Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 981.367
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

@Doca15

Pa jel mozes negdi viditi koliko je opterecenje procesora dok igras?

Tolstoy is My Homeboy
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 15:34 (anarchyST).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
anarchyST kaže...

Pa jel mozes negdi viditi koliko je opterecenje procesora dok igras?

PlayClaw 3

12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

Imam jedan problem,komp pod moj PC grafa na 970/1300 u bf3 kad stavim mesh na high i ostalo na low,grafa mi radi na od 60-99% ali nikad nece stalno na 99% raditi i onda imam fps dropove na 50 i laga.Pa da nije mozda bottleneck,isto je i kad stavim sve na high,nece stalno na 99% raditi.

Nemas ti bootlneck sigurno, nemožeš ti grafu natjerati da radi 99% jer je graficka kartica napravljena na način da ''određeni djelovi hardwarea grafičke kartice obrađuju određene djelove softwarea unutar igre koju igras'' npr: dio grafe koji se naziva texture mapping unit obrađuje isključivo teksture i izravno nesudjeluje u tesalacijama ili phsyxu - tako da kad dođeš na dio mape gdje nema mnogo detalja i predmeta gpu usage ce ti pasti nebitno dali se u tom djelu bez mnogo detalja odvija borba - ajmo reci da u bf3 gameplayu određeni dio mape jako zahtjeva physx  (mnogo kretnji rušenja itd u borbi i da je mesh dakle iscrtavanja u daljini za vrijem te borbe isto jako korišten od strane igre i shadow da je izražen tj. da je na tom mejstu na mapi osvjetljenje najbolje odrađeno i najzahtjevnije ali ako uz to nisu i texture na tom djelu mape maximalno detaljne gpu nece biti na 99% (lako to testiras: idi na otverene ravnine na caspisanu recimo - tamo ce ti gpu usage pasti na 60%-70% nebitno dali je na ultra ili low i tko se bori, dok recimo na metru stavi na low idi u dio gdje gore vagoni C zastava i imat ces preko 90% usage nije ni bitno dali si sam na mapi) dakle gpu usage ovisi o igri koju igramo ako imamo dovoljno jak procesor sto ti imas - tako da se time neopterecuj

My Weapon is me
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 15:57 (Glavas).
13 godina

da ali mrzim taj fps drop sa npr. 90 na 50 i onda onako zatrza.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

da ali mrzim taj fps drop sa npr. 90 na 50 i onda onako zatrza.

nije mi jasno kako je to moguce (ja imam oko 70 fps na ultra bez dropova) a imamo gotovo istu konfu - naravno igram na nekih 100-110 lock (low) Bez i jednog dropa jer mi na low daje oko 130 do 150fps

1. na kojoj rezi igras

2. dali imas 64 bitne windowse

3. na kojoj ti je particiji igra

4. na kojem postavu igras

5. na kojim frekvencijam ti radi grafa za vrijeme gaminga

My Weapon is me
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 16:02 (Glavas).
13 godina

Evo pred nekih tjedan dana sam stavio nove windowse

1.Windows 7 ultimate 64bit

2.Na C disku mi je igra (a na D snimam,ili je bolje da stavim na D disk igru,jer su winsi na C)

3.FHD reza

4.Texture medium,Mesh na high ostalo na low

5.Radi mi na 970/1300 za vrijeme igre

Al sad imam drugi problem naime instalirao sam ove nove June 21 drivere i stekalo je nesto pa sam ih obrisao,i sad kad sam vratio na stare 13.4 uopce catalyst ne radi probao sam reinstall i neće.lol

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 16:09 (Doca15).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

Evo pred nekih tjedan dana sam stavio nove windowse

1.Windows 7 ultimate 64bit

2.Na C disku mi je igra (a na D snimam,ili je bolje da stavim na D disk igru,jer su winsi na C)

3.FHD reza

4.Texture medium,Mesh na high ostalo na low

5.Radi mi na 970/1300 za vrijeme igre

- ostvi ju na c

racunica je ovakva - mesh ti smanjuje oko 5-10 fps kad najvise vuce (nije uvijek isto) ove texture ti uopce netrebaju jer sa meshom dobivas iscrtavanja u daljini da ti nebi netajali predmeti, a texture ti vuku isto nekih 10 fps ovisi o situaciji pa i vise - grafa ti radi na sramotno malim frekvama za hd 7850 - ali ok, imas los primjerak - gubis oko 15 fps u odnosu na 1150 1450 - samo ovi dropovi mi nisu jasni - to je slucaj sa amd procesorima - zato sam ja i presao na intel - imamo gotovo isti proc a ja tih dropova nemam

instaliraj ove 

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalystWIN8-1PreviewDriver.aspx (AMD Catalyst™ Windows® 8.1 Preview Driver (32 & 64-bit)

izbacit ce ti ovo:

nakon toga instaliraj ove:

http://www.guru3d.com/files_details/amd_catalyst_13_6_beta2_download.html

i trebalo bi ti radit

My Weapon is me
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.7.2013 16:15 (Glavas).
13 godina

Ali to meni javlja i na 13.4 driverima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

Ali to meni javlja i na 13.4 driverima.

Nebitno - samo ocisti komparu sa driver sweeperom i napravi ovo sto sam ti posalao ako nece radit normalna instalacija - i trebalo bi ti radit.

My Weapon is me
13 godina

neće

Izbrisem sa driver sweperom,restartam komp,instaliram windwos 8 preview drivere-restartam komp-pise mi ono da nema settingsa-instaliram 13.6 beta2(ne pita me za restart)-restartam i opet ne želi,piše ono isto.{#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Doca15 kaže...

neće

Izbrisem sa driver sweperom,restartam komp,instaliram windwos 8 preview drivere-restartam komp-pise mi ono da nema settingsa-instaliram 13.6 beta2(ne pita me za restart)-restartam i opet ne želi,piše ono isto.{#}

Moralo bi radit - nakon sto instaliras drivere nemoj resetirati komp - instaliraj neku stariju verziju drivera ili pokusaj u safe modeu - 

My Weapon is me
14 godina

Pitanje?

U ETS2 imam oko 90FPS-a na ultra na max rezi ,međutim proc mi radi na 70% a grafa na 65%????I tokom gameplaya((nakong cca.15min)) pocinjem dobivate dropove FPS-a izmedju 20 i 40 FPS-a i onde sve odje u krc na 30Min,nakon 30Min mogu igrati koliko ocu bez i po problema,u čemu je problem????{#}{#}{#}{#}{#}

Strm
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.7.2013 19:36 (Strm).
Moj PC  
0 5 hvala 0
12 godina
neaktivan
Strm kaže...

Pitanje?

U ETS2 imam oko 90FPS-a na ultra na max rezi ,međutim proc mi radi na 70% a grafa na 65%????I tokom gameplaya((nakong cca.15min)) pocinjem dobivate dropove FPS-a izmedju 20 i 40 FPS-a i onde sve odje u krc na 30Min,nakon 30Min mogu igrati koliko ocu bez i po problema{#}{#}{#}{#}{#}

Gdje je pitanje?

play2much
12 godina
Almin94 kaže...
Stjepanj kaže...
farcry3 i crisis3 ak se ne varam trenutno 2 najzahtjevnije gpu/cpu na pc, a i hvala ti boze da iskoristavaju svih 8 jezgri!

Far Cry 3 nije ni blizu Crysisu :D

Niti jedna ni druga ne zasluzuju najbolju grafu.

METRO LL je tu pojeo oba dvije.

13 godina
neaktivan
Glavas kaže...

Nemas ti bootlneck sigurno, nemožeš ti grafu natjerati da radi 99%

ne kenjaj hljeba ti

grafa u BF3 MP ima da radi na 99% konstantno ako nije V-sync ukljucen i tacka

imao dovoljno procesora i graficki da to sve isprobam

to sto covjeku padne na 60% usage je bottleneck i gotovo

12 godina
neaktivan
mersimh kaže...
Glavas kaže...

ne kenjaj hljeba ti

Daj nepricaj gluposti, uredno sam objasnio kako stvari funkcioniraju - i oni koji imaju i7 proce imaju pad usagea gpu a nema sanse da imaju bootlneck obzirom na snagu procesora koje imaju - po tvome ispada da i5 3570 nije dovoljan za 7850

My Weapon is me
13 godina
protjeran
Glavas kaže...
mersimh kaže...
Glavas kaže...

ne kenjaj hljeba ti

Daj nepricaj gluposti, uredno sam objasnio kako stvari funkcioniraju - i oni koji imaju i7 proceve imaju pad usagea gpu a nema sanse da imaju bootlneck obzirom na snagu procesora koje imaju - po tvome ispada da i5 3570 nije dovoljan za 7850

prva stvar je da ovaj slucaj di pada na 60% je taj da ocigledno postavke unutar igre nisu bile dovoljno visoke+fullhd reza

druga stvar vezana za i7 sto glavas spominje je skoro pa nemoguce (eventualno stare i7 920/860 zbog malog kloka 2.6, 2.8ghz+ nova high end grafa) jer meni je konstantno zakucana grafa na 99-100% s postavkama high+fullhd reza a kamoli na ultra...najbitnija je rezolucija i visok AA! LP

||| Intel Core™ i7 inside |||
12 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Glavas kaže...
mersimh kaže...
Glavas kaže...

prva stvar je da ovaj slucaj di pada na 60% je taj da ocigledno postavke unutar igre nisu bile dovoljno visoke+fullhd reza

druga stvar vezana za i7 sto glavas spominje je skoro pa nemoguce (eventualno stare i7 920/860 zbog malog kloka 2.6, 2.8ghz+ nova high end grafa) jer meni je konstantno zakucana grafa na 99-100% s postavkama high+fullhd reza a kamoli na ultra...najbitnija je rezolucija i visok AA! LP

Stjepanj, kolega je rekao da Intel Core i5 IB pravi bootlneck grafi HD 7850 (radi se o slucaju oveg forumasa Doca15 i nejgove konfe u bf 3) pa sam mu rekao da nejgov proc nepravi bootlneck toj grafi - ima dropove zbog neceg drugog -

My Weapon is me
13 godina

stavio sam slike u ovu temu za onaj graf za bf3 pa možete pogledati,

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/battlefield-3-gpucpu-performance-in-game-graph/181973.aspx?page=2

zadnji post,procsesor nekad jednostavno podivlja,nije na tim slikama al kad sam malo pratio zna nekad podivljat.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pozdrav ekipa,

planiram uzeti jos jednu xfx hd 7970 3GB pa me zanima da li znate da li bi AMD FX X6 6300 bio dobar procesor za Crossfire,sad imam Phenom II 955 BE klokan na 4ghc??

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.7.2013 21:23 (Sideswipe).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Bolje bi ti sjeo FX 8320 clockan ali nije loš ni FX 6300 clockan.

17 godina

Ni FX 8350 nije dobar za Crossfire dviju takvih grafičkih. Tek Intelova čudesa s 6 jezgri 12 threadova...

Twitter: @191x7
Moj PC  
4 4 hvala 0
14 godina
191x7 kaže...

Ni FX 8350 nije dobar za Crossfire dviju takvih grafičkih. Tek Intelova čudesa s 6 jezgri 12 threadova...

A odakle izvlačiš to ??

17 godina
itomic009 kaže...
191x7 kaže...

A odakle izvlačiš to ??

Iz rukava iako sam trenutno u majici bez rukava.

Šalim se. Crossfire ima gadnih problema s microstutteringom i frame-time-renderingom/rejtingom (pcper anyone?), a jedan prosječan i5 Sandy/Ivy/Haswell kao i FX 6/8000 serija su jedva dostati za jednu single-gpu high end karticu. Jest da je to u rijetkim situacijama, ali je i ne može se ignorirati. Teško je hraniti takav sustav. Osim toga, smiješno je dati 5000 Kn za grafičko rješenje i onda ga upariti s procesorom od 1300-1500 Kn, tu nema ni balansa a kamo li nečeg više. Ajde de da je u pitanju npr i7 3770K dobrano clockan ili i7 4770K također klokan...

14 godina

Nebi se složio baš s tobom jel ima hrpa ljudi po stranim forumima sa FX-om i CF pa rade slično kao sa Intelm. To su sustavi koji vrte minimalno 1080 ili veće reze na maximalnim grafičkim postavkama. U nekim scenarijima je bolji Intel ali generalno je to zanemarivo. Pričam o tome kad je clockan FX 8350 na nekih 4.6Ghz ili više. Ima tip koji je vrtio CF HD 7970 i sa legom je usporedio sa i5 3570K, oba clockana i sve je to li-la. Onda je isključio jedan modul na FX-u i dobio slične rezultate, ne puno gore zavisi od igre do igre.

12 godina
neaktivan
Sideswipe kaže...

Pozdrav ekipa,

planiram uzeti jos jednu xfx hd 7970 3GB pa me zanima da li znate da li bi AMD FX X6 6300 bio dobar procesor za Crossfire,sad imam Phenom II 955 BE klokan na 4ghc??

fx 6300 je sigurno preslab za taj cfx 7970 - i fx 8350 je na granici (leopard ima i5 3570k koji je tu negdje sa fx 8350 tj. nesto jaci i cfx 7950 , pa ima ponekad kako on kaze problema sa bootlneckom od strane i5 3570k u crysisu 3 tako da je izgleda 191x7 u pravu sa ovime za i7)

Ako želiš da nešto bude kako treba, moraš to obavit sam.
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.7.2013 22:46 (Glavas).
12 godina
neaktivan
Da li I5 3350P bottlenecka 7870 GHz ?

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
mile753 kaže...
Da li I5 3350P bottlenecka 7870 GHz ?

Ne.

Ako želiš da nešto bude kako treba, moraš to obavit sam.
17 godina
itomic009 kaže...

Nebi se složio baš s tobom jel ima hrpa ljudi po stranim forumima sa FX-om i CF pa rade slično kao sa Intelm. To su sustavi koji vrte minimalno 1080 ili veće reze na maximalnim grafičkim postavkama. U nekim scenarijima je bolji Intel ali generalno je to zanemarivo. Pričam o tome kad je clockan FX 8350 na nekih 4.6Ghz ili više. Ima tip koji je vrtio CF HD 7970 i sa legom je usporedio sa i5 3570K, oba clockana i sve je to li-la. Onda je isključio jedan modul na FX-u i dobio slične rezultate, ne puno gore zavisi od igre do igre.

Pa ok, ne kažem ja da nema i ne kažem ja da je to loše. Zašto odmah svi bottleneck povezuju s nečim lošim? Ako je bottleneck ne mora značiti da će raditi loše, to znači samo da bi radilo bolje kada ne bi bilo bottlenecka.

Bottleneck je gadna stvar kada nešto radi loše a kada bi bez bottlenecka radilo dobro. Recimo odokativno da jedan FX 8350 može gurati bez bottleneck karticu koja bi po snazi bila kao 1,5 HD 7970. Za dvije bi dakle bio bottleneck, no opet bi te dvije kartice bile jače nego samo jedna i imale bolje performanse (ako zanemarimo probleme s frejmrejtingom).

14 godina

Ugl. mislim kupiti i3 ili i5,sve je rijeseno samo neznam mozeli prejak procesor izazvati bottleneck? I dal je uopce i3 ili i5 pre jaki za moju grafu?

Strm
Moj PC  
0 4 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice