Ovako trebam napraviti access za kasu u jednoj gostionici postavio sam sve samo me muci "z".Z je za one koji neznaju racun na kojemu pise koliko je određenog artikla prodano u tom danu i tako svaki artikal . ispis mi nije problem nego me muci kako da postavim da mi se poslije ispisa "Z"-a obrisu tablice sa racunima
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
a da li se to smije brisati? d ali je to neki podatak koji inspekcija može tražiti?
rekao si da trebaš napraviti access?! pretpostavljam da trebaš bazu u accessu? šta si to sve do sada postavio?
inspekcija trazi samo taj "z", a ja nebi trebao brisati tablicu nego podatke iz tablice nakon sto ih ispisem, pa ako neko zna kako se brisu podaci iz tablice nakon ispisa
SQL? DELETE * FROM table_name
Kako si uopće napravio bazu bez querya?
Nešto sasvim drugo je dali podatke možeš (smiješ) brisati... konzisentnost spriječava brisanje podataka.
btw nije inspektor toliko naivan nezna kako radi 'gric'.
inspekcija trazi samo taj "z", a ja nebi trebao brisati tablicu nego podatke iz tablice nakon sto ih ispisem, pa ako neko zna kako se brisu podaci iz tablice nakon ispisa
kako ti radiš tablicu za svaki dan za ispis? manualno?
ako radiš kroz upit onda se tablica samo "virtualno" stvara radi ispisa i sama "prazni" (ali upit ostaje spremljen u obliku SQL naaredbi)
Kasa u accessu?, mislim da je kasa nešto kompleksnija od par tablica, i osim toga računi trebaju ostat sačuvani, i mislim da treba biti mogućnost da se Z traka ispiše bilo kada po potrebi....u slučaju da zatreba....doduše ne sjećam se više kako se to radilo, ali ta kasa je imala 70 tablica.... i lots of other stuff.
ovako napravio sam tablice artikli gdje imam sifru artikla (number- primary ) naziv (text) , cijena s pdvom, iznos pdv,izno poreza na potrosnju i osnovica sve currency,formu artikli kojom unosim artikle u bazu, imam tablicu racuni[id racun(autonumber)-primary key, datum(date /time), iznos racuna], tablicu stavke u kojoj artikle pridruzujem na racun( Id racun- vanjski kljuc, id artikl-vanjski kljuc i kolicinu artikala), te imam slozenu formu racun gdje pravim nove racune i dodajem stavke na taj racun. na njemu imam gumb koji otvara trenuti report racun i ispisuje preko pisaca. sad me zanima ovako trebao bih ispisati "Z" to je racun koji ispisuje sve stavke koje su prodane i sumira ih. npr ako je 21. 8. prodano 10 kava , 40 pivi, 30 bambusa onda bi taj racun terebao sadrzavat
artikal kol cijena ukupno
--------------------------------------------------
kava 10 5,00 50,00
pivo 40 10,00 400,00
bambus 30 20,00 600,00
ukupno:1050,00
razrada poreza
sve to treba ispisati samo za taj danznaci za 21.8. iako u bazi ima racuna i od 20.8.
i ostalih dana. i zanima me kako bih trebao sifru racuna postaviti da mi broj racuna svaki dan krece od 0 i ako se stonira racun br 19 da slijedeci racun bude br 19. jel bi trebao biti number ili autonumber, trenutno je autonumber pa kad obrisem sve podatke onda mi on nastavlja od zadnjeg broja
Za broj racuna autonumber je neprikladan, kao sto si i sam zakljucio. Preporucujem da obides nekoliko kafica, popijes kavu-dvije i pivo, i ukrades malo pameti od drugih. Vidjet ces da su ljudi taj problem rijesili na nekoliko nacina - netko ima samo broj, koji raste od 01.01. do 31.12, dakle za cijelu godinu. Drugi prije broja stave datum, pa broj racuna za 20.08. izgleda nesto kao "200811xxxxxx". Cak mislim da se ne smije svaki dan pocinjati jednostavno od 1, ali nisam u to siguran. Preporucujem da si nabavis zakon u kojem ti pise sto svaki racun obavezno mora imati. Nesto sam siguran - racun mora pocinjati od broja 1 a ne 0!
Ne vidim kakve imas probleme sa "Z" - jednostavno isfiltriras racune samo za dan za koji racunas "Z" - hint SQL - "Where"
Cini mi se da nisi bas potkovan s bazama, a programiranje kase nije bas tako trivijalan poduhvat kao sto se cini na prvi pogled... Npr. imas li u tablici stavke cijene artikla? Ako nemas, sto se dogada kad Karlovacko poskupi? Ako je uz artikle "hard coded" iznos poreza (tj. ne racuna se, nego je upisan rukom) tko ce to mijenjati kad nam spiste PDV na 18%
Ima ti jos puno stvari, ali evo samo par za razmisljanje....