pa na selu ti i mala djeca (10, 11, 12...) voze
Ma nema to veze s godinama, samo bi postrožio kazne i uzimao vozačke doživotno pa bi bilo manje glupiranja. Puno manje.
Pa ako se sinu vozi nek tata plati a neka ga i vozi gdje mu treba jer neće imati vozačku.
Do tada palicu držati u autu.
Ma nema to veze s godinama, samo bi postrožio kazne i uzimao vozačke doživotno pa bi bilo manje glupiranja. Puno manje.
Pa ako se sinu vozi nek tata plati a neka ga i vozi gdje mu treba jer neće imati vozačku.
Do tada palicu držati u autu.
Treba zabraniti polaganje vozačkog ispita, ko ima, ima, ko ne, nek se seli
Vele da je mladež "rizična"!
E pa što više oni to tupe i povisuju kazne, više je poginulih!
Možda izmisle zakon da obitelj poginulog plati kaznu...
Kako je krenulo, od MUP-a se može svašta očekivati, pa i to!
Jedino su im NOVCI važni, ko šiša mlade živote!!!
A što više budu oni prijetili kaznama, više će mladih poginuti!
Naš zakon je ausk...
neznam ja imam 14 god i mislim da bi sa 16 znao dovoljno dobro voziti po selu i među selima ali u gradu nikako. mislim da bi trebalo napraviti neke kategorije gdje se moze voziti s koliko godin i s kakvim autom. jer mladi danas direkno s mopeda od 50 cega vec predju na sporcke aute koji idu i po 300km?!
Pošto si podigo temu, da se i ja priključim
Čini mi se da će ovo bit malo duži post, ak octe procitajte, da nisam bezveze piso. (ispričavam se unaprijed zbog gluposti mog posta)
Za početak da kažem, imam 17 godina. Sa 16 sam položio a1. Odma da kažem, što se tiče dobne granice za polaganje, dali ju smanjit il povećat - ne znam, smanjit nikako ne, a 18 godina mislim da je već dost solidno i da bi sa tih 18 godina jako puno "balavaca" trebalo bit bar malo zrelo za vožnju. Da napomenem, nadam se da se nitko neće naljutit il tak nešt, uostalom ak se naljuti, boli me briga. Da pređem na priču (za usporedbu):
U cijeloj stvari je bitno iskustvo i savjest tzv. mladog vozača. Zašto? Zato što o tome ovisi kak će se ponašat u prometu. Recimo, moj tata i stric se bave autoprijevozom (kamioni inače) već nekih 25 godina, znači puno prije nego što sam se ja rodio. Ja sam u kamionu odkad sam se rodio, kad sam bio star 2, 3 godine, me tata vodio okolo (inače samo po Hrvatskoj se vozi, ne ide se van). Prije nekih 6 godina sam prvi put sjeo za volan kamiona. I zaljubio se. U tih 6 godina, ja sam s njim napravio desetke i desetke tisuća kilometara, a odkad znam za sebe (pamtim stvari i svjestan sam od nekih 7 godina starosti) napravio sam i preko sto tisuća (mislim, nisam ja vozio jel, ja sam suvozač u cijeloj priči). Ne pretjerujem, istina je i nije da se hvalim time, samo da vam predočim. (I sad usporedite te moje kilometre i kilometre neke osobe koja ima recimo 25 godina i godišnje s autom napravi par tisuća.) I da vam kažem, svega sam se nagledo. Evo recimo, fino se voziš (80 na sat) i sad te neka budala ide obilazit. Naravno, u škare, jer kamion je dugačak 18 metara, a vozi se 80 km/h, a on, konjina, (pretpostavimo da je muško, iako ima i ženskih), krivo je procjenio situaciju, ne kuži da si dug 18 metara i obilazi te. Ak te auto pretiče sa 100, treba mu jako puno da te obiđe (100, 200 metara, treba sad izračunat). I onda moraš kočit da se on nebi ubio i ubio onog drugog koji dolazi iz suprotnog smjera. I tak se SVEGA nagledaš, ovo je bio samo primjer. Jednostavno dobiješ iskustvo, makar ne voziš, al dobiješ ga i naučiš procijenit situaciju, dal možeš ili ne možeš, smiješ il ne smiješ nešt napravit. Što se tiče vozačkog iskustva, auto sam počeo vozio kad i kamion (inače živimo u selu), malo ranije, al nisam puno vozio, ne tolko kolko i kamion. Sa autom sam napravio možda nekih 200-300 kilometara u životu, dok sam sa kamionom napravio puno više, jer vozim okolo po firmama gdje mogu. Iz tog se da zaključit da nemam vozačkog iskustva, što je u redu. E sad, moja sestrična koja ima 18 godina, sad je upisala autoškolu, ne zna kak se pali auto, ne zna za kvačilo, kočnicu i gas.
I sad ja vas pitam - tko će bit bolji vozač, ona koja je tek sjela u auto i sad će se vozat po gradu, il ja koji sam u tome oduvijek i to mi je u krvi (nemojte mislit da se kurčim, ovo je ozbiljno i stvarno je problem kolko se danas gine, stvarno nije zahebancija.)
Također nemojte mislit da ja imam mišljenje o sebi kak sam ja najbolji, kak sve znam a niko drugi ne zna i to, svako mišljenje i savjet starijih poslušam i poštujem.
E da, neko je napiso da sa 15 godina da je ne znam kakva osoba, nema šanse da bude zrela - NIJE ISTINA. (sad ide još jedna priča) Za primjer - ja sam sa 13 godina obolio od tumora limfnih čvorova (nije sad bitno), samo hoću reć, kroz šta sam sve prošo, kakva su to sranja bila, kemoterapije, zračenja i ostalo, u te dvije godine, jednostavno sam "naučio"i shvatio šta je u životu bitno, ko su ti pravi prijatelji a koji nisu, šta je dobro a šta je loše. Postao sam svjesniji svojih postupaka, zreliji , ne radim gluposti ko moji vršnjaci, vrijeme kurčenja (da oprostite na izrazu, ako ima dama koje ovo čitaju) me prošlo... Jednostavno sam druga osoba. I sad recite da sam zelen za polaganje vozačkog. (sad će opet reć, on misli da je najpametniji, da sve zna, takvi su najgori...)
Slažem se da je ovo moje nešto vanredno, al opet...
Također se slažem sa novim zakonom koji kaže da se za kamion (preko 7.5 tona) ne može polagat sa 18 godina, nego sa 19 a za prikolicu sa 20 godina. To je u redu, jer do prije dvije godine su "balavci" sa 18 godina sjedali u takve grdosije i vozili u smrt -- to nije zajebancija
Znači, ostavit polaganje na 18 godina, možda 19, 20, to nebi puno pomoglo, ko je idiot, on je idiot, znam masu ljudi koji imaju 25 godina i više a ponašaju se koda im je 15 godina.
Sad vidim da sam napiso svega, a najmanje onog vezanog za temu, al reko sam šta sam mislio - ovo ovdje gore je moje mišljenje
Pozdrav, i, nemojte da vam se stvori kriva slika o meni
Pozdrav
Ne ,jer stradavaju baš ti maldi ljudi puni samopouzdanja što su položili i misle da sve znaju o vožnji a dovoljan je samo djelić
sekunde da ostanu invalidi ili bez svog života .A kad se i položi treba pisati veliko slovo L da su tek položili radi njihove sigurnosti
kako za skutere tako i za aute.Sad ispada da je sve prestrogo ali statistika je neumoljiva kao i mjesta u bolnici!
E vidis ti si decko totalno u pravu i sigurno posjedujes vece iskustvo nego ja iako sam te poprilicno stariji ali ipat ti si iznimka i takvih je jako ali jko malo a puno je vise tvojih roica koji su za kvacilo culi tek kada su nogom krocili u auto skolu. Znaci negleda se ovdje ti ili netko ko je bio u mogucnosti da stekne odredjeno iskustvo nego prosjek svih koji su tvojih godina a ako tako gledas to se nema sta komentirati i 18 je malo....
e bas to...
osim toga, ja bi fino uveo u autoškolu da svako ko polaže, odvozi par sati na kamionu, pa da vidi kak je to kad te neko obiđe prije semafora il tak nečega i onda koči, a ti nemožeš stat pa te znoj oblije... ne možeš vjerovat kakvih debila sve ima...