..dali neko zna koja razlika između bobine i elektronike, jeli istina da kod elektronskog paljenja nemma platina, na kojem principu radi....hvala
Elektronsko paljenje ili bobina??
- poruka: 11
- |
- čitano: 21.686
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
hmmm!!!ovisi za sta ti treba??za motor ili za sta??
..dali neko zna koja razlika između bobine i elektronike, jeli istina da kod elektronskog paljenja nemma platina, na kojem principu radi....hvala
bobina je samo visokonaponska zavojnica iliti transformator. I elektronsko i klasično paljenje imaju to. Samo što kod klasičnog paljenja imaš još fertajler ( s platinama, koji se okrece i tako određuje na koju ce svjecicu dat iskru ) , kod elektronskog paljenja komjuter vrši poso tog fertajlera. A bobina i kod jednog i kod drugog slučaja samo povisi napon (transforator)
I kompjuter mora po nečemu znati kada propustiti struju prema zavojnici,
a zato mu je potrebna informacija sa senzora koji se nalazi na radilici (točnije zamajcu) motora.
Kod nekih postoji i vakum uređaj (motori s karburatorom) kao dodatna kontrola propuštanja struje.
Hehe koja dobra tema, inaće kada se sjetim gore spomenutih stvari onda mi na sječanje navire moj Tomos ATX sa "klasičnim" paljenjem i čišćenje platina svaku subotu pred izlazak, nekada se to dalo lako i brzo rješit, šarafcigoerom kroz otvor na megnetu, a nekada je zahtjevalo složeni postupak koji je ukljućivao radapciger , ah to su bila vremena, uvjek zamusan od ulja i s mirisom Super 95 na jakni.
meni je za tomos apn 6, al ko ce ti u njega dat senzore i neakve pc-jeve , ja imam klasicnu od 12 volti i htio bih stavit elektronsku dali tribam na ploci paljenja samo skinit kondenzator i platine il jos nesto us to triba
novo je elektronsko paljenje i nema puno problema a dok kod starih platina ima
al zanima me sto mi je potrebno kupit da bi ima takvu vrstu paljenja jel samo tu elektronsku bobinu ili...?
to se zove elektronski cip za paljenje
i to zamjenes i to je to umjesto sad ovog to imas. isti je princip rada samo sto ovo samo prekida struju
al kondenzator i platine skidam jel da
pa platine skidas