Dobro vecer. Dobio sam zadatak da moram opremiti svoju sobu zvucnicima. Posto stvarno ne razumijem se uopce u audio tehniku ako ima netko dobre volje ko bi mogao pomoc i ko se jako dobro razumije da mi pomogne pada se cujemo i vidimo preko skype il privatne poruke, oduzio bih se nekako
Pomoc oko projektnog zadatka
- poruka: 17
- |
- čitano: 3.767
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Opremanje svoje sobe zvučnicima podrazumjeva:
- Nabavku zvučnika
- Unošenje zvučnika u sobu
- Ostavljanje zvučnika u sobi
- Spajanje zvučnika na neki izvor
Opremanje svoje sobe zvučnicima podrazumjeva:
- Nabavku zvučnika
- Unošenje zvučnika u sobu
- Ostavljanje zvučnika u sobi
- Spajanje zvučnika na neki izvor
Rad sadržava:
- Opis namjene audio sustava te parametri kojih se držiš prilikom izbora opreme
- Skicu prostorije te procjena njene akustike
- Raspored opreme po prostoriji
- Specifikacija opreme s cjenikom.
- Komentar i zaključak
- Popis literature i linkova
Ograničenje:
- Proračun (budget) za opremu je 20000 Kn.
- Cijena uvozna opreme je opterećena sa 30% carine i poreza.
- Roba mora biti dobavljiva unutara 20 dana.
Za početak pročitaj sljedeće linkove.
http://www.bug.hr/forum/topic/audio-video-playeri-recorderi/uvod-zvucnicke-sustave/60466.aspx
http://www.bug.hr/forum/topic/audio-video-playeri-recorderi/uvod-amplifikaciji-zvuka/26729.aspx
http://www.bug.hr/forum/topic/audio-video-playeri-recorderi/audio-cd-playeri-uvod/87215.aspx
Pa kao da napravim sebi zvucni sistem sa jako dobrom akustikom i da sam zadovoljan sa njime to bi kao trebalo bit to.
Da se mene pita ja bi jednostavno uzeo Logitech Z-5500 i postavio ih oko sobe i tjt xD
Evo našao sam u PDF-u neke tekstove, 95% je kopirano od tih par tema ali možda ti je zgodnije čitati iz PDF-a.
Evo krenuo sam radit i kao sto pise gore sta sve treba poceo sam naravno sa skicom i evo je , sad razmisljam o Logitech z5550 kao najbolje, ali recite vi mozda druge da uzmem i dali je najbolje da ih poslazem odma tu na zidu di je ormar i stol jer ima 2 metra zid i nema jeke jer se kao "ponistava" posto inace iznad stola imam zvucnike i nikad nisam imao problema ... ?
EDIT: ili mozda hi-fi zvucnici? da bude bez zica
Što će se slušati na tom sustavu? Isključivo glazba ili također i filmovi i ostala multimedija?
Kažeš da je budžet 20 000kn, mislim da bi se za tu cijenu dao sastaviti sasvim solidan hi-fi sustav sa odvojenim pojačalom te pasivnim zvučnicima.
Što će se slušati na tom sustavu? Isključivo glazba ili također i filmovi i ostala multimedija?
Kažeš da je budžet 20 000kn, mislim da bi se za tu cijenu dao sastaviti sasvim solidan hi-fi sustav sa odvojenim pojačalom te pasivnim zvučnicima.
Glazba vecinom ,film tu i tamo
I više nego solidan.
S tim da ako bude slušao glazbu, vjerovatno treba da odluči za stereo.
I više nego solidan.
S tim da ako bude slušao glazbu, vjerovatno treba da odluči za stereo.
To sam mislio , hi-fi da mi nadete neki gotovi i odgovori na pitanja ovo sto sam gore napiso.. najvise me muci ovo procjena akustike kako da rasporedim zvucnike ?
To sam mislio , hi-fi da mi nadete neki gotovi i odgovori na pitanja ovo sto sam gore napiso.. najvise me muci ovo procjena akustike kako da rasporedim zvucnike ?
Jedan lijevo drugi desno, pazi da ti budeš u sredini i to je to. Ako se odlučiš za 2.1 sustav bas staviš na pod negdje.
Jedan lijevo drugi desno, pazi da ti budeš u sredini i to je to. Ako se odlučiš za 2.1 sustav bas staviš na pod negdje.
aha 2 zvucnika i bog tako sam i mislio ,mozte mi rec moidele zvucnika nekih dobrih il nesto ? posto moram navest kao da uzimam bas te i objasnit zasto i zbog cega -... rad ko rad xD
Čisto par stvari:
po tlocrtu sobe vidi se da nije namijenjena nekom slušanju, raspored nije baš najsretniji i za početak bi trebalo nekako to malo bolje rasporediti tako da iz mjesta koje slušaš imaš pravilan stereo. sobu tretiraj nekim apsorberima kako bi malo smanjio vrijeme odjeka i prigušio neke eventualne loše refleksije od namještaja i sl. Također stavi nekakav teži i mekani zastor na prozor (ako ga imaš) i prolaz (pošto nemaš vrata, ili još bolje nabavi vrata) kako ti zvuk ne bi "bježao" van i vračao se nazad, dakle nek akustika prostorije što više ovisi o toj prostoriji, bez utjecaja druge prostorije s kojom je spojena.
To je mala soba dakle ne trebaju ti veliki i pre jaki zvučnici, neki bookshelfi ili monitori će biti sasvim ok. Ne isplati se davati puno novca za opremu jer kao što sam rekao, soba nije neka sreća za slušanje tako da ni ne treba previše zabrijavati na uber super duper HiFi.
Možeš koristiti kombinaciju dva bolja bookshelfa + jeftiniji centar i stražnji te manji aktivni subwoofer koji može podebljati bas za određene tipove muzike i filmove. Tako imaš i dobar stereo i dobar 5.1, a po potrebi i 2.1
Za bilo koje potrebe malo bolji A/V receiver kao pojačalo će biti super. Kvaliteta zvuka je sasvim dobra, imaju snage, podržavaju i stereo i 5.1 i imaš mogućnost spajanja raznih drugih uređaja.
Ne opterećuj se puno kablovima! Koristi što kraće moguće signalne kablove. Ne baš one najjeftinije ali ni ne pretjeruj, NEĆEŠ skužiti razliku. Kao kablove za zvučnike koristi neke sa što čišćim bakrom ili po mogućnosti srebrom ali opet, ne pretjeruj, niža srednja klasa će ti biti super. Oni mogu biti malo duži ali opet bolje što kraći kako bi se smanjio otpor i gubitci na kabelu. Možeš i sam raditi kablove samo pazi da kupiš kvalitetnije konektore onda jer su najjeftiniji jako krhki i općenito loše kvalitete izrade.
Signalne kablove drži dalje od kablova napajanja ili ako moraju prolaziti jedni preko drugih, nek budu pod 90 stupnjeva.
Vizo hvala ti puno vidim da se razumijes, al eto sam sam napravio svoj rad i koliko se razumijem poslo sam ga profesoru sreca on je trazio da napravim po svome kako znam sto i jesam ,javim sutra kakva ocjena bila :)
Evo ljudi dobro je sve proslo . Sad imam novi zadatak. Svoj auto da opremim zvucnicima.
Radi se o renault Megane i moram izabrat kako di i sta
Sa strane ( u vrataa) bi stavio srednjotonske , visokotonske kod sofer sajbe da bude u razini uha. I Sub iza, samo je pitanje kako ga stavit, prema gore ili da gleda za iza ? Naravno uzeo bi neki cd/mp3 player ili tuner da ima u sebi pojacalo 5x50W . Uzeo bi neke zvucnike sa svilenom membranom jer one daju ugodan, topao i mekan zvuk ?
Naravno ako imate vremena i volje vi odlucite. Trazim nesto jednostavno da ja mogu objasnit i znat za sta mi sluzi ne treba nista komplicirano cisto da je okay .