Nije to loše. Kartica u startu manje košta od 390/X, a performanse su tu negdje. I ima manju potrošnju tako da ekipa sa slabijim napajanjima može koristiti karticu bez da kupuje novo napajanje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
I cekajte od cijelog hype-a sad ispada da je 390-ka jednako brza i malo jeftinija, jedino je potrosnja na strani 480-ke? Jako uzbudljiv release, nema sta...
uzbudljiviji od nevidijine dx11 kartice koja radi dobro samo uz gameworks, za koje ce te nevidija kamatarit jos godinama ovako ljepim cijenama za mid range.
Vidit cu hoce li dati 480.
Makar referentna dosta su bolje od 280x.
A FX ce morati biti OC-a dosta
Ova sapphire ce biti moja kartica sigurno. :D
Ako me još gigabyte ne okrene za 360 stupnjeva uzimam nju.
Volim ovaj jednostavan dizajn. Uz to kartica ima dosta toga za pokazati.
Još samo dok dođem do podataka o zagrijavanju i overclockanju i ja sretan.
I cekajte od cijelog hype-a sad ispada da je 390-ka jednako brza i malo jeftinija, jedino je potrosnja na strani 480-ke? Jako uzbudljiv release, nema sta...
Pa kaj nije masivno porušila cijene?
Pa ne bas, ja sam Powercolorku 390 lani platio 2500kn, toliko ce kostati i nereferentne 480-ke. Nista nova..
uzbudljiviji od nevidijine dx11 kartice koja radi dobro samo uz gameworks, za koje ce te nevidija kamatarit jos godinama ovako ljepim cijenama za mid range.
Haha, koji fanboy. Pa upravo je 480 ta koja nije donijela vise performanse u svoj cijenovni razred od cca. 2500kn.
S druge strane, gtx 1070 je donijela performanse kartica od 5500+ kn na razinu od ~3700kn.
na nabavi.net samo mikronis i adm još imaju 480. Smradovi digli cijenu na 2560kn...
edit
anša, druže, moraš misliti zeleno
Pa ne bas, ja sam Powercolorku 390 lani platio 2500kn, toliko ce kostati i nereferentne 480-ke. Nista nova..
RX 480 4GB će biti dosta povoljnije. Od početka se znalo da su to ti 200$ modeli koji ruše cijenu. Ostalom sad imaš polovne pod garancijom R9 390 po 1800 kn a to nije došlo bez vraga.
Haha, koji fanboy. Pa upravo je 480 ta koja nije donijela vise performanse u svoj cijenovni razred od cca. 2500kn.
S druge strane, gtx 1070 je donijela performanse kartica od 5500+ kn na razinu od ~3700kn.
Ne. Cijela serija je poskupila prosječne performanse za 25-35%. GTX 970 je imao cijenu od 300 MSRP i za toliko se mogao kupiti, 1070 je najavljivao 380, ali nema modela nego za 440. U Europi je situacija još i gora jer su cijene podivljale. 970 sam kupio za oko 760 eura dva komada mjesec dana od launcha. Sad je svaka 1070 480 eura+.
Stvar je u tome da su srednju klasu kartica gurnuli u viši cjenovni razred, a x80 su učinili skupljom od 980Ti godinu ranije. Titan novi košta $1200 u SAD-u, što će u Europi biti 1500€+.
Dakle, GTX 1070 nije donijela baš ništa što nije trebala donijeti kao nova serija kartica, osim što je nabila cijene srednjoj klasi. I da, razlika između x80 i x70 je ove godine puno lošija, nego prošle.
Tonci kad vec pocinjes post sa "Ne.", onda objasni sta od navedenog nije istina.
Kao i obicno samo sibas besmisleni wall-of-text koji nema veze s onim sta sam napisao.
Odgovori na kratko pitanje: koliko su kostale kartice pribliznih performansi 1070-ke (citaj 980 Ti) prije dolsaka 1070-ke na trziste?
Isto pitanje stoji i za 480-ku...
Evo Mile, da ne bi ispalo da je Penryn lud, potrošnja tvornički clockane GTX1060 vs RX480.
Bezveze je porediti potrosnju nvidia i amd kartica, dok se ne odredi koliko "trosi" async i ostale dx12 zezancije, poredjenje u potrosnji je k'o kruske i jabuke.
Nego, Nitro 480 OC+ radi na 76C mislim da bi to moglo jos dole kad bi se dotakao custom fan curve definitivno uz minimalnu razliku %rpm boost-a jer je kod Sapphire-a akcenat na tisini i "dobrim" temperaturama
Suma sumarum, Nitro 480 performanse 390+ kartice uz potrosnju manju od 380 kartice.
performanse kartica od 5500+kn koje je izmislila nvidia,tako da je sad situacija sa karticama kao sa flagship mobitelima,veliki hajp i čekanje u redovima po velikim cijenama,i preorder po novom, i još je nvidia izmislila founders odnosno referentne koje btw nisu uopće loše ali ih plaćaš po još skupljim cijenama
gtx 10x0 je i dalje dx11 kartica,ništa nova u odnosu na gtx 900,osim kaj sve sad valjda imaju memorije koliko i piše,nvidia je dobila boost samo zahvaljujući kloku
Je, najbolje bi bilo da AMD i Nvidia na svaki ROP, TMU, FP64, L2 cache i drugi modul stave power meter tako da vidimo potrošnju u milivat po komponenti chipa

Bezveze je porediti potrosnju nvidia i amd kartica, dok se ne odredi koliko "trosi" async i ostale dx12 zezancije, poredjenje u potrosnji je k'o kruske i jabuke.
Nego, Nitro 480 OC+ radi na 76C mislim da bi to moglo jos dole kad bi se dotakao custom fan curve definitivno uz minimalnu razliku %rpm boost-a jer je kod Sapphire-a akcenat na tisini i "dobrim" temperaturam
Suma sumarum, Nitro 480 performanse 390+ kartice uz potrosnju manju od 380 kartice.
Ne utječe async na potrošnju, ako i utječe onda može samo negativno utjecat, povećat je zbog većeg usagea na GPU. Heaven nema async tako da su u ovom slučaju jednako opterećeni i 1060 i RX 480.
Evo ovdje se vidi, radi na 75-76C dok su ventovi na ne baš tihih 2300rpm..
Ne.
Tonci kad vec pocinjes post sa "Ne.", onda objasni sta od navedenog nije istina.
Kao i obicno samo sibas besmisleni wall-of-text koji nema veze s onim sta sam napisao.
Ne se odnosi na taj način razmišljanja koji je pogrešan jer daje privid da je Nvidia napravila nešto pozitivno za igrače, donijela nam performanse s 5500 na 3700 kuna. Nije tu ništa pozitivno. Možemo tako reći i da je TitanX prekrasna kupovina bio i po 1200€, jer donosi performanse nekoć od 20.000€ na skoro 1/20 cijene u odnosu na nekoliko godina ranije kad smo trebali farme za tu snagu.
Nvidia je napravila što se očekivalo: izdala je novu generaciju čipova. Pritom su napravili negativnu stvar: poskupjeli su sve rangove kartica u odnosu na prošlu godinu.
Nego, Nitro 480 OC+ radi na 76C mislim da bi to moglo jos dole kad bi se dotakao custom fan curve definitivno uz minimalnu razliku %rpm boost-a jer je kod Sapphire-a akcenat na tisini i "dobrim" temperaturam
Ne utječe async na potrošnju, ako i utječe onda može samo negativno utjecat, povećat je zbog većeg usagea na GPU. Heaven nema async tako da su u ovom slučaju jednako opterećeni i 1060 i RX 480.
Opet na slici koju postaš piše da potegne puno manje struje, također ovdje su mjerili pa ispada da je kartica sasvim štedljiva.
https://www.computerbase.de/2016-07/asus-radeon-rx-480-strix-test/4/
ne kao 1060 ali i dalje sasvim štedljiva. Ne vidim da bi ta potrošnja ili temperatura od 75 stupnjeva trebala bilo koga zabrinuti do nivo da dva puta promisli. To je čisto cjepidlačenje. RX 480 4GB je bez konkurencije. Točka.
Ne.
Ne se odnosi na taj način razmišljanja koji je pogrešan jer daje privid da je Nvidia napravila nešto pozitivno za igrače, donijela nam performanse s 5500 na 3700 kuna. Nije tu ništa pozitivno. Možemo tako reći i da je TitanX prekrasna kupovina bio i po 1200€, jer donosi performanse nekoć od 20.000€ na skoro 1/20 cijene u odnosu na nekoliko godina ranije kad smo trebali farme za tu snagu.
Nvidia je napravila što se očekivalo: izdala je novu generaciju čipova. Pritom su napravili negativnu stvar: poskupjeli su sve rangove kartica u odnosu na prošlu godinu.
Aj dobro kad ste svi zapeli za nekakve fiktivne rangove kartica. Jel onda trenutno mid-range kartica brža od ultra-high enda (titan x)? Kad potvrdno odgovoris na to pitanje onda se zapitaj dal to rangiranje ima ikakvog smisla....
Znaci 480-ka koja daje iste performanse za iste pare kao 390-ka je dobra i pozeljna stvar i napredak, a 1070-ka koja je drasticno spustila cijenu high-end performansi je nvidijina urota za deranje sirotih kupaca? Makes sense..
Napravili su ono što bi svaka ozbiljna firma napravila, postavili cijenu koja je dovoljno visoka da dobro zarade a dovoljno niska da se kartice ipak solidno prodaju. Istu stvar bi napravio i AMD da je u istoj situaciji. Nema tu dobrotvora, svaki dolar je bitan, ako ga ne zaradiš dok imaš priliku lako može doć do toga da takve prilike više neće bit.
Tako da, teško je tu krivit nvidiju, jer što bi bilo da su postavili recimo GTX1070 za 300USD ili GTX1060 za 150USD? Bi li to dovelo do pada prodaje AMDovih kartica pa tako i brže propasti?
I jedna stvar u obranu Nvidije: oni moraju dizati cijene svake godine. Ove godine su prešli na FinFET 16nm i to je to. Sad se moraju time zabavljati dok ne uspiju dobiti priliku da pređu na 10nm. Trenutno je situacija takva da će na to čekati poprilično vremena, a kako ne mogu previše tople vode izmisliti s ovim sada, moraju dizati cijene da povećaju profit i prežive očekivani pad prodaje GPU-a.
To mi malo izgleda i fake, meni ventovi ne prelaze 55% sve do 77-78*C jer je isto hladjenje, isti vendor samo drugi cip. Mozda dobijem jednu kroz mjesec dana pa se sam uvjerim, 2200rpm i nije nesto bucno kod nitro kartica, barem ne kod mene. Da se cuje da, boze moj da je dealbreaker sigurno nije.
Aj dobro kad ste svi zapeli za nekakve fiktivne rangove kartica. Jel onda trenutno mid-range kartica brža od ultra-high enda (titan x)? Kad potvrdno odgovoris na to pitanje onda se zapitaj dal to rangiranje ima ikakvog smisla....
Znaci 480-ka koja daje iste performanse za iste pare kao 390-ka je dobra i pozeljna stvar i napredak, a 1070-ka koja je drasticno spustila cijenu high-end performansi je nvidijina urota za deranje sirotih kupaca? Makes sense..
Što se tiče 1070, u svim mojim testovima TitanX je brži od 1070. U testovima online vidim da su "li-la". Za pravu usporedbu uzmi ovo dvoje, dobru 980Ti i dobru 1070 - to su kartice koje odgovaraju TitanuX kakve ja koristim (čak i brže s obzirom na takt).
https://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_1070_Gaming_X/9.html
https://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/GTX_980_Ti_XtremeGaming/9.html
Ja koristim 5K, 4K i rjeđe 1440, a nikad 1080, tako da vjerojatno tu dobijam neku razliku s obzirom na impotentnu propusnost 1070 i jako malen broj jezgara.
Uzmimo da su cijene fiksne (iako nisu, realno je 970 koštao bitno manje nego danas pa zaista bio je povoljnija opcija).
Kupovina TitanaX 2015. godine za 1000€ daje performanse 100. 2016. godine kupovina GTX 1070 daje performanse 100 za 500€.
Realno, kupovina GTX 970 za 500€ 2015. i GTX 1070 za 500€ 2016. koštala bi jednako, s prednošću da 2015. imaš najbržu karticu, a 2016. srednji segment, dok ovim drugim načinom imaš srednji segment obje godine.
Ista priča može biti ove godine: hoćeš li na Božić 2016. kupiti 1080Ti za 1000€ ili 1070 pa onda 1170 za 500€ 2017. godine? U oba slučaja ćeš potrošiti 1000€, ali samo u prvom ćeš prve godine imati top performanse, a druge godine mid-range performanse. Ista cijena.
Opet na slici koju postaš piše da potegne puno manje struje, također ovdje su mjerili pa ispada da je kartica sasvim štedljiva.
https://www.computerbase.de/2016-07/asus-radeon-rx-480-strix-test/4/
ne kao 1060 ali i dalje sasvim štedljiva. Ne vidim da bi ta potrošnja ili temperatura od 75 stupnjeva trebala bilo koga zabrinuti do nivo da dva puta promisli. To je čisto cjepidlačenje. RX 480 4GB je bez konkurencije. Točka.
Asusica kod computeruniversea je imala aktivan power limit i nije držala stabilno taktove.. isto tako Anno 2205 je poprilično procesorski zahtjevan tako da grafe tada vjerojatno nisu bile na 100% usagea.
Evo uzmi primjer Battlefronta koji je lak za CPU pa tako grafe gotovo sigurno rade na 100%. I tu je u pitanju referentna RX480 koja throttla na 160W, sa skinutim power limitom drži stabilnih 1266MHz ali tada troši 290W total.
Znači prva slika MSI GTX1060 209W, a na drugoj slici RX480 pri stabilnih 1266MHz - 291W.
Mene 75C ne zabrinjava sve dok ja karticu ne primjetim da je u kućištu, ali Sapphire vrti na nemalih 2300rpm da bi održavala 76C. Valjda će Giga biti bolja..
To mi malo izgleda i fake, meni ventovi ne prelaze 55% sve do 77-78*C jer je isto hladjenje, isti vendor samo drugi cip. Mozda dobijem jednu kroz mjesec dana pa se sam uvjerim, 2200rpm i nije nesto bucno kod nitro kartica, barem ne kod mene. Da se cuje da, boze moj da je dealbreaker sigurno nije.
Cekaj na 55% ventovi su ti na 2200rpm?? Meni su na 70% ventovi na 1700rpm, bitno da si me ti uvjerio da je to neizdrzivo bucno
Napravili su ono što bi svaka ozbiljna firma napravila, postavili cijenu koja je dovoljno visoka da dobro zarade a dovoljno niska da se kartice ipak solidno prodaju. Istu stvar bi napravio i AMD da je u istoj situaciji. Nema tu dobrotvora, svaki dolar je bitan, ako ga ne zaradiš dok imaš priliku lako može doć do toga da takve prilike više neće bit.
Tako da, teško je tu krivit nvidiju, jer što bi bilo da su postavili recimo GTX1070 za 300USD ili GTX1060 za 150USD? Bi li to dovelo do pada prodaje AMDovih kartica pa tako i brže propasti?
Ovo sto nvidia radi u zadnje vrijeme tesko da bi svaka ozbiljna firma napravila...prevarantska da.
Prvo kompletno isfejkaju specifikacije 970 serije,konstantno su lagali da im arhitektura ima async i da samo trebamo cekat da ga ukljuce,predstavili referentnu gtx 1080 kao grafu koja radi na 64c uz 2100mhz a istina nemoze bit dalje od toga,preimenovali REFERENTNJACE u founders da mogu nabit ekstra cjenu a dali throtlasto smece,ovo dalje je moje misljenje a ne dokazane cinjenice.....placaju youtuberse da prikriju throthlanje 1080 serije i ovi su to poslusno napravili,platili 3D mark da nedo bog ne implementiraju pravi async jer bi to bila marketinska katastrofa za cjeli pascal a maxvell niti da ne spominjem.
I koja je bila fora da su koristili DOOM za kao demonstraciju vulkan sposobnosti na pascalu....naravno da su znali da se na amdu to enormno bolje izvodi?Nebih se zacudio da su i u doom pokusali upetljat svoje pipke prije nego ID izbaci vulkan podrsku ali nisu uspijeli......
Nvidia se isprofilirala kao jedna ljigava ljigava korporacija koja me nevjerovatno podsjeca na sve nase dosadasnje vlade u kolicini manipulacija i laganja...
Cekaj na 55% ventovi su ti na 2200rpm?? Meni su na 70% ventovi na 1700rpm, bitno da si me ti uvjerio da je to neizdrzivo bucno
K'o i obicno ne citas sta pise.
Ventovi ne prelaze 55% iliti ~1473rpm na toj temperaturi 77C+ tek ide gore
EDIT: to je ono sto se meni ne svidja a sto uzima sve veci mah kod proizvodjaca, kartice se griju ali je bitno da ostanu tihe
K'o i obicno ne citas sta pise.
Ventovi ne prelaze 55% na toj temperaturi 77C+ tek ide gore
Na kolko rpm-a su ti ventovi kad je 55% ?
Ovo sto nvidia radi u zadnje vrijeme tesko da bi...
Dovoljno se sjetiti 970 i 3.5GB+0.5GB, pa zatim Asynca na reklami za 980Ti, zatim kasnije priče o driverima koji će to uključiti (iako fizički ne postoji). Zatim 67°C na običnoj 1080 i 2114MHz, a onda Async na Pascalu, pa zatim HBM na Pascalu u roadmapu iako ga, čini se, nikad neće izdati na tržište.
Najsmješnije je što, AMD napravi Vulkan, a onda ga Nvidia uza sve ostalo koristi za svoju promociju, iako su tu bitno lošiji. AMD-ov fail TBH.