AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 646.396
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

GPU u Furmarku vuče onoliko snage koliko mu BIOS dozvoli. Ako pomeri onaj klizač za maksimalnu potrošnju energije u driveru kartice, dobiće još više.

Nije uračunao faktor snage PSU-a, to je 5-10W manje, zatim GPU OC od 17%, to je 17% porasta potrošnje, i ima 100mV overvolt, ne znam tačno koji osnovni vcore, ali potrošnja raste kvadratno sa naponom, pa je i to nekih 15-20%. Kad se to sve uračuna, dobije se da stock 390-ka vuče manje od 300W, što deluje ok za Furmark.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 12:59 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: AMD Radeon R9 300/Fury Series
Tonči kaže...

Baš ću danas provjeriti... 400W je nevjerojatna cifra. Toliko guta TitanX SC na 100% opterećenja.

P.S. Imaš RAM, diskove, ploču... a 90% efikasnosti koliko znam nije uvijek, nego samo kod određene razine opterećenja.

390 ima 6-pin konektore?

Pri tom opterecenju je efikasnost 90-91%. RAM, diskovi i ploca su uracunati u idle potrosnju i ne mijenjaju se bitno pokretanjem Furmarka, zanemarivo. 

Ova 390-ka ima 8+6 pin konektore, neke imaju 8+8 ili cak 3 konektora ko u Lightningice.

Ivan(4) kaže...

GPU u Furmarku vuče onoliko snage koliko mu BIOS dozvoli. Ako pomeri onaj klizač za maksimalnu potrošnju energije u driveru kartice, dobiće još više.

Nije uračunao faktor snage PSU-a, to je 5-10W manje, zatim GPU OC od 17%, to je 17% porasta potrošnje, i ima 100mV overvolt, ne znam tačno koji osnovni vcore, ali potrošnja raste kvadratno sa naponom, pa je i to nekih 15-20%. Kad se to sve uračuna, dobije se da stock 390-ka vuče manje od 300W, što deluje ok za Furmark.

Faktor snage nema tu nikakvog utjecaja, overvoltana je i clockana jer mi je cilj bio maksimalnu potrosnju zabiljezit.

Stock vuce iz zida 377W - 90W = 287*0.9= 258W

Stock taktovi i naponi samo power limit na max. da se izbjegne throttleanje  447W - 90W = 357W*0.9 = 321W

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 13:39 (ansha).
14 godina
ansha kaže...

Evo vam prava max. potrosnja (mjereno iz uticnice) jedne 390-ke (+100mV), opterecena je samo grafa (Furmark).

Idle: 90W

Load Furmark: 540W

540-90=450W * 0.9 (efikasnost napajanja) = 405W

Sama kartica vuce dakle cca. 410W (pretpostavljam da je u idle-u oko 5-6W)

Aj Valley pokaži i po mogućnosti sve stock. 

15 godina
protjeran
itomic009 kaže...
ansha kaže...

Evo vam prava max. potrosnja (mjereno iz uticnice) jedne 390-ke (+100mV), opterecena je samo grafa (Furmark).

Idle: 90W

Load Furmark: 540W

540-90=450W * 0.9 (efikasnost napajanja) = 405W

Sama kartica vuce dakle cca. 410W (pretpostavljam da je u idle-u oko 5-6W)

Aj Valley pokaži i po mogućnosti sve stock. 

Nemam sad Valley, u Heaven-u se krece od 320-340W iz zida. Sve stock.

EDIT: Evo na slici nije ni blizu max. potrosnje cijelog sustava, prime se vrti na 11 threadova (inace furmark ne dolazi do izrazaja) i proc je na samo 4.3ghz i 1.17V.  Sad zamislite sta bi bilo kad je cpu na 4.8ghz i 1.4V 

Mislim da bi mogao povuc 900W iz uticnice al necu se igrat...

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 14:06 (ansha).
14 godina

EDIT: Evo na slici nije ni blizu max. potrosnje cijelog sustava, prime se vrti na 11 threadova (inace furmark ne dolazi do izrazaja) i proc je na samo 4.3ghz i 1.17V.  Sad zamislite sta bi bilo kad je cpu na 4.8ghz i 1.4V 

Pa nije to ni loše s obzirom da i ja ne povučem puno manje sa slabijim procesorom i slabijom grafom. Ove egzibicije sa Prime + Furmark nisam ni pokušavao a ne vidim ni smisla osim ovako baš traženja nekih teoretskih limita .

15 godina
protjeran
itomic009 kaže...

Pa nije to ni loše s obzirom da i ja ne povučem puno manje sa slabijim procesorom i slabijom grafom. Ove egzibicije sa Prime + Furmark nisam ni pokušavao a ne vidim ni smisla osim ovako baš traženja nekih teoretskih limita .

Teoretskim limitima je samo nebo granica, kad bi bilo moguce ohladit proc u prime-u sa 1.4V ili vise i kad bi stavio bios koji dopusta +200mV za GPU, mislim da bi mogao ugasit kilovatno napajanje bez beda. 

A opet, druga strana medalje je da grafu na stocku cak i sa ovim procesorom, u igrama drzi 450W kvalitetno napajanje. Moj bivsi Seasonic G 450 ne bi imao problema.

11 godina
protjeran
sve bi radilo samo bi prevelike ripple(hrv neznam naziv,valovite ?) struje uništile nakon nekog vremena regulaciju/kond na kartici/matićnoj itd ,zato ste stavi napajanje da ima lufta,a šta više lufta duže traje i samo napajanje jer radi na manjoj snazi pa samim tim u podrućju bolje iskoristivosti.
15 godina
protjeran
dabar_solta kaže...
sve bi radilo samo bi prevelike ripple(hrv neznam naziv,valovite ?) struje uništile nakon nekog vremena regulaciju/kond na kartici/matićnoj itd ,zato ste stavi napajanje da ima lufta,a šta više lufta duže traje i samo napajanje jer radi na manjoj snazi pa samim tim u podrućju bolje iskoristivosti.

No way, ripple je daleko bolji kad ovo napajanje vuce 900W iz uticnice nego kod 90% drugih napajanja kad su na 50% loada. Karakteristika i ono u cemu je najbolja Superflowerova Leadex platforma je ripple regulacija.

14 godina
dabar_solta kaže...

Jel možeš objansit ovo jer ne vidim nikakve logike po čem kvalitetno napajanje od 450W ne bi radilo bez greške s kompom koji troši recimo 350W a neko napajanje od 600W bi ?? 

15 godina
protjeran
itomic009 kaže...
dabar_solta kaže...

Jel možeš objansit ovo jer ne vidim nikakve logike po čem kvalitetno napajanje od 450W ne bi radilo bez greške s kompom koji troši recimo 350W a neko napajanje od 600W bi ?? 

Ne moze ti objasnit jer nije istina. Ripple kod kvalitetnih napajanja ostaje debelo unutar normalnih granica i na 110% opterecenja.

Evo ripple test iz jednog review-a, i na 110% ( 921W iz uticnice!) je ripple smijesno nizak...

11 godina
protjeran
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 18:19 (dabar_solta).
17 godina

Dobio jucer novu r9 380 asus strix 2gb, prikopčao ju i pokrenuo 3dmark i sve radi oke. Onda sam pokrenuo prime i unigine da testiram da vidim dal sve radi pod opterečenjem i vidi vraga, grafa trotla nenormalno. Znaci clockovi nisu niti blizu 990MHz originalnih, gpu usage je blizu 100% a clock npr 600MHz.

E sad imao sam prije r9 270x, koju sam i clockao i sve radilo super, je li moguce da napajanje ne izdrzi? jedino razlika je sto sad koristim 6 pinski u 8 pinski power za grafu, prije je bilo 2x 6 pinska.

Ista stvar mi se desi  kad stavim onaj gaming oc u asus tweaku, poveca se automatski power limit na 110, clock bi trebao biti 1010 ali u 3dmarku su clockovi dosta ispod

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Mile kaže...

Dobio jucer novu r9 380 asus strix 2gb, prikopčao ju i pokrenuo 3dmark i sve radi oke. Onda sam pokrenuo prime i unigine da testiram da vidim dal sve radi pod opterečenjem i vidi vraga, grafa trotla nenormalno. Znaci clockovi nisu niti blizu 990MHz originalnih, gpu usage je blizu 100% a clock npr 600MHz.

E sad imao sam prije r9 270x, koju sam i clockao i sve radilo super, je li moguce da napajanje ne izdrzi? jedino razlika je sto sad koristim 6 pinski u 8 pinski power za grafu, prije je bilo 2x 6 pinska.

Ista stvar mi se desi  kad stavim onaj gaming oc u asus tweaku, poveca se automatski power limit na 110, clock bi trebao biti 1010 ali u 3dmarku su clockovi dosta ispod

povecaj power limit preko msi afterburnera, to bi trebalo srediti stvar

17 godina

budem pokušao, trenutno sam na poslu, ali znas mozda razlog zasto se ovo događa? ovakva rješenje, čak i ako radi, jednostavno ne volim, tako da bi ju naradije vratio (dobio sam ju kao zamjenu za r9 270x od servisa), mislis da ce prihvatiti reklamaciju?

17 godina
Mile kaže...

budem pokušao, trenutno sam na poslu, ali znas mozda razlog zasto se ovo događa? ovakva rješenje, čak i ako radi, jednostavno ne volim, tako da bi ju naradije vratio (dobio sam ju kao zamjenu za r9 270x od servisa), mislis da ce prihvatiti reklamaciju?

Mislimda ti je ovo razlog, procitaj:

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Radeon_Crimson_Edition_Drivers/

15 godina
protjeran
dabar_solta kaže...

Svejedno, Seasonic G isto ima ok ripple i kad isporucuje znatno vise od deklariranih 450W.

11 godina
protjeran
Mile kaže...

o ćemu se ovde toćno radi? driveri?power limit?loš hladnjak?pokvareni ventillatori?,ima sam namjeru u budućnosti kupit 380 al ako trotla uvik i svugdi nema šanse to je pokvarena kartica.
 ako se ovo mutno rješenje ne da ugasit u driverima ili popravit power limitom,slažem se nevalja. bez obzira šta će ljudi govorit ovde da je to nova tehnologija da to tako radi .

mislim da bi trebala 380(ne pokvarena) bit bolja od 270x ali prvu nisam ima prilike testirat pa neću brljat bezveze.

17 godina
dabar_solta kaže...
Mile kaže...

o ćemu se ovde toćno radi? driveri?power limit?loš hladnjak?pokvareni ventillatori?,ima sam namjeru u budućnosti kupit 380 al ako trotla uvik i svugdi nema šanse to je pokvarena kartica.
 ako se ovo mutno rješenje ne da ugasit u driverima ili popravit power limitom,slažem se nevalja. bez obzira šta će ljudi govorit ovde da je to nova tehnologija da to tako radi .

mislim da bi trebala 380(ne pokvarena) bit bolja od 270x ali prvu nisam ima prilike testirat pa neću brljat bezveze.

Temp su super, vent rade normalno, driveri su zadnji. Govorim da ako povečanjem power limita i popravi taj problem s trotlanjem ovo mi se cini kao teska debilnost i jednostavno ne mogu zivjeti s time (osim ako nije problem s mojim napajanjem), znaci netko kupi karticu da bi mu nesto bolje radilo da bi na kraju izgubio zivce i vrijeme na trazenje rjesenja zbog takvih gluposti. Dobro jos kad kupi netko tko se malo vise "razumije", obitava po forumima pa zna kamo se javiti za rjesenje ako postoji, ali vecina ljudi su prosjecni korisnici koji jednostavno nemaju ni znanja ni vremena s time se zajebavati

11 godina
protjeran
ansha kaže...
dabar_solta kaže...

Svejedno, Seasonic G isto ima ok ripple i kad isporucuje znatno vise od deklariranih 450W.

koja je mjerna jedinica taj ok ripple? unutar atx standarda jest ali ipak 3puta veći od tog 750w šta si linka, evo link 450w seasonic

17 godina
odjavljen
toxic kaže...
povecaj power limit preko msi afterburnera, to bi trebalo srediti stvar

Zar nije ista stavr preko control panel od drivera?

15 godina

@Mile

Jeli ti kojim slučajem uključen Vsync? Meni se sliče stvari događaju sa uključenim vsync-om.

Origin: Mrtvo_Tjelo_cRo
17 godina

sa vsyncom mi je gore jos, imam ga iskljucenog. Pokusao sam sada povecati power limit na 120 i onda radi oke, ali su vise temp., mislim stvarno. E sad cini mi se jako visoka power temperatura, ide i preko 100°, je li to normalno za te grafe?

temp temp
11 godina
protjeran
nemoj koristit gpu tweak s još nekim slićnim programom u isto vrjeme(saphire trix, msi afterburner,itd) zo zna radit nered samo takvi, isto ko i kad kombiniraš gpu tweak s overdrive u amd driverima. znaći izaberi samo jedno, najbolje amd overdrive.
17 godina

uglavnom obrisao sam gpu tweak, instalirao novu verziju, gpu tweak 2, u radeon settings-ima iskljucio onu power saving opciju, i sad sve radi super, monitoring pokazuje i manje temp i clock ne pada, i mogu oc-ati i bez dizanja power limita, zbilja neznam sta je od toga pomoglo, i sta se desilo al zasad radi sve super. Jos sam u novom gpu tweaku podesio malo ostriju krivulju hladenja, temp tijekom gaminga ne dođu niti do 60 (sa blagim oc-om)

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Eto, super je kad rikne grafa u garantnom roku. Da bar rikne moja jedno mjesec/dva prije isteka garancije ali nisam ja te sreće :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
XXX kaže...

Eto, super je kad rikne grafa u garantnom roku. Da bar rikne moja jedno mjesec/dva prije isteka garancije ali nisam ja te sreće :D

Jesi clockao sta tu svoju 380X, mozel' se izvuci sta jos iz nje? Kakve su joj radne temperature

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
17 godina
odjavljen

U igrama je na nekih 55-60 stupnjeva, furmark ju natjera na 67 ali onda nije baš nešto tiha, radi na tvorničkom kloku od 1030 mhza. Igre mi idu dobro a klokanjem niti bi time dobio nešto puno, osim da grafa popizdi i vuče struju ko blesava. I tak tam gdje treba smanjiti detalje ne pomaže ništa nego prelazak na grafu iz gornje klase a gaming mi nije toliko važan hobi da bi pretjerano bacao lovu na detalje u igrama. Sve u svemu ostaje u kompu koliko i trenutni FX kojeg sam također spustio sa 4.4 na 4.0 jer ne vidim neke razlike. Pričekam 2-3 godine pa onda ide neka nova mašina :D.

Moj PC  
2 0 hvala 2
13 godina

Hm zanimljivo, izgleda da su 380/380X manje zahtjevnije za CPU onda... jer dok sam imao 7950 (850mhz stock) dignutu na 1200 i vise, morao sam ici iznad 4.2ghz (memorija se pristojno clockala isto)

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
sve ispod 4.5 na fxu je nekako ćudno, priko 4.5 ko da poludi.
13 godina
dabar_solta kaže...
sve ispod 4.5 na fxu je nekako ćudno, priko 4.5 ko da poludi.

Sta mislis pod tim "poludi" :D

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice