Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 976.290
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
sharxtreme kaže...
lionheart kaže...

Imam procesor Q9650 (nije klokan) i graficku HD7870, a ne dobivam performanse kakve se ocekuju i zauzece graficke je oko 60%. Je li moguce da je ovaj procesor bottleneck ovoj karti?

U slucaju ako neko misli da ne bi trebalo biti do procesora da li onda uzrok moze biti ploca koja je low-end (G31) i da ona gusi performanse sistema?

Rezolucija u kojoj igraš? 

1680x1050

14 godina
Jasno i glasno, cpu ti je botlneck. Kolega je testirao Ivy i5 3330 u f1 2012 sa hd 7870 i cpu je bio botlneck. Tako da ti je sad jasno sve.
14 godina
lionheart kaže...

Imam procesor Q9650 (nije klokan) i graficku HD7870, a ne dobivam performanse kakve se ocekuju i zauzece graficke je oko 60%. Je li moguce da je ovaj procesor bottleneck ovoj karti?

U slucaju ako neko misli da ne bi trebalo biti do procesora da li onda uzrok moze biti ploca koja je low-end (G31) i da ona gusi performanse sistema?

Pošto taj poc radi na 3ghz,mislim da je u nekim igrama bottleneck,a s druge strane nisi napisao da koja je točno matična jer ih ima podosta sa g31 intelovim čipom ali su vrlo limitirane(slaba naponska regulacija,ograničenje za nadogradnju rama,naknadno dodana podrška za q9x50),jer o njoj ti ovisi koliko daleko ćeš mu moći dići frekvenciju.Na tom's hardweru,za q9x50,preporučuju neku p45 ploču sa kojom ga možeš natjerati do 4 ghz,kaj je respektabilno,a i za taj tvoj q9650 se pričaju vrlo dobre stvari.Tako da po mojem ak si u mogućnosti,nađi i kupi neku p45 ploču i nafrlji ga.

Biti ili ne biti pitanje je sada.
13 godina
protjeran
novom plocom neces nista dobiti na perfomansama q9650@4ghz je pre slab za bilo kaj od 6850/gtx560 pa na dalje ispisana je vec cijela povijest na netu o tome...perfomanse se poduplaju s nekim starim i5 ili i7,a i provjereno iz prve ruke od mnogih forumasa i mene samog:)LP
Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
12 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

Et budala svasta cita pa sad i mene zanima {#}

i5 760 quad core clock na 3.8 dok igram nesto

Sapphire 7770 GHz Edition clockana na 1120/1400 uz 10% povecanja napona.

Vidim da sad iskoristava 100% gpu, ali me zanima dali ce moci gurati dvije takve graficke?

Samo kad budu dvije nece biti clockane jer procitah da to bas nepovecava performanse.

Et, nesmijem vise citati po forumu {#}

Što hladnije to bolje :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nedavno sam kupio Phenoma X4 965, klokao ga na 3.9GHz pa me zanima da li je dosta jak za Gigabyte GTX 660, jel će bit bottlenecka?

0 0 hvala 0
13 godina
lolipopmen kaže...

Nedavno sam kupio Phenoma X4 965, klokao ga na 3.9GHz pa me zanima da li je dosta jak za Gigabyte GTX 660, jel će bit bottlenecka?

Neće, poguraće tu grafu na 100%.

14 godina
lolipopmen kaže...

Pročitaj zadnji odgovor od C-Man-a,na dnu rasprave.Evo.

13 godina
protjeran
Praedator kaže...

Et budala svasta cita pa sad i mene zanima {#}

i5 760 quad core clock na 3.8 dok igram nesto

Sapphire 7770 GHz Edition clockana na 1120/1400 uz 10% povecanja napona.

Vidim da sad iskoristava 100% gpu, ali me zanima dali ce moci gurati dvije takve graficke?

Samo kad budu dvije nece biti clockane jer procitah da to bas nepovecava performanse.

Et, nesmijem vise citati po forumu {#}

nece moci u potpunosti

lolipopmen kaže...

dosta je - neces imati bootlneck u pravom smislu rijeci iako bi recimo i5 3470 izvukao iz nje oko 15 - 20 fps vise - to ti velim iz iskustva - imao sam phenom840 (citaj athlon) na 3.2 stock - klok na 3.7 uzeo i5 3450 3.1 turbo boost na 3.5 i imam oko 15-20 fps-a vise nego sa phenomcekom (citas athlon ) - inace phenom 840 3.2 stock i 955 3.2 stock su tu negdje odnosno 955 je jaci ali ne mnogo

PR0MATRAC
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 18:12 (PR0MATRAC).
14 godina

Phenom II X4 i Athlon II X4 na istom taktu nisu "tu negdje" nego je Phenom bitno bolji, a uz to se i clocka bolje. Clockani Phenom II X4 je neki minimum za fino igranje s jačim grafama, zaključani i5 neko srednje riješenje ( jel ni on neiskorištava potpuno jače grafe od GTX 660 ili HD 7850 ), a tek je i7 je idealan ili na budgetu FX 8320 clockan ( ili i5 3570K, ali to nije baš budget CPU sa cijenom od 1700 kn ).

16 godina

Možeš li reci u kojoj to igri imaš 15-20fpsa više, koliko si imao ,koliko sad imaš, na kojim postavkama ?

14 godina

A i komentar "15 do 20fps" više je beznačajan. Trebaš dati podatak u postotcima koliko fps-a imaš više sa nekim drugim procesorom. Podatak treba biti relativan a ne apsolutan. Jedno je kad imaš 20 fps više sa 100 na 120 ( dakle to je sasvim svjedeno, jel je isti dojam igraču na 60hz monitoru ), a drugo je kad je rast sa 25 fps na 45 fps, jel je to rast sa trzavog na normalan gameplay.

13 godina

evo samo da javim dojmove zamijenio stari q6600 3.0ghz za novi i5 3350p,i u bf3 sa q6600 na rezi od 1024x768 85hz,nisam ni imao 60fps samo framedrop sad sa novim i5 imam između 90-160 fps.Grafa hd7850 2gb verzija.Znaci duplo vece poboljsanje.

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
itomic009 kaže...

A i komentar "15 do 20fps" više je beznačajan. Trebaš dati podatak u postotcima koliko fps-a imaš više sa nekim drugim procesorom. Podatak treba biti relativan a ne apsolutan. Jedno je kad imaš 20 fps više sa 100 na 120 ( dakle to je sasvim svjedeno, jel je isti dojam igraču na 60hz monitoru ), a drugo je kad je rast sa 25 fps na 45 fps, jel je to rast sa trzavog na normalan gameplay.

Konačno neki normalan odgovor u ovoj temi.Ne kužim čemu je poanta kad imaš 90,120,200 fps dok je 60hz monitor.Stručnjaci vele da samo oko vidi razlike do 60hz a nakon toga je sve 'ćoravo'!Jedno je natjecanje u 'ko ima više' a drugo je normalno fluidno igranje bez zamaranja.Ak mi neka igra radi bez problema,zaboli me ona stvar koliko imam sličica,glavno da se gejma.

14 godina

Tako je {#}.

14 godina
Doca15 kaže...

evo samo da javim dojmove zamijenio stari q6600 3.0ghz za novi i5 3350p,i u bf3 sa q6600 na rezi od 1024x768 85hz,nisam ni imao 60fps samo framedrop sad sa novim i5 imam između 90-160 fps.Grafa hd7850 2gb verzija.Znaci duplo vece poboljsanje.

Pa hvala bogu.Pa i jedno od nepisanih pravila bottlenecka su nekompatibilne komponente,tj.4 generacije stari procesor i trenutna generacija grafe,će uvijek dati manji score i trzuckanje itd. i teže će biti procu da ju hrani podacima,od sistema kad spojiš trenutne generacije grafe i proca,pošto usporedo s razvojem hardwera rastu i sami zahtjevi igara.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.1.2013 20:33 (Zizo).
13 godina
neaktivan

Da li je i3 3220 dovoljan za bf3 mp uz hd6770 ddr5 do neke 1280x1024 rezolucije i koja je max grafa za i3 3220? :)

0 0 hvala 0
14 godina

Pa dovoljan je, ali i3 nije CPU pogotovo za igru tipa BF3 MP koja je izrazito CPU gladna. Možeš ti se igrati i sa jačim grafama, samo nemožeš očekivati da će one davati performanse koje mogu pružiti sa vrhunskim procesorima.

13 godina
neaktivan
orochi kaže...

Da li je i3 3220 dovoljan za bf3 mp uz hd6770 ddr5 do neke 1280x1024 rezolucije i koja je max grafa za i3 3220? :)

hoš ti mene kad poslusat

kupi i5 i miran,budi strpljiv bem ti i3 vise

i5 <---------- OK NIGGA??

13 godina
protjeran
bik kaže...

Možeš li reci u kojoj to igri imaš 15-20fpsa više, koliko si imao ,koliko sad imaš, na kojim postavkama ?

da - odi u temu hd 7850 tamo sam postavio slike - sa phenomom 840 na 3,7 sam imao oko 15-20 fpsa manje - ja sam naj mjerodavniji za tu usporedbu jer sam imao oba procesora na istu grafu a vi samo govorite iz nagadjanja zato ste u krivu 

PR0MATRAC
16 godina
PR0MATRAC kaže...
bik kaže...

da - odi u temu hd 7850 tamo sam postavio slike - sa phenomom 840 na 3,7 sam imao oko 15-20 fpsa manje - ja sam naj mjerodavniji za tu usporedbu jer sam imao oba procesora na istu grafu a vi samo govorite iz nagadjanja zato ste u krivu 

Ti moš jedino bit mjerilo za količinu izjavljenih gluposti u jednom danu , ali ne daš se smesti svaka čast na tome ima u tebi borilačkog duha {#}

Problem je što je jedan ispod-prosjecan korisnik ovog foruma imao više procesora i grafičkih od tebe tako da se malo bezveze samohvališ.

U temi 7850 Club ne vidim nikakvu mjerodavnu usporednu od tebe nego samo hrpu gluposti ali ti nisam htio pljuvat po postu tamo jer ces se opet naljutit i proklest me te bacat uroke po forumu :D

Bf3 singleplayer na 1440x900 došao si do kakvih zaključaka da u jednom trenutku imaš 200fps (jer je limitirano) a inace imaš 100fps ?! šta ti to znaci/zaključak? , tko uopce igra singleplayer i sa duplo slabijom grafom moš dobit 200 fpsa u udređenim trenutncima , veliko bezveze!

13 godina
protjeran
promatrac samo da te ispravim za one slike kaj si posto ono si gledao koliko ti ide kad je slika staticna u igri tj.kad se ne mices, a ne average fps u igri koji ce biti drasticno manji a s time i razlika...
Rasturam na i7-920@3.8ghz + ArticCooling Freezer 13 + ASUS P6T Deluxe Ver.2 + MSI Radeon R6850 Cyclone OC Power Edition 1GB 1010/4880mhz
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
promatrac samo da te ispravim za one slike kaj si posto ono si gledao koliko ti ide kad je slika staticna u igri tj.kad se ne mices, a ne average fps u igri koji ce biti drasticno manji a s time i razlika...

ne - postavit cu video po potrebi - oko 90 fps na ultra avg

PR0MATRAC
12 godina
neaktivan

Procesor: Intel Core 2 Duo @ 3.16 GHz

RAM: 4 GB

HDD: 680 GB

GPU: Radeon HD 4850 1024MB

Matična: Asus P5K Premium

Sound Card: Sound  Max HD

Evo moja druga konfa, i vrti mi Skyrim na oko 55-60 FPS-a, iskoristenost GPU-a je 95-100% konstantno! Igram ga na Medium Quality. Rez.: 1680 X 1050

Je bi mogao nesto upgradeat, preporuke?

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.1.2013 22:05 (D4rkLordCRO).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ploču, procesor, matičnu, RAM i grafičku za početak :)

12 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ploču, procesor, matičnu, RAM i grafičku za početak :)

Ahah, nema se para tolko, upgradeo bi nesto sto nije tolko skupo, al da ipak dobijem neki performance boost iz toga...

14 godina

Koliko para misliš potrošiti na taj upgrade ?

13 godina

onda kupi neki quad core za tu mbo

LoL: CRORenato NFSW: Remzi1996
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Koliko para misliš potrošiti na taj upgrade ?

Sve do 1000 kn.

14 godina

Onda ljepo prodaš MBO - RAM - CPU i dodaš tih milju kuna te si kupiš FX 6300 + MBO + 4GB DDR. To je taman tu negdje 200 kn +/- ovisno o time za koliko utrpaš ovo staro. Onda si na konju i za GPU upgrade kad budeš mogao skupa sa napajanjem, jel neznam kakvo sada imaš.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice