Knjiga na našem za 3D modeliranje ?

poruka: 12
|
čitano: 10.145
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Grafički sam dizajner, barem bih to ozbiljno htio biti,

prije svega me zanima da nacrtam stvari koje zamislim u glavi, objekte, ili neke svoje izume.

Dosta dobro se snalazim u Corelu, ali on je nepraktičan za 3D, mada se može iskoristiti kao 2D podloga u nekom predcrtanju skica koje se onda ubace u 3D program

Želim si kupiti ( nabaviti ) knjigu, pošto tutoriale smatram preneozbiljnim, iako su mi često puta velika pomoć.

No, bez knjige neću niti prismrditi nikakvom programu, jer smatram da sigurno ne bih naučio 70 % onoga što mogu iz knjige.

em mi je an hrvatskom, em znam što tražim.

Vidio sam neku knjigu za 3D studio Max, ali je čini mi se srpsko izdanje,

ovi naši izdavači su užasno slabi sa knjigama takvog tipa, u prodaji Algoritma je AutoCad iz 1995. {#}

strašno. I to im je jedina knjiga iz 3D-a

sramota

BALKANAC OD GLAVE DO OPANAKA

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Knjiga na našem za 3D modeliranje ?

vjeruj mi, nisu svi video-materijali neozbiljni - dapače, ima ih apsolutno fenomenalnih i nevjerojatno korisnih.

nadalje, neke stvari je (posebno vezano uz 3D) teško objasniti i brže/lakše ćeš ih shvatiti kad ih vidiš na ekranu uz direktan primjer.

što se knjiga tiče - zaboravi bilo kakav napredak, ako ćeš se pouzdati u domaće izdavače.

brdo materijala na engleskom izlazi na redovnoj bazi, a naše je tržište presmiješno malo pa se nikome ne isplati ulagati u prijevode.

poradi na engleskom (ako je problem) i trk na Amazon/eBay (Algoritam zaboravi, marže su im abnormalne), a video materijale nemoj izbjegavati.

http://vimeo.com/user2259197/videos
14 godina
protjeran

Sve što znam o 3d modeliranju naučio sam upravo iz video/slikovnih tutoriala. Može se naučiti, ne brini, samo ih pogledaj puno i ostane ti u glavni ;)

RevoHD - anime encoding group

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

znam da sam od Corela i bilo kojeg grafičkog programa doslovno zazirao godinama, dok nisam nabavio prvu knjigu.

ali OK.

doista ne znam iz čega uče naši budući inžinjeri, grafičari, dizajneri na tim učilištima,

ili u redovnom školstvu?!

zemlja znanja. Da nema interneta bila bi zadnja rupčaga.

17 godina
neaktivan
panonski kaže...

http://forum.net.hr/forums/t/320415.aspx

zemlja znanja :D

potpis :D
16 godina
neaktivan

sve knjige koje sam našao su na srpskom, a neki izdavači su i iz RS u Bosni. 

evo i korisna stranica

http://www.korisnaknjiga.com/catia-v5-naslov-1047

pretraga je urodila plodom čak i za napredni excel kojeg sam po knjižarama Zagreba kao gluh tražio jednom nedavnom prilikom,

kada sam htio naći knjigu sa naprednim tehnikama u excelu.

mi smo sramota od države.

Da 5 najjačih knjižara i ne znam koliko izdavača ne mogu ponuditi ništa korisnije od Nives Celzijus i sličnog sra..a

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.6.2011 23:59 (panonski).
17 godina
panonski kaže...

doista ne znam iz čega uče naši budući inžinjeri, grafičari, dizajneri na tim učilištima,

ili u redovnom školstvu?!

Na Tvz-u(infotmatika) smo imali samo jedan predmet koji je imal veze sa 3-d modeliranjem, Tehnički informacijski sustavi, radili smo u SolidWorksu, po nekoj skripti s primjerima, skripta nije baš bila nekaj, al se skoro svaki tool isprobal i koristil , pa kasnije nije baš teško ako se primiš toga..

FOR THE HORDE
16 godina
neaktivan

znam, ali to fakat nije to.

šta da tebi treba nešto novo, neki trik kojeg ne znaš, šta da tražiš nešto za što ni otprilike ne možeš pogoditi kako se zove,

najviše volim čuti, da se sve može naučiti iz tutoriala. može. ali ja preferiram knjigu, ona mi je tisuću puta ljepša, kompletnija, ima kazalo, pojmovnik, 

i što je najvažnije engleske izraze, tako da točno znam što tražim na tutorijalu ili jubitou.

To je za svakoga ko želi bilo šta ozbiljno raditi majka znanja. Ništa se kompleksno i ozbiljno ne može naučiti samo iz tutoriala. 

meni je jasno da ovo moderno doba, ali da baš mi moramo biti jedini debili koji imaju potpuno deplasiranu i zastarjelu informatičku literaturu mi je bože te sačuvaj.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.6.2011 0:34 (panonski).
17 godina
neaktivan
panonski kaže...

Ništa se kompleksno i ozbiljno ne može naučiti samo iz tutoriala. 

a ja ti opet kažem da griješiš.

konkretno, koje si i za čega tutoriale vidio, pa da imaš takvo mišljenje?

idealna kombinacija su kvalitetne video lekcije (znači, ne jubito smeće - tipa, Kramer objavi novi tutorial i eto odmah 500 identičnih kopija; iako, nađe se i tamo dobrih stvari, samo treba pregledati hrpu gluposti dok naletiš na korisno) + knjige (obavezno Help softvera kao referenca i raznorazna workshop/handbook izdanja).

http://vimeo.com/user2259197/videos
15 godina
neaktivan

Stvarno si u zabludi što se tiče knjiga. Nećeš ništa posebno naučiti.

Tutorijali isto imaju "pojmovnik"... Šaltaš po folderima i gledaš. Dobri tutoriali započinju sa uvodom i upoznavanjem sa interfaceom. Toga zaista ima brdo. I sad kad spominješ youtube i tutorial u istoj rečenici, jasno mi je zašto si u tolikoj zabludi. NIKAD ne gledaj jadne tutoriale koji su homemade, barem dok ne savladaš osnovne stvari u programu pa ti zatreba nešto konkretno. Radije skini nekakav ozbiljan kompletan tutorial (npr. Lynda) i uz njega nauči osnove interfacea, i glavni workflow. Takvi tutoriali nisu namjenjeni tome da naučiš modelirati xy, nego da općenito shvatiš kako program radi i da budeš sposobn napraviti što god zamisliš, a ne samo šablonski kako se uglavnom može pronaći na YT.

Poz

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Gnomon Workshop

I samo da napomenem, mislim da nećeš kako si spomenio znat neki "trik" ili nešto slično ni uz knjige ni uz tutoriale...tj uz tutoriale prije (gnomon) jer ovdje nije slučaj di ti on objašnjava di se šta nalazi i slično nego gledaš kompletni workflow i vidiš koristan "trik"

Ali; najviše trikova ćeš naučit praksom, bez prakse zaboravi na knjige i tutoriale. Knjiga ili tutorial (početnički, recimo upoznavanje s sučeljem opcijama itd) i onda to primjenit na svojim projektima, s vremenom će se poboljšavat workflow. Gnomon ti preporučam za kasnije, kad savladaš osnove, ali...ne ih gledat i radit po tome kaj on radi...recimo da on radi auto i ti gledaš i radiš šta i on...nego ga samo pogledaš i vidiš kaj koristi za kaj. Onda kad  na svom projektu dođeš u sličnu situaciju ćeš to rješit na brži jednostavniji način ako u međuvremenu nisi otkrio (sam) bolji. :)

Ja recimo pogledam tu i tamo neki tutorial nekad tek tolko da ubijem dosadu pa vidim dali ima nešto korisno što nisam prije znao itd..

EDIT;

Al da ćeš pročitat knjigu od 1000+ stranica ili pogledat tutoriale od 200+ sati il šta ti ja znam, zaboravi da ćeš znat išta konkretno napravit bez prakse ;)

http://denisivankovic.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2011 13:50 (Denis Ivankovic).
17 godina
panonski kaže...

Grafički sam dizajner, barem bih to ozbiljno htio biti,

prije svega me zanima da nacrtam stvari koje zamislim u glavi, objekte, ili neke svoje izume.

Dosta dobro se snalazim u Corelu, ali on je nepraktičan za 3D, mada se može iskoristiti kao 2D podloga u nekom predcrtanju skica koje se onda ubace u 3D program

Želim si kupiti ( nabaviti ) knjigu, pošto tutoriale smatram preneozbiljnim, iako su mi često puta velika pomoć.

No, bez knjige neću niti prismrditi nikakvom programu, jer smatram da sigurno ne bih naučio 70 % onoga što mogu iz knjige.

em mi je an hrvatskom, em znam što tražim.

Vidio sam neku knjigu za 3D studio Max, ali je čini mi se srpsko izdanje,

ovi naši izdavači su užasno slabi sa knjigama takvog tipa, u prodaji Algoritma je AutoCad iz 1995. {#}

strašno. I to im je jedina knjiga iz 3D-a

sramota

Izdavači su slabi s razlogom; zato što te knjige nitko ne kupuje. A razlog tome je to što ono što imaš u jednoj npr. 3ds max bibliji, imaš unutar samog max-a u vidu Help file-a i tutoriala koje dobiješ sa njime. Plus, 10x više materijala i informacja možeš sakupiti unutar besplatnih tutoriala koje nađeš za 10min surfanja po netu, nego što bi ih imala jedna takva knjiga.

ALI!!

Naaaajjjjjjveći problem sa hrvatskim izdanjima knjiga, je to da su ili zastarjele ili su tako loše prevedene, da se onda pored svega skupa, moraš boriti i sa lošim prijevodom i odgonetavanjem što je što (npr. nek mi netko od korisnika 3ds max-a, nađe u njemu "savijajući izmjenjivać" {#}).

Dakle, najbolji, najkvalitetniji i najbrži način za samoučenje 3D-a su kvalitetni video tutoriali. Npr: http://www.digitaltutors.com/11/pricing.php za 45$ mj. dobiješ na r aspolaganje ogromnu bazu profesionalno napravljenih video tutoriala u kojima je pokriven svaki aspekt 3D modeliranja; ne djelomično i površno obrađen kao u knjizi, jer nitko nema volje štampati knjigu od 10 000 stranica, nego detaljno i temeljito. Tako da za cijenu jedne knjige, dobiješ mjesec-dva poštenih materijala za učenje.... A knjiga ti može poslužiti jedino da popuni mjesto na polici, ili da se možeš pohvaliti kak imaš knjigu. ;)

P.S. samo da se nadovežem na Denisov komentar; ono što te ni jedna knjiga vezana za 3D neće naučiti, a video tutoriali hoće, to je tehnika. Jedno je kad čitaš slova i vidiš tu i tamo koju sliku, a drugo dok gledaš video na kojem vidiš točno što, di, kako i zašto je netko nešto napravio. Previše je ovdje metoda, tehnika, alata i "trikova" u pitanju da bi se sve to skupa moglo adekvatno obraditi u jednoj knjizi. Npr; ja imam doma nekoliko knjiga, ali su sve više-manje fokusirane samo na jedan detalj; npr. jedna cijela knjiga je fokusirana samo na izradu textura za 3d modele u photoshopu, s tim da nije prikazan ni jedan detaljan proces izrade, nego samo savjeti i upute, te par kratkih primjera.

http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.9.2011 14:23 (Berko).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice