Autocad-podešavanje printanog područja

poruka: 4
|
čitano: 9.369
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam problem već duže vrijeme oko printanja u autocadu,ali nikako ga još nisam uspio riješit.

Stvar je u tome da se printano područje čiji su rubovi one isprekidane linije u layout-u ne poklapa sa a4 formatom u layoutu.Kada želim napraviti okvir npr. 20mm od lijevog ruba PAPIRA(ne od isprekidane linije) i 5mm s desne,gornje i donje strane od ruba papira,linije koje se pojave izvan područja isprekidane linije s gornje,lijeve i desne strane se također isprintaju a ne bi trebale,dok je ona donja vidljiva ukoliko je unutar isprekidane linije,tj. unutar okvira.

I tako da na kraju kada želim napraviti pravilan okvir za crtanje,tri strane(gornja,lijeva i desna) mi ispadnu dobro na papiru,baš sam i mjerio udaljenost ruba papira od okvira na njemu na tim trima stranama,a ona donja strana ne ispadne dobro,treba biti 5 mm udaljenost od donjeg ruba papira i donje linije okvira a ona ispadne preko 10mm kad isprintam.

Što bi se trebalo podesiti?

Uglavnom mi nije jasno i zašto se prave takvi pisači koji ne mogu isprintat kako treba,kao da se dimenzije a4 na papiru koje takvi pisači prihvaćaju i one u autocadu i sl. ne poklapaju.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Autocad-podešavanje printanog područja

-predpostavka da je laserski u pitanju? Ako je tintni, postoje i opcije od-ruba-do-ruba=photo ali povezano s formatom papira... pa se odgovor ne odnosi na to. Za cad se koriste ploteri ili posebni modeli prntera, primarno A3+ (kao epsonov tintni model) ili kopirka A3 može i u boji.. takvi modeli su prilagođeni upravo tim potrebama i nema tog problema. (zato su A3+)

-laserski pisači imaju marginu, ne samo onu koju možeš podešavati nego i fizičku, tj standardno je 1/4 incha tj 6.25mm (stvarnost 4-6mm) koji se ne može prinatati jer nešto mora držati papir..

-podesi opcije, margine, posebno u driveru i CADu, pačunaj na minimum cca 6mm i mora biti OK. Naravno postoji i A4, ali i Letter, provjeri i to.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
Re: Autocad-podešavanje printanog područja
lebron kaže...

Imam problem već duže vrijeme oko printanja u autocadu,ali nikako ga još nisam uspio riješit.

Stvar je u tome da se printano područje čiji su rubovi one isprekidane linije u layout-u ne poklapa sa a4 formatom u layoutu.Kada želim napraviti okvir npr. 20mm od lijevog ruba PAPIRA(ne od isprekidane linije) i 5mm s desne,gornje i donje strane od ruba papira,linije koje se pojave izvan područja isprekidane linije s gornje,lijeve i desne strane se također isprintaju a ne bi trebale,dok je ona donja vidljiva ukoliko je unutar isprekidane linije,tj. unutar okvira.

I tako da na kraju kada želim napraviti pravilan okvir za crtanje,tri strane(gornja,lijeva i desna) mi ispadnu dobro na papiru,baš sam i mjerio udaljenost ruba papira od okvira na njemu na tim trima stranama,a ona donja strana ne ispadne dobro,treba biti 5 mm udaljenost od donjeg ruba papira i donje linije okvira a ona ispadne preko 10mm kad isprintam.

Što bi se trebalo podesiti?

Uglavnom mi nije jasno i zašto se prave takvi pisači koji ne mogu isprintat kako treba,kao da se dimenzije a4 na papiru koje takvi pisači prihvaćaju i one u autocadu i sl. ne poklapaju.

Ako se radi o A4 printeru onda nemaš baš puno izbora, rijetki su uređaji koji to omogućuju. Osobno se služim slijedećim trikom:

- odaberem format A4 i postavim margine na 0,

- vanjski okvir ne crtam jer mi nije potreban na tom formatu papira,

nakon ovoga slijedi malo igranja s printerom, kako bi dobio željeni oblik morati ćeš se malo poigrati na slijedeći način:

pomicati crtež po X i Y osi kako bi ga dobio na željenom mjestu ili u samom prozoru za plotanje podešavaš pomak crteža od ishodišta (u pozitivnom i negativnom smjeru osi X i Y).

Unatoč svim trikovima jako teško ćeš dobiti istu marginu s donje i gornje strane ali možeš dobiti jako dobar rezultat.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina

Mario.L_Hr ti je dobro rekao, moras se poigrati.

problem je u tome sto svaki printer ima donekle neki stupanj deformacije skale, npr. ja konkretno koristim printer HP LJ 5200tn koji ima scale 1.09, tako da mi scale npr. 1:20000, kad isprintam,duzina od 100m nije 100 neki cca 95m.

Probaj je poigrati...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice