Palo mi je na pamet jedno glupo pitanje. Da li je potrošnja goriva proporcionalna obrtajima motora, odnosno da li se u motor ubrizgava duplo više goriva na 3000 RPM u odnosu na 1500 RPM, odnosno na 4000 RPM u odnosu na 2000 RPM. Jasno mi je da to zavisi i od opterećenja automobila, od puta(ravnica, nagib uzbrdica), od otpora vjetra, ali kada se uzmu u obzir isti ti parametri, isti put, isto opterećenje i isti otpor vjetra, da li će ubrizgavati duplo veću količinu goriva u motor na duplo većim obrtajima, ili ima neke osjetne razlike? Jest glupo pitanje, ali me odjednom to zaintrigiralo.
Ima tu vise faktora ali ubrizgavati ce vise nego na manjim okretajima ali sam siguran da nece duplo. Najbolje gledati trenutnu potrosnju, kod mene skoro jednako trosi na 2000okr. i 3000okr..
Hvala na odgovoru. Nemam board computer tako da nisam mogao sam pronaći odgovor na ovo pitanje. Naravno da ubrizgaje više na većim obrtajima nego na manjim, ali nisam znao da li su obrtaji proporcionalni količini ubrizganog goriva, znači nisu.

SmellsLikeTeenSpirit [S3AL]
. Kao da sam ju išao sebi naručivati.