EDIT: zaboravio sam napomenuti, već smo raspravljali o tome tu na forumu, današnja metalurgija je naprednija nego u "ono doba", tehnika obrade materijala se modernizirala i sve to doprinosi pouzdanosti, mislim da je baš bila rasprava kako su današnji blokovi motora od kvalitetnije legure napravljeni nego nekada...
naravno da sve napreduje pa tako i metalurgija, ali veći doprinos ima računalno simuliranje uvijeta rada motora.. upravo zato se danas puno manje materijala utroši na blok/glavu nego prije 20 godina kada su se stvari doslovno predimenzionirale kako bi što duže izdržale.
po meni je jako je upitno dali moderni glava/blok/radilica itd. mogu izdržati više od starih predimenzioniranih iskreno mislim da se nikada više neće pojaviti motori koji mogu držati više od duple serijske snage bez da se raspadnu (kao npr. dobri stari toyotin 2JZ).
frenda su iz servisa za 13 godina starog yarisa preporučenim pismom 2 puta zvali da dođe na servis da se provjeri airbag na serijsku grešku..
tako nešto će europsko kapitalističko govno napraviti nikad pa ni tad
jesi gledao hyundai.. frend vozi getza već 5 godina ima 140k km i nikada problema s njim a kaže da ne može dobiti ni 1500€ za njega.
bratić je prije godinu dana kupio accenta onu noviju liniju za 3k€.. slabo se prodaju pa su debelo ispod realne cijene.