Vlasnici MSI R9 390/390x, da li su i vama savinute kartice ili sam ja dobio spigani primjerak?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Vlasnici MSI R9 390/390x, da li su i vama savinute kartice ili sam ja dobio spigani primjerak?
Pa imaš backplate koji bi trebao služiti da se ne savine. Kako si to uspio? Šta si radio joj joj
Koju bi vi kupili za 1080p Sapphire Fury (bez X) ili Sapphire 390x OC. Prva je 3700kn, druga 4700kn. Treba uzeti u obzir da se ne planira mjenjati jedno 4-5 godina.
S jedne stranje 1000kn za ispod jastuka, 4gb vrama više i bolje OC mogućnosti. S druge strane 70ak w manja potrošnja, niže temperature, HBM, i 0-10% više performanse.
13 | Sapphire R9 Fury TRI-X |
---|---|
7 | Sapphire R9 390X TRI-X OC |
brzinom kojom danas napreduje tehnologija, kako netko moze reci kupit cu tako skupu grafu i planiram ju imati 4-5 godina? tjesite sami sebe sto cete dati tolke pare, a za cega? vjerojatno ces je se rjesavati pretkraj isteka garancije, znaci 2-3 godine max, iako mislim, vjerojatno prije jer ce izaci nesto brze bolje jace i prespektivnije sto zelis imati iako pravog razloga za to bas i nemas, hehe
brzinom kojom danas napreduje tehnologija, kako netko moze reci kupit cu tako skupu grafu i planiram ju imati 4-5 godina? tjesite sami sebe sto cete dati tolke pare, a za cega? vjerojatno ces je se rjesavati pretkraj isteka garancije, znaci 2-3 godine max, iako mislim, vjerojatno prije jer ce izaci nesto brze bolje jace i prespektivnije sto zelis imati iako pravog razloga za to bas i nemas, hehe
Ova HD 6950 koju sad imam je odslužila svoje s witcherom 3 i vrijeme je za novu. S time da nije bila tako skupa kao ova. Nek opet služi 3+ godine super.
Upravo tako. Mene je moja 6950 služila 4 godine, a to je bila kartica negde između srednje i visoke klase (cena na lansiranju $299). Tehnologija (barem kada su u pitanju PC grafičke i procesori) nikad nije napredovala sporije.
tehnologija je napredovala sto se tice grafickih (usporedi performanse te 6950 i bilo kojeg flagshipa danas) - sto se tice procesora, AMD si prdi u usta a intel se bori sa svojim tick-tock shemama i nudi povecanje performansi od par postotaka
problem je sto su 99% igara i dalje portovi sa konzola te ne zahtjevaju bijesne graficke za 1080p gaming
Koju bi vi kupili za 1080p Sapphire Fury (bez X) ili Sapphire 390x OC. Prva je 3700kn, druga 4700kn. Treba uzeti u obzir da ne ne planira mjenjati jedno 4-5 godina.
S jedne stranje 1000kn za ispod jastuka, 4gb vrama više i bolje OC mogućnosti. S druge strane 70ak w manja potrošnja, niže temperature, HBM, i 0-10% više performanse.
Obična 390 (ili od zelenih 970) pa će biti više za pod jastuk...
tehnologija je napredovala sto se tice grafickih - sto se tice procesora, AMD si prdi u usta a intel se bori sa svojim tick-tock shemama i nudi povecanje performansi od par postotaka
problem je sto su 99% igara i dalje portovi sa konzola te ne zahtjevaju bijesne graficke za 1080p gaming
290X je izašao pre dve godine, uporedi ga sa FuryX. Uporedi taj rezultat sa očekivanjima prema Mooreovom zakonu. Ili još bolje, sa progresijom koju su Radeoni imali od 2000. do 2009. godine, kada je GPU snaga rasla više nego duplo svake godine:
- 2000. prvi Radeon
- 2001. Radeon 8500
- 2002. Radeon 9700 Pro
- 2004. Radeon X800 XT PE
- 2005. Radeon X1800 XT
- 2006. Radeon X1900 XTX
- 2007. Radeon HD 2900 XT
- 2008. Radeon HD 4870
- 2009. Radeon HD 5970
Nakon toga počinje veliko usporavanje, AMD-ov prvi sledeći ozbiljno jači GPU je 7970 iz 2012., a od tada je AMD-u trebalo 3 godine da bi sa FuryX duplirali performanse.
CPU da ne pominjem, ko je 2011. kupio Sandy Bridge, taj i dan danas ima high end CPU.
Dakle stoji ono što sam rekao, da PC CPU i GPU tehnologija nikad nije napredovala sporije.
A to što zbog konzola dodatno nisu neophodne "besne" kartice za igranje u 1080p samo potvrđuje ono na šta sam ciljao: replicirao sam koorpi koji tvrdi da se ljudi koji pričaju da će im high end GPU trajati nekoliko godina samozavaravaju, i da će ga se otarasiti i pre isteka garancije.
290X je izašao pre dve godine, uporedi ga sa FuryX. Uporedi taj rezultat sa očekivanjima prema Mooreovom zakonu. Ili još bolje, sa progresijom koju su Radeoni imali od 2000. do 2009. godine, kada je GPU snaga rasla više nego duplo svake godine:
- 2000. prvi Radeon
- 2001. Radeon 8500
- 2002. Radeon 9700 Pro
- 2004. Radeon X800 XT PE
- 2005. Radeon X1800 XT
- 2006. Radeon X1900 XTX
- 2007. Radeon HD 2900 XT
- 2008. Radeon HD 4870
- 2009. Radeon HD 5970
Nakon toga počinje veliko usporavanje, AMD-ov prvi sledeći ozbiljno jači GPU je 7970 iz 2012., a od tada je AMD-u trebalo 3 godine da bi sa FuryX duplirali performanse.
CPU da ne pominjem, ko je 2011. kupio Sandy Bridge, taj i dan danas ima high end CPU.
Dakle stoji ono što sam rekao, da PC CPU i GPU tehnologija nikad nije napredovala sporije.
A to što zbog konzola dodatno nisu neophodne "besne" kartice za igranje u 1080p samo potvrđuje ono na šta sam ciljao: replicirao sam koorpi koji tvrdi da se ljudi koji pričaju da će im high end GPU trajati nekoliko godina samozavaravaju, i da će ga se otarasiti i pre isteka garancije.
od 2000. do 2009. snaga nije rasla duplo svake godine lol
http://www.custompcguide.net/nvidia-geforce-vs-ati-radeon-graphics-cards-performance-comparison/
http://www.anandtech.com/bench/GPU15/1248
With the power of the graphics cards increasing roughly 30-40% each year, it shows just how fast technology is advancing. Considering the 258% or 3.5x change in performance from the GTX 280 to the GTX 780, we can all agree that there is no slowing down the power of the GPU.
Chartovi koje si dao uglavnom ne sadrže podatke za period o kome pričam, eventualno za njegov kraj. Pri tom je pitanje kako prave poređenje između GPU-ova solidno različitih era i feature setova. Korektnije bi bilo potražiti review svakog od navedenih flagshipa i tu bi se jasno video pomak u performansama u odnosu na prethodnu generaciju.
Ipak, čak i ako samo pogledamo specifikacije, jasno je da je sirova snaga rasla otprilike onako kako sam rekao:
- 2002. Radeon 9700 Pro 8 pixel shadera, 4 vertex shadera @ 325MHz
- 2004. Radeon X800 XT PE 16 pixel shadera, 6 vertex shadera @ 520MHz
- 2005. Radeon X1800 XT 16 pixel shadera, 8 vertex shadera @ 625MHz
- 2006. Radeon X1900 XTX 48 pixel shadera, 8 vertex shadera @ 650MHz
- 2007. Radeon HD 2900 XT 320 stream procesora (VLIW 5) @ 743MHz
- 2008. Radeon HD 4870 800 stream procesora (VLIW 5) @ 750MHz
- 2009. Radeon HD 5870 1600 stream procesora (VLIW 5) @ 850MHz
Naravno, malo je teže direktno porediti različite arhitekture. Recimo, skok sa X800 XT PE na X1800 XT je bio znatno veći nego što se po ovako grubim specifikacijama čini. Doduše, bio je manji nego duplo, ali je zato prelaz na X1900 doneo više nego dupli skok. Slično je i kod prelaza sa X1900 na 2900, koji nije doneo toliko dramatičan pomak u performansama, ali je zato 4870 naredne godine to nadoknadio.
u prvoj recenici svog prethodnog posta usporedjujes 290X i FuryX i govoris kako izmedju njih nema duplog povecanja performansi - pricas o malo vise perioda a ne samo o 2000.-2009.
dao sam ti primjere chartova u kojima se jasno vidi da se performanse GPUova i dalje znacajno povecavaju novim generacijama - to sto AMD rebrenda proslogodisnje cipove, vec duzi niz godina, pa nema tolikih pomaka kod njiih je druga stvar..
uostalom na custompcguide.net chartu su navedeni GPUovi poput X850 koji su predstavljeni 2004.
u tvom originalnom postu se nigdje ne navode konkretne brojke, vec neko tvoje misljenje koje si zatim predstavio kao cinjenicu ("Dakle stoji ono što sam rekao" - na osnovu cega? rekla kazala?)
daj onda te recenzije u kojima se jasno vidi da su performanse izmedju susjednih generacija grafickih cipova konzistentno rasle za 200% (i to kroz period od 9 godina LoL)
imao sam ATI 3870 i skok nije sigurno bio toliki naspram prehodnika 2900XT..
performanse izmedju generacija (novih cipova) i dalje rastu dobrim tempom, doduse nece biti toliki jaz u proizvodnim procesima jer dolazimo do limita trenutne tehnologije sa silicijskim cipovima
Imam utisak da nisi pažljivo pročitao. Poruka koju pokušavam da prenesem je da je napredak PC GPU tehnologije znatno usporio. U tom smislu, poredim 290X i FuryX i konstatujem da povećanje nije duplo već da je duplo povećanje tek između 7970 i FuryX, za šta je bilo potrebno 3 godine (i to se otprilike uklapa u onih ~30% godišnje o kojima pišu tvoji izvori). S tim u kontrast stavljam napredak koji je ranije postojao, u periodu od 2000. do 2009. godine, koji je bio neuporedivo dramatičniji i performanse su rasle otprilike duplo (nekad malo manje, a nekad i malo više) svake godine.
EDIT: 3870 nije naveden na listi jer nije bitan, gledam šta je najjače što je izašlo svake godine, a manji refreshevi koji su se dešavali (9700 Pro na 9800 Pro na 9800 XT, ili X800 XT PE na X850 XT PE, ili X1900 XTX na X1950XTX) nisu bitni za ovu priču.
Pogledaj spisak; 2007. godina: 2900XT; 2008. godina: 4870. Skok na godišnjem nivou: više nego dupli. Između jeste bila 3870 koju pominješ, ali to za ovu priču nije bitno.
nije da ja pazljivo nisam citao, vec ti nisi dovoljno jasan
o napretku koji je navodno postojao ranije i koji je po tvojim rijecima bio dramaticniji i dalje nikakvog traga osim tvojeg misljenja
ako tebi 30-40% u godinu dana nije dramaticno onda ne znam sta da ti kazem
uostalom i sam sebe opet pobijas:
performanse su rasle otprilike duplo (nekad malo manje, a nekad i malo više) svake godine
btw zivo me zanima izmedju kojih generacija je napredak u performansama bio cak i vise nego duplo veci
živio.
Naveo sam to u jednom od prošlih postova. X1900 XTX je sa 48 pixel shadera i višim taktom na istoj arhitekturi više nego duplo snažniji od X1800XT sa 16 pixel shadera (nova kartica je uredno tukla X1800XT CrossFire čak i tamo gde je CF tehnologija dobro skalirala). Osim toga, već u dva posta sam pomenuo 2900XT i 4870 koji su izašli godina za godinom: oba na Terrascale arhitekturi (pri tom 4870 na rafinisanoj varijanti), 800 prema 320 stream procesora i isti (tj za 4870 trunku viši) takt.
...to sto AMD rebrenda proslogodisnje cipove, vec duzi niz godina, pa nema tolikih pomaka kod njiih je druga stvar..
nije to baš samo kod amd-a, i nvidia rebrandira sve u šesnaest - 4xx u 5xx, 6xx u 7xx
Naveo sam to u jednom od prošlih postova. X1900 XTX je sa 48 pixel shadera i višim taktom na istoj arhitekturi više nego duplo snažniji od X1800XT sa 16 pixel shadera (nova kartica je uredno tukla X1800XT CrossFire čak i tamo gde je CF tehnologija dobro skalirala).
http://www.anandtech.com/show/1930/11
http://www.hardwaresecrets.com/ati-radeon-x1900-xtx-review/8/
vise nego duplo ha..
Osim toga, već u dva posta sam pomenuo 2900XT i 4870 koji su izašli godina za godinom: oba na Terrascale arhitekturi (pri tom 4870 na rafinisanoj varijanti), 800 prema 320 stream procesora i isti (tj za 4870 trunku viši) takt.
je, jedino ova usporedba od svih koje si dosad naveo stoji
ali cijeli argument ti je od pocetka falican - samo zato sto je tebi 6950 trajala 4g ne znaci da je cijela GPU industrija stajala na mjestu bez radikalnih pomaka u performansama
graficke su postale dovoljno snazne da ti danas sa mid end grafickom bez vecih problema mozes gejmati na 1440p u high detaljima dok ce se ta tvoja 6950 patiti u 1080p sa ukljucenim AA i vecim detaljima
4K gejming postaje realnost kao i multimonitor setupi upravo zahvaljujuci pomacima u snazi GPUa - sto ce iducim generacijama biti jos dodatno naglaseno prelaskom na HBM i 20<nm

Nema 4k igranja bez 4k monitora, nemoj te dsr bullshite zvat 4k....
BF4, tomb raidera, bioshock infinite, thief i jos nekoliko rade bez beda na 1440p na gtx770 (koja se danas smatra mid range karticom) - dakle nikakvi tetrisi
4K je realnost vec sad uz high end kartice - uostalom i sam to priznajes slijedecom tvrdnjom:
i ja se igram na 4k ali na low-med detaljima pri 40fps-a
1080p@60FPS je davno postao standard za pc gaming, vec ga nasljedjuju 1440p(low-mid end graficke) i 4K (high end-enthusiast graficke)
sa iducom generacijom high end kartica i hrpetinom VRAMa koje ce imati zahvaljujuci HBMu i optimiziranosti zahvaljujuci DX12.X ne vidim zasto je 4K nedostizan vec iduce godine a kamoli za 5g kad ocekujem da ce biti mainstream..
1440p@90/144Hz ce biti standard (zahvaljujuci i sve vecoj popularnosti VRa) a 4K i triple monitor setupi za high end gaming
1080p@60FPS je davno postao standard za pc gaming, vec ga nasljedjuju 1440p(low-mid end graficke) i 4K (high end-enthusiast graficke)
sa iducom generacijom high end kartica i hrpetinom VRAMa koje ce imati zahvaljujuci HBMu i optimiziranosti zahvaljujuci DX12.X ne vidim zasto je 4K nedostizan vec iduce godine a kamoli za 5g kad ocekujem da ce biti mainstream..
1440p@90/144Hz ce biti standard (zahvaljujuci i sve vecoj popularnosti VRa) a 4K i triple monitor setupi za high end gaming
joj
Fury vani jeftiniji od nano za 150 eura.Možda naleti koja budala pa kupi nano.
Joj gle ovih botova.
1080p @60fps vama standard? Dal' ste vi ljudi normalni? Ali ozbiljno, znate li mozda koliko ljudi samo kod nas nema 1080p monitor a jos grafu koja je sposobna da gura bez problema?
Standard, jao sto me nasmijaste pa to je strasno.
"Kod nas" i "(globalni) standard" su tri pojma.
EDIT: Mada se ne bih složio ni da je baš globalni standard, eno, Ubisoft za AC Syndicate sa preporučenom konfiguracijom cilja na 30fps@1080p. Doduše, to možda više govori o njima.
1080p @60fps vama standard? Dal' ste vi ljudi normalni? Ali ozbiljno, znate li mozda koliko ljudi samo kod nas nema 1080p monitor a jos grafu koja je sposobna da gura bez problema?
Gdje to kod nas?
Ne govori on na standard u smislu da svi to imaju već u smislu da se danas s prosječnom gtx970 ili r9 390 možeš igrati na 1080p @60fps u velikoj većini igara. A kad bolje razmisliš 1080p je zapravo (postala) jako mala rezolucija, pogotovo danas kad su sve prihvatljiviji 1440p monitori a za par godina će to biti i 4k.
Joj gle ovih botova.
Standard, jao sto me nasmijaste pa to je strasno.
Svi smo mi "botovi" samo si ti pravi.
40% ljudi na forumu nema 1080p monitor
Sve razumijem, da 4k je buducnost i cijene su jako povoljne za jedan 4k monitor danas ali covjece kakva ti masina treba da bi to sve radilo kako treba
I otkad je to 970/390 prosjecna kartica? Ljudi gdje vi zivite? Finska? Norveska?
Meni sutra stize oculus rift dk2, ovo je amerika!lp
40% ljudi na forumu nema 1080p monitor
Sve razumijem, da 4k je buducnost i cijene su jako povoljne za jedan 4k monitor danas ali covjece kakva ti masina treba da bi to sve radilo kako treba
I otkad je to 970/390 prosjecna kartica? Ljudi gdje vi zivite? Finska? Norveska?
Mene zanima odakle ti izvlacis te postotke?
A ako netko danas nema para za obicni 1080p monitor koji se stvarno moze full jeftino nabaviti, makar polovno, tesko mi je to za povjerovati.
Je pitaj onih 350 000 na burzi(sluzbena brojka, nesluzbena je prek 600 000), stvarno gdje neki zive