Naredba za mysql i auto_increment

poruka: 5
|
čitano: 934
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

pozz svima.

Napravio sam u mysql bazu podatka i treba mi se id broj automatski povećavati za 1 i to napravim pomoću AUTO_INCREMENT. E sada nekad moram id broj staviti koji žele npr. 134. Moje pitanje je kako da mi sql nastavi brojati ne od 134 već od rednog broja gdje je auto_increment stao npr. id je došao do 5, zatim sam ja unio 134, sljedeći unos da opet bude 6 pa na dalje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Naredba za mysql i auto_increment
Keklja kaže...

pozz svima.

Napravio sam u mysql bazu podatka i treba mi se id broj automatski povećavati za 1 i to napravim pomoću AUTO_INCREMENT. E sada nekad moram id broj staviti koji žele npr. 134. Moje pitanje je kako da mi sql nastavi brojati ne od 134 već od rednog broja gdje je auto_increment stao npr. id je došao do 5, zatim sam ja unio 134, sljedeći unos da opet bude 6 pa na dalje...

Nikako! Auto inc ne moze zapisati broj manji od onog koji vec postoji u koloni. To tako radi u svim bazama, zato ili napravi svoju funkciju koja ce davati nekakv broj, ili ako radi autoinc, pustis ga nek radi...

Sto bi bilo kad bi u tvom slucaju dosao do 133, slijedeci broj  bi trebao preskociti (jer si ga ti vec rukom upisao) pa bi bio 135??

***** Maxxy *****
17 godina
Re: Naredba za mysql i auto_increment
Keklja kaže...

pozz svima.

Ako ti je već 134 zauzet, onda ne možeš nikako staviti to u tablicu, jer taj ID već postoji, a AUTO_INCREMENT polja bi trebala biti jedinstvena. auto_increment se veže većinom uz ID polja koja jedinstveno identificiraju record u tablici.

Ako baš moraš preskakati, onda imaš "stari" glupi način da izvrtiš auto_increment do određene vrijednosti (U Oracle -u se vrtiš kroz sekvencu, u mysql radiš insert/delete dummy recorda do vrijednosti koja ti treba) ili bolji način, mysql ima alter table koji ti može pomoći

12

pa postaviš vrijednost na koju ti treba.

Samo znaj da bi bilo dobro da ti ID bude jedinstven, da se ID-evi ne ponavljaju.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
17 godina

Uglavnom, petljaj po autoinc samo ako si zelis priskrbiti gomilu nepotrebnih problema! 

***** Maxxy *****
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

I mislio sam da necu moc. A sto ako bi pored id stupca imao jos jedan koji bi se punio tako da kopiram vrijednosti od auto_increment i jos mogu unijeti neke svoje? Da to napravim pomocu neke funkcije koja npr if (polje prazno) kopiraj broj; da mi ne prekopira neki koji sam rucno unio. Koliko zaje.. sa tim zato sto likovi traze da mogu unijeti nekada broj koji oni zele...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice