AMD Radeon R9 300/Fury Series

poruka: 6.870
|
čitano: 644.021
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Radeon R9 300 Series
Tonči kaže...
Fanu kaže...
4mal kaže...

Biti ce treca gen. HBM-a

nvidia u potpunosti preskace HBM1 tako da ce za njih HBM2 biti prva generacija HBMa..

a AMD je izdao samo jednu HBM1 karticu i kako izgleda to ce im biti zadnja

Koja ti je to logika?

logika mi je ta da nvidia trenutno nema iskustva sa masovnom proizvodnjom kartica sa HBM cipovima - dok je AMDovo iskustvo ograniceno na par modela kartica (iskustvo je vjerojatno pogresna rijec, vise problemi u proizvodnji - pogotovo kad se pogleda da se GPUovi i dalje rade na 28nm procesu, dok intel, samsung i ostali izdaju CPUe na 14nm)

posto je rijec o novom tehnoloskom procesu moja pretpostavka je da ce biti potrebno nekoliko generacija grafickih da se rijese djecje bolesti (+ dx12 driveri dovedu u red)

a mozda su u sumi

nitko ne zna dok se ne uvjerimo sami..

mislim da je jedino sigurno za pretpostavit da ce kartice sa HBM2 biti uzasno skupe i rezervirane samo za top end modele, dok ce ostatak popunjavati GDDR5 (low-mid end) i GDDRX5 (mid-high end)

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 14:28 (Fanu).
16 godina
odjavljen
Fanu kaže...
Tonči kaže...
Fanu kaže...
4mal kaže...

Biti ce treca gen. HBM-a

nvidia u potpunosti preskace HBM1 tako da ce za njih HBM2 biti prva generacija HBMa..

Koja ti je to logika?

logika mi je ta da nvidia trenutno nema iskustva sa masovnom proizvodnjom kartica sa HBM cipovima - dok je AMDovo iskustvo ograniceno na par modela kartica (iskustvo je vjerojatno pogresna rijec, vise problemi u proizvodnji - pogotovo kad se pogleda da se GPUovi i dalje rade na 28nm procesu, dok intel, samsung i ostali izdaju CPUe na 14nm)

posto je rijec o novom tehnoloskom procesu moja pretpostavka je da ce biti potrebno nekoliko generacija grafickih da se rijese djecje bolesti (+ dx12 driveri dovedu u red)

a mozda su u sumi

mislim da je jedino sigurno za pretpostavit da ce kartice sa HBM2 biti uzasno skupe i rezervirane samo za top end modele, dok ce ostatak popunjavati GDDR5 (low-mid end) i GDDRX5 (mid-high end)

Pa, znamo već da je HBM rezerviran za high-end, ali i kad govorimo o "novoj generaciji kartica" i napretku tehnologije, ni ne zanima nas mid-range ili kombinacije koje reduciraju cijenu, nego najbolje što se može dobiti. Trenutno znamo da će Pascal imati 17 milijardi tranzistora, što je više nego duplo više od trenutno najvećeg Maxwella. Znamo da će biti izveden u 14/16 nm FinFET-u TSMC-a ili Samsunga ili GF. Znamo da će najbolje kartice (TitanNext) koristiti HBM2 (16GB ili više).

Znamo da će i AMD vrlo vjerojatno imati jednake promjene: HBM2, duplo više tranzistora itd.

Zato pitam odakle ti to o "to ce im biti zadnja"?

14 godina
neaktivan
Tonči kaže...
Fanu kaže...
Tonči kaže...
Fanu kaže...
4mal kaže...

Biti ce treca gen. HBM-a

Koja ti je to logika?

a mozda su u sumi

Pa, znamo već da je HBM rezerviran za high-end, ali i kad govorimo o "novoj generaciji kartica" i napretku tehnologije, ni ne zanima nas mid-range ili kombinacije koje reduciraju cijenu, nego najbolje što se može dobiti. Trenutno znamo da će Pascal imati 17 milijardi tranzistora, što je više nego duplo više od trenutno najvećeg Maxwella. Znamo da će biti izveden u 14/16 nm FinFET-u TSMC-a ili Samsunga ili GF. Znamo da će najbolje kartice (TitanNext) koristiti HBM2 (16GB ili više).

Znamo da će i AMD vrlo vjerojatno imati jednake promjene: HBM2, duplo više tranzistora itd.

Nije li sve u svemu GPU glavna stvar a memorija sporedna. HBM1 je i onako više nego dovoljno brz a rijetko koja igra iskoristi preko 4gb. Dizanje na 8 je sasvim ok. Najavjuje se da će HBM2 biti dobrano brža memorija od HBM1 a (gotovo) nepotrebno. Nebi li bilo bolje da porade na samoj jezgri umjesto memoriji?

16 godina
odjavljen
axos kaže...

Nije li sve u svemu GPU glavna stvar a memorija sporedna. HBM1 je i onako više nego dovoljno brz a rijetko koja igra iskoristi preko 4gb. Dizanje na 8 je sasvim ok. Najavjuje se da će HBM2 biti dobrano brža memorija od HBM1 a (gotovo) nepotrebno. Nebi li bilo bolje da porade na samoj jezgri umjesto memoriji?

Nije to baš tako. GPU je GPU, memorija je memorija. HBM1 sam brz u odnosu na GDDR5, ali nije dovoljno brz. Za što da bude dovoljno brz? Što se tiče prostora, 4GB nije dovoljno, iako je dovoljno za većinu igara danas. Imamo i sutra, a imamo i one igre koje nisu u toj većini, a imamo i daleko profitabilniji i važniji sektor gdje je i 12 GB memorije malo i gdje je HBM2 jednostavno spor.

Što se tiče jezgre, ne radi se na grafičkim karticama tako da se bira na čemu će se raditi danas, sve to ide paralelno uvijek, a u proizvodima završi ono što bude gotovo i ima dobar yield.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 15:21 (Tonči).
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...
axos kaže...

Nije to baš tako. GPU je GPU, memorija je memorija. HBM1 sam brz u odnosu na GDDR5, ali nije dovoljno brz. Za što da bude dovoljno brz? Što se tiče prostora, 4GB nije dovoljno, iako je dovoljno za većinu igara danas. Imamo i sutra, a imamo i one igre koje nisu u toj većini, a imamo i daleko profitabilniji i važniji sektor gdje je i 12 GB memorije malo i gdje je HBM2 jednostavno spor.

Što se tiče jezgre, ne radi se na grafičkim karticama tako da se bira na čemu će se raditi danas, sve to ide paralelno uvijek, a u proizvodima završi ono što bude gotovo i ima dobar yield.

Poanta je bila da gameri dižu prašinu oko HBM1 i HBM2 memorije, a da je HBM1 i duplo brži osjetne razlike na performansama nebi bilo. Ako i ikakve. Jedini problem HBM1 je maksimum od 4GB koji je već sad problem na nekim igrama.

17 godina
toxic kaže...

Jel postoji kakad dp 1.2 to hdmi 2.0 adapter?

Našao sam nešto na ebayu: link

uglavnom tko ima 4k monitor neka samo kupi dp kabel iz grafe do monitora i imati ce 60hz na 4k monitoru..

no za tv je problem jer tv nema dp utor.. a dobro nemaju niti svi monitor recimo moj monitor ima dp utor a nije 4k

?

12 godina
Tonči kaže...
Fanu kaže...
Tonči kaže...
Fanu kaže...
4mal kaže...

Biti ce treca gen. HBM-a

Koja ti je to logika?

a mozda su u sumi

zadnja generacija HBM1 kartica s obzirom da će prijeći na HBM2 kao i nvidia

14 godina
toxic kaže...
toxic kaže...

Jel postoji kakad dp 1.2 to hdmi 2.0 adapter?

Našao sam nešto na ebayu: link

uglavnom tko ima 4k monitor neka samo kupi dp kabel iz grafe do monitora i imati ce 60hz na 4k monitoru..

no za tv je problem jer tv nema dp utor.. a dobro nemaju niti svi monitor recimo moj monitor ima dp utor a nije 4k

?

Guglam, guglam i ne mogu naći ništa. Jedino da bi Club 3D uskoro trebao izbaciti takav adapter.

Ali stvarno mi nije jasno zašto AMD nije u najnovijim karticama stavio HDMI 2.0. Veliki fejl.

17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

nazalos nista takvog nema za sada 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series

Za sve vas AMD Radeon fanove i vlasnike, kratko pitanje.

Često u igrama vidim reklamu za nVidiu. Dok googlam grafičke postavke i benchmarke, iskače službena stranica od nVidie gdje njihov tim radi ogronma testiranja na različitim igrama. A gdje je Radeon u cijeloj toj priči? Nije toliko popularan ili šta? Nemaju interes da rade takva testiranja i sl?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
axos kaže...

Poanta je bila da gameri dižu prašinu oko HBM1 i HBM2 memorije, a da je HBM1 i duplo brži osjetne razlike na performansama nebi bilo. Ako i ikakve. Jedini problem HBM1 je maksimum od 4GB koji je već sad problem na nekim igrama.

Nije to baš tako; brzina HBM-a ima utjecaja i osjetan je. Mislim da ne temeljiš zaključke na činjenicama. Što se tiče HBM1 i 4GB, u pravilu sada nije problem u igrama niti na 4K na kojem se igra izrazito mali broj igrača.

Fanu kaže...

zadnja generacija HBM1 kartica s obzirom da će prijeći na HBM2 kao i nvidia

Možda HBM1 prebace na niži segment, recimo poziciju gdje je sada 390X i ostave ga tamo gdje je Fury (bez x).

17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Hbm iako je 1st gen i ima sam 4gige te se slabo oca 

Je cist fajn za danasnje 2k,3k i 4k gaming iskustvo ;-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
AMD Radeon R9 300 Series
Bilo bi zanimljivo vidjet gdje bi se Fury nalazila da ima GDDR5 memoriju...
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Koje su prednosti HBM memorije naspram gddr5?Koje kartice trenutno imaju HBM memoriju?

AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Berax0r kaže...

Za sve vas AMD Radeon fanove i vlasnike, kratko pitanje.

Često u igrama vidim reklamu za nVidiu. Dok googlam grafičke postavke i benchmarke, iskače službena stranica od nVidie gdje njihov tim radi ogronma testiranja na različitim igrama. A gdje je Radeon u cijeloj toj priči? Nije toliko popularan ili šta? Nemaju interes da rade takva testiranja i sl?

Imaju love pa mogu placati vlastite testere, dok za AMD to radi community vecinom. Ne bi iskljucio i neku lovu "sa strane" od Nvidije prema vecim gaming kompanijama pa je u startu igra optimizirana za Nvidiju i prode vjecnost dok se srede driveri i patcha igra za AMD.

@volegradele Ovo ukratko. Trenutno HBM koristi samo AMD i to na Fury/X i Nano.

Samozadovoljstvo uništava perfekciju. | LoL EUNE: iScream | http://eune.op.gg/summoner/userName=iScream
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 19:03 (GamerX9).
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Ok ljudi.

Evo meni daje na r9 390x više od 30 fpsa dakle i to na 4k rezoluciji..

Poanta je da TV stavim kao primarni i na njemu u desktopu stavim 1080p rezu i 60hz.

U igri samo stavim 4k rezoluciju i to funkcionira e sada da li je to ispravno ili ne??

uglavnom da je sve po psu sam si sada i sam potvrdio na monitoru sam stavio 1440p rezoluciju i vidi se da je ono prvi pravi 4k jer uzima više vrama.

na prvoj slici imam 41 fps 

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 20:39 (toxic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Ne ti si i dalje na 4k30hz-a :-)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
4mal kaže...

Ne ti si i dalje na 4k30hz-a :-)

kako?

evo sada sam stavio i tv na 4k rezu i pogledaj ovo.

sve igre mi daju opciju 4k 59hz

ono što sam skužio da tu i tamo prilikom pokretanja se slika shebe pa moram restart igru..

no da ga hebeš ovo je 4k pri višim frejmovima 

stavno ne razumijem što se dešava...

dakle sada je i desktop reza 4k i opet mi daje opcije pri više hz

pcars 4k

pcars 4k -2n

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 21:30 (toxic).
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

ocito lg ima 4:2:0 chroma subsampling pa ti hdmi kabel to moze progutat za 60hz

moja telka je 4:2:2 /4:4:4 60hz i posto neide nize mogu dobit samo 30hz za sada ali bez gubitaka boja

dp 1.2 radi 60hz 444 hdmi 2.0 isto 60hz 444 tj. tako sam rokal prije u 970 sli-u

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 22:52 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
AMD Radeon R9 300 Series
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

4mal moze popust za forumase, uzeo bi koji plišanac za svoje curice

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.11.2015 23:21 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

o cem ti pricas nisam to ja

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
4mal kaže...

ocito lg ima 4:2:0 chroma subsampling pa ti hdmi kabel to moze progutat za 60hz

moja telka je 4:2:2 /4:4:4 60hz i posto neide nize mogu dobit samo 30hz za sada ali bez gubitaka boja

dp 1.2 radi 60hz 444 hdmi 2.0 isto 60hz 444 tj. tako sam rokal prije u 970 sli-u

Hm.. moguce je da sam ja rucno u postavkama catalysta smanjio..

uglavnom monitor mi je imao 8pcs i kada sam prvi put tv spojio on je automatski imao 10pcs - mislim da se tako zove pa sam ja to sve default stavio na 8..

Uglavnom vrlo vjerojatno je to, što sam izgubio sa time što sam spustio na 8 umjesto 10?  to su kao neki profili koje ja mogu automatski u catalystu odabar imaš li i ti tako?

16 godina
odjavljen

Ovo je dobra cijena, jedino me brine da to nije iz one prve serije gdje je pumpa bila loša i jako bučila... zato možda nema garancije. Inženjerski primjerak mislim da nije jer taj nije imao oznaku Radeon (imao sam mu pristup pa znam). Možda je flashao stariji BIOS...

17 godina

Izgubi si full rgb dinamic color range , ali to ti nis neznaci za igre nego za multimediju opcenito...imas srece pametan je taj lg :-)

p.s meni panel ide do 12bc bdw u cc-u ;-)

17 godina
4mal kaže...

Izgubi si full rgb dinamic color range , ali to ti nis neznaci za igre nego za multimediju opcenito...imas srece pametan je taj lg :-)

p.s meni panel ide do 12bc bdw u cc-u ;-)

bum pogledo ide li moj više.

no ti imaš tv ipak klasu viši :)

17 godina
AMD Radeon R9 300 Series

Samsung koristi lg panele ali nisu svi modeli hu7500 isti tj kasniji modeli.  Imaju losiji panel sa samo 8bc a to se provjeri u servis meniju neznam kak sljak za lg ukratko ipak je ovo led plazma priblizna eziu 120hz-a,da dobro si reko jer je kostao ko sveti petar kajgana ;-)

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.11.2015 9:56 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
AMD Radeon R9 300 Series

4000kn bez garancije po meni i nije nesto dobra ponuda. U tom cjenovnom razredu garancija je must.

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
4mal kaže...

Samsung koristi lg panele ali nisu svi modeli hu7500 isti tj kasniji modeli.  Imaju losiji panel sa samo 8bc a to se provjeri u servis meniju neznam kak sljak za lg ukratko ipak je ovo led plazma priblizna eziu 120hz-a,da dobro si reko jer je kostao ko sveti petar kajgana ;-)

Više manje sve što Valja košta :)

16 godina
odjavljen
ansha kaže...

4000kn bez garancije po meni i nije nesto dobra ponuda. U tom cjenovnom razredu garancija je must.

Zapravo, slažem se, ja cijelo vrijeme to percipiram kao 400€, a to nije to :) Nisam naviknut gledati naše cijene pa...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice