Elektronsko paljenje ili bobina??

poruka: 11
|
čitano: 21.686
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

..dali neko zna koja razlika između bobine i elektronike, jeli istina da kod elektronskog paljenja nemma platina, na kojem principu radi....hvala

14 godina
neaktivan

hmmm!!!ovisi za sta ti treba??za motor ili za sta??

um caruje dok snaga ne popizdi
16 godina
neaktivan
RE: Elektronsko paljenje ili bobina??
hitmanr kaže...

..dali neko zna koja razlika između bobine i elektronike, jeli istina da kod elektronskog paljenja nemma platina, na kojem principu radi....hvala

bobina je samo visokonaponska zavojnica iliti transformator. I elektronsko i klasično paljenje imaju to. Samo što kod klasičnog paljenja imaš još fertajler ( s platinama, koji se okrece i tako određuje na koju ce svjecicu dat iskru ) , kod elektronskog paljenja komjuter vrši poso tog fertajlera. A bobina i kod jednog i kod drugog slučaja samo povisi napon (transforator)

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
15 godina
neaktivan
RE: Elektronsko paljenje ili bobina??

I kompjuter mora po nečemu znati kada propustiti struju prema zavojnici,

a zato mu je potrebna informacija sa senzora koji se nalazi na radilici (točnije zamajcu) motora.

Kod nekih postoji i vakum uređaj (motori s karburatorom) kao dodatna kontrola propuštanja struje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 12:36 (takozvani).
15 godina
neaktivan

Hehe koja dobra tema, inaće kada se sjetim gore spomenutih stvari onda mi na sječanje navire moj Tomos ATX  sa "klasičnim" paljenjem i čišćenje platina svaku subotu pred izlazak, nekada se to dalo lako i brzo rješit, šarafcigoerom kroz otvor na megnetu, a nekada je zahtjevalo složeni postupak koji je ukljućivao radapciger , ah to su bila vremena, uvjek zamusan od ulja i s mirisom Super 95 na jakni. 

I'm from Hollywood
15 godina
neaktivan

meni je za tomos apn 6, al ko ce ti u njega dat senzore i neakve pc-jeve , ja imam klasicnu od 12 volti i htio bih stavit elektronsku dali tribam na ploci paljenja samo skinit kondenzator i platine il jos nesto us to triba

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 21:59 (hitmanr).
14 godina
protjeran

novo je elektronsko paljenje i nema puno problema a dok kod starih platina ima 

15 godina
neaktivan

al zanima me sto mi je potrebno kupit da bi ima takvu vrstu paljenja jel samo tu elektronsku bobinu ili...?

14 godina
protjeran

to se zove elektronski cip za paljenje
i to zamjenes i to je to umjesto sad ovog to imas. isti je princip rada samo sto ovo samo prekida struju

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 20:29 (GamerFromBiH).
15 godina
neaktivan

al kondenzator i platine skidam jel da

14 godina
protjeran

pa platine skidas

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: