Gtx 9xx Club

poruka: 9.120
|
čitano: 941.842
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Ma kakav DSR, pa to je tehnlogija koja služi za samnjvanje performasi grafičkih kartica tako da kupimo nove i jače i damo pare.

Battlelog: Glavas_ZG

10 0 hvala 4
17 godina
Gtx 9xx Club

Fulao sam sa dl slikama jer ih nisam dobro napravio uzivo se je puno bolje.

no uslikao sam gta 5 slike ako tu ne vidite razliku onda ste stvarno coravi :)

cim uplodam slike, u istom polazaju su svi stavim ovdje

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Gtx 9xx Club
Izzy kaže...

Da. Kao što je Stjepan rekao - kupi 27" FHD monitor, uključi DSR i imaš "4K monitor".

Evo, pretekao me.

Ne, nemaš. :)

Dakle, DSR je isto što je radio prvobitni anti-aliasing: slika se crta u višoj rezoluciji, a onda se skalira na nižu i takva prikazuje na ekranu. Konačni efekt su glađi rubovi i donekle više detalja koji se koriste za sempliranje.

Problem je što se i dalje koriste 4 piksela i prikazuje njihov prosjek na 1 pikselu ekrana. To je klasično uzorkovanje.

To nije, ne može biti niti će ikada biti isto (ni blizu) što i 4K monitor. Zašto? - Zato što je ono što čini 4K monitor ponajprije pitanje fizike: veličina piksela, razmak među njima i njihova gustoća po inču površine ekrana.

Svrha 4K ekrana je u gustoći! (na istoj dijagonali kao i obični). Slika je finija, više je detalja, oni su zaista prikazani na ekranu i naše oko ih vidi takve, slika je bliža oštrini tiska (300 DPI) u odnosu na klasičnih 72-90 DPI-ja monitora. 5K monitor je na 220 DPI. 4K na 160 DPI. Tisak se radi na 300 DPI-ja.

Možemo koristiti 4K na istom PPI-ju kao i što koristimo 2K, što je 40" u odnosu na 20" 2K (1080) ili 1440 na 27" (110 PPI). Tada ga koristimo zbog prostora i ne dobijamo bolju sliku.

17 godina
odjavljen

evo baš gledam na 27" 1080p i dobije se nešto malo na oštrini ali to nema baš nikakve veze sa 4K slikom na 4K rezoluciji.

17 godina
Tonči kaže...
Izzy kaže...

Da. Kao što je Stjepan rekao - kupi 27" FHD monitor, uključi DSR i imaš "4K monitor".

Evo, pretekao me.

Dakle, DSR je isto što je radio prvobitni anti-aliasing: slika se crta u višoj rezoluciji, a onda se skalira na nižu i takva prikazuje na ekranu. Konačni efekt su glađi rubovi i donekle više detalja koji se koriste za sempliranje.

Problem je što se i dalje koriste 4 piksela i prikazuje njihov prosjek na 1 pikselu ekrana. To je klasično uzorkovanje.

To nije, ne može biti niti će ikada biti isto (ni blizu) što i 4K monitor. Zašto? - Zato što je ono što čini 4K monitor ponajprije pitanje fizike: veličina piksela, razmak među njima i njihova gustoća po inču površine ekrana.

Svrha 4K ekrana je u gustoći! (na istoj dijagonali kao i obični). Slika je finija, više je detalja, oni su zaista prikazani na ekranu i naše oko ih vidi takve, slika je bliža oštrini tiska (300 DPI) u odnosu na klasičnih 72-90 DPI-ja monitora. 5K monitor je na 220 DPI. 4K na 160 DPI. Tisak se radi na 300 DPI-ja.

Možemo koristiti 4K na istom PPI-ju kao i što koristimo 2K, što je 40" u odnosu na 20" 2K (1080) ili 1440 na 27" (110 PPI). Tada ga koristimo zbog prostora i ne dobijamo bolju sliku.

Točno. na 4k tvu kojeg posjedujem to izgleda još kud i kamo bolje. no ja imam jedno drugo iskustvo na ultrawide monitoru. i stvarno dobivam dosta bolje teksture i ostriju sliku no velim nije to ko na 4k tvu ali ovdje imam tu sirinu koja je dusu dala za gaming.

edit: ovo sta sam ja slikao niti nije 4k rezolucija vec reza prilagocena uw monitoru 

dakle ovo sto sam ja slikao je : 3620x1527 tj. 2560x1080 je nativna

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 16:54 (toxic).
13 godina
Gtx 9xx Club

Ma forsajte aa filčere u cp-u i mirna Bosna...

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 16:58 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
toxic kaže...

Točno. na 4k tvu kojeg posjedujem to izgleda još kud i kamo bolje. no ja imam jedno drugo iskustvo na ultrawide monitoru. i stvarno dobivam dosta bolje teksture i ostriju sliku no velim nije to ko na 4k tvu ali ovdje imam tu sirinu koja je dusu dala za gaming.

edit: ovo sta sam ja slikao niti nije 4k rezolucija vec reza prilagocena uw monitoru 

dakle ovo sto sam ja slikao je : 3620x1527 tj. 2560x1080 je nativna

Krivi odabir riječi... oštriju ne možeš dobit nikako. Fizički ne možeš povećat rezoluciju... rezolucija daje oštrinu. Jednostavno nemaš više piksela da ti linija bude ravnija, ali ćeš piksele na zubovima obojati u prosječnu boju (a ne stvarnu) pa ćeš dobiti dojam da je linija ravna. :)

Sve to je mutnija slika. DSR će ti dati uvijek mutniju sliku od originalne, prirodne za monitor. Pitanje je samo koliko mutniju i koliko je dobar algoritam uzorkovanja. :)

Idealan primjer je na ovoj stranici: http://techreport.com/review/27102/maxwell-dynamic-super-resolution-explored/3

Fino kliknite na tipku ispod slike. Razlika je vidljiva i smisao je objašnjen. Ukratko: DSR je ljepša verzija AA, ali ništa ni blizu stvarnom 4K. Nažalost, dok ne nabavite 4K panel, nemate pojma kako to zapravo izgleda. Nažalost, jedini bitan efekt je AA efekt DSR-a. 

17 godina
Gtx 9xx Club

Evo 4k vs 1080p isti detalji ali sada gledajte razliku i uw s ukljucenim dsrom

http://www.megafileupload.com/atN4/4kvsuw.rar

pogledajte koju sirunu s uw monitorom dobijete i zapravo slika izgleda realnije s time da bas 4k i nije tolko puno bolji.

Tonci ovo je slika s pravog 4k tv-a tako da :)

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
Gtx 9xx Club

sry ljudi ali taj DSR je i dalje njesra samo takva,hebote razliku između 1080p i 4K je jedva primjetna na 23" a kamoli 1080p vs DSR!!

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Idealan primjer je na ovoj stranici: http://techreport.com/review/27102/maxwell-dynamic-super-resolution-explored/3

Fino kliknite na tipku ispod slike. Razlika je vidljiva i smisao je objašnjen. Ukratko: DSR je ljepša verzija AA, ali ništa ni blizu stvarnom 4K. Nažalost, dok ne nabavite 4K panel, nemate pojma kako to zapravo izgleda. Nažalost, jedini bitan efekt je AA efekt DSR-a. 

druze to na slici nema veze s onim sto ja vidim na svom monitoru, dakle ovdje se malo vidi razliaka na onoj vjetrenjaci(poboljsanje), pogotovo na okolnim žicama! kod mene na 4k dsr te zice izgledaju savrseno realne bez ikakvih nazubljenja ili artefakata i sl gluposti kao na slici! i daj shvati da ja ne govorim o 4k monitorima niti me zaniam usporedba vec o dsr-u i koliko on opcenito DRASTICNO poboljsava prikaz za 0 kuna!!

evo i ako je itko uopce skinuo ss od toxica ljepo se vidi da je nativna rezolucija uzasna, na dsr se krasno vide bolje/ostrije texture na cijeloj slici, pogledaj palmu izmedu zgrada...!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 18:28 (Stjepanj).
16 godina
Tonči kaže...
Izzy kaže...

Evo, pretekao me.

Zbog toga sam i stavio pod navodnike. Jasno je da to nije isto (čisto zbog fizičkih karakteristika monitora, kao što kažeš), ali eto, Stjepanu je odlično. Valjda je i on sam vidio UHD tj. 4K TV ili monitor (i takav sadržaj na njemu), pa mu je poznata razlika između pravog i umjetnog UHD-a. Osobno nisam vidio 4K sliku, pa mi nije poznata ta razina detalja.

13 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

4k materijal puštan na 4k tv izgleda kao yebena stvarnost, no ja ne govorim o tome vec o igrama i ogromnom utjecaju dsr-a na prikaz slike! pogotovo na 27" 1080p, na 27" 1440p to izgleda JOŠ bolje, on podrzava i preko 5k, jedina igra koju mogu na tome igrati je BFbc2, jedan ss ima 50mb!

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 18:34 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina

Kako onda funkcionira Shadow play? U kojoj rezoluciji snima? FHD ili UHD? Ako je UHD, kolika bude snimka?

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

druze to na slici nema veze s onim sto ja vidim na svom monitoru, dakle ovdje se malo vidi razliaka na onoj vjetrenjaci(poboljsanje), pogotovo na okolnim žicama! kod mene na 4k dsr te zice izgledaju savrseno realne bez ikakvih nazubljenja ili artefakata i sl gluposti kao na slici! i daj shvati da ja ne govorim o 4k monitorima niti me zaniam usporedba vec o dsr-u i koliko on opcenito DRASTICNO poboljsava prikaz za 0 kuna!!

evo i ako je itko uopce skinuo ss od toxica ljepo se vidi da je nativna rezolucija uzasna, na dsr se krasno vide bolje/ostrije texture na cijeloj slici, pogledaj palmu izmedu zgrada...!

Ma da, tebi i GTX 970 ide hladna k'o led na 2GHz i na 1080 monitoru imaš 8K sliku s DSR-om. 

Malo te zezam, šalu na stranu - ali - DSR fizički ne može napraviti apsolutno ništa osim biti malo bolji anti-aliasing. Kako ti piše u članku, bolja je malo geometrija. Lijep je DSR umjesto supersamplinga, ali razlika u odnosu na napredne AA algoritme je premala da bi razlike u performansama bile toga vrijedne. Ništa on drastično ne poboljšava osim rubova. Ne može. Ne postoji razlog zašto bi.

Ono što je na tom linku gore nije glupost, nego je istina. Da ja tebi sad slikam 5K ekran ti ne bi vidio baš nikakvu bitnu razliku u kvaliteti slike, OSIM što bi imao malo nazubljenih rubova u odnosu na 1440. Zato što je smisao 5K panela u 5K panelu, FIZICI, a ne samo rezoluciji za iscrtavanje.

Evo ti 3 5K screenshota. 5120x2880. Otvori ih na svom ekranu - nećeš imati baš puno bolju sliku, nego da sam upališ igru i nabriješ anti-aliasing na neki lijepi 8xMSAA ili što god.

https://www.flickr.com/gp/97478415@N06/8979wt

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 19:02 (Tonči).
9 godina
protjeran
Gtx 9xx Club

Pa na 2k i 4k rezolucijama se netreba uopce paliti antialiasing jer je razlika jako tesko vidljiva u odnosu kada je ugasen, a stedis si dosta FPS-a, a i ovo ljepljenje slika mi isto nije relevantno zato jer je jako tesko na slikama uociti razliku u vidu poboljsanja slike, osim ako se bas koncentriras da uocis razlike. Prava razlika u slici se moze vidjeti jedino uzivo, to sam se uvjerio iz iskustva.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Pa na 2k i 4k rezolucijama se netreba uopce paliti antialiasing jer je razlika jako tesko vidljiva u odnosu kada je ugasen, a stedis si dosta FPS-a, a i ovo ljepljenje slika mi isto nije relevantno zato jer je jako tesko na slikama uociti razliku u vidu poboljsanja slike, osim ako se bas koncentriras da uocis razlike. Prava razlika u slici se moze vidjeti jedino uzivo, to sam se uvjerio iz iskustva.

Treba... 2K = 1080, 4K = 2160. Na 4K na 27" još treba AA, na 5K već ne treba (imaj na umu da 5K nije 25% više, nego 77% više od 4K).

Da, na slikama je jako teško uočiti razlike na običnom monitoru (osim u AA dijelu), jer ne postoje. :)

13 godina
protjeran
Tonči kaže...

ovo kaj si ti stavi kao primjer je cista glupost s tvoje strane, stavis ss od nekakvog menija i scora? daj molim te, skoro pravi primjer ti je stavio toxic i tamo se sve krasno vidi o cemu pricamo! jos da napravi jedan ss gdje je otvreni prostor s drvecem i sl.! da nebi netko pomislio da neznam o cemu pricam (radio/poducavao) sam u apple servisu i znam kak izgleda yebeni 4 i 5k panel a sta tamo nekakav "bezvezni" dsr/vsr..lp

9 godina
protjeran
Tonči kaže...
Lucidius kaže...

Treba... 2K = 1080, 4K = 2160. Na 4K na 27" još treba AA, na 5K već ne treba (imaj na umu da 5K nije 25% više, nego 77% više od 4K).

Da, na slikama je jako teško uočiti razlike na običnom monitoru (osim u AA dijelu), jer ne postoje. :)

Neznam za tebe, ali ja igram na 1440p monitoru od 24" i bas sam testirao upaljen AA na max i ugasen i nisam mogao vidjeti razlike cak ni kada sam se bas pokusao koncentrirati da ih uocim, cak sam se i priblizavao stijenama i kori od drveta da uocim razlike u texturama i nisma nista skuzio. Mozda bi se na 27" monitoru razlika uocila jer je manja nabijenost pixela u odnosu na 24".

13 godina
protjeran
Lucidius kaže...

s dsrom imas vece perfomanse, kod mene u gta5 imam 20% vise fps-a nego kad se stavi 8xaa@1080p vs 4kdsr@1080p...da ne govorim s 8xaa je slika mutna i crna boja nije crna vec siva( recimo na crnim žicama)!

8xaa 8xaa
4kdsr 4kdsr
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 19:59 (Stjepanj).
16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

ovo kaj si ti stavi kao primjer je cista glupost s tvoje strane, stavis ss od nekakvog menija i scora? daj molim te, skoro pravi primjer ti je stavio toxic i tamo se sve krasno vidi o cemu pricamo! jos da napravi jedan ss gdje je otvreni prostor s drvecem i sl.! da nebi netko pomislio da neznam o cemu pricam (radio/poducavao) sam u apple servisu i znam kak izgleda yebeni 4 i 5k panel a sta tamo nekakav "bezvezni" dsr/vsr..lp

AA se najbolje vidi na ne-okomitim i ne-vodoravnim površinama. Na scoreu ih ima pregršt - tekst, likovi, ikone...

Lucidius kaže...
Tonči kaže...
Lucidius kaže...

Neznam za tebe, ali ja igram na 1440p monitoru od 24" i bas sam testirao upaljen AA na max i ugasen i nisam mogao vidjeti razlike cak ni kada sam se bas pokusao koncentrirati da ih uocim, cak sam se i priblizavao stijenama i kori od drveta da uocim razlike u texturama i nisma nista skuzio. Mozda bi se na 27" monitoru razlika uocila jer je manja nabijenost pixela u odnosu na 24".

Dakle, ti na 1440 već ne vidiš efekt AA? Odlično, tebi uopće ne treba ni AA ni DSR. :) Zapravo si jako sretan čovjek. :)

Stjepanj kaže...
Lucidius kaže...

s dsrom imas vece perfomanse, kod mene u gta5 imam 20% vise fps-a nego kad se stavi 8xaa@1080p vs 4kdsr@1080p...da ne govorim s 8xaa je slika mutna i crna boja nije crna vec siva( recimo na crnim žicama)!

Pa 8X MSAA je 8X. DSR je 4X. Naravno da je DSR brži. ROFL.

Siva boja je zbog lošijeg algoritma, tu DSR ima prednost.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2016 20:12 (Tonči).
15 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Jebes ti efekt za koji moram naprezat oci da skuzim jel ima razlike, a graficku mi ugusi do neiskoristivosti. Jedini razlog zasto to postoji je da kupite jace grafulje i nista drugo. Igre danas izgledaju tako da je tesko reci razliku izmedju maxed out i najnizih postavki (na istoj rezoluciji) osim ako bas ne obracate neku vecu pozornost na sitnice (sto je vidljivo vamo

). Igre prije 10 godina su izgledalo nebo-zemlja razlika izmedju postavki, danas je sve to li-la. Realno gledajuci, teksture na MAX, AA na neku prikladnu razinu, a ovo ostalo kako ko moze. Vecina tih visih grafickih opcija je ionako nabijanje tesalacije (godrays u fallout 4 koje isto izgledaju na svim postavkama, a oduzimaju po 20-ak fpsa), odnosno one su tu da se zadovolji PC master race koji ne moze podnijeti da igra izgleda isto kao na konzolama, pa se mora izmislit topla voda. 

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
15 0 hvala 2
9 godina
protjeran
Jonja kaže...

Jebes ti efekt za koji moram naprezat oci da skuzim jel ima razlike, a graficku mi ugusi do neiskoristivosti. Jedini razlog zasto to postoji je da kupite jace grafulje i nista drugo. Igre danas izgledaju tako da je tesko reci razliku izmedju maxed out i najnizih postavki (na istoj rezoluciji) osim ako bas ne obracate neku vecu pozornost na sitnice (sto je vidljivo vamo

). Igre prije 10 godina su izgledalo nebo-zemlja razlika izmedju postavki, danas je sve to li-la. Realno gledajuci, teksture na MAX, AA na neku prikladnu razinu, a ovo ostalo kako ko moze. Vecina tih visih grafickih opcija je ionako nabijanje tesalacije (godrays u fallout 4 koje isto izgledaju na svim postavkama, a oduzimaju po 20-ak fpsa), odnosno one su tu da se zadovolji PC master race koji ne moze podnijeti da igra izgleda isto kao na konzolama, pa se mora izmislit topla voda. 

Ovo je jako ljepo receno, najbolji nacin za to dokazat je da spustis detalje na medium i sve ostalo pa usporedis sa ultra i maxed out postavkama, onda ti je jasno koliko malo dobivas a kako puno moras nadoplatit za to.

Najveci problem kod ekipe je u psihi, tj. ako slucajno jedan filter nije na max odma se budi onaj unutarnji crvic koji ti hoda po glavi i govori da ti ej grafika losija, makar ti i ne vidis razliku.

12 godina
Moj frend je cisti primjer, sve na max i pojma nema sto je fraps
Sad to jos i fercera sa gtx 970 i i5, ali ranije sa 570 i prastarim amd 2core procom je bio cesto slideshow
Sto je najbolje on taj slideshow uopce nije kuzio :)))
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Gtx 9xx Club

Ima razlike jbga.

Ja sam jucer igrao na 4k tvu dying light i bez ambient occlusiona to je izgledalo dosta loše a ao mi skine hrpu fpsa..

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
toxic kaže...

Ima razlike jbga.

Ja sam jucer igrao na 4k tvu dying light i bez ambient occlusiona to je izgledalo dosta loše a ao mi skine hrpu fpsa..

To znači samo jedno, trebaš jačku grafičku karticu!

17 godina
odjavljen
Gtx 9xx Club

Baš to, krajnje je vrijeme za nadogradnju. Možda na karju uspije završiti igru 

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Gtx 9xx Club

Ja uopće ne mogu postaviti DSR u postavkama. To neki bug u driverima ili šta?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Arabarran kaže...

Ja uopće ne mogu postaviti DSR u postavkama. To neki bug u driverima ili šta?

Obrisi sve sa DDU, zatim instaliraj zadnje stabilne.

10 godina
odjavljen
XXX kaže...

Baš to, krajnje je vrijeme za nadogradnju. Možda na karju uspije završiti igru 

Cuj, na ovim postavima igra je neigriva 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice