Zli Ludjak i ispravno koristenje termina

poruka: 5
|
čitano: 1.694
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

u zadnjem komentaru na filesistemmakera koji je osudjen za ubistvo gospodin Zli je iskoristio izraz Fatwa u paraleli sa kletvom ili slicnim.

Posto gospodin Zli, moj najjdrazi bug kulomnist voli gnjaviti o terminima, nije igrica jest igrica i slicno, cum grano salis europa universalis i slicne igrarije sa rijecima, moram pokusati objasniti iz svog skromnog znanja znacenje termina Fatwa, koji naravno potice iz arapskog jezika i najblize tumacenje bili bi nesto kao obligatorno pravno tumacenje pozitivnih serijatskih izvora u svezi sa nekom novonastalom situacijom sa kojom se prethodno zajednica(muslimana) nije srela, znaci fetva je(fonetski napisano) i tumacenje  da treba prati zube i da je to vjerski gledano pohvaljeno djelo, a fetwa je i to(homeinieva, e sad koliko on ima pravo da da takvu fetwu diskutabilno je) da je Salman Rusdi nevjernik i da ga treba ubiti.

Ne cudim se da je g.Zli pogresno iskorisitio ovaj termin jer fetwa i dzihad su dva najgore prevedena, shvacena i zloupotrebljena termina.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zli Ludjak i ispravno koristenje termina

Whatever...Šutim

Light travels much faster than sound, that's why some people seem bright until you hear them speak
17 godina
moderator

Fatva je mišljenje (islamskog) religijskog autoriteta o tumačenju religijskog zakona, i kod fundamentalista je to mišljenje obvezujuće. Istina je da se na Zapadu uglavnom koristi misleći na kletvu, jer je riječ u zapadne rječnike prodrla uglavnom nakon slučaja Rushdie (gdje je fatva realno bila - kletva, ili čak osuda na smrt). U svjetlu toga mislim da nije pogrešno kazati da bi Reiser izdavao fatve kao religijski autoritet za Linux, i gdje bi te fatve bile obvezujuće za fundamentaliste, obzirom da je sve to ionako napisano u okviru pasusa koji bi šatro trebao biti šaljiv, te ironično izjednačava Linuxaše i vjernike. Možda ne bi Reiserova fatva bila osuda na smrt, nego jednostavno mišljenje kako tumačiti zakon i što treba učiniti s prijestupnikom? Možda bi njegova fatva išla u smjeru da se prijestupniku izbriše disk ili mu se pokvari mlijeko u frižideru?

Možda sam trebao napisati fatva a ne fatwa jer nema razloga da se takva strana riječ ne napiše korištenjem naših pravila (ionako je original na pismu koje nema veze s nama). Međutim zabavno je pisati arapske riječi da zvuče strano i čudno sa Q, W i sl.

Heroj a ne zločinac

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hehehe na ovaj nacin reci im, anamo njima linuxasima, onako ipod tezge ispotiha, izdaleka, da su fanatici, skrooooz dobro

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma Zli luđak rula(samo malo niknejm ono- ma znate!)

Universe and human stupidity are only things that are infinite.I'm not sure about universe - Albert Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice