš i tipkovnica. Površina stola treba biti topla. Važnost monitora ne moram spominjati. Koristiš li kod igranja TeamSpeak, Ventrilo ili Skype, kvalitetan i prije svega udoban headset jako pomaže u smanjenju umora i neugode nakon par sati.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
A šta mislite tko je u boljem položaju što se tiče udobnosti, konzolaši ili PC-aši?

Mislim da je udobnije sjedit u fotelji, nego u "uredskom" položaju...
Gaming is Life!
15 godina
neaktivan
Ergonomija PC igranja

I ja sam bio konzolaš prije kojih 5-6 godina ali sam se prebacio na pc zbog financijskih razloga,a što se tiče ergonomičnosti moram priznat da mi je bilo puno ugodnije igrat na konzoli upravo zato što sam se mogao ljepše smjestit i nisam se toliko naprezao a i nemam novaca da si kupim neku dobru stolicu i periferiju,ali kada budem imao dovoljno novca vjerojatno ću opet prijeć na konzole.Trenutačno imam samo prijenosnu konzolu psp i moram priznat da je tako dobar osjećaj leć na kauć,naslonit se i igrat kao kralj{#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice