AMD Serija 400 (Polaris)

poruka: 9.707
|
čitano: 808.795
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
AMD Polaris

Na mobitelu sam pa ću kasnije, ali...

Moj PC  
3 0 hvala 2
17 godina
AMD Polaris

evo tko nije gledao 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 20:13 (4mal).
Moj PC  
2 0 hvala 3
17 godina
Re: AMD Polaris
Penryn kaže...
Tonči kaže...

potrošnja (W) <> TDP (W) 

deklariranja potrošnja <> stvarna potrošnja

GTX 1070 ima TDP od 150W i po većini kvalitetnijih testova potrošnja same kartice pod loadom ispada taman oko 150W. Sad jel stvarno misliš da će RX480, koja ima TDP od 150W, imat manju potrošnju od 150W?

Koji dio ti nije jasan u cijeni od 199$?
Gledaj, od početka threada se spominjalo da će predstavljanje ići na MID RANGE karticu. GTX 1070 nije midrange, zašto ih uspoređuješ?
Dakle, Arhitekture su sasvim različite i to što si zapeo sa TDP nema blage veze sa ničim. Na ovoj 480 kartici je vjerojatno zaključano pola
arhitekture koju se sprema za pucanje high end kartica koje će stvarno konkurirati GTX 1070 i 1080. Hajdmo pogledati kako izgleda
trenutna konfiguracija arhitekture od R9 380 i kako su to skalirali prema vrhu, da možemo povući paralele:
R9 380 TDP-190W, 5 milijardi tranzistora, 970Mhz, 108.6 GT/s, 256bit Gddr5, 3,5 Tflopsa...
R9 380X TDP-190W, 5 milijardi tranzistora, 970Mhz, 124.2 GT/s, 256bit Gddr5, 4 Tflopsa...
R9 390 TDP-275W, 6,2 milijardi tranzistora, 1 Ghz160 GT/s, 512bit Gddr5, 5,12 Tflopsa...
R9 390X TDP-275W, 6,2 milijardi tranzistora, 1,05 Ghz, 184,8 GT/s, 512bitGddr5, 5,93 Tflopsa...
Fury... TDP-275W, 8,9 milijardi tranzistora, 1 Ghz, 224 GT/s, 4096bit HBM, 7,17 Tflopsa
Dakle prvo što se može vidjeti je koliko još kartica DOLAZI IZNAD ove kartice! Barem 4 modela! Dalje što se da vidjeti je da TDP ne raste linearno s performansama.
Ne samo to - na istom proizvodnom procesu, daleko jači Fury ima isti TDP kao i R9 390 (a slično snažan Fury nano još i daleko manji)
Dakle, 100% je da će i 480X imati isti TDP kao i 480, a nije nemoguće i 490 da bude recimo 175W. Kad si već zapeo s tim tdp-om, vidiš koliko nije bitan za performanse. 

Fanu kaže...

za 200$ dobis GPU sa 4GB VRAMa  - nije bas future proof

i doom je pun k dobro optimiziran - btw da li je to PC Gamer dobio karticu na test ili su izvukli taj benchmark iz guzice posto je AMD pokazao samo performanse u ashes (a NDA je do 29.6.)? 

i dalje stoji da je AMD predstavio samo jedan model graficke i to nekakav mid range - dovoljno da nvidia sutra predstavi 1060 i pokopa ih 

btw kako to da su presli na 14nm proces a taktovi i dalje slicni 28nm - nvidia povecala svoje taktove za 600mhz a amd se i dalje bakce sa 1000-1100~MHz..

ako su performanse izmedju 390 i 390X kako se to razlikuje od rebranda koji je AMD radio zadnjih nekoliko godina?

Također je vidljivo i ovo što Fanu kiseli grožđe, da će kartica od 199$ i eto tih tvojih 150W TDP-a imati Tflopsa kao R9 390.
To, Fanu nije rebrand, jer je kartica gotovo upola manje potrošnje, upola manje propusnosti (256bit prema 512bit).
Toliko se nemože dobiti samo smanjenjem proizvodnog procesa i dizanjem takta (koji bi na rebrandu povećao potrošnju)

Mislim kontam vas dvojcu, nemoram ni pogledati na "my PC" da pretpostavim da obrambenim mehanizmom štitite neke svoje investicije kojima će na cijenu tržišta rabljenih daleko više
utjecati sad ova kartica, nego predstavljena GTX1070/1080. Ali to je tako. Ja navijam za konkurenciju, jer što sam kupio kupio sam, to je prošlo vrijeme. Niti će pljucanje po novoizašlom
pomoći cijeni starih kartica. Nikoga na tržnici ni benchmarcima nije briga za ove komentare:)

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
odjavljen
AMD Polaris

Ajmoooooo 

Moj PC  
8 0 hvala 2
15 godina
AMD Polaris

kolika ce razlika bit ove 480 kartice naspram 7950oc?

Stranice su trenutno nedostupne.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Polaris

70-ak %

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
Penryn kaže...
Tonči kaže...

Osim što to i dalje ne mijenja činjenicu da TDP i potrošnja nisu ista stvar, koga briga za potrošnju? Osim ako misliš da se performanse i potrošnja skaliraju linearno, što nije točno.

Ne znam koga je briga za potrošnju, al mene brine (i ljuti) to što AMD gubi korak s Nvidijom. Polaris je trebao biti nešto najefikasnije do sada a u odnosu na Pascal je ispao toliko neefikasan kao da kaska cijelu 1 generaciju.

RX480     ~5 TFLOP/s

GTX1070   ~6,5 TFLOP/s

Obje 14/16nm, 150W TDP, 256bit s 8GHz GDDR5.

Kratkoročno je RX480 dobar za nas kupce, al dugoročno se bojim da ovo ne ide na dobro za AMD. Vega će biti nešto efikasnija, al uglavnom na račun HBM2, koji će biti skup.

Pitanje je što će biti s RX480 ako Nvidia sad izbaci prepolovljeni GTX1080 za istih 199USD, GTX1060 ili kako se već bude zvao..

Ova logika ti je naopaka. 
Ako nvidija napravi pola GPU-a od 1080, opet ju isto košta GDDR, PCB, hlađenje i elektronika. Dakle sa 700 dolara trebala bi pasti na 200, a uštedjeli su što točno?
Kužiš problem? Daljnji je problem što takav polovični čip bi bio jad i bijeda u DirectX12= fail za konkuriranje 480tki.
Jedino, a to je realno je da su precijenili te svoje founder edicije i da će spuštati cijene, no opet to je SUPER za nas kupce. To i priželjkujemo.
AMD-u je super krenulo: pokriva sve konzole, sad se spremaju na refresh istih, Jako paze na podršku za VR koji će sigurno otvoriti novo svježe tržište,
7. generacija APU-a, (meni najbitnije) Zen koji izgleda u top segmentu konkurira  zvijerima od intelovih Broadwell-E procesora za 1000+ $...
dakle koji korak AMD trenutno gubi, št sad nevalja? Da su jučer ponudili startrek tehnologiju holodecka za 100$, vi neki bi gunđali da je TDP previsok i da će kod nas sigurno biti skuplja.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
overhaul kaže...

Ova logika ti je naopaka. 
Ako nvidija napravi pola GPU-a od 1080, opet ju isto košta GDDR, PCB, hlađenje i elektronika. Dakle sa 700 dolara trebala bi pasti na 200, a uštedjeli su što točno?
Kužiš problem? Daljnji je problem što takav polovični čip bi bio jad i bijeda u DirectX12= fail za konkuriranje 480tki.
Jedino, a to je realno je da su precijenili te svoje founder edicije i da će spuštati cijene, no opet to je SUPER za nas kupce. To i priželjkujemo.
AMD-u je super krenulo: pokriva sve konzole, sad se spremaju na refresh istih, Jako paze na podršku za VR koji će sigurno otvoriti novo svježe tržište,
7. generacija APU-a, (meni najbitnije) Zen koji izgleda u top segmentu konkurira  zvijerima od intelovih Broadwell-E procesora za 1000+ $...
dakle koji korak AMD trenutno gubi, št sad nevalja? Da su jučer ponudili startrek tehnologiju holodecka za 100$, vi neki bi gunđali da je TDP previsok i da će kod nas sigurno biti skuplja.

rofl.

ČVARCI = ČIPS OD SVINJE
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 20:35 (sokre).
17 godina
Tonči kaže...

Ovi na Anandtechu... imamo Doom koji u 1080 hvata 200 FPS kao i GTX 1080, imamo "procurene" benchmarke 3DMarka gdje vidimo perf. otprilike kao FuryX. Ne znam na temelju čega Anandtech onda komentira između 390 i 390X? Imaš link na tekst?

Ma na temelju Tflopsa. To je jedino čega se mogu uhvatiti. Naravno, iz dostupne dvije tri informacije je teško vidjeti koliko je efikasnija arhitektura u konkretnim stvarima poput nekih igara.
Heh, financijaši na Wallstreetu popizdili na AMD jer je ponudio prejeftinu grafičku:
https://www.thestreet.com/story/13592466/1/advanced-micro-devices-amd-stock-tumbles-after-pricing-graphics-chips.html
AMD shares are down 3.35% to $4.42 on Wednesday after pricing its graphics chips to power virtual reality (VR) software at $199, much lower than comparable products that go for around $399, the Wall Street Journal reports.
Ali nema veze, imali su nedavno skok u jednom danu veći od 52%, najveći u posljednjih 35 godina. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 20:44 (overhaul).
12 godina
neaktivan
AMD Polaris

Zar ne bi trebale raste cijene dionica s obzirom da su ponudili jedno vrlo (na temelju viđenog) solidno rješenje? xd

Nadam se da cijena za RX 480 neće biti previše napuhana kod nas :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
AMD Polaris

Osim cijene od 200$ za fini komad kartice, ja sam sretan što sam bio u pravu, a Tonči u krivu kad smo pričali o taktovima Polarisa. Ajde Tonči, želim ti vidjeti pepeo na glavi 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
AMD Polaris

Mene živo zanima kolike će realno biti cijene.

Penryn vječno ljut na AMD... :D

root

2 0 hvala 0
15 godina
zoharbizo kaže...

predpostavljam da se ovo odnosi na cijene u nas.šta se brinete?!

evo prijatelj je prije dva tri mjeseca uzeo gtx970 asus strix za 2800 dzabe dostava sa nekog češkog sajta,web trgovine

Stranice su trenutno nedostupne.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 21:07 (Kill Frenzy).
17 godina
Kill Frenzy kaže...
zoharbizo kaže...

predpostavljam da se ovo odnosi na cijene u nas.šta se brinete?!

evo prijatelj je prije dva tri mjeseca uzeo gtx970 asus strix za 2800 dzabe dostava sa nekog češkog sajta,web trgovine

Vjerovatno alzashop.

CIjene u europi će vjerovatno biti bliže 200€..

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina

Jedan u komentarima napiso:

"Why no one really showed the conference? I mean when the pascal came out the whole youtube was full of pascal videos but now just a few channels are posting about this..."

Joker mu odgovorio:

That's how you find out which channels are biased.

Dobar odg hehe, makar je jos rano za takvo kurenje. Trebaju se YT recenzasi vratit s Computexa, a da nema bas nikakvih snimki od nekih je malo cudno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 21:54 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan
AMD Polaris

Mi moze tko objasnit, oce li bit RX 490 i RX Fury ili se to jos ne zna?

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ne zna se. Ne zna se ni hoce li biti 480X. Iduca na redu je izgleda RX 470 te neke mobilne grafe, gdje AMD vec dugo kaska i gdje im je zbilja potrebna efikasnost. Samo prati ovu stranicu, tu su sve novosti: http://videocardz.com/60824/amd-polaris-10-gpu-in-radeon-rx-400-series

16 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Osim cijene od 200$ za fini komad kartice, ja sam sretan što sam bio u pravu, a Tonči u krivu kad smo pričali o taktovima Polarisa. Ajde Tonči, želim ti vidjeti pepeo na glavi 

Na što točno misliš? Nisam posve siguran?

17 godina
AMD Polaris

Tonchi is OWNED 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
AMD Polaris

Ovo je zakon 

Moj PC  
6 0 hvala 2
16 godina
AMD Polaris

Ako bude ovakva kakva se govori, to će biti grabež veča nego za gtx1080/70.Ubit zaklat će bit.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 22:44 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
AMD Polaris

veliki redovi nas cekaju ispred ADM-a ,LINKSA etc.... 

bdw nitko se nije pitao jel ima napokon HDMI 2.0 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.6.2016 22:25 (4mal).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
4mal kaže...

veliki redovi nas cekaju ispred ADM-a ,LINKSA etc.... 

bdw nitko se nije pitao jel ima napokon HDMI 2.0 

Možda je to neki sarkazam ali na stranici ADM-a fino dodaš željenu karticu u košaricu i naručiš i za par dana ti dođe na kucnu adresu

17 godina
AMD Polaris

ima frikova kao i za ejpl 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
4mal kaže...

ima frikova kao i za ejpl 

Evo cekam ja red za Vas ispred zeljene trgovine, garantirano da ce te je bas Vi imati PRVI u rukama.
Jedini uvjet je da kupite i meni jednu. 
Nitko ne stoji badava ko budala u redu ispred trgovine.

Osim ako se ne radi o Harry Potter knjigama. To sam cekao ispred Algoritma 5/6/7 knjigu i to na engl jer se nije moglo cekat hrv prijevod.
I onda se naravno citalo do jutra jednom nabrzaka, i onda jos jednom nakon prospavanog dana za sve promaknute detalje..ah uspomene. 

17 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Koji dio ti nije jasan u cijeni od 199$?
Gledaj, od početka threada se spominjalo da će predstavljanje ići na MID RANGE karticu. GTX 1070 nije midrange, zašto ih uspoređuješ?
Dakle, Arhitekture su sasvim različite i to što si zapeo sa TDP nema blage veze sa ničim. Na ovoj 480 kartici je vjerojatno zaključano pola
arhitekture koju se sprema za pucanje high end kartica koje će stvarno konkurirati GTX 1070 i 1080. 
Dakle prvo što se može vidjeti je koliko još kartica DOLAZI IZNAD ove kartice! Barem 4 modela! Dalje što se da vidjeti je da TDP ne raste linearno s performansama.
Ne samo to - na istom proizvodnom procesu, daleko jači Fury ima isti TDP kao i R9 390 (a slično snažan Fury nano još i daleko manji)
Dakle, 100% je da će i 480X imati isti TDP kao i 480, a nije nemoguće i 490 da bude recimo 175W. Kad si već zapeo s tim tdp-om, vidiš koliko nije bitan za performanse. 

Apsolutno nigdje nisam spominjao cijenu niti se bunio na istu. Tako niska cijena može samo AMDu smetati jer čini mi se da tu nema puno prostora za profit, slično kao što su se utrpali za konzole. 

Ja sam uspoređivao efikasnost najnovijih arhitektura i ničeg drugog. Kod nvidije je Pascal trenutno najnaprednije što može ponudit a kod AMDa Polaris. Uz jednako široku sabirnicu, jednako brzu memoriju i jednak TDP GTX1070 daje >6,5 TFLOPsa dok RX480 "up to" 5,5 TFLOPsa. 

Uspoređivati Furyjev TDP s bilo kojom drugom karticom nema smisla jer Fury em što ima HBM em što je nenormalno skup za proizvesti, tj. nisku potrošnju izvlači na HBMu, niskom taktu, naponu i uz dobro hlađenje(Fury X).

Ne postoji nešto kao "zaključano pola arhitekture". Ako misliš da je zaključano nekoliko CUova, odnosno stream procesora, misliš da će njihovim otključavanjem TDP ili potrošnja nekim čudom ostati isti? Ti dodatni procesori će radit na zrak?

Vidim da većini nije jasno.. ja ne uspoređujem TDP ili potrošnju zato što meni smeta velika potrošnja ili ne, već zato što ona uvelike pokazuje koliko je koja arhitektura kvalitetna, da tako to kažem, pogotovo ako su uvjeti oko proizvodnog procesa slični.

Ako nvidija napravi pola GTX1080, ona će napravit samo pola GTX1080 a za sve ostalo se moraju misliti Gigabyte, Asus, MSI, Gainward itd. 

Što se tiče DX12.. još ništa ne znamo. Imamo tek Ashes koji svi iz nekog čudnog razloga uzimaju kao ultimativni dx12 bench za budućih 5 godina. AMD je jutros pokazao da u tom ashesu dvije RX480 jedva nadjačavaju GTX1080.. zašto onda ne bi pola GTX1080 bilo taman li-la s RX480?

Svaka AMDu čast što nudi sve ovo(RX480) za mizeriju, al mislite li da je to dugoročno dobro za njihovo poslovanje tj. da dijele šakom i kapom jer eto, dobre su volje ili vas nije uopće briga?

Eto to me živcira, to što inženjeri ne odrade posao kako bi mogli i trebali i onda se moraju izvlačit niskim cijenama uz minimalan profit.. pa dokle tako? 

17 godina
AMD Polaris

nikenzi do Vege ili Navi i Zena 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
AMD Polaris

Uz ovakve cijene poluvnu grafu se više ni ne isplati prodavati. Nekom poklonit ili dat za kikiriki.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Tonči kaže...
eywa33 kaže...

Na što točno misliš? Nisam posve siguran?

:) << ovo 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
15 godina
neaktivan
AMD Polaris

Vjerovatno nvidija prodaje ove grafulje sada sa debelim profitom, jer nekako sumnjam da je AMD uspio toliko bolju grafu napravit od njih. Za nas kupce je najvaznije da bude cijena sto niza i na tome moramo bit zahvalni AMD-u, a da ne govorim da su najveci revolucionari u svijetu tehnologije.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
3 0 hvala 1
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice